Nieuws


26-07-2010 14:50

 


Curator Mr. Marie-José Cools van advocatenkantoor De Advocaten van Van Riet en Ahrend maken melding van het feit dat overeenstemming is bereikt over overname van activiteiten van ASPA en Assenburg door Ahrend. Van drie Nederlandse ASPA-werkmaatschappijen werd op 8 juli 2010 het faillissement uitgesproken. De overname is inmiddels geëffectueerd.

Als gevolg van de doorstart kan een deel van de werkgelegenheid bij ASPA en Assenburg behouden blijven.
Jacq de Bruin, algemeen directeur van Koninklijke Ahrend NV, zegt over de beoogde overname: “Het is nu vooral belangrijk voor de bestaande klanten van ASPA om te weten dat continuïteit is gewaarborgd en dat we er alles aan doen om hen te laten profiteren van de nieuwe sterke combinatie. Deze acquisitie zal er verder ook toe leiden dat wij ons personeelsbestand kunnen uitbreiden met goede, gekwalificeerde mensen, in zowel verkoop, ondersteuning als productie, met kennis van duurzame inrichtingsconcepten, producten en diensten. Tussen tachtig en honderd medewerkers zullen door Ahrend een nieuw arbeidscontract aangeboden krijgen.”

Algemeen directeur van ASPA, Edward Vis, zegt hierover: “Door de verslechterende marktsituatie is ASPA in zwaar weer beland. Dat Ahrend nu activiteiten van ASPA overneemt en op die manier onze klanten zekerheid biedt en een deel van het personeel opnieuw aan een baan kan helpen, stemt mij tot tevredenheid. Vanuit een solide basis kunnen we nu verder bouwen aan een gezamenlijke toekomst.”
Ahrend zal wel­over­wogen de uitgebreide productlijnen en het gevarieerde dienstenaanbod van ASPA integreren in haar eigen organisatie.

Ahrend is naast de Benelux onder meer actief in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Rusland en Dubai. Via dochteronderneming Techo is Ahrend bovendien marktleider in Centraal- en Oost-Europa, de tweede thuismarkt van de organisatie.
 
25-07-2010 8:00

De Berlijnse ontwerpstudio Delphin Design heeft voor de Duitse fabrikant Thonet het nieuwe S 160-stoelprogramma ontworpen voor de projectmarkt. "Snelle en gereedschapsloze koppeling en ook eenvoudige stapeling voor plaatsbesparing in het magazijn kenmerken het programma."

"In rijen opgesteld is de opstelling van de stoelen, met hun klassieke, natuurlijke uitstraling, tegelijkertijd functioneel en esthetisch in de ruimte", meldt Thonet. "Vanwege het duurzame karakter van de stoel en het hoge zitcomfort is de S 160-serie zeer geschikt voor grote ruimtes zoals auditoria."

De S 160 serie kan volgens de fabrikant zeer snel een eenvoudig worden neergezet. Afhankelijk van de uitvoering weegt de stoel tussen de 6,5 en 9,5 kilo, waardoor snelle en veilige opbouw en afbouw in grote ruimtes mogelijk is. "De slanke vorm van de stoel zorgt ervoor dat de stoelen zeer efficiënt kunnen worden neergezet, waardoor de ruimte optimaal wordt benut."

De versie met armleuningen kan zonder gebruik van gereedschap eenvoudig aan elkaar worden gekoppeld door de poten over elkaar heen te schuiven. Een eenvoudige opslag vult de serie aan: 22 stoelen kunnen worden gestapeld en op een stapelkar worden verreden.

De S 160-serie is beschikbaar in verschillende varianten: met en zonder armleggers, met en zonder gestoffeerde zittingen. Aangezien de zitkussens in het frame worden verzonken, heeft ook de gestoffeerde variant een lage stapelhoogte. "De stoel kan in verschillende zitbreedtes worden geleverd en kan dus aan de wensen van elke ruimte worden aangepast, van beurshallen, evenementenhallen, musea tot kerken en auditoria."
De smalste variant is 52 cm breed en biedt zonder de koppelfunctie een hoge mate van mobiliteit, waardoor deze versie zeer geschikt is voor seminar- ruimtes en personeelsrestaurants.

Het vierpoots frame bestaat uit verchroomde buizen en een zitting van multiplex, zeer kenmerkende materialen voor Thonet. Vanaf 2011 volgt een variant met een kunststof garnituur. Aanvullend wordt ook een buitenvariant van de stoel ontwikkeld. Zowel het ontwerp met de multiplex zitting als de kunststof versie, dragen volgens de fabrikant tevens bij aan een goede akoestiek.

De S 160 serie is een intelligente uitbreiding van de succesvolle S 260 en S 360 stoel serie voor gebruik in grote ruimtes. “Het was voor ons belangrijk een eenvoudig maar aantrekkelijk ontwerp te maken van de S 160, die over 10 jaar nog steeds tijdloos is”, zeggen de ontwerpers Thomas Wagner and Dirk Loff van Delphin Design, die tekenden voor het ontwerp van de nieuwe Thonet-stoel. 

19-07-2010 8:00

Herman Miller en ‘De Groene Bocht’ hebben hun krachten gebundeld met de gezamenlijke missie bedrijven, particulieren en overheden te inspireren en te adviseren ten aanzien van duurzaam werken en leven.

‘Het duurzame bedrijfsverzamelpand 'De Groene Bocht' aan de Amsterdamse Keizersgracht is een levensechte showcase met duurzame producten en diensten als rode leidraad. "Deze ontmoetingsplek, ondersteund door talloze duurzame bedrijven en initiatieven, laat zien dat economisch en ecologisch rendabel ondernemen mogelijk is."

"Herman Miller zet zich al decennia lang in voor een gezonde woon- en werkomgeving en initieert vele duurzame initiatieven, zowel binnen als buiten de kantoormeubelindustrie. Door de unieke samenstelling van bedrijven, partners en een hemelsbreed netwerk zien wij legio mogelijkheden in de samenwerking met 'De Groene Bocht', aldus Eric Logtens, Managing Director van HME.

‘De Groene Bocht’ toont een breed scala van gemakkelijk toepasbare en betaalbare milieuverantwoorde producten waaronder LED-verlichting, isolerend glas, zonnepanelen, elektrische vervoer én duurzame inrichting. “Dit informatiepunt kan worden benut door ons dealernetwerk en hun klanten. Daarnaast is deze showcase natuurlijk ideaal voor architecten en eindgebruikers met groene initiatieven. Onze participatie in ‘De Groene Bocht’ sluit daarbij ook nog eens uitstekend aan bij het Learning and Experience Centrein Krefeld. “

13-07-2010 5:30

De GispenLensveltGroup is één van de 45 best geleide ondernemingen van Nederland. Dit blijkt uit het Best Managed Companies programma dat Deloitte in samenwerking met TiasNimbas Business School, de Kamer van Koophandel, VNO-NCW en Management Team organiseert. De competitie maakt jacht op de best geleide ondernemingen van Nederland binnen het groot- en middenbedrijf.

De jaarlijkse Deloitte competitie wordt dit jaar voor de derde keer in Nederland georganiseerd. De GispenLensveltGroup deed voor het eerst mee en mag de gewaardeerde titel Best Managed Companies 2010 een jaar lang dragen.

Gispen heeft meegedaan aan deze competitie om meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden om de bedrijfsvoering verder te verbeteren. Deze uitverkiezing is daardoor het begin en niet het einde van een proces, benadrukt het bedrijf.

Het Best Managed Companies programma richt zich op niet beursgenoteerde Nederlandse ondernemingen met een omzet van minimaal 10 miljoen euro. Het programma valt op omdat het niet alleen gaat om omzetgroei. De focus ligt op excelleren door goed management. Onderdelen als strategie- & beleidsvorming, organisatie & processen, besturing & beheersing, informatietechnologie en mensen & cultuur verdienen speciale aandacht binnen het programma.

De prijs werd op 1 juli uitgereikt tijdens de Awards Ceremony in de Passengers Terminal Amsterdam.

De GispenLensveltGroup BV is met een omzet van 62 miljoen euro de op één na grootste kantoorinrichter van Nederland. De organisatie bestaat uit de bedrijven Gispen International BV, Lensvelt BV en NgispeN BV. Tot de groep behoren acht verkoopvestigingen in Nederland en België en fabrieken in Nederland en China.
 

09-07-2010 9:24

Vorige maand vond in Chicago weer de Neocon plaats. Dit is de grootste internationale projectmeubelbeurs. Het evenement kende voor de Duitse fabrikant Wilkhahn een zeer succesvol verloop. De nieuwe bureaustoel ON werd bekroond met de hoogste onderscheiding,  de 'golden award'. De ON vergaderstoel ontving een 'silver award'.

Naast deze awards besloot de internationale jury de ON ook te bekronen met de 'golden award the best of the best'. Wilkhahn ontving deze award met name voor de revolutionaire ontwikkeling van de ON. 

"Deze awards maken de positie van Wilkhahn Inc. [New York] in de USA nog sterker", aldus een woordvoerder van de Duitrse fabrikant.

De ON doet het ook op andere plekken in de wereld goed.  Tijdens de Office Solution Show in Sao Paulo ontving de ON de 'Best Product Award'. In Australië ontving de stoel recent de 'Australian International Design Award'. "Deze award is tevens voor de Aziatische markt van belang", meldt Wilkhahn.In de UK werd de ON gekozen tot 'the best product of the year'. Tevens is de stoel genomineerd voor de 'German Design Price'.

Wilkhahn prognosticeert dit jaar ongeveer 50.000 ON-bureaustoelen vanuit Eimbeckhausen  te gaan produceren. De fabrieken in Castellon [Spanje] en Sydney [Australië] worden momenteel voorbereid om in de tweede helft van dit jaar de ON te gaan produceren.

Wilkhahn ontving vanuit zijn vestiging in Tokio een eerste opdracht van de SMBC Bank voor 6.000 ON bureaustoelen.

05-07-2010 8:30

De Zwitserse kantoorzitmeubelspecialist Stoll Giroflex AG breidt zijn serie giroflex 434 uit met een volledig gestoffeerde 'bureaustoel met persoonlijkheid'. "De evenwichtige pasvorm van de nieuwe gestoffeerde rug zorgt daarbij zowel in het verticale als in het horizontale vlak voor een optimale ondersteuning van de rug en biedt zo extra zitcomfort."

De door de design-studio Greutmann Bolzern uit Zürich ontwikkelde stoelfamilie omvat nu vijf verschillende bureaustoelen, drie bijzetstoelen en één vergaderfauteuil.

"De giroflex 434 is gelanceerd in 2008 en heeft door zijn frisse en innovatieve vormgeving snel een plaatsje in het kantoorlandschap gevonden", meldt het bedrijf. "De voornaamste kenmerken van deze serie zijn het gebruik van hoogwaardig tricotweefsel bij de bureaustoelen met netrug, de vergader- en bijzetstoelen alsook het tot het wezenlijke beperkte materiaalgebruik bij de stoelconstructie."

De dragende kern van de nieuwe gestoffeerde rug bestaat uit de compleet ingeschuimde vormschaal, waardoor in alle situaties een goed zitcomfort is gegarandeerd. De rug is in acht niveaus tot maximaal 7 centimeter in hoogte verstelbaar en beschikt over een geïntegreerde lendensteun. Verdere accessoires als kleer-hanger of in diepte verstelbare lendensteun worden binnenkort geïntroduceerd.

Alle bureau- en vergaderstoelen uit de serie 434 zijn leverbaar met of zonder armleuningen. "Bij de bureaustoelen biedt het beproefde tweezone-zitprofiel van Giroflex bovendien optimale beenruimte en zorgt ervoor dat er geen drukpunten op de dijbenen ontstaan. Alle functies kunnen comfortabel zittend individueel worden ingesteld."

De kunststofdelen zijn volledig uitgevoerd in zwart, waarbij de zichtbare metalen onderdelen in verschillende uitvoeringen en kleuren beschikbaar zijn.

De nieuwe uitvoering van giroflex 434 is vanaf juli 2010 verkrijgbaar in de gespecialiseerde handel. Het product wordt in Nederland op de markt gebracht door Giroflex Nederland in Ouderkerk aan de Amstel.
 

05-07-2010 8:21

Het is alom bekend: de kantoormeubelsector maakt een moeilijke periode door. Onderzoeksbureau Interconnection Consulting peilde de Europese situatie. De cijfers zijn schokkend. In West-Europa werd een omzetverlies van 24,3 procent geboekt, in Oost-Europa bedroeg de teruggang 35,7 procent.

Vooral Duitsland is zwaar getroffen. Bij onze oosterburen was sprake van een krimp van 26 procent tot een schamele anderhalf miljard euro. Het omzetverlies wordt volgens Interconnect Consulting onder meer veroorzaakt door de teruglopende stoelenverkoop.  
Frankrijk doet het significant beter met een omzet verlies van 'slechts' 12,1 procent.
De grootste klap noteerden de onderzoekers in Rusland, waar een omzetdaling van maar liefst 40,3 procent gevonden werd.

Ondanks de schokkende cijfers zijn de onderzoekers optimistisch over de toekomst van de Europese kantoormeubelsector. In 2011 en 2012 zal er naar verwachting sprake zijn van een licht herstel van om en nabij de 2 procent. In 2013 zal de markt volgens de onderzoekers een forse groei kunnen doormaken. In Duitsland verwachten zij in dat jaar bijvoorbeeld een groei van 8,8 procent.

Nederland wordt in de cijfers van Interconnect Consulting niet apart genoemd. 

 

02-07-2010 8:21

Bij stoelenfabrikant Casala staat een mooi project op stapel. Vanaf medio september 2010 zitten bezoekers van Ahoy Rotterdam op de Lynx-stoel van Casala.

De Lynx III stoelen, met de in het frame geïntegreerde koppeling, vervangen het huidige zitmeubilair. De vernieuwing van 3500 stoelen realiseert Ahoy met Casala, projectinrichter Gispen en Architectenbureau Zwarts & Jansma in samenwerking met Merkx + Girod architecten.

"De functionaliteiten van de stoel, de vormgeving en de klantgerichte oplossing voor opslag en intern transport zijn van doorslaggevend belang geweest bij de keuze van de inrichting", aldus Casala in een toelichting. "Door de elegante rondingen, het zitcomfort en de koppel- en stapelbaarheid is de stoel uitermate geschikt voor toepassingen in evenementencentra."

De Lynx is naast Ahoy al bij vele andere projecten ingezet, zoals het entertainmentcomplex Viage in Brussel en het beursgebouw in Berlijn. "Lynx wordt ook toegepast in kerken, hotels en scholen."

"Lynx is een innovatieve zaalstoel met gepatenteerd koppelsysteem. Dit systeem, dat geïntegreerd is in het frame van de stoel, bespaart tijd en ruimte. In minder dan een uur kan een zaal met 800 stoelen opgebouwd en gekoppeld worden." De koppeling heeft het DIN EN 14703 keurmerk. "Door de geringe hart-op-hart afstand wordt ruimte bespaard, hierdoor passen er meer stoelen in een zaal."
Lynx is verkrijgbaar in drie modellen, vele varianten en een optionele rij-en/of stoelnummering (digitaal of analoog).

Het merk Casala bestaat al bijna 95 jaar. Het hoofdkantoor van Casala bevindt zich in Culemborg, in het Duitse Lauenau en het Engelse Cliddesden zijn verkoopkantoren gevestigd.

01-07-2010 10:10

De Europese gas-en elektriciteitsleverancier EDF Energy heeft voor het meubilair op het nieuwe hoofdkantoor in de buurt van Buckingham Palace in Londen gekozen voor Ahrend Next Life. Met Next Life verlengt Ahrend de levensduur van kasten, stoelen, bureaus en tafels via een proces van, zoals Ahrend het noemt, 'revitalisatie'. Dit omvat onder andere het schoonmaken en repareren van bestaand meubilair en het zo nodig vervangen van versleten onderdelen.

Ahrend laat herbruikbare onderdelen of producten er weer als nieuw uitzien door de oude lak met een speciaal proces te verwijderen en een nieuwe laklaag aan te brengen. Deze procedure kan worden gebruikt om oud meubilair te moderniseren, waardoor de klant een interieur met een lichte, gloednieuwe ‘look’ krijgt tegen lagere kosten en een aanmerkelijk geringere milieubelasting.

Tijdens de recente verhuizing naar het nieuwe hoofdkantoor in Londen nam EDF Energy de bestaande bureaus, tafels, stoelen en kasten mee. De bureaus, tafels en stoelen vormden geen probleem, maar de kleurstelling van de kasten – blauw met zwarte deuren – sloot minder mooi aan op het overwegend roomkleurige interieur van het nieuwe gebouw.

Als onderneming die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, wilde EDF de kasten echter liever niet afdanken. De 74 jaloeziedeurkasten werden daarom naar Ahrend teruggebracht, waar ze van hun oude laklaag werden ontdaan, roomwit gelakt en vervolgens waar nodig gerepareerd en gerevitaliseerd. De gerenoveerde kasten passen perfect in hun nieuwe omgeving.

Ahrend Next Life is volgens de kantoormeubelproducent van meet af aan een doorslaggevend succes. Dit is deels vanwege de kostenbesparingen die hiermee gerealiseerd kunnen worden, maar ook vanwege het feit dat steeds meer bedrijven zich bewust worden van de voordelen van duurzaamheid en milieuvriendelijke oplossingen. De CO2-uitstoot van een Next Life-behandeling voor een kast is meer dan 63 procent lager dan wat er vrijkomt bij de productie van een nieuwe kast. Als een metalen onderdeel de gewenste vorm en afmetingen heeft (en in dit scenario gezandstraald is), wordt het afgelakt met een speciale oplosmiddelvrije poederlak. Ahrend heeft geïnvesteerd in een laksysteem voor de fabrieken dat vrij is van schadelijke chemicaliën (zonder vluchtige organische stoffen) die ademhalingsproblemen en luchtvervuiling kunnen veroorzaken. Deze procedure biedt twee voordelen: Next Life-meubilair verlaagt de kosten en de milieubelasting en Ahrend maakt het klanten gemakkelijker om aan hun duurzaamheidsdoelen te voldoen.

Producten van Ahrend hebben een erg lange levensduur: stoelen gaan ten minste 7 jaar mee en bureaus, tafels en kasten minstens 12 tot 15 jaar. Met Next Life kan de gebruiksduur van deze producten nog verder worden verlengd. En als een stoel, bureau, tafel of kast helemaal niet meer te repareren is, kunnen de onderdelen nog altijd gerecycled worden. Ahrend introduceerde deze aanpak al in 1994 in de vorm van de ‘Ecodesign’-filosofie. Deze filosofie richt zich op een lager verbruik van materialen, minder onderdelen en het gebruik van minder soorten materiaal en is in lijn met de principes van ‘Design for Assembly’ en ‘Design for Disassembly’ waardoor het mogelijk wordt alle materialen op een hoogwaardige wijze te hergebruiken.

Klanten van Ahrend kunnen er ook voor kiezen hun bureau- en vergaderstoelen te laten ‘opfrissen’. Dit bestaat uit het op locatie bij de klant verwijderen van al het stof en alle vlekken, geuren en allergene stoffen van en uit de stoel. Ook bacteriën en stofmijt worden bestreden. Deze behandeling zorgt ervoor dat de werknemers van de klant in een frisse, gezonde en aantrekkelijke omgeving kunnen werken.

Next Life is een integraal onderdeel van het duurzaamheidsbeleid van Ahrend. Ahrend streeft ernaar de beste en meest duurzame kantoorinrichter van Europa te zijn.
 

 

 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >