Nieuws


29-04-2010 1:00

Nadat de projectmeubelindustrie in 2009 een forse terugval liet zien, meldt Wilkhahn wereldwijd een groei van 25 procent over het eerste kwartaal van 2010. Wilkhahn realiseerde in het 1e kwartaal in Duitsland zelfs een stijging van 37 procent. Een deel van deze groei is te danken aan de introductie van de eerste 3D synchroonstoel in de mondiale markt, de 'ON'.

In Nederland wist de ON 3D bureaustoel in de eerste 3 maanden het volume van 'drieduizend stuks te naderen.

Wilkhahn investeerde de laatste 3 jaar ruim 10 miljoen euro in de ontwikkeling van de ON, het optimaliseren van zijn productie faciliteiten en het in gebruik nemen van een eigen CO2-vrije energiecentrale onder de naam Wilkhahn Energie GmbH.

Wilkhahn Nederland is in ons land marktleider op het gebied van het inrichten van communicatieve ruimten en had tot voor kort niet of nauwelijks een marktpositie in Nederland op het terrein van bureaustoelen. Dankzij de ON verandert dat momenteel.

Wilkhahn belooft komende tijd nog intensiever het 'gaspedaal in te drukken' daar waar het gaat om productoplossingen die hoogwaardig en innovatief ontwikkeld worden. Tijdens de OrgaTec 2010 worden in dit kader diverse noviteiten getoond.
 

29-04-2010 1:00

In een ambiance van snelle sportwagens is bij Spyker in Zeewolde een groot aantal van de Nederlandse dealers van kantoorstoelenfabrikant ROVO voorzien van informatie en kennis omtrent de nieuwe bureaustoelenserie XT, NPR en XN-NPR.

ROVO-dealers namen een kijkje in de Spykers Cars fabriek in Zeewolde, waar de handgemaakte sportwagens worden ontwikkeld en het Spyker racingteam zich voorbereid. Indrukwekkend en dat geldt ook voor de stoelenlijn ROVO XT en de nieuwe ROVO-producten NPR en XN-NPR die gelijktijdig werden gepresenteerd.

De stoelenlijn XT is een complete lijn bureaustoelen in het middensegment, leverbaar met zowel 2D net als gestoffeerde rugschaal. Deze nieuwe serie is naast uitgebreide instelmogelijkheden van de standaarduitvoeringen te voorzien van alle gangbare opties, zoals lendesteun, multifunctionele armleggers en zitdiepte-instelling. Veel opzien baarde de XT Ergo-Balance, een stoel met een nieuwe dimensie, de zijwaartse beweging van het zitdeel. De gepatenteerde Ergo Balance techniek zorgt voor meer bewegingsvrijheid en ondersteunt dynamischer werken.

Exclusief voor de Nederlandse markt introduceerde ROVO twee stoelen volgens de NPR 1813 (Kolom 2) richtlijn. Beide voorzien van synchroonmechaniek met zitdiepte en neiginstelling en multifunctionele 4D armleggers. XN-NPR rug is uitgevoerd in Netwave met AIR Plus lendensteun.

Door gastsprekers, voor en na de rondleiding, konden de ROVO-dealers zich laten bij-spijkeren over ergonomische en economische kennis van de kantoormeubelindustrie om vervolgens - met eigen vervoermiddel - huiswaarts te keren.
 

27-04-2010 8:30

Feest bij Wini Kantoordesign in Waalwijk. Op 11 mei aanstaande wordt officieel het nieuwe bedrijfspand in gebruik genomen.Het nieuwe bedrijfsgebouw van deze Nederlandse vestiging van de Duitse kantoormeubelfabrikant Wini is gevestigd op industrieterrein Haven VII in Waalwijk.


"We hebben een nieuw transparant gebouw met een luifel in de speelse vorm van een zeil aan de buitenzijde van het gebouw", zegt Peter Salm van Wini Kantoordesign.
Het interieur van het nieuwe Wini-pand bestaat uit kantoren, een magazijn en een infocentrum. "Over een deel van de begane grond is een tweede verdieping met een instructie/vergaderruimte gemaakt", vult Salm aan.

26-04-2010 8:30

Op 15 april  is Decorum Kantoormeubel en Evenementenverhuur met haar vestiging in Londen gestart. In de Engelse hoofdstad ziet Decorum, gespecialiseerd in het leveren van complete werkplekken tot het inrichten van grote projecten, veel kansen voor het Nederlandse verhuurbedrijf weggelegd met het oog op de Olympische Spelen van 2012.

Decorum-directeur Michael Kuiper ziet in Londen een perfecte uitvalsbasis voor de Engelse markt. “Engeland en met name Londen is een echte eventmarkt. Zeker met de Olympische Spelen die over twee jaar in Londen plaatsvinden, liggen er veel kansen. Wij geloven dat ons concept van kantoormeubel en evenementenverhuur een goede kans van slagen heeft in de UK-markt.”  

Het onderkomen in Londen is de eerste internationale vestiging van Decorum. “We werken al veel internationaal. Zo verzorgen we projecten in Spanje, Frankrijk, België, Duitsland, Zweden en Engeland. Wij combineren een enorm scala aan meubilair en vloerbedekking met een grenzeloze creativiteit. Evenementenmeubelen,  kantoormeubelen, congresmeubelen,  een vergadertafel voor zeventig personen of duizenden vierkante meters tapijttegels: wij vinden alles een uitdaging. Zo ook de opening van het verkoopkantoor in Londen. Wellicht volgen er nog meer vestigingen in andere landen, de komende jaren.”

26-04-2010 8:30

Geïnteresseerd in wierennen en (Italiaans) Meubilair? Dan is een bezoekje aan Ufficio in Rotterdam wellicht een goed idee. Het bedrijf organiseert ter gelegenheid van de Giro D'Ítalia een speciale bijeenkomst op 10 mei.

De Giro vertrekt dit jaar vanuit ons land. Om dit bijzondere feit te vieren, organiseert Ufficio Benelux een samenzijn met een hapje en een drankje. "Recht voor onze deur heeft u een prachtig uitzicht op de voorbijkomende renners", aldus het bedrijf in de uitnodiging.

Het samenzijn begint vanaf 11:00 uur; vanaf 12:00 uur is Ufficio vanwege de Giro niet langer bereikbaar.

Behalve de wielrenners kunnen bezoekers zich op 10 mei ook verlustigen aan Italiaans meubilair. "De nieuwe Forme-collectie van Ultom is op 10 mei voor het eerst bij ons te bewonderen", aldus Ufficio Benelux.

Aanmelden voor het evenement kan via  ufficio@xs4all.

23-04-2010 8:30

De bureaustoel Moon van het Italiaanse Diemme heeft een Good Design Award gewonnen. de prijs wordt uitgereikt door het Chicago Athenaeum: Museum voor Architectuur en Design.


 
"Het opvallende en originele design en de zacht uitnodigende vorm van de Moon bureaustoel resulteert in een all-round harmonie", zegt een woordvoerder van Plan@Office, de Nederlandse leverancier van de stoel. "De Moon biedt hoog ergonomisch comfort. Een helder, elegant ontworpen bureaustoel in combinatie met een state-of-the-art-synchroonmechanisme." Het product werd ontworpen door Stefano Sandonà.

Plan@Office is exclusief importeur van Diemme uit Italië. "Als turnkey specialist zijn wein staat een project van vloer tot plafond, van bureaustoel tot beplanting te verzorgen: een totaalinrichter voor elke type bedrijf dat zich wil onderscheiden met design- en kwaliteitsproducten, passend in een bewust samengestelde omgeving."

22-04-2010 15:15

Bene komt met een nieuwe stoel op de markt: de B_Cause. De stoel heeft een simpel en strak design, en is ook qua kleur eenvoudig gehouden: zwart, wit of antraciet. Hierdoor past de stoel in vrijwel elk interieur.

De stoel wordt uitgevoerd met een sledeframe of vier poten, met wielen of glijders. De rugleuning bestaat uit kunststof dat gevormd is naar het lichaam, waardoor je er gemakkelijk tegenaan kan rusten. Om de stoel iets eigens mee te geven is de rugleuning geperforeerd, wat een speels effect geeft. Daarnaast is de zitting gestoffeerd, waardoor het zacht en comfortabel zit. De verbindingselementen van de stoel zijn van gegoten aluminium. En, last but not least, de stoel is ook stapelbaar, dus eenvoudig op te slaan.

Kortom: een eenvoudige stoel die voornamelijk functioneel is, maar daarnaast ook prettig in gebruik, volgens de fabrikant.

22-04-2010 12:34

Kantoorinrichter ASPA heeft vandaag aangekondigd haar bedrijfsactiviteiten voor het indirecte verkoopkanaal voort te zetten onder de naam Assenburg. Door de herintroductie van het vertrouwde merk Assenburg wil de onderneming haar marktbewerking door wederverkopers verder versterken.

ASPA heeft – sinds het in juli 2009 de activiteiten van het voormalige Samas Benelux onder deze nieuwe naam voortzette – afgelopen jaar met succes een ‘turnaround’ doorgevoerd en voortvarend een nieuwe koers ingezet. Daarmee heeft de onderneming in korte tijd weer een sterke positie in de markt van kantoormeubilair en -inrichting verworven. Met een positionering als specialist en opinieleider op gebied van ‘office identity’ richt ASPA zich op organisaties, die onderkennen dat zij – juist in hun kantooromgeving – een eigen, onderscheidende identiteit dienen te hebben om succesvol te zijn en te blijven.
Afgelopen jaar heeft ASPA dan ook weer tal van aansprekende nieuwe klanten verworven en spraakmakende projecten gerealiseerd. De bedrijfsactiviteiten via het directe verkoopkanaal blijven gehandhaafd onder de naam ASPA.

Om haar marktbewerking via het indirecte verkoopkanaal verder te versterken herintroduceert de onderneming per heden nog een andere vertrouwde naam: Assenburg. Het merk Assenburg, specialist op het gebied van ‘office furniture’, vindt haar oorsprong in 1864 in Tilburg en kan dus bogen op bijna 150 jaar ervaring in de productie en verkoop van kantoormeubilair. Assenburg biedt haar producten aan in de Benelux via een dekkend netwerk van gekwalificeerde wederverkopers.

Edward Vis, Algemeen Directeur, over de herintroductie: “Assenburg is een authentiek, puur Nederlands fabrieksmerk, dat behoort tot het industriële erfgoed van dit land. Dat maakt het bedrijf bijzonder. De kracht van Assenburg ligt vooral in de vakmensen die bij ons werken en de manier waarop zij dat doen. Assenburg werkt samen met een zorgvuldig samengestelde groep wederverkopers. Deze leveren door hun onafhankelijke positie objectieve en betrouwbare adviezen. Het zijn stuk voor stuk zelfstandige ondernemers die net als wij voldoen aan de hoogste mate van deskundigheid en kwaliteit op het gebied van kantoorinrichting. Door de optimale spreiding van dit netwerk van wederverkopers kan een snelle en adequate service worden gegarandeerd, zowel regionaal als internationaal.”
 

22-04-2010 9:54

De Raad van Bestuur van de firma Stoll Giroflex AG heeft Tobias Gerfin (44) op 15 maart 2010 benoemd tot directievoorzitter. Gerfin is niet alleen belast met de leiding over de internationale Stoll Giroflex-groep, maar is met name verantwoordelijk voor de strategische oriëntatie en de productontwikkeling.

Dr. Gerfin, die zowel de Duitse als de Zwitserse nationaliteit bezit, beschikt over uitgebreide internationale ervaring, opgedaan als directeur van de firma Glas Trösch Intérieur en als algemeen directeur (COO) van de firma Welding Business Unit van Sperian Protection.

De nieuwe directievoorzitter van Giroflex is gepromoveerd natuurwetenschapper (ETH Zürich), woont in de omgeving van Zürich, is getrouwd en heeft twee kinderen.
 

19-04-2010 1:18

Begin februari bereikten ze al een mondelinge overeenkomst, toch heeft kantoorinrichter Desko het nieuwe hoofdsponsorcontract met voetbalclub AGOVV Apeldoorn nog niet ondertekend. Oorzaak: directeur Michael Kuiper heeft het te druk.

“Er moeten nog wat dingen bijgeschaafd worden”, aldus Kuiper in de regionale krant de Stentor. “Het is een kwestie van de puntjes op de ‘i’ zetten, ik wil alles uitgesloten hebben.”
Die nauwgezetheid kost tijd; tijd die de Desko-directeur niet heeft. “Het klinkt heel raar, maar ik ben er nog niet aan toegekomen. Ik heb het enorm druk.”

Zo opende Kuiper afgelopen vrijdag een vestiging in Londen, die zich richt op de evenementenverhuur voor de Olympische Spelen van 2012. Vanaf mei gaat hij er ook 10 dagen per maand wonen, schrijft de Stentor.

17-04-2010 8:30

Op de muebelbeurs in Milaan worden tal van nieuwe producten gepresenteerd. Wat te denken van de 1010 a-c driedelig massive hoputen tafelset van Thonet?

De tafelset is ontworpen door de jonge Franse ontwerper Marc Venot. De tafels kunnen losstaand worden gebruikt of als set. "Met een tijdloos ontwerp en een duidelijke ontwerptaal is de productfamilie 1010 a-c een spannende interpretatie en een moderne opvolger van de beroemde Bauhaus klassieker van Marcel Breuer."

Door het gebruik van hout heeft Marc Venot de klassieke stalen buizen bijzettafelset B9 van Marcel Breuer - nog steeds een van de bestsellers uit de Thonet collectie - een nieuwe interpretatie gegeven. Het samenspel tussen rechte lijnen en ronde hoeken creëert een eenvoudig, maar fascinerend ontwerp, met een uit multiplex gevormd tafelblad op een dragend frame.

Duidelijke basislijnen vormen een harmonisch ritme, aangevuld met ronde hoeken, waardoor het product een zachte en comfortabele uitstraling heeft. "Met de vloeiende rondingen en lichte uitstraling brengt de tafelset bijna het idee van beweging in de ruimte. Dit creëert een bijzondere band tussen het object en de gebruiker", zegt Marc Venot. Deze ‘dynamische’ ontwerptaal past bij de beweeglijkheid van het product in de ruimte. Door gebruik te maken van massief hout, gecombineerd met multiplex, zijn de tafels licht in gewicht en flexibel in gebruik."

De 1010 a-c serie kan losstaand en als set worden gebruikt, als functionele bijzettafel of als decoratieve blikvanger. De tafels kunnen als salontafel in het midden van de ruimte worden geplaatst of tegen de wanden als bijzettafel worden gebruikt. Waar ze ook staan, ze geven de ruimte een subtiel en elegant accent. De tafels zijn verkrijgbaar in drie verschillende hoogtes, individueel of als set.

De ontwerper Marc Venot is in 1979 geboren in Parijs. Na te zijn afgestudeerd in wiskunde en natuurkunde aan de ‘Jussieu University’ in Parijs, studeerde hij industrieel ontwerp. Van 1999 tot 2004 studeerde hij aan de ‘École Normale Supérieure de Création Industrielle (ENSCI)’ – het meest beroemde educatieve instituut in Frankrijk, uitsluitend toegespitst op industrieel ontwerp. Marc Venot heeft lampen, meubelen en keukentoebehoren ontworpen voor klanten als Ligne Roset en voor verschillende hotels in Parijs. Zijn werk heeft meedere onderscheidingen gekregen, waaronder de eerste prijs in ‘Musée des Arts Décoratifs’ en ‘de la Mode’ design wedstrijd.

16-04-2010 8:30

Bent u daar? Op uw werkplek? Of bekijkt u dit bericht vanaf een buitenlands (hotel)adres? Dat is niet geheel denkbeeldig. Momenteel vinden namelijk twee belangwekkende beurzen plaats. In Frankfurt beleeft Light + Building zijn laatste dag en in Milaan gaat de Salone del Mobile vandaag zijn derde dag in.

De beide beurzen behoren tot de absolute top van de internationale beurzen in de interieurwereld. Op Light + Building waren de afgelopen dagen de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van verlichting en gebouwautomatisering te zien. Vooral op het gebied van verlichting werd er veel nieuws getoond. Codenaam: LED. In Milaan kunt u uw vingers aflikken bij het nieuwste designmeubilair.

Als we de exposanten in Frankfurt mogen geloven, is de LED nu daadwerkelijk rijp voor de functionele verlichting van kantoorruimtes. Op tal van stands werden dergelijke oplossingen getoond. In de 'decoratieve hallen' 1.1 en 1.2 was er echter ook nog veel conventionele verlichting te zien. Vreemd is dat niet: ondanks alle hosanna-verhalen over LED moeten zelfs de grootste LED-aanhangers toegeven dat de kleurweergave het nog steeds niet haalt bij die van de gloeilamp. Het mooiste licht komt voorlopig nog altijd uit het peertje. Maar tegelijkertijd heeft het peertje (en ook halogeen) duidelijk zijn langste tijd gehad.

Ook in MIlaan staat er dezer dagen van alles te gebeuren. Op de befaamde Salone del Mobile zal menig bekend ontwerper en dito designmeubelfabrikant een nieuwe collectie tonen. Ons land is natuurlijk weer goed vertegenwoordigd. Zowel op de beurs zelf als in de binnenstad van Milaan wordt menig vaderlands ontwerp getoond. Niet alles is overigens even nieuw in Milaan. Zo liet Dutch Design-topper Maarten Baas al weten dat hij dit jaar even een pas op de plaats maakt en in MIlaan de doorontwikkelde versies van al eerder gepresenteerde ontwerpen wil laten zien. Maar daar staat tegenover dat Marcel Wanders (en vele vele anderen) in Milaan wél tal van nieuwe producten presenteert.

Al met al is er voldoende reden om de eigen werkplek weer eens te verruilen voor het uitstekend georganiseerde Frankfurt of het prettig chaotische Milaan. Dat wil zeggen: wanneer uw werkgever momenteel het financiële vlees op de botten heeft om de belachelijke hoteltarieven tijdens de beursperiode voor de rekening te nemen, natuurlijk.   

15-04-2010 16:21

Cepezed heeft de ONO-chair van Matthias Weber een bijzondere extra functie gegeven. Het bureau deed dit als bijdrage aan het Charity Chair project van het Duitse architectuurtijdschrift AIT en de Zwitserse meubelproducent Dieteker, die ruim honderd architecten vroegen de ONO een nieuwe verschijning te geven. De stoelen worden uiteindelijk geveild ten bate van de Zuid-Afrikaanse township Langa in Kaapstad, waarvoor de komst van het wereldkampioenschap voetbal deze zomer lang niet alleen voordelen met zich meeneemt.

Tussen een design stoel van Dietiker en de Langa township in Zuid-Afrika ligt zowel letterlijk als figuurlijk een wereld van verschil. De bewoners van Langa zijn behuisd in krappe woningen van lage kwaliteit en zitten zeker niet op designmeubilair. Van de doorsnee ONO-chair gebruikers kunnen we anderzijds veilig aannemen dat zij op een veel hoger welvaartsniveau leven en waarschijnlijk niet eens van het bestaan van Langa weten. De verkoopprijs van één ONO-chair is voor een familie in Langa vermoedelijk voldoende om een aardige tijd rond te komen.

Met zijn bijdrage aan het Charity Chair project heeft Cepezed daarom geprobeerd design en de townships in Zuid-Afrika nader tot elkaar te brengen. Ervan uitgaand dat de stoel een stoel moest blijven, wilde Cepezed ook niets aan het zitmeubel veranderen; de ONO is van zichzelf immers al een prima ontwerp. In plaats daarvan heeft Cepezed iets aan de stoel willen toevoegen. Het bureau heeft daarom gereflecteerd over de stoel als een object met een bepaalde vorm, model en gewicht en heeft nagedacht over hoe je dat object nog meer kunt gebruiken. Het resultaat is een ontwerp dat ook bruikbaar is om spullen te vervoeren.

Met het Cepezed-ontwerp is Webers ONO-chair getransformeerd tot een object dat zowel thuis, onderweg als op de markt functioneel is. Naast het reguliere gebruik kan de stoel omgedraaid als een rugzak worden omgehangen, waardoor het mogelijk is tussen de stoelpoten spullen te vervoeren. Op de markt kan de gebruiker er weer op zitten terwijl hij zijn spullen verkoopt. Een gebruiker in Langa kan zo ook profiteren van de economische impulsen die een groot evenement als het wereldkampioenschap voetbal met zich meebrengt; bijvoorbeeld door vanaf zijn Charity Chair eten en drinken te verkopen. Cepezed zou dan ook graag zien dat de hoogste bieder de stoel zelf ook aan Langa doneert.

De originele stoel is volledig intact gelaten, er zijn alleen bevestigingspunten voor de afneembare tas en draagbanden op gemonteerd. De draagbanden zijn gemaakt van gerecyclede autogordels, terwijl de waterdichte tas is vervaardigd van een gebruikt reclamedoek ter promotie van de ING bank. Het woord ‘bank’ op de zijkant van de tas zorgt in contrast met de stoel nog voor een onbedoelde woordspeling. Op de onderkant van de tas staat het woord ‘grenzeloos’.

 

15-04-2010 10:08

Thuiskomen op kantoor, en werken in je woonkamer. Door het nieuwe werken wordt het steeds normaler om beiden te combineren. Geen wonder dat de zomercollectie van Esprit Home ook uitermate geschikt is voor op kantoor. Strakke vormgeving, gecombineerd met een frisse uitstraling zorgt ervoor dat zowel op kantoor als thuis de meubels naadloos passen bij het Nieuwe Werken.

Zo is er de Air chair, die door zijn ontspannen en uinodigende zit uitstekend zal staan in een kantoor of wachtruimte. Door de rustige kleuren past het in vrijwel elk interieur. Ook andere stukken uit de nieuwe collectie zullen goed staan in het kantoor, zoals de vloer- en bureaulampen die ook in de collectie zijn opgenomen. Een verrassende kant van Esprit die laat zien dat het bedrijf meer kan dan leuke kleding maken.

15-04-2010 9:47

Twee delen, één gedachte

Ontwerp en functionaliteit laten samenkomen in één stoel: Concept Chair lukte het. Met hun nieuwe stoel Twin – in samenwerking met het Italiaanse Fast – hebben ze een functionele designstoel afgeleverd.

De stoel bestaat uit twee helften die later samen worden gevoegd. Deze twee helften kunnen uit één kleur bestaan, maar ze kunnen ook verschillende kleuren hebben. Dat zorgt voor een unieke stoel, aan te passen op ieders wensen. Doordat de stoelen van aluminium zijn, zijn ze licht en duurzaam. Direct na Salone del Mobile zal de stoel verkrijgbaar zijn.

13-04-2010 8:00

Ahrend timmert als producent van kantoor- en schoolmeubilair al jaren aan de weg in termen van duurzaamheid, maar de kantoorinrichter onderzoekt nu ook hoe duurzaamheid is te vertalen naar het inrichten in bredere zin. Bij inrichtingsconcepten gaat het immers om meer dan alleen tafels en stoelen. In het kader van de studie Hogere Opleiding Huisvestingskunde aan The Office Opleidingen heeft Janneke van der Wey  zich voor haar scriptie intensief bezig gehouden met wat Ahrend noemt ‘Maatschappelijk Verantwoord Inrichten’. Zij  hoopt met haar scriptie over dat onderwerp intern, als MVO-ambassadeur, maar ook extern meer bewustzijn voor het onderwerp te creëren.

“Als je praat over duurzaamheid en huisvesting, dan kun je verschillende niveaus onderscheiden, zoals de omgeving van het gebouw, het gebouw zelf, het inrichtingsconcept, de toegepaste producten en de halffabrikaten (materialen). Ik heb mij voornamelijk beziggehouden met het inrichtingsconcept, want dat is het gebied waar ik als ruimtelijk ontwerper invloed kan uitoefenen. Hoe maak je een inrichtingsconcept MVO-proof? Een inrichtingsconcept bestaat uit meerdere componenten: vorm, licht, geluid en materiaal. Klimaat en geur horen er eigenlijk ook bij, maar bijvoorbeeld de installaties die daar invloed op hebben behoren tot het domein van de architect. Om deze reden vallen ze buiten de scope van het onderzoek”, aldus Van der Wey. “Als het gaat om vorm, dan bedoelen we de verschillende kantoorconcepten die in de branche bekend zijn: cellenkantoor, kantoorlandschap, combi-office en flex-office. Uit onderzoek blijkt dat een flex-kantoor zowel wat betreft kosten als milieubelasting de beste keuze en de meest duurzame oplossing is. Bij vorm gaat het ook om de ‘organisatie van een plattegrond’. Je bereikt op belangrijke punten winst als je de verschillende organisatieonderdelen een plek geeft die in overeenstemming is met de thermische eisen. Een werkruimte die overdag wordt gebruikt, plaats je aan oost- of zuidzijde. Opslagruimten plaats je aan koude buitenranden. Ruimten die geen stabiele temperatuur nodig hebben, kunnen uitstekend als buffer fungeren tussen het klimaat binnen en buiten.’

Ook heeft Van der Wey het onderdeel materiaal onder de loep genomen: “Materialen die in een inrichtingsconcept een rol spelen, zijn vloer- en raambekleding, wanden en meubelstoffen en de componenten waaruit het meubilair is samengesteld. Maak je een duurzame keuze bij het meubilair, dan ga je voor meubelprogramma’s die de volgende eigenschappen hebben. Ze zijn modulair, flexibel, tijdloos, recyclebaar, gemakkelijk te demonteren, ze bevatten geen toxische stoffen en er zijn geen toxische stoffen vrijgekomen tijdens het productieproces.  Ga je voor duurzaamheid bij de keuze voor een zachte vloerbedekking, dan moet je met tapijttegels in de weer. Ten opzichte van kamerbrede oplossingen bereik je daarmee aanzienlijke besparingen in snijverlies en hiermee de hoeveelheid afval. Ook een bepaalde wijze van leggen – niet volgens patroon maar at random – minimaliseert het snijverlies. Heb je liever een houten vloer, kies dan FSC-hout. Op het gebied van wanden zijn er nieuwe ontwikkelingen te melden die voor een comfortabel binnenklimaat zorgen met een optimale en stabiele luchtvochtigheid van 50 procent. Het gaat om lemen en zogenaamde groene wanden van planten.”

Ook over licht is volgens Van der Wey het nodige te zeggen: Het belangrijkste is wel dat daglicht en een goede verlichting een positieve uitwerking hebben op het lichamelijk en geestelijk welbevinden van mensen en daarmee ook op hun productiviteit. Daglicht helpt mensen zich te oriënteren in tijd en ruimte, vermindert claustrofobische gevoelens en levert een positieve bijdrage aan de gezondheid van de ogen. Daar moet je met het opstellen van de plattegrond van de organisatie rekening mee houden. Duurzame keuzes zijn te maken door goed na te gaan welke lichtbron in welke omstandigheid het meest efficiënt is. Zo is de aloude gloeilamp nog steeds een goede en goedkope oplossing voor ruimtes waar je maar korte tijd licht nodig hebt. LED-verlichting is weer ideaal voor plekken waar het licht constant aan is, zoals hotelgangen", zegt Van der Wey, die graag ziet dat bedrijven hun krachten bundelen. "Zoals gezegd: ik vind dat het je persoonlijke verantwoordelijkheid is als ontwerper om duurzame oplossingen te zoeken. En voor je opdrachtgevers moet je die zien te combineren met kostenbesparende oplossingen. Maar in je eentje kun je niet veel bewerkstelligen. Ook als bedrijf niet. Dat Ahrend duurzaamheidseisen aan zijn toeleveranciers stelt, is in dat opzicht een goede zaak. Zo krijg je een inktvlekwerking. Dat is ook nodig. Ik wil dan ook pleiten voor het breed delen van kennis. Dat kan door samen te werken, te netwerken, te publiceren. We zijn er echter nog lang niet, MVI staat nog in de kinderschoenen."

Janneke van der Wey studeerde af op het onderwerp Maatschappelijk Verantwoord Inrichten. Ze volgde de Hogere Opleiding Huisvestingskunde bij The Office Opleidingen. Haar werkstuk is op te vragen: jvdwey@ahrend.com

12-04-2010 13:44

De Biella Group behaalde in 2009 een omzet van 148 miljoen Zwitserse frank (ruim 100 miljoen euro); ter vergelijking: vorig jaar was dit nog rond de 172 miljoen (bijna 120 miljoen euro). Ondanks dat beoordeelt de groep het resultaat al met al als positief.

De daling zou voor meer dan een derde te wijten zijn aan de omrekeneffecten uit de sterk gedevalueerde vreemde valuta, aldus de Zwitserse producent van kantoorartikelen. Voor het overige wordt de afname toegeschreven aan de recessie die heeft geleid tot een geringere vraag en aan het afstoten van omzet vanuit risico-oogpunt.

Het operationeel resultaat (EBIT) van de Biella Group steeg in 2009 met 700.000 naar 6,4 miljoen Zwitserse franken (zo’n 5 miljoen euro). Dit dankzij het consequent aanpassen van de kosten en de omschakeling naar rechtstreekse verkoop in de kleinere Oost-Europese landen. De concernwinst voor 2009 bedroeg 6,5 miljoen Zwitserse franken (ruim 4,5 miljoen euro), inclusief een fiscaal effect van 800.000 Zwitserse franken (zo’n 550.000 euro).

08-04-2010 8:45

Kantoorinrichter ASPA maakte vandaag bekend dat haar minderheidsaandeelhouder Stonehaven Holding bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) melding heeft gemaakt van een voornemen tot concentratie door middel van mogelijke verwerving van alle overige aandelen.

In juni 2009 heeft het voormalige Samas N.V. haar activiteiten op gebied van kantoorinrichting in de Benelux verkocht aan de vennootschap Andreas Kantoor II. Aandeelhouders hierachter zijn Stonehaven Holding (40 procent) en Andreas Holding II (60 procent). Stonehaven Holding is een houdstermaatschappij van HAL Investments (79,2 procent), Andreas Holding II is in handen van Tinseltown Investments (90 procent). De activiteiten van Samas in de Benelux zijn vrijwel direct na de overname voortgezet onder de vertrouwde naam van weleer; ASPA.

Stonehaven Holding - dat tevens 100 procent van de aandelen houdt in ASPA's branchegenoot Koninklijke Ahrend N.V. - heeft principeovereenstemming bereikt met Tinseltown over het uitoefenen van optierechten. Stonehaven draagt deze optierechten over aan Ahrend, waardoor deze, indien en zodra de optierechten worden uitgeoefend, alle aandelen van Andreas Holding II verwerft en daarmee volledige zeggenschap verkrijgt over ASPA. Het uitoefenen van deze optierechten is onder voorbehoud van het verkrijgen van toestemming van de NMa en een bevredigende uitkomst van nader boekenonderzoek.

ASPA heeft afgelopen jaar een ‘turnaround' doorgevoerd en voortvarend een nieuwe koers gevolgd. Daarmee is in korte tijd weer een sterke positie in de markt van kantoorinrichting opgebouwd. 
 

06-04-2010 8:00

Thonet heeft de inrichting van de ‘La Fontaine Room’, de ‘Odyssee Room’ en ‘het Theatre’ verzorgd van De Rotterdam, het grootste passagiersschip dat ooit in Nederland is gebouwd. Het voormalig vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn dateert uit 1958. In 1971 vertrok De Rotterdam voor de laatste trans-Atlantische overtocht van Rotterdam naar New York. Sindsdien maakte het schip uitsluitend cruises. Van 2006 tot 2009 is het schip volledig gerestaureerd en onlangs vond de heropening plaats. Belangrijke kunstenaars en architecten werkten mee aan de inrichting en kregen de opdracht om de voelbare waarden als trots, historie en nostalgie te behouden. Thonet leverde van model S 480 ruim duizend exemplaren die speciaal voor deze ruimtes zijn uitgevoerd.

Model S 480, in 2006 ontworpen door bureau Lepper, Schmidt, Sommerlade, is een comfortabele, maar ook functionele stoel, die in elke ruimte anders kan worden toegepast. De stoelen zijn gemaakt van massief beuken en harmonieus geproportioneerd. Door de ergonomische vormgeving van de zitting, rugleuning en de armleuningen hebben ze bovendien een perfect zitcomfort. De stoelen zijn robuust en gemakkelijk in het onderhoud. Thonet verhoogde voor De Rotterdam de rugleuning en maakte een doorlopende verbinding aan de bovenkant van de stoel. Door deze aanpassingen past de stoel perfect in de gewenste jaren ’60 stijl van het schip, maar blijft de stoel functioneel vanwege de mogelijkheid de stoelen te stapelen en te koppelen.
De op het B-Deck gelegen La Fontaine Room, de voormalige 2e klas eetzaal van het schip, is nu in gebruik als een sfeervolle multifuctionele zaal en ontleent zijn naam aan de Franse dichter en schrijver Jean de la Fontaine. De kunstenaar Nico Nagler gebruikte aspecten uit de bekende fabels om deze ruimte op unieke wijze te decoreren. De ruimte wordt gebruikt voor ontvangsten, congressen en diners.
Het Theatre is een multifunctionele zaal met voor cruiseschip begrippen een uitzonderlijke hoogte van circa 8 meter. Het Theatre is nog net als vroeger in gebruik voor het opvoeren van shows, het vertonen van films, voorstellingen, modeshows en concerten en wordt ook gebruikt voor congressen, productpresentaties en sfeervolle feestelijke events. Tijdens de renovatie van De Rotterdam is besloten het Theatre een multifunctioneler karaker te geven. De amfitheater-opstelling beneden heeft plaats gemaakt voor een vlakke vloer waardoor vrijwel iedere gewenste zaalopstelling gerealiseerd kan worden. Het balkon van het Theatre heeft zijn oorspronkelijke stoelopstelling behouden.
02-04-2010 12:00

De 2010-editie van 100% Design gaat niet door. Dat heeft de organisatie vanochtend (2 april) aan de deelnemers bekendgemaakt. Het aantal deelnemers is onvoldoende om het evenement doorgang te laten vinden.

De organisatie heeft wekenlang getracht om de bedrijven met een optie over te halen hun deelname te bevestigen. Omdat niet iedereen nu uitsluitsel kon of wilde geven, is besloten tot afgelasting. "We konden op dit moment niet de kwaliteit garanderen die we nastreven met het evenement. Ook konden we onze deelnemers, die uiteraard ook van alles moeten organiseren om hun deelname tot een succes te maken, niet langer laten wachten. Daarom hebben we met pijn in het hart moeten besluiten om 100% Design niet door te laten gaan", aldus Evelien de Leeuw van de organisatie.
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >