Nieuws


29-11-2010 8:30

De bureauzitmeubels van Sedus Stoll hebben het Greenguard-keurmerk ontvangen voor producten met lage chemische emissies. Het Greenguard Environmental Institute (GEI) bevestigt met de certificering dat de bureaustoelen van Sedus duidelijk voldoen aan
de richtwaarden voor chemische emissies voor de kwaliteit van binnenlucht.

De certificering van Sedus omvat de modellen match, netwin, black dot, open up, open mind, meet chair, match up, yeah, early bird, cross line, mr. charm en of course. "Een gezonde binnenlucht vormt de basis voor duurzaam bouwen", aldus de woordvoerder van Sedus. "De uitgebreide certificering van het bureaustoelenassortiment biedt deze markt een grote keuze aan zitmeubels met een lage die bovendien voldoen aan de eisen van toonaangevende milieugerelateerde bouwstandaarden, zoals LEED. Wij beschouwen dit certificaat als prikkel om in 2011 vaart te zetten achter de certificering van onze werkpleksystemen en meubels.”

Het keurmerkprogramma van Greenguard voor producten met een lage uitstoot aan giftige stoffen werd in 2001 als onafhankelijk certificatiesysteem in de VS opgericht. Als industrieonafhankelijke organisatie zonder winstoogmerk ontwikkelt het GEI strenge standaarden voor de kwaliteit van binnenlucht op basis van internationaal erkende wetenschappelijke methoden.

26-11-2010 13:00

Product- en meubelontwerper Fred Peerdeman presenteert Read Again, een leestafel die geheel gemaakt is van gebruikte wegwerppallets.

Peerdeman, van ontwerpbureau Recyclarch, specialiseert zich in upcycle design, zowel voor interieur als voor buitengebruik. Het experiment is hierbij belangrijk: “Je geeft materialen een nieuwe functie, gebruikt ze voor iets waarvoor ze oorspronkelijk niet bedoeld zijn. Dat dwingt je om materiaal opnieuw te interpreteren en een tweede functie te ontdekken.”

In de Read Again maakt Peerdeman van gebruikt hout van wegwerppallets. Het hout heeft duidelijk al een eerste leven achter de rug: het is behandeld met een fijne lijnolie waardoor de nerven beter zichtbaar zijn. Desondanks kan het hout nog zeker een generatie mee. De leestafel is voorzien van 220 V stopcontacten en een schakelaar voor led-verlichting. Elke Read Again leestafel is handgemaakt en dus uniek. Meer informatie op www.recyclarch.nl.

26-11-2010 9:00

Gisterenavond is tijdens de feestelijke prijsuitreiking in Amsterdam de lichte, stapelbare Spanstoel van Tiddo de Ruiter door het publiek gekozen als winnaar van de Thonet Mart Stamprijs 2010.

De Spanstoel bestaat uit twee frames, de zijkanten van de stoel, waar de zitting en rugleuning overheen zijn geschoven. Twee houten spanners worden met hamer op hun plek geklopt. Ze duwen de frames uit elkaar en zetten de rugleuning en de zitting onder spanning. De jury, bestaande uit Bertjan Pot, Wieki Somers, Carlijn Kriekaard en Harm Tilman, was gecharmeerd van de stoel: “Hij is  eenvoudig, zit slim in elkaar en is goed stapelbaar.” Wel werd een kanttekening geplaatst bij het gekozen materiaal: het textiel gaat weliswaar lang mee, maar de uitstraling is misschien te afstandelijk voor een interieurobject.

Het publiek verkoos na een nek-aan-nekrace en een hertelling de stoel van Tiddo de Ruiter boven de andere kandidaten: de Sledestoel van Dirk van Berkel, Chair Ply X door Marcel Klever en de Kniq door Stan Wagter. De Thonet Mart Stamprijs, een aanmoedigingsprijs voor ontwerpers, werd voor de vierde keer uitgereikt. Doel van de prijs is een vernieuwend stoelontwerp te realiseren voor de projecten- en de consumentenmarkt.

19-11-2010 9:00

Deze maand werd bekend dat Wellinga Projectinrichting gaat samenwerken met Markant Office Furniture. Markant Office Furniture is al tijden een belangrijke leverancier van kantoormeubilair en heeft de laatste jaren een reeks conceptmeubellijnen op de markt gebracht die perfect aansluiten bij de vraag van de gebruiker en de wijze waarop Wellinga Projectinrichting tegen conceptmatig inrichten aankijkt. Belangstellenden kunnen de Markant-collectie, in het eigen werkconcept van Wellinga, bewonderen in de vernieuwde showroom van Wellinga.

17-11-2010 8:49

Bij de bekendmaking van de GIO Erkenningen 2010 is Humanscale met vier producten in de prijzen gevallen: M2 en M8 monitorarmen, Element LED werkplekverlichting en Switch Mouse, een ergonomische computermuis. Humanscale - van oorsprong een Amerikaanse onderneming – ontwikkelt en produceert ergonomische producten die zonder uitzondering functioneel, veilig en duurzaam zijn. Alle erkende producten zijn ontworpen door het eigen Humanscale designteam, dat wordt geleid door Mark McKenna.

 

M2 en M8

Humanscale presenteert met de M2 en M8 monitorarmen ergonomische oplossingen voor platte monitoren. Hoogte, diepte én kijkhoek kunnen met een handbeweging worden ingesteld terwijl de monitor stabiel blijft.

 

Element

Met Element brengt Humanscale LED-licht op de werkplek waar het nodig is; alleen het werkvlak en toetsenbord wordt verlicht en niet de omgeving. Het beeldscherm is een lichtbron van zichzelf en vervolgens kan de omgevingsverlichting aanzienlijk worden teruggebracht. Hierin zit de werkelijke besparing volgens het bedrijf.

 

Switch Mouse

De Switch Mouse van Humanscale is volgens Humanscale een innovatieve en ergonomische computermuis waarmee discomfort wordt voorkomen en het risico op RSI wordt beperkt.

12-11-2010 15:02

Interstuhl heeft BIFMA certificering ontvangen voor de duurzaamheid van al haar kernproducten. Dat meldt de Nederlandse importeur Velto. "Dit betekent dat Interstuhl de eerste Duitse fabrikant is waarvan het hele assortiment aan producten zijn onderscheiden met de BIFMA e3 platina certificering."

Met de BIFMA e3 certificering, hebben het NSF (het Amerikaanse instituut voor normen, producttesten en certificering) en de BIFMA (Business and Institutional Furniture Manufacturer´s Association) een standaard voor de markt ontwikkeld dat de normen voor duurzaamheid van de kantoormeubelindustrie harmoniseert en zo helpt bij het identificeren van kantoormeubilair dat, uit milieuoogpunt, de voorkeur verdient. Deze standaard maakt het mogelijk om bij verschillende prestatieniveaus een ​​open alternatief te bieden voor eigen protocollen.

De certificering is, behalve de hoogste platina bekroning, ook verkrijgbaar in goud en zilver. Alle Interstuhl-producten zijn bekroond met platina. Klanten kunnen nu, aan de hand van meetbare criteria voor de verschillende prestatieniveaus, vaststellen hoe duurzaam en milieuvriendelijk producten zijn.

12-11-2010 9:00

Dit najaar introduceert Harvink opnieuw vijf gloednieuwe modellen. De reacties van winkeliers en pers bij de preview waren lovend. Nieuw in het assortiment zijn onder meer draaifauteuil de Bolder. De armleuningen en rug van deze stoel bieden rondom steun en een zeer comfortabele zit. Een van de andere blikvangers warende zeshoekige tafels Rep en Roer.

11-11-2010 12:18

Beleef Beheer BV, moederbedrijf van BeleefKembo BV, heeft overeenstemming bereikt met de curator om alle activa van Brink Kantoormeubelen te Staphorst over te nemen en zo de onderneming in staat te stellen een doorstart te maken.

De activiteiten zijn vandaag (11 november) weer opgepakt, waarbij in eerste instantie de nadruk zal worden gelegd om de leveringen aan afnemers te hervatten en het geschonden vertrouwen te herwinnen.

Brink Kantoormeubelen werd op 27 oktober failliet verklaard. Anderhalf jaar geleden nog nam Brink Kantoormeubelen de activiteiten over van het destijds failliete Kembo uit Veenendaal. Brink maakte een doorstart met Kembo, waarbij productie en verkoop in Veenendaal werden voortgezet met 25 man. Beide bedrijven waren jarenlang elkaars concurrenten en bedienden hetzelfde marktsegment. Zowel Kembo als Brink hechten zeer aan vormgeving, kwaliteit en duurzaamheid. Deze marktvisie leidde destijds dan ook tot de keuze voor het thema BeleefBrink!. Ook Kembo ging onder de naam BeleefKembo! verder.
 

11-11-2010 11:58

In Europa verzuimen jaarlijks 12,5 miljoen personen door werkgerelateerde gezondheidsproblemen. In totaal wordt naar schatting minstens 367 miljoen dagen verzuimd door deze gezondheidsklachten. Zo berichtte onderzoeksbureau TNO onlangs. Dit is vervelend voor werknemers, maar ook voor werkgevers. Hoe kunnen werkgerelateerde klachten worden teruggedrongen? Werkomgevingspecialist Steelcase belicht vandaag, op de Dag van de Duurzaamheid, verbeteringen die te realiseren zijn op het gebied van binnenluchtkwaliteit en presenteert zijn Indoor Advantagecertificaat.

Van alle Europeanen tussen 15 en 65 jaar heeft 8,6 procent last van gezondheidsproblemen die veroorzaakt of verergerd zijn door het werk. Dit betreft ruim 23 miljoen personen. Dit blijkt uit de analyse die TNO in opdracht van Eurostat uitvoerde van de statistische data over arbeidsongevallen, werkgerelateerde aandoeningen en arbeidsrisico’s in 2007. Het belangrijkste type gezondheidsproblemen zijn lichamelijke klachten (belangrijkste klacht voor ongeveer 60 procent van de respondenten met werkgerelateerde klachten). Hierbij horen met name fysieke klachten als rsi, hoofdpijn, vermoeide ogen en rugklachten.

Wat kan de werkgever doen om deze werkgerelateerde klachten te verminderen?Werkomgevingspecialist Steelcase onderzoekt doorlopend de zaken die van invloed kunnen zijn op het welzijn van medewerkers, zoals de  kwaliteit van de binnenlucht in kantoren, de werk-privé-balans en ergonomie. Het bedrijf herkent dezelfde trends als die uit het TNO-onderzoek naar voren komen en stelt dat organisaties verbeteringen dienen door te voeren om tot een gezondere werkomgeving te komen. Volgens het Fraunhofer Instituut kan een gezonde en inspirerende werkomgeving de effectiviteit van een organisatie met 36 procent verhogen. Steelcase licht de mogelijke verbeteringen toe aan de hand van een belangrijk voorbeeld: binnenluchtkwaliteit. Een slechte binnenluchtkwaliteit is dikwijls de oorzaak van slijmvliesirritaties, prikkende ogen, misselijkheid en hoofdpijn. 22 Procent van de Nederlandse werknemers heeft minstens een keer per week last van hoofdpijn (bron: Ipsos onderzoek Steelcase).

De kwaliteit van de lucht in kantoren is vaak acht keer slechter dan de buitenlucht bleek uit onderzoek van EPA (VS). Dit wordt onder andere veroorzaakt door de hoeveelheid vluchtige stoffen die afgegeven worden door bijvoorbeeld meubilair, tapijt, wanden en apparaten.

Steeds meer producenten focussen op het minimaliseren van de hoeveelheid vluchtige stoffen die vrijkomen uit hun producten. Bij het inrichten van kantoren raadt Steelcase aan te kiezen voor producten die bestaan uit materialen die zo min mogelijk vluchtige stoffen, zoals benzeen en kwik, bevatten.

De keuze voor duurzaam kantoormeubilair wordt gemakkelijker door op de certificering van de producten te letten. Steelcase certificeert zijn Europese portfolio met het Amerikaanse Indoor Advantage. Dit door Scientific Certification Systems (SCS) ontwikkelde programma toont aan dat het betreffende product voldoet aan zeer strenge emissienormen voor luchtkwaliteit in gebouwen.
 

10-11-2010 9:00

De Thonet Mart Stam-prijs wordt 25 november voor de vierde maal wordt uitgereikt. De jury heeft vier nominaties geselecteerd.

Genomineerden zijn de Slede stoel door Dirk van Berkel, Chair Ply X door Marcel Klever, de Spanstoel door Tiddo de Ruiter en Kniq door Stan Wagter.De Slede stoel van Van Berkel

De Slede stoel is gemaakt van gelamineerd hout en is licht van gewicht waardoor hij prima geschikt is voor scholen. De combinatie van strakke en zachte vormen geven de stoel een vriendelijk uiterlijk. Verschillende varianten zijn mogelijk: zo kan hij in hout, stof, kunststof en met polyesterlak worden uitgevoerd.Chair PLy X

De Chair Ply X is een demontabele stoel die bestaat uit zes losse onderdelen van berken multiplex. De zitting, die naar wens kan worden gestoffeerd, verbindt de onderdelen van de stoel. De stoel wordt met slechts een paar schroeven gemonteerd.Spanstoel

De lichte, stapelbare Spanstoel bestaat uit twee frames (de zijkanten van de stoel), waar de zitting en rugleuning overheen worden geschoven. Twee houten spanners worden met een hamer op hun plek geklopt. Ze duwen de frames uit elkaar en zetten de rugleuning en de zitting onder spanning.Kniq

De Kniq is een minimalistische stoel met een ergonomische zit. In het aluminium frame zijn scharnierpunten opgenomen, die doorbuigen als op de stoel wordt gezeten. Hierdoor krijgt de stoel een comfortabele vorm die zich aanpast aan de zitpositie. Bij opstaan veert de stoel automatisch terug.
De Thonet Mart Stam prijs is een aanmoedigingsprijs voor ontwerpers, met als doel een vernieuwend stoelontwerp te realiseren voor de projecten- en consumentenmarkt. De prijs is een initiatief van Thonet en het tijdschrift ‘de Architect’. De winnaar krijgt een bedrag van 5.000 euro en de Thonet Mart Stam Award en wordt opgenomen in de Thonet EXP collectie. Tijdens de feestelijke bijeenkomst op 25 november 2010 in De Bazel te Amsterdam worden de genomineerde ontwerpen gepresenteerd en kiest het publiek de winnaar van de Thonet Mart Stamprijs 2010.
De jury van de Thonet Mart Stamprijs 2010 wordt gevormd door Bertjan Pot (Studio Bertjan Pot), Wieki Somers (Studio Wieki Somers), Carlijn Kriekaard (bearandbunny) en jury-secretaris Harm Tilman (de Architect).

09-11-2010 9:00

Vier producten van Ahrend hebben onlangs de Erkenning van Goed Industrieel Ontwerp 2010 ontvangen: Ahrend 2020, Ahrend 370, Ahrend 463 en de Ahrend Living Wall.

Marketing- en communicatiemanager Remon van Rijn: “Het is al het derde jaar op rij dat wij maar liefst vier GIO erkenningen in de wacht slepen. Wij zijn heel trots op deze onderscheidingen, die het  hoge designniveau van Ahrend-producten onderstrepen.”

Ahrend 2020-stoel
De Ahrend 2020 van de Brit Paul Brooks is een revolutionaire nieuwe bureaustoel die van meet af aan als cradle-to-cradlestoel is ontworpen en ontwikkeld. Het design is transparant en attractief, heeft onzichtbare techniek en is gemakkelijk intuïtief instelbaar, dus optimaal geschikt voor Het Nieuwe Werken.

 Ahrend Living Wall
De Ahrend Living Wall is een akoestisch en functioneel ontwerp van Frans van der Wielen. De Living Wall is een muur waar je tegenaan kunt ‘hangen’ om te bellen of te overleggen, of op kunt zitten om te werken. Een informele ontmoetings- of vergaderplek, maar evengoed een aantrekkelijke flexwerkplek. De Living Wall verfraait een muur, verbetert de akoestiek van de ruimte en bespaart kostbare vierkante meters.

Ahrend 463
“Een product moet mensen raken, ze moeten ervan houden”, zo vat ontwerper Sigurd Rothe zijn designfilosofie samen. Dat is ook het geval bij de Ahrend 463. Het ontwerp van de stoel is sierlijk. Het frame kan verchroomd of in een matte poederlak worden geleverd. Een curve in de kuip optimaliseert de zit en geeft de stoel elegantie. De (optionele) armlegger loopt door in de achterpoot. Dat detail geeft de stoel dynamiek en een lichtvoetige uitstraling.
De Ahrend 463 kan worden uitgevoerd in geheel wit of geheel zwart. Met deze kleuren speelt Ahrend in op de hedendaagse wensen van architecten om naar keuze de omgeving of het meubilair te accentueren. Stapelbaar en koppelbaar; eigentijdse functionaliteit en een tijdloos ontwerp.

Ahrend 370
Het design van de Ahrend 370 is subtiel en toegankelijk. Ontwerper Kees de Boer:
“Kuip en rugleuning zijn gemaakt uit één stuk. Dat geeft de stoel flair, maar bovenal rust en eenvoud. De kuip heeft een zitkuil en het rugdeel is zo gevormd dat het optimale ondersteuning biedt. De kuip is blind bevestigd; er zijn geen schroeven of gaten zichtbaar. De stoel heeft een uitermate stabiele constructie, onder andere door knikjes in het frame.” De Ahrend 370 wordt uitgevoerd in een slank buisframe met een blank gelakte houten kuip. Het frame kan worden geleverd in chroom, mat-chroom of gelakt.

De Ahrend-producten die in de prijzen vallen, passen naadloos in de Ahrend-designtraditie: interieurproducten moeten functioneel, duurzaam en mooi zijn. De producten stralen rust een eenvoud uit en zijn daardoor in alle omgevingen uitstekend inpasbaar; zij zijn bij uitstek op hun plaats in omgevingen waarin het meubilair weliswaar een helder ‘statement’ mag maken, maar tegelijkertijd de aandacht niet exclusief voor zich opeist.

Over de GIO Erkenningen
De GIO Erkenningen geven Ahrend het recht het GIO-logo in samenhang met het erkende product te gebruiken voor elk gewenst doel. GIO Erkenningen honoreren het vakmanschap van ontwerper en producent. Om voor deze erkenning in aanmerking te komen, moet een product onder meer voldoen aan eisen op het gebied van esthetiek, functionaliteit, innovativiteit, en materiaalkeuze.

De jaarlijkse toekenning van de GIO Erkenningen wordt georganiseerd door Designlink. Designlink is een onafhankelijke organisatie die vraag, aanbod, kennis en beleid op het gebied van productdesign bij elkaar brengt. Zij heeft als doel het bevorderen en promoten van de ontwikkeling en professionalisering van het industrieel ontwerpen in Nederland.

08-11-2010 13:36

Audiovisuele techniek en meubilair zijn twee werelden die dicht bij elkaar liggen. Vaak dichterbij dan gedacht. Om iedereen te laten profiteren van de mogelijkheden die deze werelden bieden, hebben Wilkhahn en BIS de handen ineen geslagen. Op donderdag 11 november kunt u een architectenluch meemaken en in een ontspannen sfeer kennis maken met de toegevoegde waarde die BIS en Wilkhahn u samen denken te kunnen bieden.

 

Datum: Donderdag 11 november 2010
Locatie: Van Nelle Ontwerfabriek in Rotterdam

 

Programma:

11.30 – 12.00 uur Inloop

12.00 – 12.30 uur 'Waar twee werelden elkaar ontmoeten' door Wilkhahn

12.30 – 13.00 uur Pauze

13.00 – 13.30 uur 'Trends in audiovisuele integratie' door BIS

13.30 – 14.00 uur Pauze

14.00 – 14.30 uur Rondleiding door de Van Nelle Ontwerpfabriek

 

Aanmelden kan via info@wilkhahn.nl

05-11-2010 7:00

Meubelfabrikant Montis houdt op zaterdag 6 november van 11.00 tot 15.00 uur weer een verkoop aan de Steenstraat 7a in Dongen (tegenover Montis). Dit betreft modellen in nieuwe staat (door annulatie) en licht gebruikte modellen als showroom- en beursmodellen. Aankopen dienen direct meegenomen te worden. Betaling à contant, bij voorkeur per pin. Creditcards worden niet geaccepteerd.

03-11-2010 8:11

Fantoni, een Italiaanse fabrikant van kantoormeubilair, heeft een nieuwe collectie gelanceerd. Deze nieuwe collectie met de naam Framework draait letterlijk om de minimalistische tafel. Die tafel is in twee versies te verkrijgen. Daaromheen zijn allerlei meubels en accessoires te bestellen die er voor zorgen dat je werkomgeving optimaal gepersonaliseerd kan worden. De dynamische werkomgeving van tegenwoordig schreeuwt volgens Fantoni om een dergelijk functioneel en modulair meubelprogramma. De markt is helemaal klaar voor een dergelijk meubelprogrogramma dat 'style and simplicity' combineert, aldus de Fantoni Group (al opgericht in 1882). 

02-11-2010 9:45

Thonet presenteert in het kader van de 75ste verjaardag van stalen buizen bureau S 285 van Marcel Breuer,twee bijzondere varianten van deze populaire designklassieker: een vrouwenvariant en een mannenvariant.

De lades van beide varianten zijn voorzien van een exclusieve stof of leren bekleding. De dameseditie wordt gekenmerkt door spannende kleuren, terwijl de manneneditie kan worden gekarakteriseerd als eenvoudig, maar elegant. Zelfs na 75 jaar is dit bureau, vanwege het pure, strakke en functionele ontwerp, nog steeds een design icoon. Het bureau is 75 jaar geleden ontworpen tijdens de eerste ontwikkelingsfase van stalen buizen meubilair in de 20- en 30-er jaren.

De revolutie van helderheid: de moderne en functionele ontwerpen uit die tijd worden tegenwoordig nog steeds gezien als revolutionaire prestatie. De heldere en eenvoudige vorm gaven de uitdrukking van een nieuwe aanpak weer voor alledaagse cultuur en architectuur. Alle stalen buizen ontwerpen uit die tijd worden gekarakteriseerd door kwaliteiten als transparantie/helderheid, minimalisme en extreme mate van functionaliteit. Dit geldt ook voor de ontwerp esthetica van model S 285 van architect en Bauhaus leraar Marcel Breuer. Het tafelblad en de opslagelementen van gelakt of gebeitst hout vormen een perfect geheel met het frame van stalen buizen. Het frame bestaat uit een doorlopende, gebogen lijn, waarin de houten elementen verzonken zijn.

De damesvariant wordt geleverd met een wit, offenporig bureaublad en romp. De lades zijn bekleed met slijtvaste stof in felle kleuren zoals oranje, groen en blauw. De manneneditie wordt gekenmerkt door houten elementen met een zwart, offenporig bureaublad en exclusieve leren bekleding in de lades. Beide uitvoeringen zijn in essen fineer.

De vrouwenvariant is te herkennen aan de 'spannende' kleuren.

Het stalen buizen bureau is uitgerust met volledig uitrekbare en zelf sluitende lades. Om de nodige ruimte voor deze nieuwe technische eigenschappen te realiseren, is de verdeling van de lades en het aantal lades aangepast, terwijl niets wordt afgedaan aan de zwevende eenvoud van het ontwerp. Het bureau is leverbaar in een grote versie met drie lades, terwijl de kleinere variant met twee lades is uitgerust. Het basis model met planken is ook aangepast. Dit ontwerp kan nu worden besteld met twee extra lades. Accessoires, zoals een te verschuiven pennenbak in een van de lades of een flexibele leren sous-main, zijn nieuw.

02-11-2010 9:30

 

 Keller Keukenfabriek  heeft een partnerovereenkomst met FSC Nederland ondertekend. Door ondertekening van de overeenkomst geeft de keukenfabrikant  uit Roosendaal aan zich in te willen zetten voor verantwoord bosbeheer wereldwijd. Keller heeft onlangs als eerste, van de grotere keukenfabrikanten in Nederland, het FSC-keurmerk ontvangen. De keukenfabrikant is de 22e partner van FSC Nederland in de categorie houtverwerkende industrie.

 “Het partnerschap met FSC en het gebruik van duurzaam hout past prima binnen ons MVO beleid,” verklaart Peter Bastinck, commercieel directeur van Keller Keukens. “Wij zijn al jaren bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen en milieubewust produceren. Onze keuze voor FSC is een logische stap in dit proces.”

“De keuze van Keller voor FSC is een goede en slimme keuze,” aldus Bart van der Linden, directeur van FSC Nederland. “Door partner van FSC Nederland te worden leveren ze namelijk een extra bijdrage aan behoud en bescherming van bossen wereldwijd en geven ze dus een toekomst aan miljoenen mensen en dieren die van het bos afhankelijk zijn. Maar Keller komt door partner van FSC Nederland te worden, ook direct in contact met ons netwerk, waaronder 47 woningcorporaties.”

01-11-2010 8:21

De Orgatec is weer achter de rug. Afgelopen week verzamelde de (vooral) West-Europese projectinterieurbranche zich in Keulen voor de tweejaarlijkse  beurs. Het gesprek van de dag was de economische crisis. Maar ondertussen sprak uit de vele productpresentaties ook een fikse portie optimisme.

Her en der konden nieuwe producten gevonden worden; op de stands van Interstuhl, Kinnarps, Viasit, Haworth, Okamura, Renz, Sato, Dauphin, Van der Sluis, Palmberg, Herman Miller, Bralco en vele anderen keken de bezoekers vaak hun ogen uit. Een dergelijke stroom aan nieuwe producten had menigeen in deze donkere dagen op voorhand niet voor mogelijk gehouden.
"Deze beurs is prachtig omdat het de branche een boost geeft”, zegt Alex Buma van Sedus, één van de fabrikanten die verraste met een fiks aantal nieuwigheden. “Je ziet gelukkig bij tal van bedrijven dat ze niet stilstaan. Iedereen in onze branche stroopt de mouwen op. En uiteindelijk is dat gunstig voor ons allemaal.”

Er waren in Keulen een aantal trends te ontdekken, waaronder de grote aandacht voor wat  de ‘middenzone’ wordt genoemd. Er was dit jaar vrijwel geen bureaumeubelaanbieder te vinden die behalve de ‘gewone werkplek’ niet ook meer loungeachtige varianten tentoonstelde. Soms bleef dit beperkt tot het aanbrengen van kussens op de ladenblokken, bedoeld om informele collegiale contacten te veraangenamen. Maar minstens zo vaak presenteerden inrichters compleet nieuwe ‘informele’ meubellijnen, met een huiselijke uitstraling en verschillende ‘werkhoogtes’.

Ook opvallend: de toenemende integratie van meubilair en technologie. Er wordt tegenwoordig geen vergadertafel of loungehoek gemaakt, of er is een data-oplossing in ondergebracht die het mogelijk maakt ook op de meest informele plekken nog te genieten van alle voorwaarden die in deze hoogtechnologische tijden aan zakelijke communicatie gesteld worden. Eén van de meest verregaande technologische oplossingen was wellicht de nieuwe zeshoekige werkcabine Vorthex van het Nederlandse Inof. Dit is een werkplek, voorzien van radio frequency identification (RFID)-technologie.

Dergelijke nieuwe manieren van werken en inrichten kwamen tijdens de Orgatec overigens niet alleen aan de orde op de stands van exposerende bedrijven. Ook op het door de beursorganisatie georganiseerde Ultima Office Trendforum waren elke beursdag tal van presentaties te beluisteren over dit onderwerp.

Exposanten en bezoekers betoonden zich erg tevreden over de Orgatec 2010. Dat gold zeker ook voor de vele Nederlanders die her en der op de beursstands aanwezig waren. “We kunnen wel blijven zeuren over de economische situatie”, zei bijvoorbeeld Frans Bruinsma van Thonet. “Maar ik denk dat we beter tevreden kunnen zijn over de positieve atmosfeer die hier de hele week heerst. Wellicht kun je over een jaar, terugkijkend op deze beurs, concluderen dat de Orgatec 2010 een belangrijk keerpunt was.”


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >