Nieuws


27-10-2010 13:40

Brink Kantoormeubelen uit Staphorst is failliet. Dit bevestigt directeur Alex van der Klift van de overkoepelende holding Beleef Beheer Groep, waaronder ook zusterorganisatie Kembo uit Veenendaal valt. Laatstgenoemde verkeert volgens Van der Klift in een gezonde financiële situatieen blijft gewoon operationeel.Van der Klift is inmiddels in gesprek metbanken om te zien of een doorstart mogelijk is. 

 

Anderhalf jaar geleden nog nam het bedrijf de activiteiten over van het destijds failliete Kembo uit Veenendaal. Brink maakte een doorstart met Kembo, waarbij productie en verkoop in Veenendaal werden voortgezet met 25 man. Beide bedrijven waren jarenlang elkaars concurrenten en bedienden hetzelfde marktsegment. Zowel Kembo als Brink hechten zeer aan vormgeving, kwaliteit en duurzaamheid. Deze marktvisie leidde destijds dan ook tot de keuze voor het thema BeleefBrink!. Ook Kembo ging onder de naam Beleef Kembo! verder.

27-10-2010 8:14

De Stichting Zetel is initiatiefnemer van een lezing die 7 november gehouden wordt door Alexander Pelikan. Hij zal tijdens die lezing vertellen over recent werk. De Stoelenzaal aan de Amsterdamse Kerkstraat is vanaf 14.30 uur geopend.

Zetel is een ideële stichting die, als initiator en katalysator van diverse projecten, een meerwaarde schenkt aan de betekenis en ontwikkeling van de stoel. De doelstelling van stichting Zetel (www.zetel.nl) is naar eigen zeggen drieledig: initiëring, ontwikkeling en beheer van oorspronkelijke stoelconcepten.
Met het initiëren en ontwikkelen stimuleert Zetel de ontwerper om tot een conceptontwerp te komen waarbij idee, innovatie, originaliteit en de eigen vakontwikkeling vanzelfsprekend zijn. De derde tak - het beheer van de oorspronkelijke stoelconcepten - maakt het mogelijk voor de stichting om presentaties en educatieve programma's rondom de collectie te organiseren, te stimuleren en vragen van derden te beantwoorden.
De voornaamste gesprekspartners van stichting Zetel zijn de ontwerpers. Samenwerking en informatieoverdracht zijn belangrijke werkgebieden. Mariska van der Burgt is voorzitter van de stichting.

25-10-2010 12:37

Nieuwe designervaringen opdoen, daarover ging de 22e editie van Interieur 2010. Zondagavond sloot de internationale Design Biënnale in Kortrijk Xpo haar deuren na een geslaagde tiendaagse met 92.138 bezoekers. De Interieur Foundation blikt tevreden terug: “Meer dan ooit ging Interieur2010 over design beleven en nieuwe indrukken delen. Bezoekers namen de tijd om naar verhalen te luisteren. Dat blijkt ook uit de massale interesse voor de lezingen in het Forum.”

 

Interieur 08 brak internationaal records, maar de 2010-editie van de Design Biënnale hoeft daar niet voor onder te doen. Maar liefst 92.138 professionele en niet-professionele interieurliefhebbers trokken van 15 tot 24 oktober naar Kortrijk om er eigentijds design te beleven. Opvallend daarbij is het groeiende publiek professionelen.

 

Projectcoördinator Dieter Van Den Storm: “Waar vroeger vooral de openingsdag een professioneel publiek trok, zien we nu een groeiend aantal professionelen verspreid over de hele biënnale. Op de openingsdag merkten we een stijging van professionele bezoekers, een stijging die zich de dagen nadien voortzette. Niet minder dan 37 procent professionelen en 63 procent particuliere bezoekers bezochten Interieur 2010". Ook het aantal internationale bezoekers was dit jaar groot, met bezoekers uit 58 verschillende landen en meer dan 725 journalisten uit alle wereldhoeken.

 

Het centrale thema van Interieur 2010 luidde ‘een nieuwe wereld’. De toon werd gezet met de Japanse architect Junya Ishigami, de eerste eregast buiten de Europese grenzen. Een bewuste keuze, gezien de designtoekomst overwegend in het Oosten wordt geschreven en Japan bron blijft van innovatieve ideeën.

Dieter Van Den Storm: “Bezoekers waren aangenaam verrast door de vernieuwende Picknick-installatie van Ishigami. We mogen zeggen dat we geslaagd zijn in onze opzet: een nieuwe wereld tonen en nieuwe ervaringen delen. Bezoekers willen duidelijk meer dan louter objecten bekijken, ze willen verrast worden door nieuwe indrukken en iets bijleren. In die context past ook de massale interesse voor de lezingen, niet minder dan 27 stonden er deze editie op het programma. Interieur 2010 wist heel wat grote namen te trekken zoals Tom Dixon (UK), Andrea Branzi (IT) en trendwatcher Herman Konings (BE) en dat werd internationaal gesmaakt. Mensen namen de tijd om te komen luisteren, staan open voor discussie. En zo vervult Interieur een belangrijke taak als interactief designplatform.”

Andere hoogtepunten van Interieur 2010? “De Rambla - dit jaar vergroot en in een opvallende spiegelarchitectuur vormgegeven - werd enthousiast onthaald. Dat geldt ook voor de benedenverdieping, met Theyoungdesignersfair, de Design Competition en Design at Work, die deze editie helemaal werd opengetrokken. Met succes, want de belangstelling voor deze totaal andere designsfeer was zeer groot.”

 

De 23e Interieur Biënnale vindt plaats van 19 tot 28 oktober 2012.

22-10-2010 9:00

Met een innovatieve nieuwe draaistoel hoopt Dauphin een ergonomische revolutie te ontketenen. De stoel past zich naadloos aan aan elk lichaam en zorgt voor permanent contact met de zitting en de rugleuning bij alle bewegingen. Op die manier wordt de fysieke harmonie tijdens het zitten hersteld en een verkeerde lichaamshouding voorkomen. De InTouch is een van de nieuwe producten die Dauphin presenteert tijdens de Orgatec, die van 26 tot 30 oktober plaatsvindt in Keulen.

De InTouch is ontworpen door Martin Ballendat. De zitting en de rugleuning volgen het lichaam bij alle voorwaartse en achterwaartse bewegingen. Op die manier blijft de stoel altijd ‘in touch’ met de gebruiker. Daarnaast regelt het gepatenteerde synchrone mechanisme de flexibele, beweegbare zitting en rugleuning zodanig dat deze de gebruiker in elke houding optimaal ergonomische steun bieden. Dit is mogelijk dankzij een speciaal systeem dat zorgt voor een continue spanning op de rugleuning. Daardoor gaat de achterkant van de stoel op en neer in reactie op de natuurlijk heupbewegingen van de gebruiker. Dit zorgt voor een optimale beweging van de rug.

Het stoeloppervlak is in drieën verdeeld en past zich zodoende aan aan de bewegingen van elke individuele gebruiker. De flexibele rugleuning buigt naar achteren en naar beide zijden, en sluit zich rond de hele rug van de gebruiker. Het draaipunt van de stoel ligt ver genoeg naar voren om ervoor te zorgen dat de heupen en voeten van de gebruiker niet niet opgetild worden als hij achterover leunt - zoals bij de meeste gewone stoelen het geval is. De stoel bevordert een natuurlijke houding, geeft de gewrichten vrij spel, corrigeert eventuele onbalans en activeert zitgewoonten. Al met al combineert de InTouch volgens Dauphin de klassieke principes van dynamisch zitten met de laatste ontwikkelingen op het gebied van biomechanica.

19-10-2010 9:00

Patiënten met heupartrose hebben aantoonbaar baat bij het gebruik van de Artromove. Wetenschappelijk onderzoek door studenten van faculteit Bewegingswetenschappen aan de RijksUniversiteit Groningen (RUG) toont aan dat de Artromove, ontwikkeld en geproduceerd door Score te Tolbert, een bijdrage levert aan het verhogen van de mobiliteit en het verlichten van pijn bij patiënten met heupartrose.

De Artromove is een nieuw ontwikkelde ergonomische kruk waarop artrosepatiënten gemakkelijk thuis of op het werk noodzakelijke oefeningen kunnen doen zonder extra tijdinspanning en zonder hulp van de therapeut, op elk tijdstip van de dag.

Uit het 4 maanden durende onderzoek blijkt ondermeer dat alle proefpersonen individueel vooruit zijn gegaan, zowel ten aanzien van de mobiliteit als het verminderen van de pijn. Op basis van de resultaten van dit onderzoek kan de Artromove worden beschouwd als aanvulling op de huidige behandelingsmethoden, aldus de onderzoekers.

Door middel van de Artromove kunnen patiënten onbelast endorotatie in het heupgewricht uitvoeren tijdens het zitten op de kruk. De patiënt legt zijn onderbeen in de daarvoor bevestigde steun wanneer hij op de kruk zit. Door de voet van het lichaam af te bewegen en hierdoor het onderbeen te verplaatsen ontstaat er endorotatie in het heupgewricht.Groot voordeel van de Artrosekruk is dat deze – mede door de aangename zit en beperkte afmeting - gewoon ingezet kan worden in het dagelijks leven; thuis aan tafel of elders, op het werk, achter bureau of werktafel, of in sociale werkplaatsen en verzorgingstehuizen. De voor artrosepatiënten noodzakelijke oefeningen kunnen zo zonder extra (tijd)inspanning en zonder hulp van de therapeut op elk tijdstip van de dag worden uitgevoerd. Dat de nieuwe kruk verlichting brengt bij heupartrose is niet alleen goed nieuws voor patiënten maar ook voor de overheid, die in het licht van bezuinigingen op zoek is naar nieuwe, kostenbesparende behandelmethoden. Heupartrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening in Nederland. Naar schatting lijden circa 238.000 mensen aan deze aandoening.

De behandeling van heupartrose brengt hoge kosten met zich mee, zo waren de kosten voor heup- en knieartrose in 2003 304 miljoen euro (2003, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport). In Nederland is artrose momenteel de nummer twaalf van aandoeningen die de hoogste kosten met zich meebrengen. De verwachting is dat de kosten zullen toenemen door de vergrijzing.

Score uit Tolbert is Nederlands grootste producent van bedrijfsstoelen en ergonomische accessoires. Naast de ergonomische zitoplossingen beschikt Score over een breed scala aan specialistische stoelen voor zowel patiënten als medewerkers in ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, verpleeghuizen, enzovoort.

www.zitten.nl


 

18-10-2010 12:28

Gispen is op 11 oktober uitgeroepen tot Beste Onderneming van het Jaar. Dat gebeurde tijdens het eerste Business Event West-Betuwe in de Agnietenhof in Tiel, waar zo’n vierhonderd ondernemers bij aanwezig waren.

Gispen won de award in de categorie Industrie en Dienstverlening. Naast Gispen waren Van Tintelen Sustainable uit Tiel en Thijsen Media Group uit Buren genomineerd.

Het juryrapport: 'De bedrijfsnaam heeft wereldwijd een vertrouwde klank. Deze topper staat al vele decennia garant voor design, innovatie en kwaliteit. Het geheim van het succes? Aansluiten bij de behoeften van morgen. Met het concept 'Creating a better life at work' wordt de kantooromgeving van de 21e eeuw vormgegeven. Met eigentijdse middelen: deze winnaar loopt voorop op het gebied van MVO en produceert volledig CO2-neutraal'.

Het Business Event West-Betuwe, georganiseerd door Network Business Events, werd gepresenteerd door tv-persoonlijkheid Gijs Wanders. De jury stond onder leiding van Bernard Aitton.

Eerder dit jaar werd Gispen door Deloitte in samenwerking met TiasNimbas Business School, de Kamer van Koophandel, VNO-NCW en Management Team, uitgeroepen tot een van de Best Managed Companies van Nederland.

De Gispen Group BV is de op één na grootste kantoorinrichter van de Benelux.
 

14-10-2010 9:35

Vepa timmert flink aan de weg. De kantoormeubelproducent haalt de laatste tijd de ene na de andere prestigieuze opdracht binnen. Nieuwkomers op het ‘Vepa-cv’ zijn de opdracht voor de inrichting van het hoofdkantoor van Cito in Arnhem en voor de Dienst Uitvoering Onderwijs en de Belastingdienst in Groningen.

Flexibel werken met behoorlijk minder werkplekken: de vierhonderd elektrisch verstelbare Edge werkplekken zijn geheel in de stijl van het nieuwe werken en passen prima in het flexconcept van Cito. Naast Edge werkplekken levert Vepa ook de concentratiewerkplekken met Step workbenches, Vpax vergadertafels en akoestische houten schuifdeurkasten.

De Architekten Cie tekende voor het ontwerp van het pand Le Maire, het interieur is vormgegeven door Buro Huisvesting uit Amersfoort. Met de investering in een nieuw kantoorpand onderstreept Cito het belang dat de organisatie hecht aan het leveren van een zichtbare bijdrage aan de economie van de stad Arnhem en de provincie Gelderland. Verwachte oplevering van dit project, dat in nauwe samenwerking met Vepa-dealer Desque wordt uigevoerd: december 2010.

In Groningen wordt een gezamenlijk kantoorgebouw gerealiseerd voor de Dienst Uitvoering Onderwijs en de Belastingdienst. Duurzaamheid en organische vormen spelen een belangrijke rol in de binnenhuisarchitectuur van de hand van Studio Linse. Ontmoeten en werken in een bijzonder informele setting: de dertienhonderd werkplekken Step, Onix vergadertafels en driehonderd Apron stoelen sluitend naadloos aan bij de duurzame vormgeving. In samenwerking met dealer Pet wordt het pand in februari 2011 ingericht.
 

14-10-2010 9:16

De jury van Goed Industrieel Ontwerp 2010 (GIO) heeft twee extra erkenningen aan Leolux toegekend. De Leolux jubileumuitvoering Pallone Limited en eetkamerstoel Mobius mogen vanaf heden het predicaat Goed Industrieel Ontwerp voeren. Eerder ontvingen de Parabolica, Morena en Spring deze Nederlandse erkenning. Op 22 oktober worden de Gio’s uitgereikt tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

De jury is bij het vaststellen van haar eindoordeel tot de conclusie gekomen dat ook de gelimiteerde versie van de Pallone en de eetkamerfauteuil Mobius voldoen aan de beoordelingscriteria in de categorie Consumentenproducten. Met deze twee extra erkenningen sleept Leolux dit jaar vijf GIO’s in de wacht.

Zonder twijfel is Pallone het bekendste ontwerp in de Leolux collectie. De karakteristieke bolle fauteuil werd in 1989 voor het ‘Huis van de toekomst’ ontworpen. Toen was de ‘zwevende ballon’ nog futuristisch, maar misschien is dat wel de reden waarom de Leolux Pallone na al die jaren nog steeds modern is. In 2009, tijdens het 75-jarig bestaand van Leolux, werd de Pallone uitgevoerd in een speciale jubileumuitvoering Pallone Limited. De ‘Pallone Limited’ serie omvat elf personages, elk met zijn eigen naam en unieke kleurcombinatie, geselecteerd door de kleurspecialisten van Leolux.

De karakteristieke eetkamerstoel Mobius is vernoemd naar de möbiusband, een tweedimensionaal ruimtelijke figuur die slechts één vlak en één rand heeft. Een dergelijk bedrieglijke eenvoud biedt ook deze eetkamerstoel. Hij lijkt nonchalant om zijn frame gevouwen, maar is in werkelijkheid zeer knap geconstrueerd door zijn ontwerper Stefan Heiliger.
 

13-10-2010 8:18

In Kortrijk zijn onlangs waardevolle historische meubelen en tekeningen van kunstwerkstede De Coene verkocht. Het gaat om persoonlijke bezittingen van Paul Vandenbulcke, die jarenlang actief was als designer/tekenaar voor De Coene.

Vandenbulcke overleed 36 jaar geleden al, maar al die tijd bleven de stukken onaangeroerd. Kunstwerkstede De Coene bestond van 1888 tot 1977 en telde op zijn gloriedagen meer dan 1000 werknemers.
Paul Vandenbulcke was één van de topdesigners van de Kortrijkse kunstwerkstede De Coene. Hij was pas 58 toen hij in 1974 overleed. Omdat zijn vrouw nu pas naar een rusthuis is gegaan, en er geen kinderen zijn, is de inboedel van de echtelijke villa openbaar verkocht. Het gaat om unieke stukken.
De privécollectie van Paul Vandenbulcke bevat ook heel wat nooit eerder getoonde schetsen en tekeningen. Zoals aquarellen van het Kasteel Walle, het buitenverblijf van stichter Jozef De Coene.
Op de twee kijkdagen vóór de openbare verkoop kwamen een driehonderdtal bezoekers langs. Uiteindelijk daagden een honderdtal kooplustigen op tijdens de veiling. Noël Hostens is blij dat de waardevolle De Coene erfgoed in goede handen is. Familieleden, designkenners, maar ook de stad Kortrijk heeft één en ander aangekocht.

11-10-2010 8:00

Er komt een nieuw speler op de Nederlandse markt:  Drabert Office Furniture. Het bedrijf gaat naar eigen zeggen 'hoogwaardige kantoor- en projectmeubels van internationale topmerken' exclusief leveren via geselecteerde dealers. 

"Drabert Office Furniture heeft een stevig fundament als dochter van het Zweeds/Duitse Kinnarps Samas GmbH, één van de toonaangevende spelers in de Europese markt voor kantoor- en projectmeubelen", aldus het bedrijf in een toelichting.

De nieuwe Nederlandse organisatie wordt geleid door Roberto Kaptein, die een team heeft geformeerd dat kan bogen op ruime ervaring in de marktvoor kantoor- en projectmeubelen.

Met merken als Drabert, MartinStoll, Schärf, MBT en Fortschritt richt Drabert Office Furniture zich op het midden- en bovensegment van de markt. "Er wordt uitsluitend geleverd via een dealernetwerk, dat inmiddels steeds meer vorm krijgt", aldus het bedrijf. "Voor dit fijnmazige distributiemodel is gekozen vanwege de lokale betrokkenheid en klantgerichtheid van de geselecteerde dealers."

Op het eerste gezicht wekt het bericht enige verwondering. Want waren de verkooprechten voor de bovengenoemde voormalige Samas-producten sinds de overname van ASPA door Ahrend niet in handen van Ahrend? "Drabert is een onafhankelijk bedrijf en leverancier geweest van ASPA", legt Remon van RIjn van Ahrend uit. "Drabert heeft ervoor gekozen om niet met Ahrend/ASPA verder te gaan en direct de markt te bedienen via haar dealernetwerk. Ahrend is eigenaar geworden van de merk- en modelrechten van ASPA en brengt deze producten op de Benelux-markt."

Drabert Office Furniture presenteert haar toekomstplannen tijdens Orgatec 2010, de internationale vakbeurs voor kantoorinrichting in Keulen. De nieuwe Nederlandse kantoor- en projectmeubelfabrikant profileert zich hier in de stand van Kinnarps Samas GmbHhal 6.1, standnr. A-060 B-061.

08-10-2010 9:00

De nostalgische rieten strandstoel, zoals bekend van de stranden in Scheveningen, Katwijk en de Zeeuwse kust, keert terug op een onverwachte plaats: in kantooromgevingen.

Waar de strandstoel beschutting bood tegen wind en zand, biedt de nieuwe Ahrend Kaigan (Japans voor kust of strand) de gebruiker tijdelijke afzondering. “Even een bilateraaltje met een collega, of een telefoongesprek voeren dat niet voor iedereen is bestemd”, aldus ontwerper Marijn van de Poll. “Met de Ahrend Kaigan kan de kantoormedewerker(s) zich tijdelijk een eigen plek toe-eigenen. De vorm van de Kaigan versterkt deze functie voor zowel gebruiker als omgeving.”

De Kaigan heeft een stalen buizenframe en is geheel gestoffeerd. Aan de buitenzijde met een stevige stof die de architectonische vorm benadrukt; aan de binnenzijde met een zacht materiaal dat de geborgenheid van de stoel benadrukt. Van der Poll: “Bij de keuze voor deze materialen heb ik me laten inspireren door Japan, in het bijzonder Japanse prenten. De pennenstreken die in een paar lijnen de natuur tastbaar lijken te maken op een wit vel. Zo zijn in de stoel grove draden gebruikt, patronen die stof ruimtelijk en organisch maken.”

De Kaigan zal worden geïntroduceerd tijdens de Dutch Design Week, die van 23 tot en met 31 oktober voor de negende keer in Eindhoven zal worden gehouden.

07-10-2010 16:50

De aandeelhouders van BeleefBeheer BV, eigenaren van de projectinrichters Brink kantoormeubelen BV te Staphorst, Brink projectinrichters BV te Rotterdam en Beleefkembo BV te Veenendaal hebben in gezamenlijk overleg besloten om beide Brink-ondernemingen onder te brengen in de 7.000 vierkante meter grote showroom en het 4.200 vierkante meter logistiek distributiecentrum te Veenendaal.

De bedrijven, die sedert 2009 als zusterondernemingen werkzaam zijn in de sectoren schoolinrichting, kantoorinrichting en zorginrichting, verwachten hierdoor synergievoordelen te bereiken, waardoor de ondernemingen in staat zijn goed te kunnen reageren op de prijserosie in de huidige marktsituatie en optimaal te kunnen profiteren, zodra de markt weer herstel gaat vertonen.

De ondernemingen blijven als zelfstandige ondernemingen en met dezelfde merknamen actief, maar verwachten belangrijke kostenbesparingen te kunnen realiseren op administratief, automatiseringstechnisch, inkooptechnisch, logistiek en distributiegebied.

Naar verwachting zal een en ander per 1 januari 2011 zijn gerealiseerd.
 

06-10-2010 8:15

Koop Kantoormeubelen - Office Company  is vanaf 1 september 2010 gevestigd aan  de Bredaseweg 243 te Roosendaal.

De Koop-groep heeft showrooms in Roosendaal, Zeist en in Son. In Son zit ook het magazijn. Koop kantoormeubelen importeert en produceert zelf kantoormeubelen. Kantoormeubelen kunnen daardoor geheel op maat gemaakt worden. In Roosendaal werkt men met vijf medewerkers.
Daarnaast levert Koop ook turn-key projecten op. In dat geval geven bedrijven de sleutel van hun nieuw in te richten pand. Koop verzorgt dan voor de volledige inrichting waaronder vloerbedekking, het plaatsen van wanden, een verlichtingsplan, het verfwerk en uiteraard de meubelen.

06-10-2010 8:10

Toen David Rowland in 1964 de originele versie van de 40/4-stoel ontwierp, had deze een sledeframe. Sindsdien zijn er meerdere variaties van de designklassieker gecreëerd en ontwikkeld. De nieuwste variatie van producent Howe is een draaimodel dat extra mogelijkheden biedt om dezelfde uitstraling te geven aan de inrichting van complete ruimtes. Deze 40/4-variant is binnenkort te bewonderen op de Orgatec-beurs.

De 40/4-variaties passen met hun sterke design en opvallende uitstraling bij elke inrichting. Van trainingsruimtes tot directiekamers. Van bedrijven tot hotels. Van congrescentra tot onderwijsinstellingen.
Onlangs werd Suffolk One, een onderwijsinstelling in Engeland, ingericht met meerdere variaties van de 40/4-stoel waaronder het nieuwe draaimodel. Suffolk One koos de 40/4-draaistoel al zo vroeg in de ontwerpfase, dat er alleen maar een tekening beschikbaar was.
Bij Suffolk One draagt de 40/4 bij met datgene waarmee het enorme succes van de stoel in de afgelopen 40 jaar kan worden verklaard: het eenvoudige ontwerp, de duidelijke lijnen en constante focus op functionaliteit. Kwaliteiten die ook kenmerkend zijn voor de nieuwe variatie van de stoel.


De nieuwe stoel is in samenwerking met Rowland ontworpen. Het originele ontwerp uit 1964 wordt dus voor 100 procent aangehouden. Volgens Michael Jacobsen, algemeen directeur van Howe, zegt dit ook veel over de basiskenmerken van de 40/4, want daarmee worden zoveel jaren na de originele lancering nog steeds variaties ontworpen.
De 40/4-draaistoel is verkrijgbaar in kunststof, fineer en met bekleding, zowel met als zonder armleuningen. Alle materialen zijn verkrijgbaar in een verscheidenheid aan kleuren, zodat de 40/4 eenvoudig in zowel nieuwe als bestaande omgevingen kan worden geïntegreerd. De draaistoel is in hoogte verstelbaar en naar wens verkrijgbaar met wieltjes of schuifsystemen.
Howe is op de Orgatec te vinden in hal 10.2.

04-10-2010 9:43

Op de openingsdag van HOUT 2010 zijn de IMI Awards uitgereikt.  Winnaar van de juryprijs is Van der Plas Meubel & Project BV met haar ‘drie-dimensionaal gebogen hemels’.  De publieksprijs is uitgereikt aan de waterzuinige, ergonomische badkuipen van Els Klaver en Paul Dams.

 

Het ambachtelijke buigwerk van de driedimensionaal gebogen hemels van Van der Plas sprak de jury aan. Om dat te kunnen vangen in de criteria slim, handig, leuk, mooi of origineel besloot de jury dat je handig moet zijn om met een slimme constructie het originele ontwerp van Nowotny Architecten uit Delft om te zetten tot een mooi eindproduct. De combinatie van ambachtelijkheid met het hoogwaardig materiaalgebruik gaf de doorslag.


Iedereen die zich heeft geregistreerd als beursbezoeker kon stemmen op een van de vijf nominaties, waaruit de Publieksprijs is geresulteerd. De inzending van Els Klaver en Paul Dams behaalde meer dan 40 procent van de stemmen en is daarmee de terechte winnaar. Dit creatieve duo maakte twee waterzuinige ergonomische badkuipen in teak en red ceder.
“Bijzondere meubels staan te kijk op designshows, maar er is zelden oog voor hoe knap ze gemaakt zijn”, zegt Richard Butter, projectmanager HOUT 2010. “Wij willen als organisator van de vakbeurs Hout 2010 een einde maken aan de onderwaardering van het ambacht. Interieurbouwers en meubelmakers mogen meer laten zien wat ze kunnen.”

De IMI Award is een initiatief van de vakbeurs HOUT en het vaktijdschrift InterieurBouw.
 

04-10-2010 8:21

De Duitse kantoormeubelfabrikant Palmberg opent deze week een nieuwe showroom in Den Bosch. "We zijn bijzonder blij dat we voor de Nederlandse en Belgische markt onze showroomdeuren gaan openen."

Middels de ingebruikname van de showroom in Den Bosch wil Palmberg de samenwerking met dealerpartners intensiveren.. Het bedrijf verwacht dat de showroom hierbij een ondersteunende factor zal zijn.

De opening van de showroom vindt plaats op dinsdag 5 oktober.

01-10-2010 9:00

Hans Lensvelt (50) heeft, nadat hij vier jaar geleden met kantoorinrichter Gispen International BV fuseerde, Lensvelt BV teruggekocht. De ondernemer keert per direct terug uit Sjanghai en zal als grootaandeelhouder en creative director verantwoordelijk zijn voor de artistieke richting en marketing van het bedrijf. Lensvelt is sinds 1985 verbonden aan Lensvelt BV, dat in 1962 door zijn vader werd opgericht.

Als onderdeel van de transactie heeft Hans Lensvelt alle aandelen in Lensvelt BV teruggekocht en al zijn aandelen in Gispen Lensvelt Group BV verkocht. Er zullen geen arbeidsplaatsen verdwijnen bij Lensvelt BV, waar momenteel achttien mensen werkzaam zijn. De huidige CEO, Rob Brugge (45), blijft aan en zal participeren in de onderneming.

Lensvelt BV ging in 2006 samen met Gispen International BV. Hans Lensvelt: "De vorming van Gispen Lensvelt Group was toen het beste voor beide. We werkten al intensief samen, en op een zeker moment was het logisch om de bedrijven voor de efficiency en productiekracht samen te voegen." Lensvelt werd creative director van het nieuwe bedrijf en werkte afwisselend vanuit Sjanghai en Nederland aan de merk- en productontwikkeling van Gispen Lensvelt Group.

Lensvelts wens om zijn oude bedrijf terug te kopen is mede ingegeven door de veranderende markt: "Ik merk dat er steeds meer behoefte is aan kleine, flexibele bedrijven. Zo kunnen we iedere klant optimale aandacht geven. Daarbij zullen wij, in tegenstelling met wat gebruikelijk is in de markt, werken met ruime voorraden." Na vier jaar vooral internationaal geopereerd te hebben, wil Lensvelt zich weer primair op de Nederlandse markt en op Nederlandse ontwerpers richten. "Ik heb het altijd belangrijk gevonden om designers in staat te stellen hun ontwerpen te produceren en op de markt te brengen.”

Het liefst wil Lensvelt de komende jaren nog een aantal bedrijven uit dezelfde sector overnemen en een portefeuille opbouwen. "Het gaat mij daarbij niet in de eerste plaats om economische argumenten. Natuurlijk bekijken we elke deal zakelijk, maar het is ook van het grootste belang om sommige klassieke labels voor het Nederlandse culturele erfgoed te behouden."

01-10-2010 8:30

In nauw overleg hebben de aandeelhouders van de GispenLensveltGroup BV ingestemd met een ingrijpende herfinanciering van de activiteiten. Dit stelt Gispen en Lensvelt in staat om onafhankelijk van elkaar te profiteren van de kansen die de snel veranderende markt van kantoormeubilair biedt.

Nadat drie van de vijf aandeelhouders kenbaar maakten dat ze om uiteenlopende redenen hun aandelen wilden verkopen, was een nieuwe financiële structuur noodzakelijk voor de GispenLensveltGroup BV, waartoe Gispen en Lensvelt behoren.

Als gevolg van de transactie verkregen Pieter Noorlander (directeur operations) en Peter Veer (algemeen directeur) gezamenlijk een meerderheid van de aandelen en volledige zeggenschap over Gispen Group BV. De belangrijkste bedrijven die onder de Gispen Group BV vallen zijn Gispen International BV en Gispen België NV. De nieuwe aandeelhouder- en financiële structuur wordt deels gefaciliteerd door Stonehaven Holding BV, dat een passief minderheidsbelang heeft verkregen en als zodanig niet operationeel, administratief of controlerend betrokken zal zijn bij Gispen.

Met ingang van vandaag is Lensvelt BV een onafhankelijke onderneming. Hans Lensvelt en Rob Brugge, de huidige algemeen directeur vanLensvelt BV, zullen het nieuweLensvelt gaan leiden.

Beide nieuwe managementteams zijn het erover eens dat de fusie tussen Lensvelt en Gispen in 2006 een groot succes is geweest voor alle betrokkenen op verschillende niveaus. Het betekende echter ook dat beide bedrijven, beide met een rijke traditie, steeds dichter naar elkaar toe bewogen als het ging om beleid en activiteiten. Dit beperkte hun bereik in de markt.

Het uiteengaan van beide bedrijven heeft daarom met name tot doel dat ze zich beide optimaal kunnen presenteren en positioneren in het juiste marktsegment.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >