Nieuws


28-01-2010 10:09


Dinsdag 19 januari 2010 reikte Design Vlaanderen voor de zestiende maal de Henry van de Velde Awards & Labels uit in het Vlaams Parlement. In de categorie 'Bedrijf' ontving Drisag een award. Drisag is Belgisch fabrikant van zitmeubelen en specialist in kantoormeubelprojecten. Het bedrijf stelt vijftig medewerkers te werk en realiseerde in 2009 een omzet van 6 miljoen euro.

Drisag werd gelauwerd omdat het bedrijf op een consequente manier design implementeert in haar gehele strategie. Dit uit zich op verschillende manieren. Productontwikkeling: zowel voor het ontwerp van haar eigen producten, alsook voor het ontwerp van private label producten en maatwerk, werkt Drisag intensief samen met Belgische ontwerpers & architecten. Hierdoor is de productieorganisatie van Drisag de voorbije jaren sterk veranderd en werd het productportfolio aangevuld met nieuwe producten zoals ondermeer de BeA bench (Beel & Achtergael Architecten).

Het event rond de Henry van de Velde Awards & Labels is uitgegroeid tot één van de designhoogtepunten van het jaar in de Benelux. De prijsuitreiking gebeurde onder het voogdijschap en in de aanwezigheid van de heer Kris Peeters, minister-president van de Vlaamse regering en Vlaams minister van Economie, Buitenlands Beleid, Landbouw en Plattelandsbeleid. Hij reikte de Henry van de Velde Awards uit en overhandigde tevens de Henry van de Velde Labels.

Drisag implementeerde de voorbije jaren een compleet nieuwe huisstijl en verhuisde recent naar het spraakmakend gebouw Frame21 langsheen de E313 te Herentals. Hierdoor groeide de naamsbekendheid van het bedrijf, vooral bij nieuwe doelgroepen zoals productontwerpers, interieurarchitecten en architecten.
Onlangs participeerde Drisag in het Belgische designmerk FELD. Drisag bezorgde dit bedrijf een ‘tweede adem'. Alain Berteau werd aangetrokken als Art Director en samen met diverse designers en Drisag wordt gewerkt aan een sterk uitgebreid productportfolio. FELD lanceerde onlangs nog de kapstok San Pedro (Stefan Schöning) & de zitbank Oasis (Bram Boo). Vermeldenswaardig is dat Oasis als goed ontworpen, vernieuwend en creatief product, tevens het Henry van de Velde Label 2009 ontvangt. Zolang dit comfortabel zitsysteem geproduceerd wordt, mag het dit kwaliteitslabel dragen. FELD richt zich vooral tot de consument terwijl Drisag hoofdzakelijk werkt op de B2B markt.

Zie ook:
Herentals
Smart verdringt
Inside Information nr 2-2008
Frame21: nieuwe impuls voor economische groei in Herentals
 

25-01-2010 8:35De directiestoel Toro van aanbieder Viasit is gelauwerd met een Good Design Award van het Chicago Athenaeum Museum. In 2001 viel de Duitse bureaustoelenfabrikant ook al eens in de prijzen bij deze prestigieuze award-uitreiking.

In 2009 moest de jury kiezen uit een recordaantal van meerdere duizenden inzendingen uit 40 landen. De meeste van de in totaal 500 projecten die in aanmerking leken te komen voor de prijs komen uit de VS, Duitsland, Italië en Groot-Brittannië. De prijsuitreiking vindt in juni 2010 plaats in Chicago.

toro_good_design_print

Na de enkele weken eerder verkregen Saarländische Staatspreis Design is de Good Design Award al de tweede bekroning voor het stoelmodel van viasit. “Deze prijs voor uitmuntend design vormt voor viasit een bevestiging dat we met de strategie van consequente innovatie ondanks de crisis op de goede weg zijn”, zo stelde marketingmanager Thomas Schmeer.

Ook de ontwerper van de toro, Ralf Umland, is uiterst content.“Veel fabrikanten hebben door de crisis flink bezuinigd op hun ontwikkelingsbudget. Het is echter juist nu belangrijk dat men zich tegen de cyclus in van de concurrentie onderscheidt met nieuwe producten. Wie nu doorzet, wordt later beloond.”
Overigens was de Toro al in 2008 te zien op de Keulse beurs Orgatec.

Zie ook:
Orgatec 2010:
Goed voorbereid op crisis 
Advertorial Viasit 
Burgtec neemt Viasit-stoelen in licentie 

22-01-2010 16:23


Wat was het minst gebruikte woord in Keulen tussen 19 en 24 januari? Wellicht ‘crisis’. Exposanten meden het woord deze week als de pest. Maar goedgemutste aanbieders konden op hun soms wat kleurloze stands niet alles verhullen.

IMM is al jaren een serieus te nemen evenement in de interieurwereld. En begrijpelijkerwijs is dus ook op dit evenement de huidige stand van zaken in de meubelwereld voelbaar. De beurs geeft aanleiding tot een aantal voorzichtige conclusies. Allereerst: de neergang van de interieurbranche vertaalt zich in een soberder kleurgebruik dan de laatste jaren gebruikelijk was. Diverse stands en producten waren uitgevoerd in bruin en beige.

ligne_sober

IMM 2010: veelal sober kleurgebruik, bijvoorbeeld op de stand van Ligne Roset.

Tweede conclusie: als gevolg van de duurzaamheidtrend is hout opnieuw helemaal terug. Dit bleek onder meer in de jonge designers-hal 3.1, waar jonge ontwerpers en (voornamelijk Duitse) studenten hun voorliefde voor het duurzame, goedkope en gemakkelijk te verwerken basismateriaal niet konden verhullen.
Ook in de industrie is hout duidelijk aan de zoveelste wederopstanding bezig, wat onder meer bleek uit het feit dat de Interior Innovation Award van de IMM dit jaar ging naar de door Stefan Diez ontworpen houten stoel Houdini van aanbieder e15.

ch04houdini_chair_black
De houten stoel Houdini, winnaar van de Interior Innovation Award.

Conclusie drie: veel bedrijven maken een pas op de plaats. Hoewel tal van bedrijven (onder meer Arco, Montis, Kvadrat), wel degelijk nieuwe producten presenteerden, konden kenners op de zogenoemde ‘Boulevard of Innovations’ en de presentatie ‘Interior Trends 2010’ in Keulen tal van oude bekenden bespeuren. ‘Nieuw’ is dezer dagen in de interieursector blijkbaar een rekbaar begrip.

imm_10_011_035
Kleurrijke gekkigheid was dit jaar vooral bij jonge ontwerpers te vinden, bijvoorbeeld bij de Nederlandse designer Pepe Heykoop.

En tenslotte: het leek afgelopen week niet bijzonder druk in Keulen. Of was dit gezichtsbedrog? De beursorganisatie van IMM zal binnenkort de bezoekerscijfers wel bekend maken. Wij houden u op de hoogte.

logo

Zie ook:

Domotex en IMM 
Designgeweld op IMM
 

 

20-01-2010 17:29


Na vele bijzondere theaters, operagebouwen en auditoria in de Benelux en daarbuiten en na het muziektheater te Enschede en het Congrespaleis te Brussel, heeft Poltrona Frau nu ook het concertgebouw 'De Doelen' in Rotterdam op de lijst van toonaangevende realisaties staan.

Poltrona Frau is een gerenommeerd Italiaans producent van hoogwaardige zitmeubelen. Traditioneel ambachtelijk vervaardigd in een vooruitstrevend design. Toepassingen vinden we ook in het stijvolle theater, het geavanceerde auditorium of binnen de grandeur van de opera.

Enkele voorbeelden presenteerde Biermans Interieur, de vertegenwoordiger van Poltrona Frau voor de Benelux, tijdens de Vakbeurs voor Theatertechniek in Rotterdam, die van 18 tot en met 20 januari 2010 werd gehouden in Ahoy' Rotterdam.

Zie ook:
Omzetstijging van 8,5 procent
Hoger segment zoekt nieuwe markten
 

20-01-2010 8:43


Guido Kroos van het Amsterdamse bedrijf Gamma Kappa is sinds enkele weken verantwoordelijk voor de verkoop van een nieuw Oostenrijks houtproduct: Luminoso. Het is naar eigen zeggen een unieke verschijningsvorm van een vertrouwd materiaal: massief hout.

De massieve houtpanelen worden vervaardigd door houtlamellen met een dikte van 5 mm stevig te verlijmen en te voorzien van een lichtgeleidend vezeldoek. Zo schijnt het licht door het houten paneel en worden bijzondere effecten zichtbaar. Door de translucide houtpanelen aan de achterzijde te voorzien van een folie waarbij bijvoorbeeld een logo, beeld of tekst wordt uitgespaard, kan iedere bedrijfseigen of persoonlijke uiting worden gerealiseerd. Ook kan bewegend of gekleurd licht worden toegepast. Dit alles maakt Luminoso naar eigen zeggen zeer geschikt voor de toepassing in interieurs (balies, wanden, plafonds, vloeren, bewegwijzering en meubilair). Luminoso wordt geleverd in zeven standaard houtsoorten en wordt per paneel verkocht in drie formaten en vijftien standaard diktes. Meer info: http://www.luminoso.at/

Zie ook:

Nieuw product: Luminoso
 

19-01-2010 8:57


Sinds 1929 biedt HMC mbo vakschool reguliere opleidingen aan gespecialiseerd op de vakgebieden hout en meubel. Vanaf 1 januari is het opleidingsaanbod voor deze branches uitgebreid met cursorische opleidingen onder de naam HMC cursus en training. Het uitgebreide cursusaanbod is gericht op particulieren en bedrijven en ook mogelijk als maatwerk.

Met de toevoeging van het opleidingspakket van het Hout Opleiding Centrum (HOC) per 1 januari 2010 heeft HMC cursus en training nu ook voor de houtbranche een professioneel opleidingsprogramma. Eerder zijn de commerciële cursussen voor de interieur- en meubelbranche, die voorheen werden verzorgd door Facilicon, al ondergebracht in deze nieuwe dochteronderneming.

Een nieuwe onderneming brengt ook nieuwe gezichten met zich mee. Binnen HMC cursus en training zijn twee accountmanagers aangesteld die optreden als contactpersoon voor gerichte opleidingsvragen. Stella Stoltenborgh is de nieuwe accountmanager voor de cursussen en trainingen voor de hout- en meubeltak. André Vink is verantwoordelijk voor de cursussen op het gebied van interieur. Daarnaast draagt Piet Dekker zorg voor de administratieve ondersteuning van beide accountmanagers. Het kantoor van HMC cursus en training is gevestigd in de HMC mbo vakschool locatie Rotterdam.

Onlangs is de nieuwe brochure voor cursussen en trainingen op het gebied van meubel en interieur uitgegeven. Deze brochure is aan te vragen via de website www.hmccursusentraining.nl. Het opleidingsaanbod voor de houtbranche is te vinden op www.houtopleidingscentrum.nl. Het hele jaar door starten er cursussen voor particulieren en bedrijven.

 

Zie ook:

 

 Moving Rooms
Tentoonstelling studenten HMC
Meer nadruk op interieurtak
Meubelmaker en interieurbouwer beloond
Stichting SVM Innovatiefonds

15-01-2010 15:56Ontwerper Noor Wentholt heeft samen met een kleine leerproducent Adelphi, the leathershop, uit Kenia een collectie mode- en interieuraccessoires ontwikkeld van kamelenleer (!). 

Voor de collectie heeft Wentholt zich laten inspireren door de woestijn, het leefgebied van de kameel. Het kamelenleer is redelijk ruw en de kleur en textuur geven volgens Wentholt goed de sfeer van Afrikaanse woestijnen weer.

kamelenleer

Adelphi is deelnemer aan het Export Coaching Programma van het Centrum tot Bevordering van de Import uit ontwikkelingslanden (CBI). In opdracht van CBI selecteerde Dutch Design in Development (DDiD) Wentholt voor het project in Kenia.

15-01-2010 15:52De ontwerpers van het designlabel Individu introduceren de Invidu 2: tafels met unieke prints. Elke denkbare afbeelding kan hoogwaardig worden gereproduceerd in het tafelblad. M2uur, specialist in de realisatie van prints op wand- en gevelbekleding, wordt exclusief dealer van de tafels.

De Invidu 2 bestaat uit een stoer geborsteld RVS onderstel en een deels zwevend tafelblad uit High Pressure Laminate (HPL). Dit materiaal ontstaat door onder hoge drukke en verhitting cellulose vezels tot plaat te persen. Dit levert een krasvast en bovendien onderhoudsarm materiaal op. Door in het productieproces een print op speciale papiersoort toe te voegen, raakt deze print geïntegreerd in het hpl.

invidu_a

Elk digitaal beeld - fotografie, grafisch of illustratief werk of typografie - kan worden verwerkt in de tafelbladen van Invidu. Het is dit gegeven van de Invidu 2 dat Freekje Vervoord van M2uur bv het meest aanspreekt. Vervoord: "Ons bureau houdt zich al jarenlang bezig met het personaliseren van wanden en gevels. De tafels van Invidu verbreden ons pakket aan dragers en biedt ons en onze opdrachtgevers de kans om een unieke touch te geven aan de inrichting. Met onze ervaring kunnen we daarnaast de opdrachtgever helpen met het ontwikkelen van de afbeelding op de tafels en de technische opmaak voor het aanleveren van de bestanden op ons nemen."

De Invidu 2 is standaard leverbaar in de afmetingen 750 x 750, 750 x 1250 en 1250 x 1250 milimeter. De tafelbladen uit HPL zijn 100 procent recyclebaar. De cellulose vezels zijn afkomstig uit Scandinavische productiebossen. "In combinatie met het robuuste onderstel is de Invidu 2 een hoogstaand en duurzaam alternatief voor de standaard tafel."

Zie ook:
Sportfoto's op gevel 
Nieuw onderkomen CIOS Goes 
Tweehonderd vestigingen krijgen LED's 
Driedimensionaal decor 
40 Meter lange print 
Hpl vervangt natuursteen 
Kleurrijke prints zorgen voor oriëntatie 
Kunstwerk in hal Het Lint 
Foto's Diederix verwerkt door M2uur
 

13-01-2010 11:57


Voor bijna iedere organisatie is het creëren van een heldere, herkenbare en onderscheidende identiteit een managementprioriteit. In een bijzondere stand laat kantoorinrichter ASPA tijdens de vakbeurs Facilitair 2010 zien hoe belangrijk de inrichting van de werkomgeving daarbij is. Bezoekers van de stand kunnen hun persoonlijke identiteit laten vastleggen door een professionele portretfotograaf.

ASPA kent als kantoorinrichter een historie, die al begint in 1923. Tijdelijk werd gewerkt onder de vlag van Samas Benelux, maar sinds vorig jaar gebruikt de organisatie weer de vertrouwde naam ASPA. Maar wel voorzien van een eigentijdse ondertitel: 'Office Identity'. Een titel die duidelijk maakt wat de onderscheidende en herkenbare visie van ASPA is op de toekomst van werken en kantoorinrichting. Centraal daarbij staat het inzicht dat kantoorinrichting een essentieel element vormt bij het ontwikkelen, behouden en borgen van de identiteit van een organisatie. Het maakt niet alleen aan de klanten en de omgeving, maar vooral ook aan de medewerkers van een organisatie duidelijk waar deze voor staat. Dat kan heel hip en trendy zijn, maar ook heel degelijk, traditioneel en zakelijk, formeel of juist speels zijn. Daarnaast leidt een dergelijke, karaktervolle werkomgeving volgens de visie van ASPA gegarandeerd tot een verhoging van de arbeidsproductiviteit en een besparing in de facilitaire kosten. Interieur wordt daarmee een bijzonder belangrijk managementtool. Niet voor niets wordt ASPA steeds vroeger in het proces gevraagd als totaaloplosser mee te denken en te adviseren over volledig nieuwe werkplekconcepten.

Naast de identiteit van de organisatie helpt ASPA ook bij het vastleggen van de persoonlijke identiteit. Die van de bezoeker van de stand welteverstaan. Want gedurende de beurs zal op de stand van ASPA een professionele fotograaf aanwezig zijn om iedere bezoeker op bijzondere wijze te portretteren. Met een stoel uit het bijzondere ASPA-assortiment die het meest past bij zijn of haar persoonlijkheid. Het digitale eindresultaat ontvangt de bezoeker gratis.

Zie ook:
Einde kantoorgigant
Voorschot op overname Kantoorgigant
Soap Samas duurt voort
Euwid verwacht sanering
Oude naam terug op de markt
Kantoorgigant zonder bedrijven 
Einde kantoorinrichter
Drastische ingrepen bij kantoorinrichter

 

 

 

07-01-2010 8:43


Met ingang van 1 januari 2010 hebben de beide directeuren John Tostrams (Director Finance) en Wessel Breeuwsma (Director New Business) kantoorinrichter HME verlaten.

De taken van Tostrams worden overgenomen door Marc Engels en Managing Director Eric Logtens zal de functie van Breeuwsma invulling geven.

Zie ook:

Braungart geeft stoel weg
Cradle to Cradle to Sense
Inside Information nr 5-2009
Lezing Daniel Korb
Samenwerking met Leolux
Uitbreiding aanbod
Innovatie-Award
Samenwerking HME en Leolux
Popstars-jury op Mirra
Aeron nu ook als baliestoel
 

03-01-2010 23:02


De TIO stoel van het jonge, Zweedse designlabel Massproductions heeft de Golden Chair Award gewonnen in Zweden. Deze prestigieuze, niet commerciële wedstrijd wordt georganiseerd door de Swedish Association of Architects. De Tio stoel, die zowel geschikt is voor binnen als buiten, werd gekozen uit meer dan veertig genomineerde modellen.

De Tio lijn is als het ware een ‘3D creatie' met metalen draad, waarbij zorgvuldig bestudeerd werd hoe men de draad kan plooien, teneinde een stabiele en toch comfortabel product te kunnen afleveren. Dit weloverwogen designproces resulteert in een reeks die visueel transparant oogt. In het gamma zijn er naast de winnende stoel tevens een lage stoel, barstoel, lage en hoge tafels met diverse tafeltops, enzovoort.

Massproductions is een jong bedrijf, dat vlotte, no nonsense, trendy design op de markt brengt. Het werd opgericht werd door de Zweed Magnus Elebäck en de Englsman Chris Martin, die er na een 10-jarige carrière als consultant in de meubelindustrie voor kozen om voor eigen rekening te starten. De collectie wordt

ondertussen succesvol wereldwijd verdeeld met als meest recente referenties talrijke cafés in Istanbul, The AA Design Museum in Seoul (Zuid Korea), DePadova in Milaan en The National Museum in Stockholm.
Naast de Tio lijn biedt de collectie enkele andere interessante producten zoals de trendy Albert Series, een herwaardering van de oude barstoelen in bruine cafés, integraal in massief hout. The Harry Stoel is Japans geïnspireerd en is in collectie als bijzettafeltje, voetenbank en stoel. Het product oogt bijzonder eenvoudig en eerlijk in zijn vormgeving.

Massproductions geeft aan tijdens de Stockholm Furniture Fair (in februari 2010) weer uit te pakken met een aantal, nieuwe creaties.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >