Nieuws


27-09-2009 9:43

Inrichter Ahrend heeft onlangs zijn nieuwe Ecobase in gebruik genomen. Met deze vernieuwde ‘Ecobase 2.0’ wordt de milieuscore van kantoormeubilair, bureau- en vergaderstoelen alsmede hun onderdelen inzichtelijk en vergelijkbaar gemaakt.

Het systeem maakt de milieubelasting inzichtelijk voor iedere afzonderlijke component van een product. Daarmee is het instrument tevens uitstekend bruikbaar voor actieve toepassing bij productontwikkeling, alsmede voor analytische doeleinden.

"Deze mate van fijnmazigheid is uniek in de wereld", meldt Ahrend. "De milieueffecten worden onder andere gemeten op het gebied van energieverbruik, CO2-uitstoot, verzuring en toxiciteit."

In de Ecobase wordt een vertaling gemaakt van deze technische begrippen naar dagelijkse situaties, zoals het aantal gereden kilometers of het aantal dagen gasverbruik van een gemiddeld Nederlands gezin. "Zo maakt Ahrend voor haar klanten inzichtelijk wat de milieubelasting is en hoe deze kan worden verminderd."
 

25-09-2009 9:01

Markant Office Furniture houdt binnenkort weer een tweetal open dagen. Op 6 en 7 oktober zijn belangstellenden welkom in het bedrijfspand aan de Reactorweg in Utrecht.

Bezoekers worden tijdens de open dagen ingelicht over het assortiment van Markant. Daarnast bestaat de mogelijkheid deel te nemen aan een tweetal workshops met de thema's 'De werkplek van de toekomst' en Interieur design'.
 

23-09-2009 8:26

Gola en Yaka, de nieuwe eetkamerstoelen van Gerard van den Berg hebben een actieve zit. De verende rug biedt een goede ondersteuning en de brede, zachte armleuningen van Gola passen onder bijna elke tafel. Gola is verkrijgbaar met of zonder wielen en combineert perfect met model Yaka, de slankere uitvoering zonder armleuningen.

Beide stoelen zijn ideaal voor een uitgebreid diner met vrienden of familie om daarna nog lekker lang na te tafelen. Van den Berg zelf over Gola en Yaka: “Mijn uitgangspunt voor deze modellen was comfort. Daarnaast wilde ik dat de stoelen de gebruiker zou omsluiten, zodat die persoon zich op een behaaglijke manier omarmd voelt worden door het meubel. Zoals een kraag van een blouse een hals omsluit. Gola is ontworpen als een fauteuil in de uitvoering van een eetkamerstoel. Je zou Gola een stoelfauteuil kunnen noemen; een stoel met het comfort van een fauteuil. Daarna ben ik gaan associëren hoe Gola eruit zou zien zonder arm, zonder aan comfort te verliezen. Yaka is iets smaller geworden zodat de verhoudingen van de individuele stoel kloppen, maar zonder de combinatiemogelijkheid met Gola te verliezen.”
 

21-09-2009 9:37

NEN houdt op 13 oktober 2009 een symposium over de herziene NPR 1813 met Cees Rein van den Hoogenband als dagvoorzitter. Het eerste exemplaar van de richtlijn voor kantoormeubelen en hun toepassing wordt hier uitgereikt. Experts geven tijdens het symposium uitleg over de richtlijn. Daarnaast is er ook aandacht voor andere onderwerpen in relatie tot het inrichten van kantoorwerkplekken.

De praktijkrichtlijn is opgesteld vanuit de behoefte om ergonomische uitgangspunten breder toe te passen. Het accent ligt bij het ontwerp, de aankoop en het gebruik van kantoormeubelen. Ook worden in het kort omgevingsfactoren beschreven die het werken met kantoormeubilair beïnvloeden, zoals akoestiek, geluid, klimaat, daglicht en kunstverlichting. Het uitgangspunt van de richtlijn is dat kantoormeubilair voor een zo groot mogelijk percentage van de gebruiker geschikt moet zijn. Met de maatvoering, die in deze richtlijn wordt geadviseerd, kan 95 procent van de Nederlandse beroepsbevolking gebruikmaken van hetzelfde meubilair.

Ook de herziene norm NEN 1824 Ergonomie - Ergonomische eisen voor de oppervlakte van (werplekken in) administratieve ruimtes en kantoren komt aan bod. Daarnaast zullen onderwerpen zoals het inrichten van een kantoorwerkplek, waar op te letten bij de aanschaf van kantoormeubilair, het duurzaam inkopen van kantoomeubilair, total cost of ownership en kantoorinnovatie worden besproken.

Het programma start om 9.30 uur en wordt om 14.30 uur afgesloten met de uitreiking van de herziene NPR 1813. Het symposium vindt plaats op de Llyoydpier op de 13e etage van het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam met uitzicht over de waterweg en de havens. De kosten voor deelname bedragen 395 euro, inclusief lunch, de herziene NPR 1813 en parkeerkosten.
 

21-09-2009 9:02


 

Anti-cyclisch investeren is een bekende term, zeker in tijden van economische tegenwind. Maar welk bedrijf gaat nu werkelijk de crisis te lijf op deze manier? Score bijvoorbeeld.

De bedrijfsstoelenleverancier uit Tolbert gebruikt de wat minder drukke tijden om het bedrijf voor te bereiden op betere tijden die naar de mening van Score beslist ook weer gaan komen. Door de grote diversiteit in stoelen waarmee Score actief is in vele nichemarkten merkt Score nog betrekkelijk weinig van de teruglopende economie. Vandaar dat een omvangrijk investeringsprogramma is opgezet, om voor de toekomst weer helemaal up to date te zijn.

Er is geïnvesteerd in een nieuwe 3D-buigmachine van Dynobend, waarmee pijpen met een diameter tot  40 millimeter en met een lengte tot  6 meter in een gang in een willekeurige vorm te buigen zijn. Score wil zich middels haar zusteronderneming Score Production BV hiermee nadrukkelijk ook op de markt van het buigen voor derden begeven. Of het trapleuningen, RVS bootrelingen of stoelenframes betreft maakt niet uit. Zo is er onlangs een opdracht voor kapstokken met een bijzondere vorm geweest, en zijn er opdrachten voor Harvink en Brink meubelen uit de fabriek gerold.
3d-buigmachine
Naast deze nieuwe buigmachine heeft de montageafdeling ook een herinrichting ondergaan, waardoor met de bestaande mensen circa 50 procent meer producten geassembleerd kunnen worden. Hiervoor is een Lean & Mean-studie uitgevoerd, die zich heeft geconcentreerd op het elimineren van  overbodige bewegingen in het magazijn. Een volledig nieuwe inrichting is daarvan het gevolg geweest, met kortere aanvoerlijnen en minder loopverlies.
Gelijktijdig is er nog nieuwe ERP software geïmplementeerd om voor de komende 10 jaar weer mee te kunnen in de steeds verder professionaliserende markt. Deze software bewaakt goederenstromen, maar is ook uitermate geschikt om koppelingen met klanten via het internet te onderhouden. Dit alles om sneller, maar vooral ook foutlozer te kunnen leveren.
lean-en-mean
Al met al is er circa 450.000 euro geïnvesteerd; het kon allemaal betaald worden uit eigen middelen, zodat de financieringslasten nauwelijks zijn toegenomen.

Zie ook:
Feest op Terschelling

11-09-2009 9:08Op zondag 13 september 2009 heeft Rudy Stroink (Directeur TCN en voorvechter van duurzaam bouwen en ondernemen) tijdens de Home & Interior vakbeurs een 'zeer bijzondere' serie (bureau)tafels onthuld.

Het blad van deze tafels is gemaakt van Solid Bamboo. Sumisura is er in samenwerking met de producent van dit materiaal naar eigen zeggen als eerste in geslaagd 'prachtige tafelbladen' te produceren.

De presentatie van het bijzondere meubilair vond plaats om in het Home Trade Center in Nieuwegein. Voor meer info: www.sumisura.nl / www.solidbamboo.nl

 

10-09-2009 8:57Inrichter Ahrend heeft een Europese aanbesteding voor kantoorinrichting van De Nederlandsche Bank (DNB) gewonnen. Het gaat om een order van achttienhonderd werkplekken, inclusief berging (kasten en ladeblokken).

De aanbestedende dienst van DNB heeft onder andere kritisch gekeken naar en rekening gehouden met duurzaamheidsaspecten.
Enkele jaren geleden was DNB al klant bij Ahrend. De gunning heeft plaatsgevonden op 20 juli 2009. Nog dit jaar zullen achthonderd werkplekken worden geleverd; in het eerste kwartaal van 2010 de overige duizend werkplekken. Bij de opdracht ligt het accent op tafels en berging. DNB heeft in hoofdzaak gekozen voor de vierpoots Ahrend Four_two (design: Lieke van Gool), kasten en ladeblokken.

Zie ook:
 

Ahrend richt gedeelte ICSE in  
Huis Maastricht feestelijk heropend
Advertorial Ahrend
Spectaculaire bouw met spannende gevel
Kantoorinrichter bezuinigt
Vitaliteit en Gastvrijheid
Nieuwe showroom
Twee good design awards
Meubelfabrikant 'motiveert'
Prijzenregen in het vooruitzicht
Michael Braungart wint terrein
Met creativiteit de crisis te lijf
Tijdens vakbeurs Facilitair 2009
Ahrend 180-stoel voelt zich snel thuis
Milieuprijs kantroorinrichter
Ahrend wint prijs met jaarverslag
Stockholm Furniture fair 2009
Kantoorinrichter op vastgoedcongres
Adviserende functie voor Ahrend
Kantoorinrichter tevreden over Facilitair
Breed aanbod producten en diensten
Presentatie tijdens Facilitair 2008
Kantoorinrichter op vastgoedcongres
Kantoorgigant de grens over
BIjzondere meubels in Utrecht
Ahrend werkt samen met Cultuurfonds
Vrolijke kleuren en decors
Topconferentie kantoorvernieuwing
Oliver Weber neemt taken waar
Brancheclub strikt marktleider
Sluit de kringloop
Kantoorinrichter kiest voor 'groen'
Bedrijfsresultaat bijna verdubbeld
Acquisitie in Midden- en Oost-Europa
Xpertorium voor (interieur)architecten
Designliefhebbers moeten afkicken
Eindhovense toonzaal verbouwd
Kantoorinrichter wil verbazen in MIlaan
Introductie in Milaan
Tijdens Fuori Salone Del Mobile
Amsterdamse inrichter op overnamepad
HAL lijft Arpa in
Eenenveertig diploma's
Presentatie tijdens Facilitair 2008
Identiteit, individualiteit, cultuur en ruimte
Overname Veldeman Kantoormeubelen
‘Grote toekomst voor zonne- en windenergie'
Startschot expositie Werk & Ruimte
Opening in Warschau
Ahrends ICT door CAP
Bedrijfsresultaat +57 en omzet +19 procent
Samenwerking met Allsteel centraal op beurs
Wijtse Rodenburg
Ahrend kiest voor multichannelbenadering
Spannende settings en spectaculair kleurgebruik
Ahrend en onderwijs
Red dot design awards 2007 bekend
Nieuwe datum 19 april
TNT Post kiest stijlicoon Ahrend  
 

08-09-2009 8:32


Voor het ontwerp van fauteuil Limec nam Gerard van den Berg comfort als uitgangspunt. En het resultaat is er dan ook naar: Limec zit heerlijk en biedt tegelijkertijd een goede ondersteuning van de rug. Door het nonchalante uiterlijk past Limec zonder moeite in elk interieur.

Fauteuil Limec is onderdeel van een serie zitmeubelen, die verder bestaat uit eetkamerstoelen Gola en Yaka. Gerard van den Berg over fauteuil Limec: “Mijn uitgangspunt voor dit model was comfort. Daarnaast wilde ik dat het meubel de gebruiker zou omsluiten, zodat die persoon zich op een behaaglijke manier omarmd voelt worden door het meubel. Zoals een kraag van een blouse een hals omsluit. Vandaar dat we de fauteuil Limec hebben genoemd, wat kraag betekent in het Tsjechisch. Limec is bij uitstek een fauteuil voor lange leesavonden.”

Fauteuil Limec is verkrijgbaar in zestig uitvoeringen in stof vanaf 749 eurk\o en 36 uitvoeringen in leer vanaf 899 euro.Fauteuil Limec is vanaf september verkrijgbaar via de erkende verkoopadressen.

www.designonstock.com.

03-09-2009 8:43Op 7 september 2009 opent het International Center for Sustainable Excellence (ICSE) zijn deuren. Het ICSE is gevestigd in de Philips Lichttoren in Eindhoven. In dit rijksmonument zijn zo'n vijftig organisaties gevestigd. Het ICSE werkt met deze organisaties aan een duurzame toekomst. Inrichter Ahrend neemt een deel van de inrichting van het ICSE voor haar rekening: de loungeruimte ‘Ahrend Spring' en een aantal werkplekken.

De opening geschiedt op maandag 7 september door gedeputeerde Onno Hoes van de provincie Noord-Brabant. In de dagen erna treden prominente sprekers op, zoals Dayna Baumeister (Biomimicry), Lulu Wang (Auteur van onder andere Heldere Maan) en Albin Kälin (Chief Executive Officer van adviesbureau EPEA).

Het ICSE laat bezoekers zien wat de mogelijkheden zijn op het gebied van duurzaam handelen. Zij kunnen er kennismaken met de nieuwste producten, productiemethoden en bedrijfsfilosofieën. Op een oppervlakte van 3.700 vierkante meter zijn - naast werkruimtes en demonstratieruimten - onder andere een bibliotheek, een auditorium en een TV-studio gevestigd. Het initiatief voor het ICSE kwam van de Stichting Onderneem Duurzaam, Evoke/EPEA en de Stichting Duurzaam Eindhoven. De gemeente Eindhoven heeft het initiatief ondersteund.

Inrichter Ahrend neemt een deel van de inrichting van het ICSE voor haar rekening, te weten de loungeruimte. In deze ruimte kunnen medewerkers en bezoekers van het ICSE elkaar ontmoeten. Ahrend levert Move-it statafels (van ontwerper Frans de la Haye), lage tafels en comfortabele stoelen. Alle meubels zijn voorzien van FSC-hout, dat wil zeggen hout uit duurzaam beheerde bossen. Speciaal op maat gemaakt zijn een Ahrend 750 lounge en een zitgroep in een ontspannen, sofa-achtige setting. De Ahrend 315 (ontwerp Bert van der Aa) en de ultralichte, recyclebare magnesium stoel Ahrend 360 van FLEX the Innovationlab maken hier eveneens hun opwachting.

De loungeruimte is ‘Ahrend Spring' gedoopt. "Spring betekent zowel lente als bron", licht Roel van der Palen van Ahrend toe. "In het voorjaar wordt alles op een natuurlijke wijze hernieuwd. Bron betekent oorsprong: van daaruit ontspruiten en groeien nieuwe zaken. Gezien de duurzaamheidsfocus van Ahrend hebben wij ervoor gekozen betrokken te zijn bij het ICSE. Ahrend herkent zich heel goed in de begrippen international, sustainable, en excellent, die ons op het lijf geschreven zijn."

Ahrend richt ook zes werkplekken in van de back-office van ICSE, onder andere met de Ahrend 750 zit/sta-werkplek. Op prominente plaatsen staan displays waarop de duurzaamheidsambities van Ahrend worden geïllustreerd aan de hand van de Ahrend 750 en de dienst Next Life, die gericht is op het sluiten van de productkringlopen. Van der Palen: "Wij richten onze bedrijfsvoering in volgens het cradle-to-cradlebeginsel, sluiten onze productkringlopen en verduurzamen ons productieproces. Ahrend heeft een geweldige staat van dienst op het gebied van milieuzorg. Sinds 1990 is ons waterverbruik gehalveerd. Onze CO2-uitstoot hebben wij in 2008 met 54,2 procent gereduceerd. Hiervoor hebben wij een Europese EMAS Award gewonnen."

Zie ook:
Huis Maastricht feestelijk heropend
Advertorial Ahrend
Spectaculaire bouw met spannende gevel
Kantoorinrichter bezuinigt
Vitaliteit en Gastvrijheid
Nieuwe showroom
Twee good design awards
Meubelfabrikant 'motiveert'
Prijzenregen in het vooruitzicht
Michael Braungart wint terrein
Met creativiteit de crisis te lijf
Tijdens vakbeurs Facilitair 2009
Ahrend 180-stoel voelt zich snel thuis
Milieuprijs kantroorinrichter
Ahrend wint prijs met jaarverslag
Stockholm Furniture fair 2009
Kantoorinrichter op vastgoedcongres
Adviserende functie voor Ahrend
Kantoorinrichter tevreden over Facilitair
Breed aanbod producten en diensten
Presentatie tijdens Facilitair 2008
Kantoorinrichter op vastgoedcongres
Kantoorgigant de grens over
BIjzondere meubels in Utrecht
Ahrend werkt samen met Cultuurfonds
Vrolijke kleuren en decors
Topconferentie kantoorvernieuwing
Oliver Weber neemt taken waar
Brancheclub strikt marktleider
Sluit de kringloop
Kantoorinrichter kiest voor 'groen'
Bedrijfsresultaat bijna verdubbeld
Acquisitie in Midden- en Oost-Europa
Xpertorium voor (interieur)architecten
Designliefhebbers moeten afkicken
Eindhovense toonzaal verbouwd
Kantoorinrichter wil verbazen in MIlaan
Introductie in Milaan
Tijdens Fuori Salone Del Mobile
Amsterdamse inrichter op overnamepad
HAL lijft Arpa in
Eenenveertig diploma's
Presentatie tijdens Facilitair 2008
Identiteit, individualiteit, cultuur en ruimte
Overname Veldeman Kantoormeubelen
‘Grote toekomst voor zonne- en windenergie'
Startschot expositie Werk & Ruimte
Opening in Warschau
Ahrends ICT door CAP
Bedrijfsresultaat +57 en omzet +19 procent
Samenwerking met Allsteel centraal op beurs
Wijtse Rodenburg
Ahrend kiest voor multichannelbenadering
Spannende settings en spectaculair kleurgebruik
Ahrend en onderwijs
Red dot design awards 2007 bekend
Nieuwe datum 19 april
TNT Post kiest stijlicoon Ahrend 

 


 

03-09-2009 8:27

 

De inschrijvingsdatum van de Thonet fotowedstrijd is verlengd van 31 augustus 2009 tot 31 december 2009. Vanwege de 150e verjaardag van de Weense koffiehuisstoel ‘Nr 14', tegenwoordig model 214, organiseert Thonet een wereldwijde fotowedstrijd waaraan iedereen kan deelnemen. Het bedrijf geeft aan dat de datum is verlengd 'vanwege de vele enthousiaste reacties en om iedereen de kans te geven aan de wedstrijd deel te nemen'.

Hoofdprijs is een reis naar New York, tweede prijs een reis naar het Thonet museum en de fabriek in Frankenberg (Duitsland), waar men zelf een 214 mag buigen. Naast deze prijzen zijn er nog vele andere prijzen te winnen. De 214 beste foto's worden gebundeld in een speciaal jubileumboekje.

Meer dan vijftig miljoen originele exemplaren van deze Weense koffiehuisstoel zijn tot nu toe geproduceerd, waarbij het enorme aantal kopiën van deze klassieker uit de meubelgeschiedenis niet is meegerekend.

Toen Michael Thonet in 1859 in Wenen zijn ‚stoel voor de massa Nr. 14' presenteerde, kon hij niet weten dat hij dé stoel ontworpen had, waarvan de meeste exemplaren ooit zijn verkocht. Sinds 1859 is deze stoel van massief gebogen hout ononderbroken in de Thonet fabriek in Frankenberg in productie. Overal ter wereld is deze stoel te vinden, bij mensen thuis, in openbare gebouwen en horecagelegenheden, in Azië, Australië, Afrika, Noord- en Zuid Amerika en vanzelfsprekend Europa.

voorbeeld-foto-214
Een ieder (hobbyfotografen en professionele fotografen) die in het bezit is van de originele Thonet koffiehuisstoel model 214 (voorheen Nr. 14) of iemand kent met deze stoel, kan deelnemen door een digitale foto van deze stoel met een kort verhaal ter illustratie in te zenden. Deelnemers maken hun mooiste, meest originele, meest bijzondere foto van Thonet stoel 214. Dit kan een foto zijn van de stoel in huis of op lokatie zoals een stoel op het ijs tijdens het schaatsen. Eigenlijk zijn alle soorten foto's mogelijk, als er maar één of meerdere Thonet 214 stoelen op te zien zijn. Op de website http://www.214x214.com/ kan men de foto en tekst uploaden. Op deze website staan de voorwaarden voor deelname en diverse voorbeelden van foto's. Ook staan alle te winnen prijzen vermeld. De 214 beste en meest originele foto's worden gebundeld in een speciaal jubileumboekje. De jury bestaat uit ontwerper James Irvine en leden van de familie Thonet.

Zie ook:
 

Model 214 in Eckhart Gallery

Jubileumeditie S 43 van Mart Stam

Fotowedstrijd Thonet
Mart Stam: echt of nep?
'Zichtbaar aanwezig' in Krasnapolsky
Thonet in Media Plaza
Hoger segment zoekt nieuwe markten
Facelift voor Thonetstoel 404
Thonet Nederland houdt zich afzijdig
Vijf nominaties uit 76 inzendingen
Van 5 september tot en met 31 oktober
Tentoonstelling werk George Nelson
Inschrijven tot 29 augustus
Spaanse ontwerper wint Italiaanse prijs
Thonet participeert in DDC-Initiative
Ohnacker nieuwe directeur
Stijlvol sleetje rijden
Prijs voor boekhandel Selexyz
Uitreiking Interieurprijs en Mart Stamprijs
Buiging voor 404
Thonet steunt designprijs
De cultuur van het zitten
Elegant silhouet
Thonet en De Architect organiseren ontwerpcompetitie
Nieuwe indeling beurshallen
Design in Londen
Ontwerper Stefan Diez moderniseert idioot idee
Optimaal comfort
Inside Information nr 1-2006

 

 

 

01-09-2009 9:55


Meubelproducent Thonet exposeert haar wereldberoemde Weense koffiehuisstoel (model 214) in de Eckhart Gallery in Den Haag. De expositie is in het kader van de 150ste verjaardag die de stoel dit jaar viert. Van model 214 zijn meer dan 50 miljoen exemplaren geproduceerd, waarbij het enorme aantal kopieën van deze klassieker uit de meubelgeschiedenis niet is meegerekend.

De tentoonstelling geeft een goed overzicht van de historie en de ontwikkeling van dit icoon, de geschiedenis van het, dit jaar 190-jarige bedrijf en de verschillende houtgebogen varianten die het bedrijf verder uitbracht. Unieke, zeer oude exemplaren uit het Thonet museum te Frankenberg zullen te zien zijn. De expositie kan gratis worden bezocht in de periode van 10 september tot en met 22 oktober op donderdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

De Eckhart Gallery is een toonaangevende galerie voor fine art fotografie en interior art, gevestigd aan het prestigieuze Noordeinde in Den Haag. Naast regulier wisselende tentoonstellingen van fine art fotografie van beroemdheden als Josef Hoflehner, Rodney Smith, Zena Holloway en Sean Kennedy Santos presenteert de Eckhart Gallery klassiekers uit de wereld van interior art. Tegelijk met de Thonet expositie kan de tentoonstelling van Jozef Hoflehner worden bezocht. Thonet viert de verjaardag van de Weense koffiehuisstoel ook met een wereldwijde fotowedstrijd. www.214x214.com,  www.thonet.nl


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >