Nieuws


30-08-2009 14:50


De Amerikaanse kantoormeubelproducent Sedia Systems (design Lamm R&D) heeft met twee producten uit het conferentiestoelenprogramma een 'Best of NeoCon' award gewonnen.

De stoel Turner won de Best of NeoCon Award (zilver) en 'Genia' ontving een innovatieprijs. 

De volgende NeoCon staat gepland voor 14 tot en met 16 juni 2010 in Chicago.

Zie ook:
Milieu centraal in de States
Erkenning voor innovatief ontwerp
Samenwerking met Allsteel centraal op beurs
 

 

23-08-2009 21:35

 

Zoals zich al in het begin van dit jaar aftekende, is de omzet in de Duitse kantoormeubelbranche fors ingezakt, zo maakte de BSO (Verband Büro-, Sitz- en Objektmöbel) onlangs bekend. De Duitse branche-organisatie, die bij onze oosterburen geldt als een autoriteit op kantoorinrichtingsgebied, kwam met de melding naar aanleiding van de resultaten van de aangesloten leden.

De gemiddelde omzetdaling bedroeg over de eerste helft van 2009 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar circa 25 procent. Desondanks konden de meeste ondernemingen ontslagen voorkomen. De investeringen bij de aangesloten leden werden veelal vooruit geschoven. In het binnenland bedroeg de gemiddelde daling in investeringen 21,9 procent. In het buitenland daalden de investeringen van de aangesloten leden met 31,3 procent. Hierdoor daalde het exportaandeel van de Duitse kantoormeubelproducenten van 32,8 procent in het eerste halfjaar van 2008 naar 29,9 procent in het eerste halfjaar van 2009.

Hoewel de eerste positieve signalen op exportgebied en een licht herstel van de binnenlandse vraag zich aftekenen, rekent de BSO niet op een snelle inhaalslag van de vraag naar kantoormeubelen.
Ondanks de onzekere prognoses investeren de Duitse kantoormeubelproducenten verder in nieuwe productiemethoden en logistieke processen. Tevens willen de Duitse kantoormeubelbedrijven zoveel mogelijk de werkgelegenheid handhaven. In juni 2009 verschafte de branche volgens berekeningen van de BSO werk aan circa dertienduizend personen. Ten opzichte van 2008 betekent dit een daling van ongeveer 3,4 procent. In plaats van gedwongen ontslagen zet de branche in op arbeidstijdverkorting en afbouw van deeltijdcontracten.

Zie ook:
 

Cijfers en prognoses bureaumeubelindustrie
BSO meldt omzettoename
Gezonde dochter voor kantoorinrichter
Omzetstijgingen van 15 procent
Positieve tendens zet zich door


 

 

 

23-08-2009 21:00

 

 

Sedus heeft het eerste halfjaar van 2009 afgesloten met een omzetdaling van 27,6 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2008. De omzet van de Duitse kantoormeubelproducent bedroeg in het eerste halfjaar van 2009 71,3 miljoen euro. In het binnenland daalde de omzet met 27,4 procent en in het buitenland met 32,4 procent.

De verkoop van bureaustoelen (Sedus Seating) daalde voor Sedus in Duitsland met 26,5 procent, terwijl in het buitenland 31,8 procent minder stoelen werden verkocht. De overige kantoormeubelen vertoonde in het eerste halfjaar van 2009 een daling van 22,3 procent (in Duitsland) en 20,3 procent (in het buitenland).

De zelfstandig opererende kantoormeubelproducent Klöber werd nog sterker getroffen door de teruglopende omzet in het buitenland. Klöber zag de omzet ‘over de grens' met 44,3 procent teruglopen in het eerste halfjaar van 2009. De omzetdaling in Duitsland bedroeg 24,9 procent.

Als voornaamste oorzaken voor de omzetdaling noemt Sedus de ‘uitzonderlijke situatie bij enige grote klanten in Nederland, Oostenrijk en Japan.'
Sedus stelt zich ten doel om, ondanks de dalende omzetcijfers, de werkgelegenheid van de vaste medewerkers bij het moederbedrijf veilig te stellen, verklaarde Bernhard E. Kallup, voorzitter van het algemeen bestuur. Tot nu toe zijn er geen ontslagen gevallen bij Sedus, onder meer door flexibele arbeidstijd- en beloningsmodellen, reductie van het aandeel van deeltijdwerkers en verkorting van werktijden. ‘Voor de tijd na de crisis zijn we goed bewapend', aldus Kallup. Om dit te onderstrepen wil het bedrijf dit jaar de investeringen verhogen van 11,4 naar 12,5 miljoen euro.
 

 

 

 

17-08-2009 8:44


In 1934 begon in Brabant de fabricage van schoolmeubilair. Dit jaar bestaat Galvanitas 75 jaar. Een periode waarin het bedrijf zich heeft ontwikkeld tot een van de grootste leveranciers van schoolmeubilair. In de onderwijsmarkt kiezen inkopers graag voor de technische kwaliteit, levensduur en flexibele toepasbaarheid uit Oosterhout. Om diezelfde inkopers zo volledig mogelijk te informeren, komt Galvanitas dit jaar met een volledig vernieuwde informatiekit waarin het leveringsprogramma wordt gepresenteerd.

Het meest toonaangevende kwaliteitsproduct voor het gehele onderwijs, van kleuterbouw tot wetenschappelijk onderwijs komt al driekwart eeuw uit Oosterhout. Van een enkel tafeltje tot de inrichting van complete opleidingsinstituten met praktijklokalen, loungebar en een auditorium. Kenmerkend voor het meubilair is de lange levensduur. Ben je in Nederland naar school geweest? Grote kans dat je dan op een Galvanitas hebt gezeten. Dat lange levensduur echter geen synoniem is voor oubolligheid, is te zien bij een rondgang door de showroom in Oosterhout.

Het stadion van NAC Breda wordt binnenkort verbouwd en de stoelen die daar geplaatst worden komen van... schoolmeubelleverancier Galvanitas. De kennis die het bedrijf heeft opgedaan in het onderwijs komt hierbij goed van pas. Duurzaamheid, slijtvastheid, brandvertraging en zelfdovend, allemaal eigenschappen die zowel in de voetballerij als op school noodzakelijk zijn. Dat NAC Breda kiest om de samenwerking met Galvanitas aan te gaan is begrijpelijk. SC Heerenveen, Feyenoord, PSV, FC Utrecht, FC Twente, HFC Haarlem, AZ en vele andere eredivisie- en amateurclubs vonden de laatste jaren voor hun stadions ook al de weg naar Oosterhout. Het seizoenresultaat van klanten als NAC Breda, AZ, SC Heerenveen en FC Twente maakt van Galvanitas een trots leverancier met dezelfde Europese ambities. Ook niet-voetbal-onderkomens als Wieler- en atletiekbaan Omnisport in Apeldoorn, Lotto-Arena Sportpaleis Antwerpen, Zwemcentrum de Tongelreep in Eindhoven en het Olympisch stadion in Athene (2004) werden van stoelen voorzien door Galvanitas.

Op 4 mei van dit jaar (2009) bestond Galvanitas 75 jaar. Het hele jaar is er daarom een aantal festiviteiten gepland voor relaties, klanten, leveranciers en medewerkers. Zo was de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging al op bezoek en was er een feestelijke bijeenkomst voor alle leveranciers op 27 mei.
Galvanitas is graag betrokken bij de maatschappij. Zo werkt Galvanitas al samen met de Stichting Prisma, waarbij mensen met een verstandelijke beperking een zinvolle bijdrage kunnen leveren aan het productieproces van Galvanitas en met DJI ‘den Hey Acker', waarbij jonge mensen werk wordt aangeboden in het kader van arbeidstraining. Naast dit en meer, heeft Galvanitas vanwege het 75-jarig bestaan de organisatie Alpe d'HuZes omarmd. Dit is een initiatief ten bate van de kankerstichting. Galvanitas probeert tijdens de festiviteiten ook de leveranciers te bewegen een bijdrage te leveren aan dit initiatief.
 

 

17-08-2009 0:58

 

In samenwerking met Architectenbureau Schellen ontstond in het Belgische Diegem het nieuwe 13.000 vierkante meter grote hoofdkantoor van Bayer. De kantoren van de verkooporganisatie, een archief en een restaurant zijn ingericht door Palmberg.

Het gebouw omvat een combinatie van individuele werkplekken en open werkstructuren. Centraal gelegen ruimtes voor vergaderingen en besprekingen ronden het kantoorconcept van Bayer in Diegem af.

Zie ook:
Nieuw kantoor binnen een week
Met creativiteit de crisis te lijf
Markt Intern
Kantoorinrichter tevreden over Facilitair
Duitse aanbieder mikt op groen
Fabrikant publiceert cijfers 2007
Kantoormeubilair

08-08-2009 11:01


Bij Eckhart Den Haag en Rotterdam zijn de komende tijd twee Thonet-exposities te bezoeken. Meubelproducent Thonet exposeert haar Wereldberoemde Weense koffiehuisstoel (model 214) in de Eckhart Gallery in Den Haag. In de showroom van Eckhart in Rotterdam is een overzichtstentoonstelling van Bauhausmodellen van de ontwerpers Mart Stam, Marcel Breuer en Ludwig Mies van der Rohe te bezichtingen.

De expositie in Den Haag wordt gehouden in het kader van de 150e verjaardag die de stoel dit jaar viert. Van model 214 zijn meer dan vijftig miljoen exemplaren geproduceerd, waarbij het enorme aantal kopiën van deze klassieker uit de meubelgeschiedenis niet is meegerekend.

De tentoonstelling geeft een goed overzicht van de historie en de ontwikkeling van dit icoon, de geschiedenis van het, dit jaar 190-jarige bedrijf en de verschillende houtgebogen varianten die het bedrijf verder uitbracht. Unieke, zeer oude exemplaren uit het Thonet museum te Frankenberg zullen te zien zijn. De expositie kan gratis worden bezocht in de periode van 10 september tot en met 22 oktober op donderdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

De Eckhart Gallery is een galerie voor fine art fotografie en interior art, gevestigd aan het Noordeinde in Den Haag. Naast regulier wisselende tentoonstellingen van fine art fotografie van beroemdheden als Josef Hoflehner, Rodney Smith, Zena Holloway en Sean Kennedy Santos presenteert de Eckhart Gallery klassiekers uit de wereld van interior art. Tegelijk met de Thonet expositie kan de tentoonstelling van Jozef Hoflehner worden bezocht.

Thonet viert de verjaardag van de Weense koffiehuisstoel ook met een wereldwijde fotowedstrijd. Verder heeft Thonet ter ere van deze verjaardag de kindervariant (14K) van de Weense koffiehuisstoel opnieuw uitgebracht.

Meubelproducent Thonet en Eckhart Interieurs organiseren in het kader van de 90e verjaardag van de Bauhaus ontwerpschool tevens een overzichtstentoonstelling van Bauhausmodellen van de ontwerpers Mart Stam, Marcel Breuer en Ludwig Mies van der Rohe in de showroom van Eckhart in Rotterdam.

Deze ontwerpers en Bauhaus-docenten werkten samen aan de ontwikkeling van meubels, gemaakt van stalen buizen en achterpootloze sledeframestoelen. Thonet werd in de jaren '30 één van de grootste producenten van stalen buismeubelen. Sinds die tijd zijn vele modellen klassiekers in de meubelgeschiedenis geworden en onafgebroken in de collectie van Thonet. De tentoonstelling kan gratis worden bezocht in de periode van 10 september tot en met 22 oktober van maandag tot en met zaterdag van 9.00 -17.00 uur.

In april dit jaar bracht Thonet in het kader van 90 jaar Bauhaus een speciale editie van de stalen buizen klassieker S 43 in 11 nieuwe kleuren uit. Ook de S 43K, de kindervariant werd op de markt gebracht in 4 nieuwe pastelkleuren.

Het Bauhaus, opgericht in 1919 in Weimar als kunstacademie, was geheel vernieuwend voor die tijd. In de periode 1919-1933 was de school gevestigd in Weimar, daarna in Dessau en tenslotte in Berlijn. Tegenwoordig wordt de school gezien als de belangrijkste school van de 20e eeuw voor kunst, architectuur en ontwerp. Het Bauhaus is zo'n ‘instituut', dat de term ‘Bauhaus' synoniem is aan moderne kunst en architectuur.

Zie ook:
Jubileumeditie S 43 van Mart Stam

Fotowedstrijd Thonet
Mart Stam: echt of nep?
'Zichtbaar aanwezig' in Krasnapolsky
Thonet in Media Plaza
Hoger segment zoekt nieuwe markten
Facelift voor Thonetstoel 404
Thonet Nederland houdt zich afzijdig
Vijf nominaties uit 76 inzendingen
Van 5 september tot en met 31 oktober
Tentoonstelling werk George Nelson
Inschrijven tot 29 augustus
Spaanse ontwerper wint Italiaanse prijs
Thonet participeert in DDC-Initiative
Ohnacker nieuwe directeur
Stijlvol sleetje rijden
Prijs voor boekhandel Selexyz
Uitreiking Interieurprijs en Mart Stamprijs
Buiging voor 404
Thonet steunt designprijs
De cultuur van het zitten
Elegant silhouet
Thonet en De Architect organiseren ontwerpcompetitie
Nieuwe indeling beurshallen
Design in Londen
Ontwerper Stefan Diez moderniseert idioot idee
Optimaal comfort
Inside Information nr 1-2006

 

 

08-08-2009 10:18


 

In september bestaat Decospan 30 jaar. De specialist in gefineerd plaatmateriaal koppelt het 30-jarig bestaan aan vernieuwing. Het Decospan-logo is aangepast en daarmee ook het marketingmateriaal Ook wil de  onderneming de producten anders positioneren.

 

Sinds de oprichting van Decospan in 1979, hebben Jan en Marc Desmet hun bedrijf uitgebouwd tot Europees marktleider in hoogwaardig gefineerd plaatmateriaal. Met 165 werknemers wordt een jaaromzet gerealiseerd van 55 miljoen euro. Decospan beschikt over vier locaties, waarvan de twee in het Belgische Menen gespecialiseerd zijn in het fineren van plaatmateriaal, evenals van parket, dat onder de naam Par-ky op de markt wordt gebracht. Het op lengte en breedte snijden van de stroken ruwe fineer en het verlijmen daarvan tot fineerbladen gebeurt ook in een vestiging in de Oekraïne. Bij het in 1997 overgenomen Mecameubles in het Franse Hazebrouck worden gefineerde meubeldelen vervaardigd. Decospan heeft verkoopvestigingen in Frankrijk, Duitsland, Engeland, Ierland en Tsjechië en distributeurs en agenten in nog eens 44 landen.

 

Bij zijn rondleiding door het bedrijf vertelt marketing manager Karl Iserbyt: "We kunnen werkelijk alles met fineer. Het meest opvallende aan de verwerking is dat de selectie naar kleur, tekening en kwaliteit helemaal ‘op het oog' gebeurt door medewerkers die daar jaren voor zijn opgeleid. Ook alle kwaliteitscontroles zijn volledig visueel. De verwerking zelf is echter verregaand geautomatiseerd. Daarin wordt onder meer gezaagd, geschuurd, gelijmd en gevernist. Als die machines geen directe afzuiging zouden hebben, was er hier niet te werken. Consequentie van machine-afzuiging is echter dat, wanneer je niets doet, er een geweldige onderdruk ontstaat en het enorm gaat tochten.Vandaar dat wij Colt hebben ingeschakeld."

 

Voor het opheffen van de onderdruk installeerde Colt 2 mechanische luchttoevoereenheden, type Tristar met een capaciteit van elk 40.000 kubieke meter per uur. Dit in combinatie met natuurlijke ventilatieeenheden, zes in de gevel van de productie en twintig in de gevel van de parketafdeling. De totale toevoercapaciteit is 180.000 respectievelijk 171.000 kuub per uur. Omdat het productieproces veel warmte afgeeft, is verwarming van de toegevoerde lucht niet nodig en kan volstaan worden met bijmenging van warme lucht uit de ruimte bij de wisseling van seizoenen. Door een strategische plaatsing van de natuurlijke ventilatie en de mechanische eenheden te voorzien van een uitblaasplenum, wordt de toegevoerde lucht gelijkmatig over de ruimte verdeeld. Voor afvoer van overtollige warmte in de zomer, zijn zowel in het dak van de productie als de parketafdeling 24 natuurlijke afvoereenheden geplaatst.

Eigenaar Marc Desmet, die binnen de directie verantwoordelijk is voor productie, logistiek en technische zaken vult aan: "Ook brandveiligheid is een belangrijk punt. U zult zich voor kunnen stellen dat als er hier brand uitbreekt, de gevolgen niet te overzien zijn. We hebben daarom de natuurlijke luchtafvoer zo laten berekenen en uitvoeren dat deze ook voor brandventilatie kan worden ingezet. Dan blijft de ruimte vrij van rook en hitte, waardoor de brandweer haar aanvalsplan kan uitvoeren."

 

Marc Desmet vervolgt: "De combinatie van ventilatie en brandventilatie maakt de besturing van de installatie cruciaal. Daarvoor heeft Colt heel ingenieus twee van haar standaard systemen samengevoegd tot één, flexibel gebouwbeheerssysteem dat op afstand bedienbaar is. Het ene systeem is uitermate geschikt voor het afregelen van je klimaatbehoefte. Daarmee wordt bij brand ook de mechanische luchttoevoer automatisch uitgeschakeld en de natuurlijke afvoer opengestuurd. Met het andere systeem zijn alle ventilatoren stuk voor stuk elektrisch te bedienen. Door de combinatie van de beide systemen heeft de brandweer de mogelijkheid om de natuurlijke ventilatoren in dak en gevel stuk voor stuk weer te sluiten, waardoor een luchtstroom gecreëerd kan worden die voor de brandbestrijding optimaal is. Al met al hebben we daardoor een uitstekend werkklimaat én optimale veiligheid."

Zie ook:
 

Innovatie in houtfineer
Passie voor fineer
Bezoekersaantal ruim verdubbeld
Pietie Westerneng / nr 2-2007
 

 

02-08-2009 22:07Op 14 juli hebben Gispen Inrichters en het Nationaal Fonds Kinderhulp een samenwerkovereenkomst voor 3 jaar ondertekend. Gispen zal gedurende deze periode de werkzaamheden van Kinderhulp ondersteunen.

Naast het aanbieden van activiteiten aan kinderen uit de jeugdzorg wil Gispen deze samenwerking ook benutten om bij te dragen aan fondsenwerving en de bekendheid van het Nationaal Fonds Kinderhulp. Bij alle activiteiten die Gispen gaat ondernemen, zal worden bekeken op welke manier Kinderhulp kan worden ondersteund. Klanten en leveranciers zullen bijvoorbeeld worden opgeroepen om in plaats van de kerstgeschenken aan Gispen een donatie aan Kinderhulp te doen.

Gispen directeur Peter Veer: "Ik was onaangenaam verrast door het grote aantal kinderen in Nederland dat te maken krijgt met jeugdzorg. Voor Gispen is dit een mooie kans haar maatschappelijke betrokkenheid te tonen en iets te betekenen voor de kinderen uit de jeugdzorg."

Maar liefst één op de twintig kinderen in Nederland krijgt te maken met jeugdzorg. Soms zijn de problemen zo groot dat kinderen in een pleeggezin of tehuis terechtkomen. Al bijna 50 jaar probeert Nationaal Fonds Kinderhulp te zorgen voor een beetje gewoon geluk voor deze kinderen. Kinderhulp steunt hen met geld voor vakantie, een dagje naar de dierentuin, lidmaatschap van een sportclub of het vieren van Sinterklaas. Zaken die voor veel kinderen in Nederland vanzelfsprekend zijn, maar waarvoor in de jeugdzorg vaak het geld ontbreekt. Juist deze dingen geven weer een beetje kleur aan het leven. Vooral voor kinderen die vaak al zoveel ellende hebben meegemaakt.

Een eerste activiteit staat na de zomer op het programma. Gispen zal de Gispen luchtballon ter beschikking stellen om een tiental kinderen een onvergetelijke luchtreis te bezorgen.

Gispen International BV is producent en leverancier van totaalinrichting. Onze missie ‘A better life at work' wordt vormgegeven via de kernwaarden innovatie, duurzaamheid en design, waarmee het bedrijf zich sinds 1916 weet te onderscheiden. Gispen denkt mee met de klant in het afstemmen van de werkplek op het werkproces en de werkomgeving. Het geheel van producten en diensten maakt dat Gispen klanten inspireert bij het realiseren van een inrichting die mensen beter laat functioneren.

Zie ook:
Kunst of meubilair?
Metamorfose Green Room 
gelimiteerde oplage Histograms
Gispen betreedt opnieuw consumentenmarkt 
Lensvelt Office Guide 3 is uit
Vijf nominaties uit 76 inzendingen  
Inrichter scoort opdrachten 
Interieurcitaten
Expositie Eeuwig
Expositie van zitobjecten
Designhuis China's Space Soul
Nieuwe producten van ontwerpbureau
Noord-Brabant - Jiangsu
Wie inspireert wie
Verfijning en geheimzinnigheid
Vormgevingscentrum in Eindhoven
PLEK bij inrichter
Samenwerking gemeente en DAE
'Tales from Eindhoven' naar Milaan
Playing with tradition


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >