Nieuws


29-06-2009 8:30


AVS Kantoormeubelen opent medio juli de nieuwe showroom in Oosterhout. Er is meer reden om te feesten voor de kantoorinrichter: de bureaustoelenserie IS werd genomineerd voor de Benelux Office Products Award 2009.

Zie ook:
Cradle-to-cradle stoelen

25-06-2009 12:50


Nice Price Office heeft nu voor de gehele collectie bladen met het PEFC-predicaat. PEFC staat voor duurzaam bosbeheer dat garandeert dat de bossen ook voor volgende generaties behouden blijven. Met PRO-T heeft Nice Price Office daarnaast het assortiment werkplekken uitgebreid.

De bureautafels uit het programma PRO-T zijn stabiel en solide en daarom niet alleen geschikt voor gebruik als bureautafel, maar tevens als vergadertafel. In dat geval kunnen de tafels gecombineerd worden met het eveneens uitgebreide assortiment vergaderstoelen. Zo is er nu onder andere een luxe lederen conferentiefauteuil.
PRO-T heeft een grote keuze in blad- en onderstelkleuren. De comfortabele klikverstelling maakt de PRO-T bureaulijn eenvoudig zonder gereedschap in hoogte instelbaar tussen 62 en 85 centimeter.

Het volledige Nice Price Office assortiment wordt geproduceerd in de eigen fabriek in Emmen.

                               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           

25-06-2009 12:38

Gispen Inrichters, Legrand Nederland B.V. , Wim van Rooijen Beheer B.V., DTZ Zadelhoff v.o.f en Philips hebben een intentieovereenkomst gesloten met betrekking tot de ontwikkeling van zogenaamde SEM-producten voor de commerciële markt. Onder SEM-producten worden verstaan Sociaal-, Economisch- en Milieuverantwoorde producten. In Nederland wordt hiervoor vaak het woord duurzaamheid gebruikt.

De opzet is geïnspireerd op de cradle-to-cradle filosofie van William McDonough en Michael Braungart. Cradle-to-cradle gaat uit van de ontwikkeling van producten die aan het einde van hun levensduur terug te geven zijn aan de natuur zonder gevaar voor het milieu dan wel dat de grondstoffen opnieuw te gebruiken zijn zonder verlies van kwaliteit.

De samenwerkende partijen richten zich in eerste instantie op de ontwikkeling van commercieel onroerend goed en de inrichting daarvan. Uitgangspunt is dat de geleverde goederen in eigendom blijven van de producent/leverancier. In de op te zetten structuur zullen de nodige problemen overwonnen moeten worden. Maar partijen gaan uit van 'learning on the job '.

De deelnemers gaan uit van de realisatie van gebouwen gebaseerd op zoveel mogelijk bestaande, haalbare SEM-producten, zodat deze direct in de markt kunnen worden gezet. Denk hierbij aan zaken als zonnecollectoren, windenergie en sedumdaken. Verwacht wordt dat op korte termijn tot overeenstemming wordt gekomen met een ontwikkelaar over de realisatie van een SEM-gebouw (circa 1.500 vierkante meter) binnen een groter project. De onderhandelingen zijn in een ver gevorderd stadium.

De partijen verwachten dat men zoveel ervaring zal op doen dat ze gaandeweg nieuwe producten kunnen toevoegen aan het concept. Inmiddels hebben zich dan ook tal van andere bedrijven gemeld bij de initiatiefnemers die hun belangstelling voor deelname hebben getoond. Het initiatief zal zich presenteren onder de werknaam: 'Tomorrow Starts Today'.

Zie ook:

Goed rapport kantoorinrichter
Symposium hsb-project De Zunne
Inrichter scoort opdrachten
Sapa Pole Products hergebruikt materiaal
inside information nr 2-2009
Erkenning voor bijdrage aan architectuur
Gelimiteerde oplage Histograms
Relatiedagen op 14 en 15 mei
13 en 14 mei Van Nelle Ontwerpfabriek
Forward van Norman Foster
Gispen betreedt opnieuw consumentenmarkt
Advertorial Ahrend
Advertorial Viasit
Tijd voor duurzame groei
Cradle-to-cradle stoelen
Rockwool-directeur bij BBN
Steun voor cradle to cradle
PPI Award 2009
Anne-Marie Rakhorst trotseert crisis
Huren is duurzaam
Werken in duo's stimuleert innovatie
Bussumse watertoren
Terugname tapijt
Miller in Verborgen Gebreken
Cradle to Cradle
Innovatie-Award
Michael Braungart wint terrein
Met creativiteit de crisis te lijf
ICSE in Eindhoven
Duurzame architectuur
Cradle to Cradle in Frankfurt
Thuiswerkplek van Herman Miller op RTL 5
Confereren in Van Nelle Fabriek
Tijdens Interieur Kortrijk
Interieur 08 Kortrijk start vandaag
Designklassiekers en noviteiten
Indoor Air Quality and Furniture
Architecten Vakdagen:
Prijs 'Industrieel ontwerpen'
Sluit de kringloop
KOW doneert beeldschermen
Nieuwe Cradle to Cradle-producten van Steelcase
Decorum 'verhuurt verantwoord'
Steelcase: meer omzet met minder energie
Steelcase vrijgevig
Cradle to Cradle-avond bij CASA
Inclusief lezing over cradle to cradle
Ook Cradle to cradle lezing in Rotterdam
LiveBack-technologie in vliegtuigstoelen
Adverteren

 
24-06-2009 8:45


Houdt Samas op te bestaan? Duidelijk is in ieder geval dat de aandeelhouders afgelopen vrijdag ingestemd hebben met de verkoop van de resterende bedrijfsonderdelen die nog ressorteren onder Samas NV.

Na de recente verkoop van de Benelux-tak van Samas - die verder gaat als Aspa - staan nu dus ook de Duitse en Oost-Europese activiteiten van de eens zo machtige kantoorinrichter in de uitverkoop. 

 

De aandeelhouders stemden in met de liquidatie van Samas om de werkgelegenheid in Duitsland en Oost-Europa te behouden.

Naar aanleiding van de summiere berichtgeving vanuit het Samas-hoofdkwartier blijven er diverse vragen bestaan: houdt Samas nu helemaal op te bestaan, wat zijn de consequenties voor het personeel, wat zijn de consequenties voor de aandeelhouders, zijn er al concrete aanbiedingen van gegadigden, etc. Chief Financial Officer Mark van den Biggelaar van Samas laat echter weten niet op deze vragen te kunnen antwoorden: "Alle info hierover staat in persberichten of is op onze aandeelhoudersvergadering gemeld. Er is geen mogelijkheid daar nu iets aan toe te voegen."


Samas ontstond in 1977 uit de kantoorinrichters Aspa en Assenburg. De laatste jaren verkeerde het bedrijf voortdurend in zwaar weer. Oorzaken: een slechte conjunctuur, een kostenverslindende operatie om de Duitse dochterbedrijven te integreren en rationaliseren en een mislukte automatiseringslag.

Zie ook:

Drastische ingrepen bij kantoorinrichter
Samaslezing over duurzaamheid
Samenwerking met Pronova
Doel: slagvaardiger organisatie
Kantoorinrichter snijdt in schulden 
Carl-Christoph Held CEO 
Kantoorgigant zet in op MVO

 

 

22-06-2009 8:33


Creatieve talenten met verfrissende, innovatieve ideeën, kunnen tot 28 augustus dit jaar hun ontwerp voor een stoel insturen voor de derde Thonet Mart Stam prijs, een initiatief van vakblad de Architect en meubelproducent Thonet. Deze prijs, genoemd naar de pionier op het gebied van modern meubeldesign, bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en de speciaal ontworpen Mart Stam Award.

Het ontwerp, een stoel geschikt voor gebruik op kantoor of in de woning, moet zijn gemaakt in de periode 1 augustus 2008-31 juli 2009. De prijsuitreiking is op donderdag 26 november 2009 in de Schiecentrale te Rotterdam. Eerdere prijswinnaars zijn Wouter Scheublin met de Framestoel en Alexander Pelikan met de stoel Plastic Nature.

Deze jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor ontwerpers draagt de naam van Mart Stam, de in 1899 in Purmerend geboren, toonaangevende architect en vormgever. Mart Stam experimenteerde met stalen buizen en is de uitvinder van het sledeframe, ook wel de Freischwinger genoemd. Zijn basisidee van de sledestoel wordt nogal eens de belangrijkste meubelinnovatie van de 20e eeuw genoemd. In 1931 startte bij Thonet in het Duitse Frankenberg de productie van de S 43, een stoel die tegenwoordig behoort tot de belangrijkste klassiekers van de stalen buismeubelen. De stoel is ruim 75 jaar onafgebroken in productie bij Thonet en is nog steeds één van de bestsellers uit de collectie.

"Om steeds nieuwe, moderne producten aan haar collectie toe te voegen, is Thonet continu op zoek naar talent en naar vernieuwende ontwerpen. Deze jaarlijkse prijs geeft Thonet de kans met ontwerpers in contact te komen en stimuleert ontwerpers om hun ontwerpen voor te leggen aan experts en daarmee educatieve feedback te krijgen", aldus Frans M. Bruinsma, directeur van Thonet B.V. in Nederland.

Ontwerpers worden uitgenodigd een ontwerp te maken voor een stoel, voor gebruik op kantoor of in de woning. Gevraagd wordt een basisontwerp, dat geschikt is voor het maken van een prototype. De inzending moet bestaan uit een tot drie ontwerptekeningen op A3 formaat (in tweevoud) en een 3D model (in enkelvoud).


Genomineerden en de winnaar worden aangewezen door een jury bestaande uit Odette Ex (Ex Interiors), Stefan Schöning en Ingeborg de Roode (Stedelijk Museum Amsterdam). Secretaris van de jury is Harm Tilman (de Architect). Bij de beoordeling let de jury op de functionaliteit en het karakter van de stoel. Een ander belangrijk aandachtspunt is het materiaalgebruik. De inzending blijft het geestelijk eigendom van de maker.

Zie ook:
Thonet Mart Stam prijs
(Jubileumeditie S 43 van Mart Stam
Kinder-koffiehuisstoel
Fotowedstrijd Thonet
Toekomstvisie voor Parijs in 2030
Mart Stam: echt of nep?
'Zichtbaar aanwezig' in Krasnapolsky
Opening stadsdeelkantoor Zuideramstel
Deze week: Object Rotterdam

 

22-06-2009 8:25


Hij was al te zien op de Orgatec 2008 en ook op de recente 100% Design-beurs trok het meubel de nodige belangstelling: de Fit van Interstuhl. De opmerkelijke elastische netstoel is nu leverbaar. 

 

De kleine stand van Interstuhl werd druk bezocht tijdens de achtste editie van 100% Design in de Van Nelle Ontwerpfabriek. Het publiek testte de Fit graag uit en de reacties waren volgens de woordvoerder van Velto/Interstuhl positief.

"De Fit ziet op het eerste gezicht ziet de stoel er minimalistisch uit, maar bij het zitten ervaart men de veelzijdige kwaliteiten", aldus de woordvoerder. Er is wat fantasie voor nodig om een fauteuil te herkennen in dit zit-element dat een helling van 60 graden heeft. "Maar wie plaatsneemt in de helling ontvangt als beloning een comfortabele zitervaring in een soort sledestoel, die dankzij moderne vezels en nieuwe breitechnieken nu pas mogelijk is geworden."

Tussen de stalen frames wordt een unieke netbespanning gespannen die uit trevira bestaat. Met behulp van een nieuwe breitechniek kunnen verschillende breizones worden gecreëerd, waardoor stevigere en fijnere zitgedeelten ontstaan. "Dankzij de nieuwe breitechniek ontstaat een structuur van open steken die de gebruiker verzekert van een optimaal microklimaat. Er vindt geen ophoping van warmte plaats en vochtigheid wordt van het lichaam weggeleid. Een bijkomend voordeel is dat er geen afdrukken ontstaan doordat er geen harde stoeldelen op het menselijk lichaam inwerken."

De Fit is nu leverbaar. Het product is te krijgen in de kleuren rood, lichtgrijs, zwart en groen. Optioneel is een hoofdkussen in bijpassende kleur.

Deze nieuwe fauteuil is ontwikkeld door Designbureau ludekedesign (Christine Lüdeke) uit Zürich, dat zich al vele jaren toelegt op design voor de luchtvaartindustrie, in samenwerking met de firma Kobleder GmbH & Co uit St. Martin im Innviertel (Oostenrijk), een bedrijf dat onder andere gespecialiseerd is in het gebruik van moderne breitechnieken in de meubelbouw.

 


Zie ook:
'100% Design zeer geslaagd' 
Samenwerking IGN Design en HMA Interdesign
Zwitsers design op Nederlandse markt
Designprijzen Interstuhl
Designbeurs voor de deur
Rode stip voor hippe stoelen
Samenwerking met Pronova
Premselalezing van Oosterling
Fit op 100% Design
Kantoorinrichter snijdt in schulden
Agenda 2008 - 2009

17-06-2009 19:25


Artifort heeft bekendgemaakt dat Pierre Paulin op 81-jarige leeftijd in Montpellier (Frankrijk) is overleden. Paulin was van grote betekenis voor de designmeubelindustrie in het algemeen en voor Artifort in het bijzonder. In 2007 vierde Artifort zijn ‘50-60-80 jubileum': 50 jaar ontwerper voor Artifort, 60 jaar ontwerper en 80 jaar op deze wereld.

Pierre Paulin experimenteerde met stoffen en materialen maar had altijd het zitcomfort als hoogste doel. Samen met Kho Liang Ie en Geoffrey Harcourt stond hij aan de wieg van nieuwe ontwerpmethodieken. Zijn nalatenschap is groot. Enerzijds in de vorm van een ruime collectie klassiekers waarvan er nog veel in de huidige Artifort-collectie opgenomen zijn, anderzijds in zijn filosofie waarmee hij voor veel ontwerpers een groot voorbeeld was.

Tijdens een internationale meubelshow in 1958, georganiseerd door Kho Liang le, maakt Paulin veel indruk met een eigentijdse kuipfauteuil. Al snel na de show wordt hij freelance ontwerper voor Artifort. Het is de start van een lange en vruchtbare samenwerking. Zijn ontwerpen onderscheiden zich door de opvallende sculpturale vormgeving. Pierre Paulin wint er wereldwijd vele prijzen mee.
Zijn werk blijkt tijdloos en tot de dag van vandaag modern en vooruitstrevend. Niet vorm om de vorm, maar toegepast ontwerpen. Zijn beroemdste ontwerp voor Artifort is de Ribbon Chair (1966), maar ook de Orange Slice, Tongue, Little Tulip en Mushroom be­horen tot de klassiekers. Deze en vele andere ontwerpen van Paulin maken nog steeds deel uit van de Artifort-collectie. Pierre Paulin's werk is ook te zien in musea over de hele wereld, waaronder het MoMa in New York, het Musée des Arts Décoratifs in Parijs en in het Victoria & Albert Museum in Londen. Naast meubelen ontwierp hij ook de interieurs van de Franse presidenten Pompidou en Mitterand in het Elysée-paleis in Parijs.

De laatste jaren leidde Pierre Paulin een teruggetrokken bestaan in zijn huis in de Franse Cevennes. Hij wordt 16 juni in besloten kring gecremeerd in Nîmes.
Op www.artifort.com/register heeft Artifort een condoleanceregister geopend dat te zijner tijd aan de Paulin-familie zal worden aangeboden.

Zie ook:
Artifort's artist
Designklassiekers en noviteiten
Expo over Artifort-artiest
Expositie in Le Grand Hornu, België
Ontwerpen bruut getoond tijdens Maison & Objet
Grootmeester Paulin 50 jaar actief voor Artifort 
17-06-2009 8:38

 

Ahrend gaat de inrichting leveren van de nieuw te bouwen Kromhout Kazerne te Utrecht. Ahrend werkt nauw samen met Komfort, het consortium dat deze Europese aanbesteding in het voorjaar van 2008 won.

 

Op de kazerne wordt het hoofdkwartier van de Koninklijke Landmacht gevestigd, alsmede onderdelen van de Defensie Materieel Organisatie en het Commando DienstenCentra. De bouw is begin februari 2009 gestart. Op de kazerne krijgen drieduizend defensiemedewerkers een werkplek. Eind 2010 zullen de eerste tweeduizend werkplekken in gebruik worden genomen; begin 2012 volgen de laatste duizend werkplekken.

Het plan bestaat uit drie delen: het Veld, de Wig en de Strip. Aan de westkant van het park komen in het ‘Veld’ de faciliteiten voor legering, sport, vergaderen en een restaurant. Drager van het stedenbouwkundig plan is een centraal gelegen, wigvormig park. Deze ‘Wig’ is een grote groenzone met gazons en veel bomen, tussen het Veld en de Strip in. In de ‘Strip’, oostelijk van het park, liggen de kantoorgebouwen haaks op de hoofdweg. Aan de andere zijde wordt de Strip besloten door een waterstrook. Het ontwerp is van Meyer en Van Schooten Architecten.

Zoals gebruikelijk bij dergelijke aanbestedingen, moest de gehele inrichting zeer gedetailleerd in het bidbook staan. Komfort koos voor samenwerking met Ahrend op basis van een aantal strenge selectiecriteria, zoals financiële stabiliteit, continuïteit, kwaliteit van producten en diensten, duurzaamheid en servicepropositie. Defensie kijgt in hoofdzaak duurzame en functionele bestsellers uit het Ahrend-assortiment: Ahrend 230-stoelen, Ahrend 500-tafels en berging.

 


Zie ook:

Crisis stimuleert duurzaam ondernemen

Advertorial Ahrend

Kantoorinrichter bezuinigt

Nieuwe showroom

Twee good design awards
Meubelfabrikant 'motiveert'
Prijzenregen in het vooruitzicht
Michael Braungart wint terrein
Met creativiteit de crisis te lijf
Tijdens vakbeurs Facilitair 2009
Ahrend 180-stoel voelt zich snel thuis
Milieuprijs kantroorinrichter
Ahrend wint prijs met jaarverslag
Stockholm Furniture fair 2009
Kantoorinrichter op vastgoedcongres

Adviserende functie voor Ahrend
Kantoorinrichter tevreden over Facilitair
Breed aanbod producten en diensten
Presentatie tijdens Facilitair 2008
Kantoorinrichter op vastgoedcongres
Kantoorgigant de grens over
BIjzondere meubels in Utrecht
Ahrend werkt samen met Cultuurfonds
Vrolijke kleuren en decors
Topconferentie kantoorvernieuwing
Oliver Weber neemt taken waar
Brancheclub strikt marktleider
Sluit de kringloop
Kantoorinrichter kiest voor 'groen'
Bedrijfsresultaat bijna verdubbeld
Acquisitie in Midden- en Oost-Europa
Xpertorium voor (interieur)architecten
Designliefhebbers moeten afkicken
Eindhovense toonzaal verbouwd
Kantoorinrichter wil verbazen in MIlaan
Introductie in Milaan
Tijdens Fuori Salone Del Mobile
Amsterdamse inrichter op overnamepad
HAL lijft Arpa in
Eenenveertig diploma's
Presentatie tijdens Facilitair 2008
Identiteit, individualiteit, cultuur en ruimte
Overname Veldeman Kantoormeubelen
‘Grote toekomst voor zonne- en windenergie'
Startschot expositie Werk & Ruimte
Opening in Warschau
Ahrends ICT door CAP
Bedrijfsresultaat +57 en omzet +19 procent
Samenwerking met Allsteel centraal op beurs
Wijtse Rodenburg
Ahrend kiest voor multichannelbenadering
Spannende settings en spectaculair kleurgebruik
Ahrend en onderwijs
Red dot design awards 2007 bekend
Nieuwe datum 19 april
TNT Post kiest stijlicoon Ahrend 

17-06-2009 8:21

 

De Spaanse kantoormeubelfabrikant Dynamobel heeft een vestiging in Amsterdam geopend. Dynamobel wil met het opzetten van lokale vestigingen naar eigen zeggen 'de basis leggen voor een goed distributienetwerk dat als breed afzetportaal kan dienen voor de brede portfolio'.

 

Dynamobel speelt naar eigen zeggen 'een opvallende rol binnen de toelevering van de projectmarkt. Dit vanwege het aantrekkelijke prijsniveau in combinatie met het hoge design-gehalte'. Dynamobel werkt samen met designers zoals Mario Ruíz, Lluis Peiró, Alejandro Zaera, Antoni Arola en Igor Esnal.

 

De Amsterdamse Dynamobel-showroom zit aan de Cruquiusweg. Deze ruimte van 300 vierkante meter is een onderdeel van het Cruquiuskwartier waar ook Moroso, Flos en Danskina zijn gevestigd. Vanaf 15 juli aanstaande is de collectie dan ook daadwerkelijk te zien in Nederland. Medio oktober 2009 verwachten Dynamobel het nieuwe geïntegreerde wandenconcept 1:10 te kunnen tonen.

 

Zie ook:

Thijs Dings sales director

DIS: nieuwe klassieker
Inside Information nr 3-2007

 

14-06-2009 22:03


De kredietcrisis leidt onvermijdelijk tot het besparen van kosten. Toch blijkt uit cijfers van PricewaterhouseCoopers (PwC) dat er niet minder duurzaam wordt ondernomen tijdens de huidige crisis. Sterker nog, duurzame initiatieven worden meer dan ooit ontplooit en de verwachtingen zijn dat dit in 2009 alleen maar toe zal nemen. Duurzame bedrijven als Steelcase ondervinden dit aan den lijve.

Steelcase is ervan overtuigd dat  juist nu de tijd rijp is voor duurzaam ondernemen. Uit de laatste duurzaamheidbarometer van PricewaterhouseCoopers blijkt dat de financiële crisis duurzaam ondernemen nauwelijks naar de achtergrond heeft gedrukt. Bijna een vijfde van de ondervraagden heeft zelfs besloten om nog duurzamer te ondernemen. Bovendien geeft slechts 6 procent van de respondenten aan de investeringen voor een beter milieu gereduceerd of stop te hebben gezet.

Veel hedendaagse innovaties zijn gericht op duurzaamheid. Het ministerie van Economische Zaken stimuleert innovatieve en duurzame projecten en stelt bijna 110 miljoen euro beschikbaar voor innovatieprogramma's energie. Innoveren en duurzaam ondernemen gaan hand in hand en er zijn steeds meer bedrijven die zich specialiseren in duurzame energie, afvalverwerking of productie. Een van de manieren om duurzaam te produceren en hergebruik te bevorderen is de, inmiddels algemeen bekende, cradle to cradle-filosofie. Grote bedrijven als Nike, Ford en Steelcase werken al jaren volgens deze strategie.

Steelcase is een schoolvoorbeeld van economische groei door middel van duurzame productie. Het energieverbruik van het bedrijf daalde met 27,5 procent in de periode van 2003 tot 2007. En voor het waterverbruik geldt zelfs een afname van 36,9 procent door het inzetten van technologische verbeteringen en efficiëntere productieprocessen, zoals bepaalde waterbehandelingen en recycling. Dat terwijl het bedrijf het afgelopen jaar een aanzienlijke groeicurve heeft laten zien. Ook de uitstoot van Vluchtige Organische Stoffe (VOS) die tijdens het productieproces vrijkomen heeft Steelcase in deze periode teruggebracht met 81 procent. Dit is met name gelukt door het gebruik van poedercoating waarbij geen VOS vrijkomen, in plaats van vloeibare coating waarbij dat wel zo is.

Het bedrijf heeft zich tot doel gesteld de belasting van het milieu in 2012 met een kwart omlaag te brengen ten opzichte van 2006, het jaar waarin Steelcase zijn eerste Cradle to Cradle product op de markt bracht, de bureaustoel Think. De meeste Steelcase producten zijn al van gerecycled materiaal gemaakt en een aantal producten zijn zelfs qua gewicht voor 99 procent te recyclen. Eerder dit jaar startte Steelcase in Nederland samen met afvalverwerker Van Gansewinkel een pilot om gebruikt meubilair weer in te nemen. De cradle to cradle-filosofie is leidend voor de werkwijze van beide bedrijven. Zij zorgen ervoor dat de materialen op een verantwoordelijke manier terugkomen in productieproces van verschillende bedrijven in plaats van bij de vuilnis.

Maar er komen steeds meer nieuwelingen bij in dezelfde branche. Naast Steelcase en Herman Miller verbindt Ahrend zich inmiddels ook aan de cradle to cradle-filosofie, zoals  te lezen is in Inside Information. ‘Dat er steeds meer bedrijven in Nederland volgens de cradle to cradle-filosofie gaan produceren is een positieve ontwikkeling. Dat kan alleen maar tot meer samenwerking en gezonde concurrentie en dus een beter resultaat leiden', aldus Serena Borghero, Marketing en Sustainability manager.

Ook de overheid en het bankwezen zien de voordelen van Cradle to Cradle. Nivra, Full Finance, Beco en ABN AMRO zijn voorbeelden van bedrijven waar Steelcase als referentie wordt gebruikt. Zo geeft ABN AMRO een aantal workshops om klanten bekend te maken met de filosofie en duurzaam ondernemen in tijden van de economische crisis. Cradle to Cradle vereist namelijk grote aanpassingen in de organisatie. ‘Het werkelijk in praktijk brengen van de cradle to cradle-filosofie is een kwestie van jaren. Het gehele productie- en design proces moet omgebouwd worden, alle leveranciers van grondstoffen moeten gecontroleerd worden en nieuwe samenwerkingsverbanden moeten worden aangegaan. Het is een kwestie van een lange adem, maar uiteindelijk levert het ook veel resultaat op.'

Steelcase helpt personen en bedrijven over de hele wereld effectiever te werken. Het bedrijf doet dit door kennis, producten en diensten te leveren die het mogelijk maken een inspirerende werkomgeving te creëren. Dit wordt bereikt door de integratie van architectuur, meubels en technologie. Steelcase is sinds 1974 wereldwijd marktleider in de kantoormeubelbranche.

Elk Steelcase-product is milieuvriendelijk en duurzaam. Van het ontwerp op de tekentafel tot het einde van de levenscyclus spelen milieuoverwegingen een doorslaggevende rol bij productie, keuze voor stevige materialen, transport, gebruik, en hergebruik. Het bedrijf verwierf met zijn Think stoel in 2006 in de Verenigde Staten het eerste cradle to cradle-certificaat dat ooit is uitgegeven. Het portfolio van Steelcase bestaat uit interieurarchitectuurproducten, meubelsystemen, technologische producten, stoelen, verlichting en archiveringsgerelateerde producten en diensten. De omzet in boekjaar 2008 was ongeveer 3,4 miljard dollar.

 

Steelcase en zijn dochterondernemingen werken met dealers op meer dan 850 locaties, hebben fabrieken op meer dan 31 locaties en ongeveer 13.500 werknemers wereldwijd. De Class A Common Stock van de onderneming wordt verhandeld op de New York Stock Exchange onder het symbool SCS.

Zie ook:
Papierarm - geen papierloos - kantoor
Goed rapport kantoorinrichter
Forward van Norman Foster
Tijd voor duurzame groei
Huren is duurzaam
Werken in duo's stimuleert innovatie
Duurzaamheid comfortabel?
Met creativiteit de crisis te lijf
Onderzoek van Steelcase
Cradle to Cradle in Frankfurt
Leidinggeven kent geen tijd
Markt Intern
Cultuurverschillen
Indoor Air Quality and Furniture
Gezonde dochter voor kantoorinrichter
Nieuwe strategie in Duitsland
Winnaars in september bekend
Nieuwe cradle to cradle-producten van Steelcase
Steelcase: meer omzet met minder energie
Steelcase vrijgevig
Stoel voor elke lichaamsvorm
LiveBack-technologie in vliegtuigstoelen
Milieucongres in Maastricht
Steelcase ondersteunt generatie-onderzoek
Erkenning voor innovatief ontwerp
Topman wordt op groeimarkt gezet
Steelcase gaat voor duurzaam
Steelcase op koers
PEFC-certificering voor Europese productielocaties
Steelcase introduceert nieuwe meubellijn
Kantoormeubilair
Milieu-award voor Steelcase
'Activa' onderscheiden met Red Dot Award
Omzetgroei Steelcase

11-06-2009 8:35


Nerus design heeft onlangs het agentschap verworven van de Finse firma Avarte. Dit betekent dat het complete Avarte productenpakket onder Nerus design komt te vallen.

Aangezien Nerus design al enkele jaren actief is met de collectie auditoriumstoelen van Avarte, was de beslissing om het bedrijf het agentschap te verlenen niet onlogisch. Nerus Desing omschrijft de Avarte collectie als 'tijdloos, lichte en eerlijke vormen, met sterk aanwezige details'. De modellen Karuselli, Remmi en Skaala dateren al uit 1960 en zijn inmiddels echte designklassiekers.

Zie ook:
De vele extra's van Genese

10-06-2009 8:28

In deze commercieel gespannen tijd komt Svoboda met een prachtige en betaalbare aanwinst; de Vivo-serie.

Vivo-designer Walter Hösel ontwierp deze serie exclusief voor Svoboda. Het is een complete serie multifunctionele stoelen in een achttal verschijningsvormen. De stoel kenmerkt zich door haar klassieke gebogen ronde buisframe. De stoel is als een vierpootsvariant, maar eveneens als een sledeframe te verkrijgen.

Na deze basiskeuze te hebben bepaald, ontvouwt zich een overzichtelijk gamma van mogelijkheden voor wat betreft de stoffering. Een dunne en elegante of naar voorkeur een dikkere en gedetailleerde stoffering bepaalt uiteindelijk de definitieve verschijningsvorm. In stof, leer, 'compoundleer' en kunstleer valt de stoel naadloos op zijn plaats in de vele segmenten waarvoor de stoel wordt ingezet: vergaderen, wachten, pauzeren, werken, lunchen en collegezaal in zowel kantoor -, zorg - en onderwijsinstellingen. De Vivo-serie is eveneens verkrijgbaar in de XL-versie: een comfortabele buisframe fauteuil op standaard vergaderhoogte.
 

08-06-2009 8:34


Inrichter Ahrend biedt haar klanten de mogelijkheid hun oude Ahrend 220-bureaustoel in te ruilen voor zijn moderne opvolger, de Ahrend 230. De klant krijgt dan niet alleen geld terug voor zijn oude bureaustoel, maar bovendien een forse korting op de nieuwe. De ingeleverde stoel wordt gerevitaliseerd en krijgt daarmee een tweede leven. De actie past in het duurzaamheidsbeleid van Ahrend, dat onder meer gericht is op het verlengen van de levensduur van Ahrend-producten.

De Ahrend 220, bekend van de ‘brievenbus' in de rugleuning, is een succesnummer. Er zijn meer dan één miljoen exemplaren van verkocht sinds de introductie in 1994. Het ontwerp van Henk Verkerke was destijds revolutionair, omdat het de eerste stoel was die volgens het ecodesignprincipe werd ontworpen. Dit principe houdt in dat je al in de ontwerpfase kijkt naar de milieubelasting en recyclebaarheid van materialen, en tevens beoogt bijvoorbeeld het energieverbruik tijdens het productieproces zo laag mogelijk te houden. Makkelijk demonteren en stofferen met materialen die het milieu niet onnodig belasten, zijn eveneens uitgangspunten voor de ecodesigner. Deze ontwerpmethodiek heeft een reductie van de milieubelasting met zich meegebracht van maar liefst 60 procent.

In 2002 volgde de Ahrend 230 van Kees de Boer de legendarische ‘220' op. Ook deze stoel is een internationale bestseller. Inmiddels is de Ahrend 230 alweer verder geoptimaliseerd en is door zijn vele instellingsmogelijkheden geschikt voor ruim 98 procent van de populatie, wat ruim 8 procent boven de standaard is. Hij voldoet aan de hoogste ergonomische eisen, zoals NEN-EN 1335 en NPR 1813.

 

Daarnaast levert de stoel een nog eens 8 procent lagere milieubelasting dan zijn voorganger, door het toepassen van minder materialen, minder energiegebruik tijdens winning en productie, het gebruik van recyclebare en reeds gerecycled materiaal en door het vermijden van toepassing van schadelijke stoffen.

De Ahrend 230 is nu extra aantrekkelijk geprijsd. Bij levering van nieuwe Ahrend 230-stoelen neemt Ahrend de oude stoelen van het type 220 mee. De inruilprijs wordt daarbij in mindering gebracht op de verkoopprijs.
Na inname worden de Ahrend 220-stoelen ‘gerevitaliseerd'. Dat betekent dat zij intensief worden gereinigd, opnieuw worden gestoffeerd en zo nodig nieuwe wielen en/of armleuningen krijgen. Indien noodzakelijk worden er kleine reparaties uitgevoerd. Hierna is de stoel weer als nieuw en kan hij aan zijn tweede leven beginnen, bij dezelfde of een nieuwe klant.
Is de Ahrend 220-stoel nog in een redelijke of goede staat, dan kunnen klanten er ook voor kiezen deze niet te vervangen of te revitaliseren, maar te laten ‘opfrissen'. De stoel wordt dan bij de klant op kantoor gereinigd, dat wil zeggen vrijgemaakt van stof, vlekken, geuren, allergenen en worden bacteriën en huisstofmijt onschadelijk gemaakt . Met deze onderhoudsbeurt zorgt de klant voor een gezonde, representatieve, frisse werkomgeving en verlengt hij tegelijkertijd de levensduur van zijn bureaustoel. Aan de hand van een inventarisatie door de accountmanager wordt per stoel vastgesteld of de basis Refresh-actie volstaat of een volledige Next Life-revitalisatie gewenst is.

Ahrend is al sinds eind jaren '80 één van de voorlopers in de inrichtingsbranche als het gaat om het toepassen van een geïntegreerd milieubeleid. Ahrend wil duurzaam zijn in alle betekenissen van het woord en houdt daarom bij alle besluiten en handelingen rekening met de gevolgen voor People, Planet en Profit. Ahrend wil bekend staan als duurzame inrichter van werk-, leer- en zorgomgevingen en in 2020 CO2-neutraal produceren en de kringlopen gesloten hebben. Daarnaast wil Ahrend organisaties helpen hun duurzaamheidsambities te realiseren. Door efficiënt ruimtegebruik verlagen organisaties hun Total Cost of Ownership. Door toepassing van duurzame Ahrend-producten verlagen zij hun ziekteverzuim, terwijl productiviteit en werkplezier worden verbeterd.

Zie ook:
Vitaliteit en Gastvrijheid
Nieuwe showroom

Twee good design awards
Meubelfabrikant 'motiveert'
Prijzenregen in het vooruitzicht
Michael Braungart wint terrein
Met creativiteit de crisis te lijf
Tijdens vakbeurs Facilitair 2009
Ahrend 180-stoel voelt zich snel thuis
Milieuprijs kantroorinrichter
Ahrend wint prijs met jaarverslag
Stockholm Furniture fair 2009
Kantoorinrichter op vastgoedcongres

Adviserende functie voor Ahrend
Kantoorinrichter tevreden over Facilitair
Breed aanbod producten en diensten
Presentatie tijdens Facilitair 2008
Kantoorinrichter op vastgoedcongres
Kantoorgigant de grens over
BIjzondere meubels in Utrecht
Ahrend werkt samen met Cultuurfonds
Vrolijke kleuren en decors
Topconferentie kantoorvernieuwing
Oliver Weber neemt taken waar
Brancheclub strikt marktleider
Sluit de kringloop
Kantoorinrichter kiest voor 'groen'
Bedrijfsresultaat bijna verdubbeld
Acquisitie in Midden- en Oost-Europa
Xpertorium voor (interieur)architecten
Designliefhebbers moeten afkicken
Eindhovense toonzaal verbouwd
Kantoorinrichter wil verbazen in MIlaan
Introductie in Milaan
Tijdens Fuori Salone Del Mobile
Amsterdamse inrichter op overnamepad
HAL lijft Arpa in
Eenenveertig diploma's
Presentatie tijdens Facilitair 2008
Identiteit, individualiteit, cultuur en ruimte
Overname Veldeman Kantoormeubelen
‘Grote toekomst voor zonne- en windenergie'
Startschot expositie Werk & Ruimte
Opening in Warschau
Ahrends ICT door CAP
Bedrijfsresultaat +57 en omzet +19 procent
Samenwerking met Allsteel centraal op beurs
Wijtse Rodenburg
Ahrend kiest voor multichannelbenadering
Spannende settings en spectaculair kleurgebruik
Ahrend en onderwijs
Red dot design awards 2007 bekend
Nieuwe datum 19 april
TNT Post kiest stijlicoon Ahrend 

Hollands ontwerpglorie op topbeurs

Start bouw hoofdkwartier KL
Klus van 90 miljoen
VKG Architectuurprijs
Winnaar AM NAi Prijs 2008:
Wie wint AM NAi-prijs?
Genomineerden AM NAi Prijs bekendgemaakt
BNA gebouw Noordwest/Centrum
Gebouw Gasunie de mooiste
Prijsuitreiking
Meyer en Van schooten-pand opnieuw verhuurd
Roberto Meyer ontwerpt New Babylon
Accent op collectie voor thuismarkt
Inside Information nr 1-2007
Ahrend presenteert visie

 

08-06-2009 8:20


Dinsdag 19 mei was de start van een reeks acties die de guerrillacampagne voor Decoussemaecker  Interieurs inluidde. Gedurende die eerste ochtend werd het Gooi opgeleukt met witte stoelen. Op diverse willekeurige voortuinen vonden de bewoners een 'gepimpte' witte caféstoel met een keurige strik. De stoel zelf draagt de boodschap 'mijn signatuur' ondertekend door interieurvormgever Guido Decoussemaecker.

Het doel van de campagne is om het Gooi te laten kennis maken met een groeiende naam in interieurland. Niet iedereen was blij met een gepimpte stoel, getuige één klacht aan de telefoon. Anderen vonden het een ludieke actie met precies een attractief verrassingselement. De stoelen zijn ondertussen weer opgehaald en de wat boze stoelbezitter werd verblijd met een bloemetje.

Guido Decoussemaecker (Brussel 1964) heeft in de loop der jaren een aardige reputatie opgebouwd, en naar eigen zeggen is het moment nu aangebroken om de volgende stap te zetten. Het bureau van Guido Decoussemaecker heeft als dienst het inrichten van particuliere en zakelijke ruimten, zoals kantoren, hotels, restaurants en de betere particuliere woningen. De projecten worden in principe volledig turnkey opgeleverd. Het laatste jaar is Guido zelf meer in het beeld komen te staan, wat een andere ‘individuele' marketingaanpak heeft. Het werk van de interieurvormgever kenmerkt zich door een spel van licht, eenvoud, rust en strakke lijnen en het gebruik van materialen als glas, RVS, natuursteen en natuurlijke (donkere) houtsoorten.

Zie ook:
Go Living opent deuren
Fast bij GO-Living
De Houtense Koek
03-06-2009 9:43


Een kredietcrisis op z'n tijd kan goed uitpakken voor sommige bedrijven. Het Amsterdamse Decorum, dat vanuit het Westelijk Havengebied kantoormeubelen verhuurt, zette in 2008 een nieuwe constructie op, waarbij het meubels van bedrijven opkoopt en weer verhuurt aan de voormalige eigenaar.

 

Als gevolg van de huidige economische crisis is de vraag naar deze sale-and-lease-backconstructie snel toegenomen, zegt Michael Kuiper, directeur van Decorum. "De crisis heeft ons een handje geholpen." Inmiddels hebben tientallen bedrijven hun bureaus en stoelen verkocht en weer gehuurd. En de aanvragen stromen binnen. “Vanwege de crisis zien bedrijven geld in hun meubilair”, aldus Decorum. “Door het te verkopen, krijgen ze in één keer cash in handen en liquide middelen zijn in deze tijden schaars. Ze hoeven dan niet naar de bank, die in deze tijd sowieso nauwelijks kredieten verleent. Omdat werknemers toch ergens moeten zitten, huren ze de meubels terug voor een periode van drie of vijf jaar.”

 

Het huren van de meubels voor een periode van vijf jaar kost circa tien procent meer dan het bedrag dat het bedrijf bij de verkoop van Decorum krijgt. “Als een bedrijf zijn meubilair voor een ton aan ons verkoopt, betaalt het dus 110.000 euro huur”, zegt Kuiper. “Maar dan hebben ze wel direct geld in handen om hun bedrijf voort te zetten." En Decorum neemt het onderhoud voor zijn rekening. Decorum is geen nieuwkomer op de markt. Het bedrijf bestaat al 57 jaar en begon als verkooporganisatie van Perzische tapijten. Op een gegeven moment kreeg oprichter de heer Kluken de vraag of hij ook tapijt kon leveren voor de AutoRAI. Dit verzoek opende de deuren voor de wereld van de evenementen, hetgeen uiteindelijk uitmondde in een nieuwe discipline: verhuur van meubilair. “Het hoogtepunt van de meubelverhuur was eind jaren negentig, bij het begin van de internethype”, aldus Kuiper. “Internet- en telecombedrijven groeiden enorm en hadden een grote vraag naar nieuwe stoelen en tafels. Bedrijven als KPN, Versatel, UPC en CMG huurden duizenden werkplekken."

 

Michael Kuiper nam het bedrijf in 2008 over van de familie Kluken. Volgens Kuiper gaan de zaken de laatste jaren voortvarend. “Na de internethype stortte de markt in, om vanaf 2003 weer te groeien. De laatste vijf jaar hebben wij onze omzet verdubbeld, tot twintig miljoen euro." Dit jaar gaat het iets minder, ondanks het succes van de sale-and-lease-backconstructie. "Als klanten bezuinigen, krimpen ze in en gooien ze hun gehuurde meubels eruit. Maar wij worden minder beproefd dan andere bedrijven, want wij krijgen ook nieuwe klanten, die vanwege de crisis meubels huren in plaats van kopen.”

 

Zie ook:

Tijdelijk meubilair van Decorum

huren is duurzaam

Met creativiteit de crisis te lijf

Decorum 'verhuurt verantwoord'
Operationele lease van meubilair bij Decorum

03-06-2009 8:53


Smeulders Interieurgroep is recentelijk verhuisd naar een nieuw en duurzaam bedrijfspand in Nuenen. Deze plek (de Collse Heide 2) heeft een totale bebouwde oppervlakte van 4.965 meter. 'De snelle groei van de organisatie, in opdrachten en de daarvoor benodigde medewerkers, maakte de verhuizing naar een groter bedrijfspand op dit nieuwe bedrijventerrein noodzakelijk', zo meldt de firma.

 

Bij het ontwerp van het bedrijfspand is er gekeken naar een zo gering mogelijke milieubelasting. Houtresten die bij het productieproces vrijkomen, worden verbrand in een zogenaamde houtmotverbrandingsinstallatie. De daarbij vrijkomende energie wordt gebruikt om het bedrijfspand te verwarmen. De verbrandingsgassen van de houtmotverbrandingsinstallatie worden via een rookgasreiniger geleid. Door de computergestuurde luchttoevoer vindt er een optimale verbranding plaats. Bij de ventilatie van het pand vindt warmteterugwinning plaats. Door middel van adiabetische koelers (warme buitenlucht wordt gekoeld door middel van water) wordt er gezorgd voor een prettig werklimaat.

In de productiehal draagt het nieuw ontwikkelde platenmagazijn onder andere bij aan optimale arbeidsomstandigheden. De selectie en levering van het benodigde plaatmateriaal aan de opdeelzaag vindt volledig geautomatiseerd plaats. Het handmatig tillen van het veelal zware plaatmateriaal behoort hiermee tot het verleden.

De Smeulders Interieurgroep is sinds 1962 gespecialiseerd in de realisatie van interieurs voor particulieren en bedrijven. Dagelijks zorgen 120 medewerkers, verdeeld over twee productielocaties in Nederland en één in Polen, voor complete interieurs in verschillende marktsegmenten. Verschillende bouwdisciplines worden daarbij gecombineerd tot een overzichtelijk project dat vakkundig wordt uitgevoerd. Het bedrijf heeft in samenwerking met toonaangevende architecten talloze interieurprojecten gerealiseerd. Een groot deel van de werkzaamheden wordt zelfstandig door Smeulders Interieurgroep uitgevoerd. Of het nu gaat om de vertaling van het ontwerp van de architect naar een productietekening, de seriematige en specialistische productie of de levering en montage op locatie. Daarnaast wordt een deel van de werkzaamheden uitbesteedt aan leveranciers waarmee Smeulders Interieurgroep al jaren een goede relatie heeft.

 

02-06-2009 10:02


Na afloop van de vakbeurs Interzum in Keulen presenteerden de BSO (Verband Büro-, Sitz- und Objektmöbel) en het Bundesverband Bürowirtschaft (BBW) hun actuele cijfers en prognoses.

BSO-directeur Thomas Jünger en zijn BBW-collega Thomas Grothkopp hebben weleens betere tijden gekend voor hun leden. De kwartaalcijfers spreken duidelijke taal: een omzetdaling van 20,6 procent bij de bureaumeubels over het eerste kwartaal van dit jaar in vergelijking met dezelfde periode in 2008. Sterk getroffen werd vooral de export, die 28 procent neergang noteerde. Toch klonken er opvallend genoeg positieve geluiden. Beide vertegenwoordigers lieten weten dat het om ‘schommelende’ cijfers gaat. BSO-voorzitter Hendrik Hund liet bovendien weten, dat de lidbedrijven in maart weer stijgende omzetcijfers konden noteren, vooral wat betreft de binnenlandse afzet. BSO en BBW verbonden hier meteen maar optimistische conclusies aan voor de rest van het jaar. Algemene teneur: zo slecht als het eerste kwartaal zal het echt niet worden. Wellicht 10 procent omzetdaling, maar dat biedt volgens beide organisaties een solide basis voor een hernieuwde groei volgend jaar. De producenten schijnen beter bewapend te zijn tegen de crisis dan in 2001 en 2002, getuige de snelle en flexibele aanpassingen van de capaciteit, het personeelsbestand en de arbeidsduur.

 

Zie ook:

BSO meldt omzettoename
Gezonde dochter voor kantoorinrichter
Omzetstijgingen van 15 procent
Positieve tendens zet zich door

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >