Nieuws


27-11-2009 11:33


Thonet viert het 90-jarig bestaan van de Bauhaus ontwerpschool door de internationale overzichtstentoonstelling ’Tubular steel furniture classics’ naar Nederland te halen. De expositie is vanaf 4 december tot en met 23 december te zien in de showroom van Thonet in Beesd. De opening van de expositie wordt op 3 december gevierd met bier en bratwurst.

2009 is een feestelijk jaar voor Thonet. Het bedrijf viert dit jaar verschillende jubilea: 25 jaar Thonet BV in Beesd, 90 jaar Bauhaus, 150 jaar Weense koffiehuisstoel en 190 jaar Thonet Frankenberg. Eén van de activiteiten die in het kader van het feestjaar georganiseerd worden is de tentoonstelling 'Tubular steel furniture classics'. 

De expositie geeft een goed beeld van een belangrijk en interessant tijdperk in de geschiedenis van het moderne meubel: de ontwikkeling van stalen buismeubelen en de daarmee verbonden uitvinding van de Freischwinger in de jaren 1920/1930.

Legendarische stalen buismeubelen van Bauhaus docenten Mart Stam, Marcel Breuer en Ludwig Mies van der Rohe worden getoond. De bezoeker krijgt verder een goed beeld van de geschiedenis van het moderne meubel en de ontwerpers uit die tijd. Een film toont de historie van het 190-jarige familiebedrijf Thonet en laat beelden zien uit de Thonet fabriek in Frankenberg waar alle producten worden gemaakt.

Het Bauhaus kan met recht de wieg van moderne stalen buismeubelen worden genoemd. In de 20-er jaren experimenteerden vele, zeer belangrijke ontwerpers met het buigen van staal. De Nederlandse architect en Bauhaus docent Mart Stam was een van deze pioniers. Bauhaus docenten en ontwerpers die werden beïnvloed door het Bauhaus experimenteerden met nieuwe materialen en zo ontstonden heldere en strakke ontwerpen.

"Thonet staat, sinds de oprichting in 1819, voor eenvoud, kwaliteit en minimalisme wat betreft vorm en materiaalgebruik", aldus een woordvoerder van het bedrijf. "Thonet is zeer betrokken geweest in de ontwikkeling van het moderne meubel en was vanaf het begin partner en nam de productie en distributie over." Thonet werd in de 30-er jaren één van de grootste producenten van stalen buismeubelen. Veel designklassiekers uit die tijd zijn nog steeds in productie bij Thonet.

Zie ook:

Kartonnen stoel in de prijzen
25 bijzondere schommelstoelen 
Inschrijven tot 31 december 2009
Model 214 in Eckhart Gallery
  

26-11-2009 11:41


Samas GmbH in Worms heeft op 24 november uitstel van betaling aangevraagd voor alle vijftien bedrijven van de Samas groep in Duitsland. Als bewindvoerder is Tim Bauer aangesteld. Volgens Mediabureau Euwid wordt de onderneming gesaneerd. Samas GmbH is formeel vooralsnog niet failliet.

In Nederland werd Samas Benelux in juni 2009 overgenomen door een consortium van financiële investeerders. Samas Benelux ging hierna in zijn geheel en zelfstandig verder en zette haar bedrijfsactiviteiten voort onder de naam Aspa. De eigen producten van Samas worden voortaan ook verkocht onder deze merknaam. Aspa werkt samen met de voormalige Samas' zusterbedrijven, onder andere ook in Duitsland. Daarmee is Aspa exclusief distributeur voor de merken Drabert, Erco Interieurbouw, Falpro, Fortschritt, Martin Stoll, MBT, Schärf en SITAG. Het is op dit moment niet bekend wat de huidige situatie in Duitsland betekent voor Aspa.

Zie ook:
Richtlijn voor kantoormeubelen
Prijsuitreiking bij Aspa
Vandaag bekendmaking winnaar
Jong talent in the picture
Nieuwe topman Oostenrijkse inrichter
Oude naam terug op de markt
Kantoorgigant zonder bedrijven
Einde kantoorinrichter
Perfecte symbiose tussen techniek en design
Drastische ingrepen bij kantoorinrichter
Samaslezing over duurzaamheid
Inside Information nr 1-2009
Samenwerking met Pronova
Doel: slagvaardiger organisatie
Kantoorinrichter snijdt in schulden
Kantoorinnovator steunt goede doelen
Carl-Christoph Held CEO
Kantoorgigant zet in op MVO
Kantoorinrichtingsbeurs groeit
Rugwind voor Orgatec?
Cultuurverschillen
City livingroom cinema
Beurs scoort goed
Uitreiking op 18 september
Winnaars in september bekend
Eentweetje BNI en Samas
Rode cijfers: 38,5 miljoen
'Dit is mijn werkplek'
Analisten tevreden
Chairwash: kantoorinrichter verbreedt horizon
Houtense kantoorinrichter presenteert nieuw product
Nieuwe Samas-CEO hanteert bezem
Nieuw product Samas
'Facilitect' in Haarlemse kerk
Eerste prijs voor Margarita Gaier
Van der Ven weg bij Samas
Derde editie BNI-Prijs
Marketinggrap op wieltjes
Coolcast BNN wint NK bureaustoelracen
The Village Office populair
Oostenrijks congres lauwert kaaskopkantoren
Nieuwe indeling beurshallen
Kunstzinnige Vuelo-stoelen bij gala-diner
Warmer en groter
Kantoorinrichter op 100% Design
'Brick' in Rotterdam
 

25-11-2009 23:20

De 'vroegboekkorting' die de Orgatec-organisatie biedt aan bedrijven die zich vroegtijdig aanmelden voor deelname aan 's werelds grootste beurs op het gebied van kantoorinrichting, slaat aan.

De volgende bedrijven hebben zich bij de Koelnmesse gemeld voor een stand: Assmann, Bene, Bisley Office Furniture, Brühl & Sippold, Brunner, C+P, Casala, Dauphin Human Design Group, Dobergo, Fabromont, Filzfabrik Fulda, Fritz Schäfer, HAG, Herman Miller, Holzmedia, HOWE, Hund, Interface, Interstuhl, Kindermann, Köhl, König und Neurath, Kusch + Co., Mauser, Montana, OKA-Büromöbel, ophelis Pfalzmöbel, Palmberg, Rehau, Rohde & Grahl, Sato Office, Sedus Stoll, Senator International, Spiegels collection, Stoll Giroflex, Viasit, Vielhauer, Vitra, Waldmann, Walter Knoll, Wilhelm Renz, Wilkhahn en Wini.

Een prominente deelnemer, die in 2008 niet van de partij was, is Haworth. Ook uit Italië en Spanje zijn opvallend veel reserveringen, meldt de organisatie. Daaronder bedrijven als Actiu, Akaba, ALEA, Della Valentina Office, Dieffebi, Dynamobel, ICF, Kastel, Martex en Tonon. 

De organisatie benadrukt verder dat de Orgatec moderne oplossingen voor kantooromgevingen zal tonen, met sterke aandacht voor thema's als akoestiek, vloerbedekking, verlichting en vergaderen.

 

24-11-2009 11:08Zo’n 400 klanten, architecten, designers, facility managers en andere geïnteresseerden waren op donderdag 19 november in Amsterdam getuige van de opening van de nieuwe NOW Flagship Store van inrichter Ahrend. Zij luisterden onder meer naar een inspirerende presentatie van cradle-to-cradle (C2C)-goeroe Michael Braungart, co-auteur van de internationale bestseller Afval is voedsel.

Braungart betoogde afgelopen donderdag dat wij in een tijd leven van verspilling en vervuiling. “De huidige stand van milieu en grondstoffen vereist dat we geheel anders gaan denken over het maken en hergebruiken van producten en materialen. Idealiter wordt afval voedsel; als dat niet kan, moeten producten en materialen eindeloos kunnen worden hergebruikt”, aldus Braungart.

Braungart was uitgenodigd als keynote speaker omdat Ahrend C2C heeft omarmd en volgens cradle-to-cradleprincipes wil produceren. Dat betekent dat er tijdens de productie geen afval meer mag ontstaan en dat alle producten en materialen een tweede leven krijgen. Een voorbeeld van een tweede leven is onder de naam Next Life te zien in de NOW Flagship Store: een Ahrend-kast is deels ontdaan van zijn oude lak en deels opnieuw gelakt. Hij ziet er als nieuw uit en kan zó weer worden gebruikt. Een stoel wordt opnieuw gestoffeerd, desgewenst in een andere kleur, en zonodig voorzien van een gerepareerde kruisvoet of nieuwe armleggers, en is weer als nieuw. 

Naast een nostalgische historiewand, die teruggaat tot de beginjaren van Ahrend (1896) en een wand die de hedendaagse expertise van Ahrend laat zien, zijn de ‘toekomst’ruimten in de NOW Flagship Store spectaculair. In een brainstormruimte, die is voorzien van een levensechte ‘jungle’ en kolossale foto’s van een jungle landschap, kan men picknicken of relaxen met een Wii-spelcomputer. De presentatieruimte daarnaast, die is voorzien van drie enorme projectiewanden en de nieuwste technologie, overweldigt de bezoeker en staat garant voor overtuigende presentaties. 

Tevens lanceerde Ahrend op 19 november haar nieuwe innovatieplatform Co_Create NOW. Dit is een uitnodiging aan klanten, architecten en andere specialisten om samen met Ahrend te komen tot innovatieve nieuwe inrichtingsoplossingen. In de NOW Flagship Store staan de eerste voorbeelden van “Co-Creations”. 

Ahrend heeft tevens een nieuwe merkidentiteit geïntroduceerd door de lancering van de nieuwe pay-off van Ahrend: Humanising_Spaces. “Met deze nieuwe pay-off willen we uitleggen wat we doen: het “menselijk” maken van ruimten. Ahrend producten kenmerken zich door functioneel duurzaam design waarbij de mens altijd uitgangspunt is. Mensen moeten in staat worden gesteld om hun werk efficiënt en met plezier te doen, in een mooie omgeving die dat stimuleert”, aldus Jacq de Bruin, Algemeen Directeur van Koninklijke Ahrend NV. “Door de jaren heen hebben wij beter dan wie ook geleerd hoe mensen zich het best kunnen concentreren, hoe ze optimaal kunnen communiceren en hoe ze effectief kunnen samenwerken.”

De NOW Flagship Store toont talloze recente producten van Ahrend, zoals de bamboe p h i l i n k -tafel van Voet en Theuns, de lichtgewicht magnesium Ahrend 360-stoel van Flex The Innovationlab en de verrassende Ahrend 315-tafel van Bert van der Aa. Geheel nieuw in het assortiment zijn drie Soft Seating-meubels van Frans van der Wielen en SoftCells, schitterende akoestische wandpanelen van de Deense textielleverancier Kvadrat.

22-11-2009 9:35


Annet Zwinkels versterkt als dealer manager West-Nederland het sales team van Schaffenburg. Met ingang van 1 januari 2010 start ze met haar functie.

Zwinkels is voorheen ook al werkzaam geweest in de kantoormeubelbranche. Haar voornaamste verantwoordelijkheden zijn het vergroten van het marktaandeel en, door middel van het vergroten van het commerciële netwerk, een grotere naamsbekendheid van Schaffenburg bewerkstelligen.

Schaffenburg met het hoofdkantoor in Zwijndrecht is fabrikant van kantoormeubilair. De productie vindt voornamelijk plaats in Nederland. Ook worden onderdelen in het Verre Oosten geproduceerd. Vanuit het eigen logistieke centrum - ook in Zwijndrecht - worden de producten gedistribueerd naar de uiteindelijke gebruiker.

Zie ook:
Per 1 oktober
Nieuwe collectie Schaffenburg: Q-Bic
 

20-11-2009 8:31


Onder de naam Attraction heeft Satelliet Meubelen op 21 en 22 oktober 2009 de nieuwe collectie gepresenteerd. Liefst 75 items bieden vele mogelijkheden voor het nieuwe interieur of terras.

De presentatie van de collectie werd ondersteund door drie workshops die de aantrekkelijkheid van het vak gastvrijheid nog eens haarfijn onder de aandacht hebben gebracht.

Nieuw bij Satelliet is een full colour krant onder de naam

Attraction 2010 waarin de kersverse collectie in vol ornaat gepresenteerd wordt.

Voor wie de opend dagen heeft gemist; één telefoontje naar het bedrijf is genoeg om 'Attraction 2010', en daarmee de nieuwe collectie in huis te krijgen.

Zie ook:

Open dagen Satelliet Meubelen succesvol
Inzenddatum vervroegd
Inschrijving vierde editie van start
Hospitality in zorg
Workshop belicht hospitality vanuit de zorg
Workshop Satelliet Meubelen
Evenement bij Satelliet Meubelen in Breda
Satelliet Design Challenge 2007
Barconcept Frank Zoeter te zien op Bar:nl
Frank Zoeter wint Satelliet Design Challenge

 

19-11-2009 8:32


Ze waren al sinds enkele jaren actief in Dubai; nu heeft Rohde & Grahl zijn positie in het Midden Oosten versterkt met een samenwerkingsverband in Bahrein.

 

Rohde & Grahl is een partnership aangegaan met Greenarchers, dat de producten van het bedrijf in Bahrein zal aanbieden.

 

"De markt in het Midden Oosten blijft voor ons een kansrijke markt", vertelt Matthias Jaenecke, directeur Marketing bij Rohde & Grahl. Landen als Saudi Arabië, Bahrein en Qatar investeren op grond van hun snel groeiende bevolking in kennis en in moderne arbeidsplaatsen."

 

Steve Vellozo, directeur van Greenarchers, verklaart de keuze voor Rohde & Grahl: "Producten uit Duitsland genieten in de Golf-regio een uitstekende reputatie."

Zie ook:
Start met ISO 26000
Ergonomische bureaustoel
Focus op prettige werksfeer
Afwisselend staan en zitten verhoogt werkplezier

Rohde & Grahl op HRM Live!

Nieuw Italiaans design
Rennen voor een betere wereld
Grote order voor kantoorinrichter
Nieuwe naam voor Ronal en Grahl
Winnaar Europese aanbesteding
Voormalig Grahl-directeur op zoek naar nieuwe uitdaging
Producten Italiaanse fabrikant welkome uitbreiding
Interactie is een uitdaging
Grahl milieu gecertificeerd
Deelnemers Inrichtingskunde geslaagd
Moroso kiest voor Grahl en Ronal

16-11-2009 8:15


Inrichter Koninklijke Ahrend breidt zijn assortiment uit met zitmeubelen van designer Frans van der Wielen. Het gaat om de Cafébank, de Mileto en de Napoli.  "Ahrend biedt hiermee een completer assortiment aan op het gebied van ontvangstruimten en loungeruimten, alsook voor thuis", aldus de woordvoerder van de Amsterdamse kantoorgigant.

De producten zullen exclusief onder het Ahrend-label worden verkocht. “Werken doe je tegenwoordig overal”, zegt Remon van Rijn, manager marketing en communicatie van Ahrend. “Vooral om te communiceren kom je naar kantoor. Het kantoor wordt meer een ontmoetingsplek. Dat resulteert in meer aandacht voor gemeenschappelijke ruimten, zoals ontvangst- en loungeruimten en bedrijfsrestaurants. Daarnaast is er meer belangstelling voor corpority identity en gastheerschap; bewuster mensen ontvangen in lijn met de merkbeleving van de organisatie. Er wordt de laatste tijd relatief meer geïnvesteerd in deze ruimtes dan in traditionele werkplekken.”

Sommige ruimten worden vaak door medewerkers gebruikt voor informeel werkoverleg, zoals brainstormen. Blijkens recent onderzoek van prof. dr Vink (TNO/TU) (dat Ahrend mede heeft gefinancierd), is een ontspannen setting het meest vruchtbaar voor informeel werkoverleg. Van Rijn: “Anticiperend op die trend kwam Ahrend al eerder met de Clipline van Frans de la Haye en de Ahrend 750 lounge. Beide maken werken mogelijk in een warme, huiselijke setting.”

De toenemende aandacht voor hospitality beperkt zich niet tot kantoren. In de zorgsector en het onderwijs zijn vergelijkbare ontwikkelingen waarneembaar. Scholen hebben zogenoemde breakoutsessies; zorginstellingen zijn toegankelijker en laagdrempeliger voor bezoekers. Zorg richt zich er meer dan voorheen op dat het interieur bijdraagt aan het welbevinden, en daarmee het herstel, van de patiënt. Juist met het oog op de vervagende grenzen tussen werk en thuis, gaat Ahrend drie Soft Seating-producten van Frans van der Wielen aanbieden.

De Cafébank is ontstaan uit onvrede van de ontwerper met het gebrekkige zitcomfort van dergelijke banken in cafés: “Ik heb mijn Cafébank een comfortabele rugleuning gegeven en een zachte zitting, zodat je er nu urenlang op kunt vertoeven”, licht Frans van der Wielen toe. Deze bank wordt toegepast in cafés, bedrijfrestaurants en trendy wacht- en loungeruimten.

De Mileto is een ongecompliceerd fauteuiltje zonder armleuningen. Van der Wielen: “De uitnodigende vormgeving en het geweldige zitcomfort zorgen ervoor dat je je meteen op je gemak voelt als je gaat zitten. Daardoor is de Mileto in heel veel verschillende ruimten te plaatsen. Door te spelen met kleuren is de uitstraling, afhankelijk van de toepassing, van uitbundig tot ingetogen. Mileto kan als losse fauteuil gebruikt worden; tegen elkaar gezet vormen ze een bank en met behulp van een schuine hocker kun je ze geschakeld in een cirkel plaatsen.”

De Napoli tot slot is een bank die uit verschillende elementen is opgebouwd. Van der Wielen: “Dat heeft als groot voordeel dat je met zo min mogelijk componenten zoveel mogelijk varianten kunt maken. De reeks bestaat uit een hoekelement, zowel links als rechts te gebruiken, een tussenelement en een poef die ook als tussenelement zonder rug en als zitverlenger gebruikt kan worden om heerlijk je benen te laten rusten. Het uitgangspunt was om een bank te maken die niet alleen geschikt is voor wacht- en loungeruimten, maar tevens in de woonruimte gebruikt kan worden. In feite geldt dat voor al mijn soft seating-ontwerpen: als ze niet geschikt zijn voor thuis, zijn ze ook niet geschikt voor de projectmarkt.”

Deze producten zijn te zien tijdens de opening van de nieuwe showroom van Ahrend, de NOW Flagship Store, op donderdagmiddag en -avond 19 november 2009.

Zie ook:

Kantoorgigant prikkelt toeleveranciers
Gratis meubilair voor congres 
Milieuinstrument kantoorinrichter 
Europese aanbesteding
Ahrend richt gedeelte ICSE in
Huis Maastricht feestelijk heropend
Kromhout ingericht door Ahrend 
Crisis stimuleert duurzaam ondernemen 
Inruil, reiniging en reparatie 
Advertorial Ahrend

13-11-2009 8:19


Onlangs werd de nieuwe NPR 1813 richtlijn voor kantoormeubilair gepresenteerd. De Oostenrijkse fabrikant Bene presenteert nu een bureaustoel die aan deze richtlijn voldoet: de B_Run. De stoel werd ontworpen door Justus Kolberg.
 


De tweede bureaustoel van Bene concentreert zich volgens de Oostenrijkse aanbieder met ergonomie, comfort en optische veelzijdigheid geheel op zijn gebruiker. "B_Run stelt zich in ieder facet op zijn gebruiker in – met intelligente techniek, afleesbare functionaliteit, ergonomie en een zeer ruime keuze aan uitvoeringsmogelijkheden." 

B_Run staat volgens Bene voor helderheid in functionaliteit en vormentaal. Een belangrijk designelement is het mechaniek. Het toont de functionaliteit en maakt tegelijkertijd deel uit van de vorm. "Markant vertoont zich de constructieve verbinding van mechaniek en rugleuning. De ingebouwde synchroonmechaniek ondersteunt het dynamisch zitten en zorgt voor een optimaal verloop van de bewegingen." 

De Bene-bureaustoel kan met talrijke technische en decoratieve details aangepast kan worden. De combinatie van verschillende elementen maakt volgens de fabrikant een hoge mate van individualisering mogelijk.
"Het flexibele ontwerp van B_Run toont zich al in de rugleuning, die in drie uitvoeringen verkrijgbaar is: netbespanning, gestoffeerd of membraan. Vooral membraan zorgt voor het aanpassen en de beweeglijkheid van de rugleuning met als resultaat de beste ondersteuning van de rug en een verhoogd zitcomfort. De bewust geplaatste materiaaluitsparingen hebben niet alleen optische effecten, maar zorgen ook voor een goede ventilatie."

Verder zijn er verschillende mogelijkheden voor de armleuningen: vaste, loopvormige, 2D- of 3D-armleuningen. "Voor nog meer comfort zorgen de lumbaalsteun, zithoogte- en zitdiepte- verstelling en een gasveer met mechanische dieptevering." De kruisvoet is uitgevoerd met harde of zachte wielen en is er in kunststof, gegoten aluminium of poeder-coated.

Zie ook:
Lezing jan Teunen
Designprijs voor Bene
Richtlijn voor kantoormeubelen 
NEN kiest voor Zweedse stoelen
  

11-11-2009 8:39Sense, het bureau van Herman Miller, heeft onlangs het zilveren Cradle to Cradle certificaat ontvangen van McDonough Braungart Design Chemistry (MBDC).

Volgens de firma Herman Miller is dat een kroon op het werk van de Zwitserse ontwerper Daniel Korb. “We hebben hiermee een wereldprimeur. Sense mag zich nu het eerste ‘Cradle to Cradle Silver Certified’ bureaumeubelsysteem ter wereld noemen”, aldus Eric Logtens (Managing Director HME).

sense2

Sense van Herman Miller


Sense is volgens de fabrikant een radicaal nieuw en uniek concept in werkplek design. Het is 't resultaat van meer dan 3 jaar intensieve samenwerking tussen Herman Miller en het Zwitserse Korb+Korb. Sense is ontworpen als moderne oplossing voor kantoor- en thuiswerkplekken en is inmiddels door zijn innovatieve eenvoud en sprankelende uiterlijk een nieuwe maatstaf voor de kantoormeubelindustrie.
Uitgangspunt is het idee dat mensen zelf hun meubilair snel en eenvoudig zonder gereedschap kunnen aanpassen en naar wens uitbreiden of inkrimpen. Dat kan met Sense middels een kliksysteem. Het is zo simpel als Lego, aldus Logtens van HME.

Zie ook:
Lezing Daniel Korb
Kantoorinrichter moet aan de bak
Quintet tekent SEM-overeenkomst
Crisis stimuleert duurzaam ondernemen
Inrichter scoort opdrachten
Samenwerking met Leolux
Miller in Verborgen Gebreken
 

07-11-2009 19:11


De export van Duitse zitmeubelen is het eerste halfjaar van 2009 met ruim 9 procent gedaald. De daling is minder groot dan expert hadden verwacht. De import liet een stijgende lijn zien, met een 'plus' van iets meer dan 5 procent.

De belangrijkste exportmarkten voor Duitsland blijven ongewijzigd: Zwitserland op 1, gevolgd door Nederland en Oostenrijk. De omzetdaling in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar op de Nederlandse markt bleef met 2 procent beperkt voor de Duitse zitmeubelfabrikanten. Forse exportdalingen waren te zien voor Groot-Brittannië (meer dan -50 procent), VS, Spanje en Rusland.

De grootste invoer van zitmeubelen kwam uit Polen (bijna 313 miljoen euro, wat neerkomt op een 'plus' van 8,2 procent), China en Slowakije. Andere gestegen importcijfers konden worden genoteerd voor wat betreft Hongarije en Turkije. De import uit Zwitserland en Frankrijk nam daarentegen fors af.

06-11-2009 16:20


Het Duitse Interstuhl is ook in Nederland een partij om rekening mee te houden. Onlangs lanceerde het bedrijf een nieuwe Nederlandse website.

Interstuhl is een gerenommeerde fabrikant van kantoormeubilair. Het bedrijf, in Nederland vertegenwoordigd door Velto in Zoeterwoude, vergaarde de laatste jaren onder meer roem met de bijzondere stoelencollectie Silver, ontworpen door de Duitse architect Hadi Teherani. Ook de elastische stoel Fit is onalledaags.

Sinds kort kunnen Nederlandse klanten zich via het web nog beter op de hoogte stellen van het Interstuhl-assortiment. Hiertoe lanceerde het bedrijf recent een nieuwe website:  http://www.interstuhl.nl/   

Zie ook:

Innoverend zit-element 
Designprijzen Interstuhl
Rode stip voor hippe stoelen
Airspace 
Fit op 100% Design 
Met creativiteit de crisis te lijf 
Silver, Xantos en Flirt 
Populair platform
 

06-11-2009 16:03


De Ahrend 360, een lichte bezoekersstoel met een magnesium frame en een zitschaal uit één stuk, heeft een Red dot Award gewonnen van het Designzentrum Nordrhein-Westfalen.

De verrassend vormgegeven stoel is duurzaam en vernieuwend. Magnesium wordt onder meer gewonnen uit zeewater. Het heeft een veel lager smeltpunt dan aluminium. "Dat heeft gunstige consequenties voor het energieverbruik bij de productie", aldus Ahrend. 

Het design van de Ahrend 360 van de Delftse onderneming Flex the Innovationlab is 'fris en modern'. De poten van de stoel lopen vloeiend door vanuit de zitschaal. Jeroen Verbrugge van Flex: “De uitdaging voor ons was een combinatie te vinden van esthetiek met een groot toepassingsbereik, duurzaamheid en de laatste stand van de techniek. Een stoel is vaak of het één, of het ander, maar de Ahrend 360 is een geslaagde synthese van al deze zaken. Het is een sympathiek ogende stoel met een opvallend lijnenspel, die tevens voldoet aan strenge eisen op het gebied van ergonomie en duurzaamheid. Dit komt onder andere tot uiting in onze keuze voor magnesium, dat in de kantoormeubelenindustrie toch een ongebruikelijk materiaal is.”

In de basisvorm bestaat de Ahrend 360 uit slechts zes onderdelen: vier poten, een frame en een zitschaal. Alle verbindingen zijn geschroefd en niet gebogen, gelast of gelijmd. Na de eerste productiehandeling (de vorming van ‘buizen’ uit moedermateriaal) zijn er dus verder geen machinale bewerkingen meer nodig. "Dat is gunstiger voor de productietijd, kosten en energieverbruik", meldt Ahrend.

Standaard is de stoel voorzien van een polypropyleen zitschaal, maar als optie kan de stoel ook worden uitgevoerd met een houten exemplaar. Zelfs met deze wat zwaardere houten zitschaal blijft het gewicht van de Ahrend 360 onder de zes kilo.

De Ahrend 360 is recht stapelbaar en schakelbaar, zowel met als zonder armleggers. "Schakelbaarheid maakt de stoel bij uitstek geschikt als conferentiestoel. Het stapelen en verplaatsen van de stoel is - mede door het lage gewicht - zeer eenvoudig."

De stoel wordt toegepast op scholen, in (bedrijfs)restaurants, vergader- en conferentielocaties en vindt ook zijn weg naar woningen met een trendy inrichting. "De Ahrend 360 is verkrijgbaar in vele spannende kleuren. Voor het frame zijn er vijf lakken beschikbaar; de zitschaal is - zowel in beukenhout als in polypropyleen - leverbaar in zeven verrassende pasteltinten. De zitschaal kan ook worden uitgevoerd in twee kleuren eikenhout". De kleurstelling van frame en zitschaal zijn ‘ton-sur-ton’. 

Zie ook:

Kantoorgigant prikkelt toeleveranciers
Gratis meubilair voor congres 
Milieuinstrument kantoorinrichter 
Europese aanbesteding
Ahrend richt gedeelte ICSE in
Huis Maastricht feestelijk heropend
Kromhout ingericht door Ahrend 
Crisis stimuleert duurzaam ondernemen 
Inruil, reiniging en reparatie 
Advertorial Ahrend 

05-11-2009 16:07Barkrukken zijn voor de meeste ‘divergerende’ vergadervormen (zoals brainstormen) effectiever dan de gangbare vierkante tafels. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat is uitgevoerd onder leiding van prof. dr Peter Vink, hoogleraar participatieve ergonomie bij de faculteit Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft en werkzaam bij TNO.

De onderzoeksbevindingen zijn gebundeld in het boek Aangetoonde effecten van het kantoorinterieur dat onder redactie van van prof. Vink tot stand kwam. Nederland vergadert 25 procent van de tijd en bijna de helft van de mensen vindt vergaderingen niet prettig. Veel vergaderruimtes bestaan op dit moment uit standaardstoelen en een vierkante tafel. Uit het onderzoek blijkt dat dit eigenlijk de minst geschikte ruimte is voor veel soorten overleg.

Er is significant meer tevredenheid over het overleg wanneer dat in de juiste inrichting is gedaan. Voor persoonlijke gesprekken is een omgeving met banken beter, voor een snel overleg een barkrukomgeving en een ovale tafel is voor veel andere soorten overleg het best geschikt.

In het boek Aangetoonde effecten van het kantoorinterieur-, waarvan het eerste exemplaar door prof. Vink op 19 november 2009 wordt uitgereikt aan Ahrend-directievoorzitter Jacq de Bruin - staan nog meer opmerkelijke bevindingen. Zo verhoogt wit licht na de lunchpauze de alertheid, en heeft het combikantoor, een omgeving waarin de werknemer de bij de taak passende werkplek kan kiezen, een hogere productiviteits- en comfortbeleving dan andere vormen van inrichting.

Prof. Vink: “Het is moeilijk het ideale kantoor te ontwerpen, omdat de taken en mensen per kantoor verschillen. Daarom zijn er veel adviseurs, ontwerpers en architecten die op basis van visie, gevoel en geloof het totaal ontwerpen. Maar in al die gevallen geldt wel dat betrokkenheid bij het ontwerp, de inrichting of de aanpassing gunstige effecten heeft op productiviteit en zelfs het vertrouwen in het management doet toenemen.”

Een bewezen effectieve vorm is de pilot. Daarbij wordt de inrichting bij een deel van de groep alvast aangepast, zoals dat in de nieuwe situatie is beoogd. De effecten worden dan gemeten en op basis daarvan wordt de definitieve inrichting bepaald. Ook de individuele controlemogelijkheden over die inrichting blijken erg belangrijk. Tafel, stoel en binnenklimaat kunnen instellen naar eigen wensen, werkt productiviteit- en comfortverhogend.

Zie ook:


 

Kantoorgigant prikkelt toeleveranciers
Gratis meubilair voor congres 
Milieuinstrument kantoorinrichter 
Europese aanbesteding
Ahrend richt gedeelte ICSE in
Huis Maastricht feestelijk heropend
Kromhout ingericht door Ahrend 
Crisis stimuleert duurzaam ondernemen 
Inruil, reiniging en reparatie 
Advertorial Ahrend

05-11-2009 8:53


 

Anti-cyclisch investeren. Hoe vaak horen we die term niet. Bijna iedereen is het ermee eens. Totdat een ondernemer zelf krijgt te maken met een krimpende markt en tegenvallende omzetten. Dan ‘schiet' diezelfde ondernemer meestal in de ‘mal' van kostenreductie, besparingen en ‘stil blijven zitten tot de onweerwolken overtrekken.' Palmberg is een uitzondering op deze regel.

 

Het bedrijf heeft ook in crisitijd een omvangrijk investeringsprogramma. Zo opent Palmberg onder meer 3 nieuwe showrooms in Frankfurt, Stuttgart en München. Palmberg had al showrooms in Schöneberg, Düsseldorf, Berlijn en in het Zwitserse Lenzburg.

 

De adressen van de nieuwe showrooms zijn:


- Palmberg-Showroom Frankfurt: Business Forum Dreieich, Frankfurter Str. 151 c (Eingang D / 3. Etage), 63303 Dreieich.

- Palmberg-Showroom München: ISAR Büropark Haus, Lilienthalstr. 4 (3. OG), 85399 Hallbergmoos.

- Palmberg-Showroom Stuttgart: Airport Business Center II, Gottlieb-Mainz-Str. 1, 70794 Filderstadt-Bernhause.

Zie ook:
Mix van kantoorvormen
Nieuw kantoor binnen een week
Met creativiteit de crisis te lijf
Markt Intern
Kantoorinrichter tevreden over Facilitair
Duitse aanbieder mikt op groen
Fabrikant publiceert cijfers 2007
Kantoormeubilair 

 

04-11-2009 9:21

De Cradle to Cradle-conferentie die Steelcase en OCS onlangs bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam organiseerden, bracht verschillende visionairs in dit vakgebied bij elkaar. Tijdens de presentaties en de vragen uit de zaal bleek dat veel bedrijven bij willen dragen aan het behoud van de aarde, maar vaak niet weten hoe. Er is vraag naar een duidelijke visie en richtlijnen.

Steelcase organiseerde de conferentie samen met partner OCS om vragen te beantwoorden als: Wat gebeurt er als we ons perspectief verleggen van de kosten van bouwen en inrichten naar de ‘total cost of ownership’ van een gebouw? Hoe kunnen duurzaamheid en Cradle to Cradle bijdragen aan kosteneffectiviteit, innovatie bevordering, het aantrekken en behouden van talent en uiteindelijk de groei van de organisatie stimuleren? Serena Borghero, Marketing en Sustainability manager bij Steelcase Benelux: "Steelcase organiseerde deze conferentie omdat we koplopers zijn op dit gebied en geloven in het delen van kennis om innovatie te stimuleren."
De conferentie ging over het toepassen van Cradle to Cradle binnen en buiten gebouwen en de manier waarop dit kan bijdragen aan een succesvolle bedrijfsstrategie. Hiervoor was een aantal sprekers uitgenodigd om de bezoekers te vertellen over hun visie en ervaringen. De conferentie vond plaats bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam omdat professor Michael Braungart daar een leerstoel bekleedt. Hij was eveneens de eerste spreker. Braungart gaf in zijn voordracht een samenvatting van drie jaar Cradle to Cradle in Nederland. In deze periode zijn er veel projecten en initiatieven tot stand gekomen. Ook hamert hij op de gevaren van slechte luchtkwaliteit binnen kantoren. Hij vindt: "Het belangrijkste voordeel van Cradle to Cradle-ontwerp is gerelateerd aan materiaalchemie en de verbetering van de luchtkwaliteit binnenshuis. We moeten langetermijnplannen maken, kennis vergaren en delen en vooral veel samenwerken."
Vervolgens kwam Thomas Rau, van RAU Architecten, aan het woord. Rau is een van de grondleggers van oneplanetarchitecture. Volgens Rau draait het om liefde: "Wat wil je met een ontwerp bereiken? We moeten allen een gedragsverandering ondergaan, enerzijds door het vergaren van kennis, anderzijds door respect te hebben voor de schepping."
Dick Thesing en Bas van der Westerloo gaven een illustratie van het toepassen van Cradle to Cradle-bouwprincipes in de regio Venlo. Serena Borghero, marketing en sustainability manager bij Steelcase Benelux benadrukte dat maatschappelijk verantwoord ondernemen een manier is om de waarden van het bedrijf uit te dragen en talent te behouden.
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >