Nieuws


30-01-2009 9:53


Kantoormeubelproducent König + Neurath meldt over 2008 een omzetplus van 18 procent. De totale omzet bedroeg vorig jaar 174 miljoen euro. De toename gold voor alle activiteiten van K+N, aldus dr. Wolfgang Reising, voorzitter van de raad van bestuur. Een licht bovengemiddelde bijdrage aan de groei leverden de exportactiviteiten van König + Neurath. In 2008 kwam een kwart van de omzet voort uit export van de Duitse onderneming. Voor 2009 verwacht K+N een 'Rückkehr zur Normalität'.

Zie ook:
Omzet naar 151 miljoen euro
Omzetstijging 19 procent
Omzettoename van 14,9 procent
K+N meldt toename omzet over 2006
K+N van Hoofddorp naar Lijnden
Topman König legt functie neer

28-01-2009 8:34

 

De tweejaarlijkse vakbeurs voor het onderwijs, de NOT, is nog tot en met 31 januari in de Utrechtse Jaarbeurs te bezoeken. Het beursthema is 'Motivatie'.

 

Meubelfabrikant Ahrend faciliteert de leermethoden daar optimaal. Op hun stand demonstreert de firma 'serious gaming' als leermiddel van de toekomst. Daarbij wordt het meubilair getoond dat erbij past. "Dat de jeugd ongemotiveerd, snel afgeleid en ongeïnteresseerd lijkt, is iets van alle tijden. Ook vandaag de dag is het de opgave om leerlingen te motiveren en gemotiveerd te houden", aldus een schrijven.

 

ahrend_internet_2701 


Programma onderwijsmeubels Ahrend 

 

Ahrend biedt de bezoekers tijdens de onderwijsvakbeurs NOT dan ook de gelegenheid om plaats te nemen in een ruimte waarin ze kennis maken met 'serious gaming'. Dit houdt in dat de leerling al spelend zaken leert over de meest uiteenlopende onderwerpen, door middel van interactieve leerprogramma’s.

Naast deze demo is er tot en met vrijdag een interieurarchitect aanwezig om vragen van bezoekers te beantwoorden.

Zie ook:
Tijdens vakbeurs Facilitair 2009

Ahrend wint prijs met jaarverslag
Adviserende functie voor Ahrend
Kantoorinrichter tevreden over Facilitair
Breed aanbod producten en diensten
Presentatie tijdens Facilitair 2008
Kantoorinrichter op vastgoedcongres
Kantoorgigant de grens over
BIjzondere meubels in Utrecht
Ahrend werkt samen met Cultuurfonds
Vrolijke kleuren en decors
Topconferentie kantoorvernieuwing
Oliver Weber neemt taken waar
Brancheclub strikt marktleider
Sluit de kringloop
Kantoorinrichter kiest voor 'groen'
Bedrijfsresultaat bijna verdubbeld
Acquisitie in Midden- en Oost-Europa
Xpertorium voor (interieur)architecten
Designliefhebbers moeten afkicken
Eindhovense toonzaal verbouwd
Kantoorinrichter wil verbazen in MIlaan
Introductie in Milaan
Tijdens Fuori Salone Del Mobile
Amsterdamse inrichter op overnamepad
HAL lijft Arpa in
Eenenveertig diploma's
Presentatie tijdens Facilitair 2008
Identiteit, individualiteit, cultuur en ruimte
Overname Veldeman Kantoormeubelen
‘Grote toekomst voor zonne- en windenergie'
Startschot expositie Werk & Ruimte
Opening in Warschau
Ahrends ICT door CAP
Bedrijfsresultaat +57 en omzet +19 procent
Samenwerking met Allsteel centraal op beurs
Wijtse Rodenburg
Ahrend kiest voor multichannelbenadering
Spannende settings en spectaculair kleurgebruik
Ahrend en onderwijs
Red dot design awards 2007 bekend
Nieuwe datum 19 april
TNT Post kiest stijlicoon Ahrend 

 

25-01-2009 15:42

Inrichter Marko heeft opnieuw een aantal interessante projecten gerealiseerd: energieleverancier Electrabel in Eemshaven en ROC van Twente in Hengelo.

De inrichting van Electrabel in Eemshaven is voortgekomen uit een preferred suppliers overeenkomst die Marko heeft met de facilitaire organisatie Facilicom. De kantoren in Eemshaven zijn eind 2008 ingericht. Onlangs is ook de Electrabel-vestiging in Bergum deels opnieuw worden ingericht door Marko.

ROC van Twente betreft een Europese aanbesteding van het onderwijsmeubilair voor de nieuwbouw op het terrein van de voormalige Stork fabriek in Hengelo. De oude fabriekshal, die bijna volledig intact is gebleven met behoud van oude elementen als katrollen aan kettingen, vormt nu de centrale hal van het verder hypermoderne complex met roltrappen, een restaurant en comfortabele zithoeken tussen de lokalen. Marko heeft hier onder andere geleverd: 2.400 stoelen en 1.400 tafels in diverse afmetingen. Een vervolgopdracht volgt later dit jaar, als er weer tweeduizend leerlingen verhuizen naar dit spraakmakende gebouw.

Zie ook:
Opdracht na Europese aanbesteding
Nieuwe directeur en nieuwe contracten
Twee universiteiten voor Marko

25-01-2009 15:38


Een stoel, kruk of vloerkleed van fietsbanden. Meubels van oude dekens of vodden. En wat te denken van een lamp van kale tennisballen of een stoel gevormd uit productie overblijfselen. Producten of onderdelen hebben op zeker moment hun leven erop zitten en zijn rijp voor de stort. Voor veel ontwerpers vormt het gegeven ‘afgedankt' juist de inspiratie tot een nieuw idee. Onder de titel ‘Eeuwig' start vanaf 13 februari 2009 bij Eromes projectinrichting te Wijchen een expositie van meubels en objecten uit hergebruikte materialen. Het is de eerste tentoonstelling in een reeks van presentaties ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Eromes. De organisatie is in handen van Yksi Ontwerp uit Eindhoven.

Eromes ontwerpt, produceert en levert creatieve oplossingen voor leer-, zorg- en werkomgevingen. Die creativiteit komt soms voort uit nieuwe inzichten, maar ontstaat soms ook door anders te kijken naar het bestaande. Vanuit die visie heeft Yksi Ontwerp de afgelopen 3 jaar een reeks van verassende exposities georganiseerd in de presentatieruimte bij de entree van Eromes.

In 2009 bestaat het bedrijf uit Wijchen 100 jaar. Aanleiding voor Yksi Ontwerp om de tijdgeest te vangen in een reeks van exposities. De tentoonstelling ‘Eeuwig' vormt de aftrap.

Een eeuw geleden kwam de industriële revolutie goed op gang. De massaproductie deed zijn intrede en groeide naar een hoogtepunt in de jaren '60 en '70. Daarna zagen we het verlangen naar individualiteit weer groeien. Tegelijkertijd werden we geconfronteerd met de keerzijdes van de massaconsumptie en de wegwerpmaatschappij. De roep om duurzaamheid werd en wordt steeds sterker.

Niet alleen kunstenaars maar ook tal van vormgevers zetten zich af tegen ontwikkelingen in de maatschappij of gebruiken het thema ‘afgedankt' juist als inspiratie voor een nieuw idee. De expositie ‘Eeuwig' brengt voorbeelden van deze bron van creativiteit bij elkaar. Ze helpen de bezoeker om op een andere manier naar de realiteit te kijken of de omgeving te beleven.

 

De expositie ‘Eeuwig' is te zien bij Eromes projectinrichting te Wijchen, vanaf  vrijdag 13 februari 2009 tot en met vrijdag 8 mei 2009 op werkdagen van 9.00-17.00 uur.


Zie ook:

Expositie van zitobjecten
Wie inspireert wie
PLEK bij inrichter
22-01-2009 7:56


Jan-Peter Kastelein is op 1 januari 2009 benoemd tot partner bij YNNO, het adviesbureau voor innovatief werken. Kastelein (1969) is sinds 2006 werkzaam bij YNNO als Senior Workplace Strategist.

Als adviseur ontwikkelt en implementeert hij innovatieve werk- en leeromgevingen voor zowel de publieke als de private sector. Als onderzoeker, verbonden aan Nyenrode Business Universiteit, onderzoekt hij de invloed van de fysieke werkomgeving op kennisdeling en leergedrag van medewerkers binnen het onderwijs, de gezondheidszorg en de professionele dienstverlening. Kastelein is tevens actief als Research Leader binnen CoreNet Global, 's werelds meest invloedrijke vakorganisatie op het gebied van Corporate Real Estate en Workplace Strategy.

Zie ook:
Waarborging kwaliteit adviesbureau
Top adviesbureau versterkt
Nieuwkomers bij adviesbureau
YNNO breidt personeelsbestand uit
Nieuwkomers bij adviesbureau voor innovatief werken
18-01-2009 15:47


Op het jaarcongres Sustainability 29 en 30 januari 2009  in Eindhoven is Herman Miller / HME Import Agency  één van de tien mvo-praktijkvoorbeelden. Herman Miller brengt een innovatie in bureaustoelen op de markt: Embody, de eerste cradle-to-cradle bureaustoel die volgens de fabrikant zowel lichaam als geest ondersteunt.


Embody is Herman Miller's nieuwste aanvulling op een reeks bureaustoelen die volop in de prijzen is gevallen: Aeron, Mirra en Celle. Embody is ontworpen door Jeff Weber en wijlen Bill Stumpf, twee ontwerpers van internationale faam.

Embody ondersteunt de milieuvriendelijke instelling van Herman Miller en helpt bij het bereiken van de ‘Perfect Vision' doelstelling voor 2020: géén stortafval, géén gevaarlijke stoffen en géén VOS (Vluchtige Organische Stoffen)-uitstoot. Embody is ontworpen volgens het McDonough Braungart Design Chemistry (MBDC) ‘Cradle to Cradle' protocol.

Een panel heeft een top 10 samengesteld uit circa 25 bedrijven die herkenbaar bezig zijn met mvo. Deze tien bedrijven zijn genomineerd voor de I(nnovatie)-Award. Herman Miller / HME Import Agency zit bij die top 10. Er kan gestemd worden op deze tien bedrijven via internet. Daarvan blijven er drie over, die tijdens de eerste congresdag hun duurzaamheidproject mogen presenteren voor de zaal. De congresbezoekers kiezen de uiteindelijke winnaar van de I-award.

Zie ook:
Thuiswerkplek van Herman Miller op RTL 5
Tijdens Interieur Kortrijk
10 dagen genieten in Kortrijk
Interieur 08 Kortrijk start vandaag
Samenwerking HME en Leolux
Indoor Air Quality and Furniture
Popstars-jury op Mirra
Tentoonstelling werk George Nelson
Icoon te zien bij Vara-quiz
Milieuprijs voor meubelfabrikant
Herman Millers Leaf bekroond
Hulp bij duurzaam inkopen
Leaf: duurzaam design
Vanmiddag bij omroep Max
Aeron nu ook als baliestoel

Hommage aan designtenor 20e eeuw
Uitbreiding wegens continue omzetgroei

 

 

 

 

18-01-2009 15:30


Het Haarlemse bedrijf Dantuma is door Hare Majesteit de Koningin onderscheiden met het predicaat Hofleverancier. Burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem heeft onlangs de onderscheiding overhandigd aan directeur J.G. Veening.

 

Dantuma voegt zich daarmee bij de selecte groep van 390 bedrijven in Nederland die als Hofleverancier te boek staan. Deze bedrijven voeren de titel ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier' en het bijbehorend Koninklijk Wapen. Het predicaat is een Koninklijke onderscheiding voor kleine en middelgrote bedrijven, die niet noodzakelijkerwijs ook aan het Hof hoeven te leveren. Het gaat om bedrijven van ten minste 100 jaar oud met een goede reputatie in de regio. Zij onderscheiden zich door kwaliteit, soliditeit en continuïteit.Deze kwalificaties gaan ook op voor Dantuma.

Het bedrijf bereikte op 1 maart jongstleden de mijlpaal van het 100-jarig bestaan. Het bedrijf werd in 1908 opgericht door Theunis Dantuma. Deze van oorsprong Friese letterzetter en boekdrukker nam op 1 maart een winkel met kantoorbenodigdheden aan de Zijlstraat in Haarlem over. Het bedrijf, dat zich in de loop der jaren steeds meer richtte op kantoormeubilair, kantoorapparatuur en kantoorartikelen, maakte een gestage groei door. De huidige Dantuma Groep, die naast de twee Dantumavestigingen in Haarlem en Zwolle bestaat uit Rever Nagelkerke BV in Utrecht, GZ Kantoorinrichters BV in Zaandam en Berveling Projekt BV in Nijkerk, groeide uit tot een succesvolle landelijk opererende onderneming met ongeveer 170 werknemers. Het bedrijf kan haar klanten een totaalpakket op kantoorgebied presenteren. Dantuma staat anno 2008 te boek als Nederlands grootste merkonafhankelijke leverancier op het gebied van documentoplossingen.

Om de groei op te kunnen vangen verhuisde het bedrijf dit jaar naar een nieuw opvallend bedrijfsgebouw langs de oever van het Spaarne. Het gebouw heeft zich inmiddels ontpopt als een architectonische aanwinst voor Haarlem. Het omvat ruim 3.000 vierkante meter vloeroppervlak en biedt Dantuma volop mogelijkheden voor de toekomst. Het bedrijf beschikt nu onder meer over voldoende magazijnruimte en een grote showroom, waar in een overzichtelijke opstelling de mogelijkheden voor automatisering van de documentenstroom binnen een organisatie in beeld zijn gebracht. In de showroom komt het bedrijfscredo ‘Managing your documents!' tot leven. Dankzij het nieuwe onderkomen is het bedrijf in staat tot een nog snellere dienstverlening aan haar klanten.

Dantuma is het achtste Haarlemse bedrijf dat zich Hofleverancier mag noemen.

Als onafhankelijke leverancier op het gebied van document- en afdrukbeheer biedt Dantuma oplossingen die organisaties ondersteunen de documentstromen efficiënt in te richten.

Zie ook:
Honderdjarige verhuisd
Dantuma gaat samenwerken met Invu

16-01-2009 9:02


Kantoorinrichter Bukan Office uit Oss heeft een nieuw dealerconcept geïntroduceerd: bowerkt. Een belangrijke stap in het realiseren van het concept is de nauwe samenwerking die Bukan/bowerkt is aangegaan met Triumph.

Deze Engelse fabrikant van stalen kasten behoort tot de grootste drie producenten op dat gebied in het Verenigd Koninkrijk.

Reden voor deze nieuwe marktbenadering is dat de markt, volgens Bukan-directeur Wolke Buijs, steeds vaker kiest voor het one-stop-shopping principe: de klant wil bij één vertrouwde leverancier alles aanschaffen. De samenwerking met Triumph past perfect in het concept dat Buijs voor ogen had met de creatie van bowerkt: het samenbrengen van kwalitatief hoogwaardige producten binnen een zeer compleet assortiment.

“De eindklant wil meer en meer grootschalige projecten, en ook een completere projectaanpak", aldus Buijs. "Dat is de toekomst, en daar gaan wij in mee.” Een ander speerpunt van bowerkt is de communicatie: het concept wordt onder meer ondersteund door een website. Zo zal de site worden uitgerust met een online planner. Buijs: “Dat is een visualiserings-programma waarmee de klant zich een idee kan vormen of zijn beoogde opstelling wel in een ruimte past.”

De directeur wijst nog eens op de extra toegevoegde waarde van bowerkt ten opzichte van Bukan Office: “Die zit hem in de verbreding van het assortiment voor de dealer, het servicepakket, communicatiemogelijkheden, ondersteunende dienstverlening als het gaat om akoestiek, verlichting, bekabeling, stofferingsprojecten, interieurdesign en -bouw.”
16-01-2009 8:50


Kantoorgigant Ahrend gaat haar bedrijfsvoering inrichten volgens de Cradle to Cradle (C2C)-filosofie. Daartoe heeft de inrichter en meubelproducent onlangs een samenwerkings-overeenkomst gesloten met C2C-organisatie EPEA van prof. dr Michael Braungart.

Het door MIchael Braungart en William McDonell ontwikkelede Cradle to Cradle-concept gaat uit van productietechnieken waarbij geen afval hoeft te worden gestort of verbrand. Het doel van de overeenkomst is het C2C -principe toe te passen in de productontwikkeling en de productie van Ahrend.

"De keuze past binnen de bredere duurzaamheidsambities en is een volgende stap in de jarenlange commitment van Ahrend met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en duurzaamheid", aldus de kantoorinrichter. "Recente voorbeelden hiervan zijn ook de onlangs geïntroduceerde diensten ZitGarant, dat gericht is op ergonomisch en goed zitten en Next Life, dat gericht is op het verlengen van de levensduur van interieurproducten."

 

Overigens is C2C-visionair Michael Braungart niet helemaal onomstreden. Toen hij tijdens een recente lezing vloerbedekkinggigant Interface de mantel uitveegde, fronsten vele aanwezigen de wenkbrauwen. Het Amerikaanse Interface werkt onder leiding van topman Ray Anderson immers al jaren aan een beter milieu.

Zie ook:
Artifort's artist
Ahrend wint prijs met jaarverslag
14-16 Januari 2009
Adviserende functie voor Ahrend
RH Stoelen steunt Rode Kruis
Ventilatiesystemen in leaseovereenkomst
Forbo introduceert collectie Twinkle projecttapijt
Kantoorinrichter tevreden over Facilitair
Duitse aanbieder mikt op groen
Meer bezoekers op vakevenementen
Chairwash: kantoorinrichter verbreedt horizon
Breed aanbod producten en diensten
Presentatie tijdens Facilitair 2008
Januarimaand beursmaand
Twee beurzen, één beursvloer
Beurs Facilitair in volle gang
Agenda 2008 - 2009
Kantoorinrichter op vastgoedcongres
Kantoorgigant de grens over
BIjzondere meubels in Utrecht
Ahrend werkt samen met Cultuurfonds
Vrolijke kleuren en decors
Topconferentie kantoorvernieuwing
Oliver Weber neemt taken waar
Brancheclub strikt marktleider
Sluit de kringloop
Kantoorinrichter kiest voor 'groen'
Bedrijfsresultaat bijna verdubbeld
Acquisitie in Midden- en Oost-Europa
Xpertorium voor (interieur)architecten
Designliefhebbers moeten afkicken
Eindhovense toonzaal verbouwd
Kantoorinrichter wil verbazen in MIlaan
Introductie in Milaan
Hardlopen tegen kinderkanker
Tijdens Fuori Salone Del Mobile
Amsterdamse inrichter op overnamepad
HAL lijft Arpa in
Eenenveertig diploma's
Presentatie tijdens Facilitair 2008
Identiteit, individualiteit, cultuur en ruimte
Overname Veldeman Kantoormeubelen
‘Grote toekomst voor zonne- en windenergie'
Startschot expositie Werk & Ruimte
Opleidingsinstituut verhoogt kennispeil
Opening in Warschau
Ahrends ICT door CAP
Bedrijfsresultaat +57 en omzet +19 procent
Samenwerking met Allsteel centraal op beurs
Wijtse Rodenburg
Ahrend kiest voor multichannelbenadering
Spannende settings en spectaculair kleurgebruik
Ahrend en onderwijs
Red dot design awards 2007 bekend
Nieuwe datum 19 april
Herkansing 'storm-seminar'
TNT Post kiest stijlicoon Ahrend 

15-01-2009 9:11

 

Wie nog naar de vakbeurs Facilitair 2009 (of Gebouw 2009) wil, moet zich haasten. Het vakevenement, dat gisteren de poorten opende, kan nog vandaag en morgen (15 en 16 januari) worden bezocht in de Brabanthallen.

Opmerkelijk gegeven van deze editie: het grote aantal kantoorinrichters dat deelneemt aan de beurs. De afgelopen jaren tekende de tendens van een toenemend aantal kantoorinrichters zich al af, met als voorlopig hoogtepunt de huidige editie, waaraan zo'n vijftig kantoorinrichtingsbedrijven en aanverwante ondernemingen deelnemen. Daaronder namen van 'grootmachten' als Steelcase, Ahrend, Gispen en Herman Miller.

Die toename is opmerkelijk, gezien de economische situatie van dit moment en gezien het karakter van Facilitair, dat zich het best laat omschrijven als 'ietwat chaotisch', met name een gevolg van het feit dat de beurs zich richt op het totale Facilitaire werkveld. Directeur H.C. Versluis van Versluis Total Office Equipment heeft er alles behalve last van: "Facilitair is de enige beurs waaraan we deelnemen. De bezoekers die hier komen zijn ideaal voor ons." Een 'rondje' langs andere deelnemers laat ongeveer dezelfde geluiden horen: "Het is vandaag nog wat rustig, maar we zijn dik tevreden over de mensen die hier komen", aldus Rob Kruft van Palmberg. Ook Marjolein Lutter van Velto Interstuhl is lovend over de kwaliteit van de bezoekers. "Natuurlijk laten we hier andere producten zien dan op een architectenbeurs. Op Facilitair staan we bijvoorbeeld niet met 'Silver', maar met meer functionele stoelen. Dat slaat duidelijk aan."

De eerder gehoorde klacht dat kantoorinrichters zich weggestopt voelen tussen de aanbieders van koffiemachines en ongediertebestrijdingsmiddelen konden we dit jaar niet optekenen. "Die diversiteit kon juist weleens een voordeel zijn", hoorden we op de stand van Alvero Kantoormeubelverhuur. "Mensen weten niet wat ze moeten verwachten. Op de Orgatec word je zelden verrast. Na twee hallen zie je nauwelijks verschil meer tussen de eindeloze stands met meubels. Hier vind je het complete facilitaire aanbod en mede daardoor is de beurs interessant voor professionele facility managers en inkopers."

Een ander onderwerp dat veel ter sprake komt is de economische crisis. Ieder heeft zo zijn manier om ermee om te gaan. Bedrijven die zich richten op verhuur van kantoormeubelen lijken dit keer 'uitgepakt' te hebben met extra grote stands. Zo zijn Alvero en Decorum nadrukkelijk aanwezig. Ook anderen laten in hun uitingen in aanloop naar de beurs al weten dat ze meer doen dan het verkopen van kantoormeubels alleen. Zo promootte HM Ergonomics de mogelijkheid om kantoormeubelen te leasen en benadrukte Ahrend dat het bedrijf aanvullende services en (advies)diensten biedt. Creativiteit en flexibiliteit lijken de kernwoorden waarmee velen de economische crisis te lijf gaan. Zo ook Versluis Total Office Equipment, dat eind vorig jaar bijvoorbeeld een project afleverde, waarbij bestaande meubels onder meer werden voorzien van nieuwe werkbladen. "De klant realiseerde met een besparing van 40 procent op deze manier toch een compleet nieuw interieur", aldus H.C. Versluis.

Rob Kruft is er overigens nog niet van overtuigd of er daadwerkelijk sprake is van een crisis. "We hebben vorig jaar een uitstekend jaar achter de rug. Dit jaar hebben we eenzelfde omzet geprognotiseerd. Het kan zijn dat dit te optimistisch is, maar niemand weet hoe de markt zich gaat ontwikkelen."
Die onzekerheid zorgt er in algemene zin voor dat velen een afwachtende houding aannemen en bijvoorbeeld investeringen uitstellen. "Op dit moment is dat absoluut geen probleem", aldus Rick Bomer die namens Steelcase aanwezig is op de stand van partner OCS. "Daardoor kunnen we ons alleen maar gemakkelijker onderscheiden. Juist nu is het een uitstekend moment om je te profileren." Steelcase doet dat onder (veel) meer met het cradle-to-cradle concept, waarmee overigens ook Ahrend sinds kort koketteert. Duurzaamheid lijkt nóg een kernwoord te zijn, dat - crisis of niet - steeds meer aan belang wint. Bij LEDNed vinden ze het in dat kader jammer dat de overheid zo hoog inzet op de spaarlamp. "Er valt heel wat af te dingen op de milieuvriendelijkheid van de spaarlamp", aldus een LEDNed-medewerker. "De LED biedt op dat gebied prima alternatieven."

De verlichtingsbedrijven zijn (nog) niet in die getalen aanwezig als de kantoorinrichters. Dat komt wellicht doordat op verlichtingsgebied genoeg beursalternatieven voorhanden zijn. Met het 'uitsterven' van de Efficiencybeurs, InterOffice en - meer recent - MyOffice is er in ons land echter geen kantoorinrichtingsbeurs die zich specifiek op de inkoper/eindgebruiker richt. Facilitair voorziet in die behoefte en doet dat uiterst succesvol.

14-01-2009 8:22

 

Bukan Office, de kantoorinrichter uit Oss, heeft een nieuw dealerconcept geïntroduceerd: 'bowerkt'. Reden voor deze nieuwe marktbenadering? De markt kiest volgens Bukan-directeur Wolke Buijs, steeds vaker voor het one-stop-shopping principe: de klant wil bij één vertrouwde leverancier alles aanschaffen.

 

Een belangrijke stap in het realiseren van dit concept is de nauwe samenwerking die Bukan is aangegaan met Triumph. Laatstgenoemde is een Engelse fabrikant van stalen kasten. Het bedrijf is op dat gebied één van de drie grootste producenten in het Verenigd Koninkrijk.

De samenwerking met Triumph past perfect in het concept dat Buijs voor ogen had met de creatie van bowerkt: het samenbrengen van kwalitatief hoogwaardige producten binnen een compleet assortiment. “De eindklant”, vertelt Buijs, “wil meer en meer grootschalige projecten. En eveneens een completere projectaanpak. Dat is de toekomst, daar gaan wij in mee.”


Een ander speerpunt van bowerkt is de communicatie: het concept wordt onder meer ondersteund door een website. De klant behaalt daar alleen maar voordeel bij. Bijvoorbeeld door de 'online planner' die begin dit jaar op de site gelanceerd wordt. Buijs: “Dat is een visualiserings-programma waarmee de klant zich een idee kan vormen of zijn beoogde opstelling wel in een ruimte past.”


De directeur wijst nog eens op de extra toegevoegde waarde van bowerkt ten opzichte van Bukan Office alleen: “De verbreding van het assortiment voor de dealer, het servicepakket, communicatiemogelijkheden, ondersteunende dienstverlening als het gaat om akoestiek, verlichting, bekabeling, stofferingsprojecten, interieurdesign en -bouw.”


Met bowerkt zoekt Buijs per project naar de perfecte mix tussen fabrikanten en servicepartijen, om die te bundelen richting klant. “Door de jarenlange ervaring met diverse fabrikanten realiseren we de verwachtingen van de klant en creëren we de fraaiste en prettigste werkomgevingen.”

www.bowerkt.nl

13-01-2009 9:03


Een groep toonaangevende fabrikanten in slaapcomfort en meubelen gaat gezamenlijk in zee met de digitale marktplaatsen van Qina en Telemos. De doorbraak in e-business biedt detaillisten in Begië en Nederland maximale keuze en maximaal gemak via één platform. Per 1 januari 2009 is de verregaande digitale samenwerking op initiatief van een aantal fabrikanten van de brancheverenigingen CBM (Nederland) en Fedustria ( België) begonnen. Deze fabrikanten hebben met steun van hun branchevereniging gekozen voor de digitale marktplaatsen van de softwareleveranciers Qina en Telemos. Al langer wisselen deze platforms probleemloos informatie uit, waarbij gebruik wordt gemaakt van de internationale berichtenstandaard voor de woonbranche. Fabrikanten en detaillisten hoeven zich voortaan maar bij één platform aan te sluiten om artikelcatalogi en andere berichten via alle aangesloten platforms te kunnen uitwisselen, ook internationaal. De efficiëntere uitwisseling van gegevens leidt tot besparingen en minder fouten.
10-01-2009 19:27

Mibra heeft de afgelopen 50 jaar gebouwd aan een sterke organisatie waarin klantgerichtheid het uitgangspunt is. Dit alles vanuit de Office-in-use® filosofie, die staat voor dynamiek in het gebruik van de kantooromgeving en de wijze waarop Mibra de gebruikers van die omgeving faciliteert om hun activiteiten optimaal uit te voeren.

Productontwikkeling, het gehele productieproces van zowel hout als staal, en ook de logistieke dienstverlening zijn belangrijke factoren in de bedrijfsvoering.

Behalve het feit dat Mibra de laatste puntjes op de i aan het zetten is om binnen een paar maanden gecertificeerd te zijn voor de milieunorm ISO14001 is er al een belangrijke stap gezet in het ‘groener' worden van de organisatie, namelijk de aanschaf van vijf nieuwe DAF-trucks uitgerust met de milieuvriendelijke Euro-5 motor, die voldoet aan de geldende strenge emissienormen. De gehele Mibra-vloot is hiermee in één keer vernieuwd.

09-01-2009 9:56

Tijdens de vakbeurs Facilitair 2009 introduceert inrichter Koninklijke Ahrend NV nieuwe diensten gericht op duurzaamheid, waaronder ZitGarant en Next Life. Deze diensten passen naadloos in de duurzaamheidsvisie van Ahrend. Ook toont Ahrend oplossingen voor de 'snoerenspaghetti' die kantooromgevingen nog vaak kenmerkt. Facilitair 2009 zal van 14 tot en met 16 januari 2009 worden gehouden in de Brabanthallen in 's Hertogenbosch.

Roel van der Palen, Manager Business Development van Ahrend, licht toe: "Ahrend is zeer succesvol als totaalaanbieder van meubilair en interieurgerelateerde diensten. Deze diensten zijn primair gericht op het verlengen van de levensduur van meubilair. Nu willen we een stap verder gaan."

Next Life is een nieuwe dienst van Ahrend die is gericht op het verlengen van de levensduur van interieurproducten, door revitaliseren en uiteindelijk materiaalhergebruik. Eerst maakt Ahrend een kwalitatieve analyse van de bestaande inrichting van een organisatie. Daarna wordt de ruimte efficiënter ingericht en worden meubels en stoelen gerevitaliseerd. Dat kunnen bijvoorbeeld kleine reparaties zijn, het opnieuw stofferen van stoelen en het vervangen van armleggers. Daarna is het meubilair volgens Ahrend weer als nieuw en wordt er bovendien beter gebruik gemaakt van de beschikbare vierkante meters. Is het meubilair uiteindelijk aan het einde van zijn levenscyclus, dan wordt het teruggenomen en wordt het materiaal hergebruikt.

ZitGarant is gericht op ergonomisch en goed zitten. Vaak weten mensen niet hoe ze hun bureaustoel optimaal moeten gebruiken om ‘lekker' en verantwoord te kunnen zitten en blessures te voorkomen. ‘ZitGarant' houdt onder meer in dat medewerkers een training krijgen hoe ze moeten zitten en hoe zij heel eenvoudig hun stoel optimaal kunnen instellen. Er is een telefonische helpdesk en men krijgt persoonlijk advies op de werkplek, uitmondend in een ergonomisch paspoort voor de gebruiker. Ook kan men op internet een gedetailleerde zitinstructie raadplegen, en wordt eenmaal per jaar een gebruikerstevredenheidsonderzoek verricht.

Duurzaamheid is al geruime tijd het kernwoord in de strategie van Ahrend. Zo past de onderneming al 15 jaar lang ‘ecodesign' toe bij het ontwerpen van interieurproducten. Ecodesign houdt in dat men al in de ontwerpfase rekening houdt met product- en materiaalhergebruik. Dat betekent allereerst de toepassing van duurzame en volledig recyclebare materialen en een tijdloze vormgeving, maar ook dat een product eenvoudig moet kunnen worden gedemonteerd. In 1994 paste Ahrend dit principe voor het eerst toe bij het ontwerpen van haar bestverkochte bureaustoel ooit, de Ahrend 220, waarvan wereldwijd meer dan 1 miljoen exemplaren werden verkocht.

Roel van der Palen: "Duurzaamheid gaat over people, planet en profit. ZitGarant is één van onze people-proposities. Deze dienst is gericht op mensen en hun welzijn. Next Life verlengt de levensduur van een product en heeft te maken met de verantwoorde manier waarop wij met onze planeet omgaan. Kabelmanagement tot slot gaat over efficiënt werken en is daarmee een profit-issue.

Ahrend bindt bovendien opnieuw de strijd aan met kabels en snoeren in kantooromgevingen. Van der Palen: "Kabels en snoeren vormen nog altijd een probleem. Werkplekken hebben computers, beeldschermen, vaste telefoons en printers en opladers, met net zoveel snoeren en kabels. Als die niet netjes zijn weggewerkt, kunnen zij een gevaar vormen voor struikelen en stof, en in een enkel geval zelfs kortsluiting. Bovendien oogt het niet professioneel om binnen te komen in een kantoor met een ware spaghetti van kabels en snoeren." Al sinds 1982 integreert Ahrend kabelgoten in haar bureaus en tafels. Bij de montage van de meubels en de installatie wordt het kabelmanagement integraal meegenomen: een veilige, mooie, functionele en stofvrije oplossing.

De vakbeurs Facilitair 2009 is hét vakevenement in Nederland voor iedereen die werkzaam is in het facilitair management binnen zorg, onderwijs, bedrijfsleven of overheid. Facilitair 2009 bestaat uit vier deelbeurzen: Onderwijs Facilitair, Overheid Facilitair, Bedrijf Facilitair en Zorg Facilitair. Ahrend is in al deze marktsegmenten als inrichter actief, met specifieke assortimenten en toegespitste vormen van dienstverlening. De elfde editie van de beurs laat drie dagen lang actuele ontwikkelingen in het facilitaire vakgebied zien. Onder meer leveranciers van meubilair, automatisering, catering, kantoormachines, energie en beplanting presenteren zich op Facilitair 2009. Vorig jaar trok de beurs zo'n tienduizend professionele bezoekers.

Ahrend biedt haar diensten aan als onderdeel van haar integrale duurzaamheidsbeleid. De onderneming is sinds 1981 actief op dit gebied, was naar eigen zeggen de eerste kantoorinrichter met EMAS (Eco Management and Audit Scheme) en een ISO 14000-milieucertificaat in Europa. Naast duurzame productontwikkeling en design-for-disassembly voegt Ahrend daar nu diensten aan toe, gericht op het bevorderen van een duurzame bedrijfsvoering van haar klanten.

Zie ook:

Artifort's artist
Ahrend wint prijs met jaarverslag
14-16 Januari 2009
Adviserende functie voor Ahrend
RH Stoelen steunt Rode Kruis
Ventilatiesystemen in leaseovereenkomst
Forbo introduceert collectie Twinkle projecttapijt
Kantoorinrichter tevreden over Facilitair
Duitse aanbieder mikt op groen
Meer bezoekers op vakevenementen
Chairwash: kantoorinrichter verbreedt horizon
Breed aanbod producten en diensten
Presentatie tijdens Facilitair 2008
Januarimaand beursmaand
Twee beurzen, één beursvloer
Beurs Facilitair in volle gang
Agenda 2008 - 2009
Kantoorinrichter op vastgoedcongres
Kantoorgigant de grens over
BIjzondere meubels in Utrecht
Ahrend werkt samen met Cultuurfonds
Vrolijke kleuren en decors
Topconferentie kantoorvernieuwing
Oliver Weber neemt taken waar
Brancheclub strikt marktleider
Sluit de kringloop
Kantoorinrichter kiest voor 'groen'
Bedrijfsresultaat bijna verdubbeld
Acquisitie in Midden- en Oost-Europa
Xpertorium voor (interieur)architecten
Designliefhebbers moeten afkicken
Eindhovense toonzaal verbouwd
Kantoorinrichter wil verbazen in MIlaan
Introductie in Milaan
Hardlopen tegen kinderkanker
Tijdens Fuori Salone Del Mobile
Amsterdamse inrichter op overnamepad
HAL lijft Arpa in
Eenenveertig diploma's
Presentatie tijdens Facilitair 2008
Identiteit, individualiteit, cultuur en ruimte
Overname Veldeman Kantoormeubelen
‘Grote toekomst voor zonne- en windenergie'
Startschot expositie Werk & Ruimte
Opleidingsinstituut verhoogt kennispeil
Opening in Warschau
Ahrends ICT door CAP
Bedrijfsresultaat +57 en omzet +19 procent
Samenwerking met Allsteel centraal op beurs
Wijtse Rodenburg
Ahrend kiest voor multichannelbenadering
Spannende settings en spectaculair kleurgebruik
Ahrend en onderwijs
Red dot design awards 2007 bekend
Nieuwe datum 19 april
Herkansing 'storm-seminar'
TNT Post kiest stijlicoon Ahrend 

07-01-2009 8:53

 

Het Haarlemse bedrijf Dantuma is 18 december door koningin Beatrix onderscheiden met het predicaat 'Hofleverancier'. Burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem heeft de onderscheiding die dag overhandigd aan directeur J.G. Veening.

 

Het predicaat is een koninklijke onderscheiding voor kleine en middelgrote bedrijven, die overigens niet noodzakelijkerwijs ook aan het hof hoeven te leveren. Dantuma is het achtste Haarlemse bedrijf dat deze titel gekregen heeft. Het bedrijf voegt zich daarmee bij de selecte groep van 390 bedrijven in Nederland die als Hofleverancier te boek staan. Dergelijke bedrijven staan te boek als ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ en voeren daarnaast uiteraard het bijbehorend Koninklijk Wapen.

 

Hofleveranciers zijn bedrijven van ten minste honderd jaar oud met een goede reputatie in de regio. Dantuma bestond 1 maart 2008 precies honderd jaar. Het bedrijf werd in 1908 opgericht door Theunis Dantuma. Deze van oorsprong Friese letterzetter en boekdrukker nam op 1 maart een winkel met kantoorbenodigdheden aan de Zijlstraat in Haarlem over. Het bedrijf is zich in de loop der jaren steeds meer gaan richten op de verkoop van kantoormeubilair, kantoorapparatuur en kantoorartikelen.

 

De huidige Dantuma Groep bestaat naast de twee vestigingen in Haarlem en Zwolle ook uit Rever Nagelkerke in Utrecht, GZ Kantoorinrichters in Zaandam en Berveling Projekt in Nijkerk. De firma groeide daarmee uit tot een landelijk opererende onderneming met ongeveer 170 werknemers. Het bedrijf kan klanten hierdoor naar eigen zeggen een totaalpakket op kantoorgebied presenteren.

 

www.dantuma.nl

07-01-2009 8:41

 

Professionals, ondernemers en organisaties van het Nederlands cultureel erfgoed kunnen 23, 24 en 25 april deelnemen aan de Nederlandse Restauratiebeurs 2009. Tijdens dit tweejaarlijkse evenement wordt vraag en aanbod op het gebied van het onroerende, roerende, materiële en immateriële erfgoed bij elkaar gebracht. Dit levert volgens de beursorganisatie een afwisselend aanbod van restauratiebedrijven, monumentenorganisaties, restauratoren, architecten, archeologen, archivarissen, onderzoekers en opleiders op. Een uitgebreide brochure hierover kan via het mailadres info@restauratiebeurs.nl of per telefoon 0485-322922 aangevraagd worden. Aanmelden voor deze beurs? Dat kan via onderstaande internetsite.

 

www.restauratiebeurs.nl

06-01-2009 9:54


Uit onderzoek van TNO blijkt dat dynamisch werken, waarbij zitten en staan geregeld wordt afgewisseld, een gunstige uitwerking hebben. Zowel op de gezondheid van de medewerker áls op de kosten.

Door medewerkers de mogelijkheid te geven zelf te kiezen of ze werkzaamheden staand of zittend willen vervullen ontstaat er een prettige werkomgeving. Dit draagt bij aan verbetering van de samenwerking tussen medewerkers, verhoging van het werkplezier en de productiviteit van medewerkers en het versterkt het vertrouwen in het management.

Rohde & Grahl houdt zich bezig met het realiseren van inspirerende werkomgevingen. Waarbij voor diverse werkzaamheden verschillende plekken worden gerealiseerd. Hierbij wordt regelmatig gebruik gemaakt van zit/sta mogelijkheden. Zowel voor de reguliere werkplek, de flexplek als in de vergaderruimte. Uiteraard is niet elke activiteit geschikt om staand uit te voeren. Bij lange vergaderingen is het afwisselen tussen staan en zitten een efficiënte en prettige ervaring. Daarom biedt Rohde & Grahl diverse soorten tafels aan die eenvoudig in verschillende hoogte te verstellen zijn. Zo kan er gekozen worden voor zittend werken, licht ondersteunend werken en staand werken. Wanneer er gekozen wordt voor zittend werk of overleg heeft Rohde & Grahl een uitgebreid assortiment aan passende stoelen. In vergelijking met een traditionele instelbare tafel is de prijs van een dynamische tafel hoger. Het prijsverschil is echter bijzonder snel terugverdiend. De effecten zijn al meetbaar als tien tot twintig procent van de werktijd staand wordt doorgebracht. Het aantal klachten over nek- en rugpijn en hoofdpijn neemt zienderogen af. De nieuwe manier van werken zorgt voor een beduidend lager ziekteverzuim en het personeel is meer gemotiveerd Uit onderzoek is gebleken dat staand vergaderen een snelle besluitvorming ten goede komt, waardoor de arbeidsproductiviteit omhoog gaat.
05-01-2009 8:56


Het Haarlemse bedrijf Dantuma is door de koningin onderscheiden met het predicaat Hofleverancier. Burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem heeft op donderdag 18 december de onderscheiding overhandigd aan directeur J.G. Veening.

Dantuma voegt zich daarmee bij de selecte groep van 390 bedrijven in Nederland die als Hofleverancier te boek staan. Deze bedrijven voeren de titel ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier' en het bijbehorend Koninklijk Wapen. Het predicaat is een koninklijke onderscheiding voor kleine en middelgrote bedrijven, die niet noodzakelijkerwijs ook aan het Hof hoeven te leveren. Het gaat om bedrijven van ten minste 100 jaar oud met een goede reputatie in de regio. Zij onderscheiden zich door kwaliteit, soliditeit en continuïteit.

Dantuma bereikte op 1 maart jongstleden de mijlpaal van het 100-jarig bestaan. Het bedrijf werd in 1908 opgericht door Theunis Dantuma. Deze van oorsprong Friese letterzetter en boekdrukker nam op 1 maart een winkel met kantoorbenodigdheden aan de Zijlstraat in Haarlem over.

Het bedrijf, dat zich in de loop der jaren steeds meer richtte op kantoormeubilair, kantoorapparatuur en kantoorartikelen, maakte een gestage groei door. De huidige Dantuma Groep, die naast de twee Dantuma-vestigingen in Haarlem en Zwolle, bestaat uit Rever Nagelkerke BV in Utrecht, GZ Kantoorinrichters BV in Zaandam en Berveling Projekt BV in Nijkerk, groeide uit tot een succesvolle landelijk opererende onderneming met ongeveer 170 werknemers. Het bedrijf kan haar klanten een totaalpakket op kantoorgebied presenteren. Dantuma staat anno 2008 te boek als Nederlands grootste merkonafhankelijke leverancier op het gebied van documentoplossingen.


Om de groei op te kunnen vangen verhuisde het bedrijf dit jaar naar een nieuw opvallend bedrijfsgebouw langs de oever van het Spaarne. Het gebouw heeft zich inmiddels ontpopt als een architectonische aanwinst voor Haarlem. Het omvat ruim 3.000 vierkante meter vloeroppervlak en biedt Dantuma volop mogelijkheden voor de toekomst. Het bedrijf beschikt nu onder meer over voldoende magazijnruimte en een grote showroom, waarin een overzichtelijke opstelling de mogelijkheden voor automatisering van de documentenstroom binnen een organisatie in beeld zijn gebracht. In de showroom komt het bedrijfscredo ‘Managing your documents!' tot leven. Dankzij het nieuwe onderkomen is het bedrijf in staat tot een nog snellere dienstverlening aan haar klanten.
Dantuma is het achtste Haarlemse bedrijf dat zich Hofleverancier mag noemen.

03-01-2009 16:59

De manifestatie ‘Maak ons land' van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) vestigt in de maand januari haar aandacht op de opgave ‘Werken'. Wat voor invloed heeft werken op de ruimtelijke inrichting van Nederland? Fabrieken en bedrijventerreinen hebben vaak een lage ontwerpstatus en worden meestal niet gezien als architectuur. Maar kan een nieuwe vorm van werken daar verandering in brengen? En is dat een uitdaging voor de architectuur? Hoe ziet uw ideale werkplek eruit? Hebt u ideeën over het hergebruiken van leegstaande kantoorgebouwen? En hoe versterken we de economie op wijkniveau? Denk mee en kom naar het NAi in Rotterdam of bezoek de website www.nai.nl/maakonsland.

Samen met het publiek vult het NAi een schatkist aan ideeën over de toekomstige inrichting van Nederland; in de maand januari worden zoveel mogelijk suggesties over nieuwe manieren van werken verzameld. Bezoekers aan de werkplaats in het NAi en aan de website kunnen op verschillende manieren een bijdrage leveren. In de werkplaats is de nodige inspiratie te vinden om tot innovatieve ideeën te kunnen komen. Er zijn werkplekken gecreëerd, een bibliotheek ingericht, een filmdatabase aangelegd én er zijn bijzondere projecten te vinden van zowel architecten, kunstenaars als vormgevers. Denk bijvoorbeeld aan de Maassilo, een markante voormalige graansilo in Rotterdam Zuid, die is herontwikkeld tot Creative Factory. Of aan Leerpark Dordrecht dat een vernieuwende vorm van functiemenging nastreeft: in het hart van Dordrecht komen leren, werken, ondernemen, wonen en ontspannen samen in een moderne en levendige stadswijk.

Het publiek wordt bovendien uitgenodigd om tijdens de manifestatie met acteurs, regisseurs en kunstenaars in gesprek te gaan over hun ideeën over de ruimtelijke inrichting van Nederland. Kunstenaarsgroep Observatorium zal met het publiek in de maand ‘Werken' het oude bedrijfsverzamelgebouw van de Coöperatieve Groothandelsvereeniging de Handelskamer (HAKA) (1931-1932) aan de Vierhavenstraat in Rotterdam nieuw leven inblazen. In de werkplaats voor de ruimtelijke inrichting bouwen zij een installatie waarin ze met de bezoekers van het NAi de toekomst van dit magnifieke werkgebouw voorbereiden om vervolgens een voorstel aan de nieuwe eigenaar, woningcorporatie Vestia, aan te bieden. Ruud Reutelingsperger onderneemt en daagt de bezoekers uit, Andre Dekker stelt vragen en reflecteert, onder het motto: denk in paradoxen, verbindt werken met niet-werken. Of zoals de Romeinen zeiden: "leven is otium en negotium."

De hele maand december zijn theatermakers Rob Hertog en Marc Eikelenboom van theaterbureau Proluder in gesprek geweest met NAi-bezoekers over ‘Wonen in Nederland'. Ondersteund door livemuziek spelen zij op zondag 11 januari 2009 om 14.00 uur in het NAi het stuk ‘Tussen de stenen', gebaseerd op de uitspraken van het publiek. Gedurende de voorstelling worden problemen en ideeën blootgelegd, discussies aangejaagd en idealen geschetst.

Een ander belangrijk ingrediënt om ideeën aan het publiek te ontlokken is het debatspel The Making Of, ontwikkeld door Bureau Venhuizen. Bij dit spel worden de bezoekers uitgenodigd om in vijf teams de strijd met elkaar aan te gaan en op basis van baanbrekende oplossingen en goede argumenten het spel te winnen. Door het spelen van het spel krijgt het publiek meer inzicht in de complexiteit van de ruimtelijke inrichting en wordt het uitgedaagd om problemen in kansen om te buigen. In de zaal waar de manifestatie wordt gehouden zijn ook de ideeën van andere bezoekers te vinden. Het eerstvolgende moment waarop individuele bezoekers het spel kunnen spelen is zondag 18 januari.

 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >