Nieuws


30-05-2008 17:11

 

Feest in Waalwijk. Op 29 mei bestond WINI GmbH Duitsland 100 jaar. Vanaf 26 mei staat de site www.wini.de geheel in het teken van deze gelegenheid. Ook wordt een jubileumboek gepresenteerd. Natuurlijk is ook bij de Nederlandse importeur Wini Kantoormeubelen de vlag uit. 

30-05-2008 8:44


Binnenkort is het zover: de jaarlijkse examenexpositie van het Hout- en Meubileringscollege. Van 24 tot en met 26 juni op de locatie in Amsterdam en op 9 en 10 juli in Rotterdam. Tijdens deze dagen exposeren de examenkandidaten van alle hout-, meubel- en interieuropleidingen in school, hun eigen project waarmee ze hun twee- of vierjarige opleiding hebben afgerond.

Tijdens de expositie zullen leerlingen hun (gestoffeerde) meubelstukken tonen en uitleg geven over het meubel, het materiaal en alles wat er aan de totstandkoming is voorafgegaan. Er is dit jaar in Amsterdam een grote diversiteit aan klassieke meubelen te zien, die ambachtelijk zijn gebouwd. Opvallend is bijvoorbeeld een traditioneel kaptafeltje met draaibare ovale spiegel, die geheel is uitgevoerd in massief mahonie met traditionele verbindingen zoals zwaluwstaarten in de lade en met de hand vervaardigde overhoekse Louis XVI poten.

Een ander bijzonder muebel is een bureau van mahoniehout, gemaakt met intarsiawerk van verschillende edele houtsoorten en messing biezen. Het blad is gedeeltelijk ingelegd met leer.

Een Rotterdamse leerling heeft een compleet drumstel gemaakt, geheel van massief hout. Ook zijn er dit jaar op de expositie weer diverse werken van examenleerlingen van de differentiatie Meubelontwerpen. Binnen deze richting hebben de leerlingen geworsteld en gespeeld met technische, beeldende- en productie aspecten en zijn zo onder andere gekomen tot een verstelbare kinderstoel, een kast van driedimensionale puzzelstukken (Amsterdam) en een houten stoel in bolvorm geïnspireerd op de ‘Bubble Chair’ van de interieurarchitect Eero Aarnio (Rotterdam).

De leerlingen van de afdeling meubelstoffering hebben dit jaar een zelf uitgekozen of ontworpen meubelstuk op verantwoorde manier, van de romp af, gestoffeerd. Zo zal er op de expositie in Amsterdam een zelfontworpen bank te zien zijn die is bekleed met een zelfontworpen en –bedrukte stof en een gestoffeerde demontabele fauteuil, die ook naar eigen ontwerp is vervaardigd. In Rotterdam wordt ook een zelfontworpen kantelbare fauteuil geëxposeerd, geheel in roze gestoffeerd, waarvan het ontwerp is geïnspireerd op het lintje van de stichting Pink Ribbon. 

Tijdens de expositie wordt een aantal leerlingen genomineerd voor de Innovatie- en Aanmoedigingsprijs, die ter beschikking wordt gesteld door het SVM Innovatiefonds. Deze prijzen zijn bedoeld om talentvolle leerlingen te helpen hun producten verder te ontwikkelen en eventueel op de markt te brengen. De prijs wordt uitgereikt door een deskundige vakjury onder leiding van topontwerper Piet Boon op de Woonbeurs in de RAI te Amsterdam, die plaatsvindt op 30 september tot en met 5 oktober 2008. 

Het Hout- en Meubileringscollege is sinds 1929 de enige MBO vakschool waar alle opleidingen met hout, meubelen of interieur te maken hebben. Door middel van professionele docenten en intensieve contacten met het bedrijfsleven worden de leerlingen opgeleid voor een beroep in de praktijk. Naast het regulier onderwijs, verzorgt het Hout- en Meubileringscollege ook na-, her-, en bijscholing voor mensen die al in de branches werkzaam zijn en diverse praktijkcursussen en deeltijdopleidingen.
30-05-2008 8:20

Lundiform in Varsseveld is vorige week benaderd door het televisieprogramma Hart in Aktie om een kledingbank in te richten. In drie dagen tijd is er een totale winkel verbouwd en opnieuw ingericht.

 

De kledingbank is er voor mensen die geen geld hebben om zelf kleding of schoeisel te kopen. Via de Sociale dienst en de kerken worden mensen naar de kledingbank gestuurd.

 

Lundiform heeft in drie dagen tijd de winkel getekend, uitgewerkt, geproduceerd en op locatie gemonteerd. De uitzending is te zien in een aflevering van Hart in Aktie in september.

(Foto volgt)
Op de foto links is de oorspronkelijke inrichting te zien. Op de rechterfoto hoe de winkel uiteindelijk is geworden.

29-05-2008 8:36


cover-regulier_klein Vers van de pers: nummer 3 van Inside Information verschijnt deze week. In de 116 pagina's tellende uitgave veel aandacht voor het thema directie- en managementmeubilair. Het openingsartikel in het katern 'Actueel' gaat uiteraard over 'Milaan'. Verderop in dit katern komt Senator-topman Robert Mustoe aan het woord. Het Engelse Senator probeert nadrukkelijk vaste voet aan de grond te krijgen op het continent. Ook in 'Actueel': een voorbeschouwing op de beurs 100% Design, die van 5 tot en met 7 juni plaatsvindt in Rotterdam.

Het katern 'Meubilair' opent met een artikel over de nieuwe Stichting Offiano, die de promotie van de kantoorbranche voortvarend ter hand wil nemen. Verder diverse projecten in dit katern en een overzicht van het 'gezamenlijk optrekken' van het Scandinavische trio RH Form, HÅG en RBM. Het volgende katern ('Vloer, Wand & Plafond') kent als opening een noviteit: 'Floormanager'. Dankzij deze innovatie kan men nu nieuwe vloerbedekking leggen, zonder de meubels te hoeven versjouwen. Ook dit katern bevat diverse spraakmakende projecten, waarna dertien pagina's met het thema 'Directie- en managementmeubilair' volgen. De lezer krijgt in dit katern een interview met trendgoeroe Bakas, een prestigieus project van Jan des Bouvrie, een systeemplafond met grandeur, een overzichtsartikel van ontwikkelingen in het topsegment én de overvloedige luxe van Amerikaanse hotels voorgeschoteld.

entree-milaan
Designminnend Europa (en ook tal van bezoekers uit andere delen van de wereld) wist de Salone Internazionale del Mobile ook in 2008 weer in grote getale te vinden.

Daarna is het de beurt aan het katern 'Verlichting'. Hierin legt Utilicht uit waarom het gelooft in 'the right light', ofwel Luxo. Natuurlijk blikt de redactie uitgebreid terug op de beurs Light + Building in Frankfurt, hét vakevenement voor de verlichtignsbranche. Een LED-innovatie van Philips tot slot sluit dit katern.

Het veelgelezen katern 'Ontwerp' opent met een essay van Henk-Jan Hoekjen over 'design'. Hij tracht hierin een antwoord te vinden op de vraag: wat kenmerkt het hedendaagse design? Diverse projecten en de vaste rubriek New File completeren het katern Ontwerp.

camp-100procent
Een vertrouwd beursonderdeel: de zogenoemde ‘campsites’. Hier tonen beginnende ontwerpers en ontwerpbureaus hun kunsten.

Traditiegetrouw wordt ook deze uitgave weer afgesloten met een uitgebreid katern 'Productnieuws'. Dit katern bevat een overzicht van de laatste ontwikkelingen op het gebied van producten uit de interieurbranche.

Tezamen met de talrijke vaste rubrieken en columns is deze editie van het enige opiniërende vaktijdschrift in Nederland op het gebied van kantoor- en projectinrichting en (interieur)architectuur weer absoluut het lezen waard... al zeggen wij het zelf.

29-05-2008 8:26


Na een lange voorbereiding was het 20, 21 en 22 mei zover. Tijdens de showdagen van GZ Kantoorinrichters stond de grand opening van de geheel vernieuwde huisvesting centraal.

 

In totaal beschikt GZ nu over 1.000 vierkante meter belevingswereld, waarbij verrassen, beleven en verbazen centraal staan. "GZ heeft producten en oplossingen duidelijk gesegmenteerd door met themashowrooms te werken", aldus Wout van Laar, directeur van GZ. "Hierdoor ziet elke individuele klant wat hij wil."

Op de begane grond bevindt zich aan de GZ Plaza de professionele afhaalbalie en vindt men vele traditionele werkplekoplossingen. Op de eerste verdieping komt men in een hele andere wereld. "De eerste reacties van de  bezoekers waren dan ook overweldigend. Het onderscheidende vermogen in de huisvesting ligt vooral in de diversiteit van sferen en visualiseren van vele oplossingen die tevens bereikbaar zijn voor élke organisatie. Klanten willen zoveel mogelijk zien en beleven", aldus Van Laar.

Via een 'maritieme' route navigeert GZ de klant langs zowel traditionele inrichtingsmogelijkheden, maar indien gewenst ook langs de vele nieuwe inrichtingsconcepten waarbij de gewenste uitstraling vertaald kan worden naar concrete oplossingen. "Want bijzonder hoeft niet áltijd duur te zijn", beklemtoond de GZ-directeur. "De instap is nog steeds de budget kantinestoel en de gekoesterde laagdrempeligheid; relatief nieuw zijn de totale  inrichtingsconcepten en turn-key inrichtingen."

De gehele vernieuwde huisvesting is door de eigen GZ Studio bedacht. "Thinking out of the box', uniek vertaald naar uiteindelijk 'standaard' producten, staat vanaf nu op de landkaart", aldus het bedrijf uit Zaandam.

29-05-2008 8:15

md-den-haag-3-lr

Marlies Dekkers store in Den Haag; ook hier werkten mvRO en de internationaal vermaarde Nederlandse ontwerpster samen.


Makers van Retail Omgevingen, beter bekend als mvRO, verzorgt deze zomer het interieurwerk voor de nieuwe marlies|dekkers store in New York. De lingerieontwerpster koos opnieuw voor mvRO als partner, nadat ze eerder al samenwerkten voor haar winkels in Amsterdam, Berlijn, Den Haag en Utrecht. In het New Yorkse filiaal zorgt het bedrijf uit Zaltbommel voor het complete meubilair van de winkel.

 

De winkels van Dekkers zijn een belevenis op zich, voorzien van veel eigenzinnige elementen. In eerdere projecten was mvRO onder andere verantwoordelijk voor sloopwerkzaamheden, het aanbrengen van vloeren, wanden en plafonds, maar ook het installeren van interieurs, winkelinrichting en airco-installaties. Bovendien plaatste het bedrijf luifels en belettering en verzorgde het de schoonmaak van de winkels voor de oplevering.

 

Het project in New York wordt een niet-alledaagse klus voor mvRO. Vincent Sturkenboom, store development manager van marlies|dekkers, heeft goede ervaringen met de Zaltbommelse makers van retailomgevingen. Hij vertelt: "In eerdere winkels heeft mvRO ook de inrichting of zelfs alle bouwwerkzaamheden voor ons verzorgd. We zoeken in store development naar goede partners. Daarbij letten we op kwaliteit, prijs en service. Op al deze pijlers scoort mvRO goed. We hebben eerder prettig samengewerkt, dus daar gaan we nu ook mee door. In New York werken we om met name praktische redenen met lokale architecten en aannemers. Maar wij willen absoluut dat het meubilair weer door mvRO geleverd wordt. Juist omdat we ook uniformiteit in ons winkelconcept zo belangrijk vinden. We willen steeds dezelfde sfeer creëren, een warme omgeving waarin een vrouw zich prettig voelt. De interieurs van mvRO sluiten daar prima bij aan."

Alle stores van Dekkers ademen een karakteristieke, boetiekachtige sfeer. Om die warme en intieme uitstraling te bereiken, moeten bestaande panden vaak grondig gerenoveerd worden. De aparte extra's vragen des te meer om een speciale aanpak. Zo is in alle stores met geluidseffecten gewerkt in verschillende zones. Bij de entree hoor je bijvoorbeeld tsjilpende vogels en in de pashokjes gesproken teksten van een sprookje. Deze effecten zijn uiteraard in iedere store verschillend.

Marlies Dekkers lanceerde in 1993 haar eerste collectie en viert dit jaar haar 15-jarig bestaan. Vandaag de dag is marlies|dekkers uitgegroeid tot een gevestigd merk met duizend verkooppunten wereldwijd, alom geprezen om haar steeds vernieuwende collecties.

De Nederlandse ontwerpster wordt beschouwd als een nationaal en internationaal icoon op haar vakgebied. In 2007 werd ze bekroond tot zakenvrouw van het jaar. De ontwerpster heeft inmiddels in vijf landen marlies|dekkers stores geopend: Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Thailand. Vanaf eind deze zomer worden de Verenigde Staten aan dit rijtje toegevoegd.

 

mvRO maakt retailomgevingen volgens de turn-key formule. De opdrachtgever krijgt bij de oplevering een volledig afgewerkt pand terug. De winkel kan bij wijze van spreken de volgende dag geopend worden. Die resultaten zijn mogelijk dankzij een team van specialisten met een degelijke ervaring. Ook flexibiliteit speelt een belangrijke rol. Zo werkt mvRO samen met opdrachtgevers toe naar de opening van hun zaak.


23-05-2008 16:35

Velto houdt open huis. Op vrijdag 29 mei zijn belangstellenden welkom in het bedrijfspand in Zoeterwoude. "Om u alle gelegenheid te bieden om hierbij aanwezig te kunnen zijn, hebben wij gekozen voor twee sessie’s: van 10.00 tot 14.00 uur en van 16.00 tot 20.00 uur", aldus de woordvoerder.

Velto laat de bezoekers kennis maken met enkele gastsprekers. Sprekers zijn onder meer Thomas Samuelsson en Prof. dr. P. Vink. Natuurlijk zullen ook een aantal nieuwe Interstuhl-producten getoond worden. 
23-05-2008 16:30


Bij Wiesner Hager in het LImburgse Echt lusten ze er wel pap van. Opnieuw is in de showroom van het bedrijf een bijzondere kunsttentoonstelling te zien. Na foto's van de Rolling Stones en Jimi Hendrix is het nu de beurt aan de 'Human Paintings' van de Roermondse architect/kunstnaar Leo Kornips.

Leo Kornips is geboren in 1955 te Roermond, studeerde architectuur aan de Academie voor Bouwkunst te Maastricht. Na een aantal jaren ontwerpen bij diverse architectenbureaus zet hij zijn carrière voort als zelfstandig beeldend kunstenaar. Daarbij past hij al schilderend architectonische abstracties toe bij figuratieve composities.

In zijn Human Paintings, olieverf op doek, krijgen intermenselijke relaties emotioneel gestalte. Thema´s met muziek, dieren, ruimtelijke beleving, religie, licht en donker komen daarbij aan de orde. Verder getuigen Artist Impressions van tijdloze architectuur in een stedelijk panorama. Een lijnenspel op papier gehuld in aquareltinten zorgt hierbij zowel voor een ruimtelijk als een grafisch effect.

De expositie in de Wiesner Hager-showroom omvat 'Human Paintings', waarin de mens met zijn emotionele gewaarwordingen wordt afgebeeld. Thema’s hierbij zijn muziek, communicatie, licht, religie, dieren etc. Verder zijn er artistimpressions te zien met bouwwerken van Pierre Cuypers als afsluiting van het Cuypersjaar.

De officiële opening van de tentoonstelling vindt plaats op vrijdag 6 juni. Vervolgens is de tentoonstelling te zien tot en met 30 september. belangstellende kunnen er van maandag tot en met donderdag terecht van 09:00 tot 16:00 uur. Op vrijdag is de showroom open van 09:00 – 12:00 uur.
23-05-2008 9:18


Begint het al te kriebelen? De beurs 100% Design komt immers steeds dichter bij. Het evenement vindt plaats van 5 tot en met 7 juni in de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam. Ter gelegenheid van de beurs organiseert een vijftal interieurmerken op eigen initiatief een gezamenlijke presentatie.

De presentatie, die wordt georganiseerd op initiatief van Wilkhahn, vindt alweer voor de zevende keer plaats in de Wilkhahn-bedrijfsruimte op de eerste etage van de Van Nelle Ontwerpfabriek.
"Het thema dit jaar is 'wonen – werken & werken – wonen'", vertelt Hans Trilsbeek van Wilkhahn. "VIjf topproducenten zijn verenigd in een themapresentatie van 500 vierkante meter: Wilkhahn, Kvadrat, Carpet Concept, Gelderland en Eikelenboom licht." 

Het tentoonstellingsconcept is ontwikkelt door Marian van Olst van studio Jet Rotterdam. "De bezoeker krijgt een beeld gepresenteerd waarbij de contouren tussen wonen en werken steeds vager worden", aldus Trilsbeek.

22-05-2008 8:53


Handelaar in kantoorartikelen Corporate Express heeft een bod uitgebracht van 1,73 miljard euro op de Franse branchegenoot Lyreco. De directies hebben hierover overeenstemming bereikt, zo meldden de twee bedrijven woensdag.

Het fusiebedrijf, dat zijn hoofdkantoor in Amsterdam zal hebben, zou de grootste speler op de zakelijke markt in onder meer Europa en Noord-Amerika worden met een gecombineerde omzet van 7,8 miljard euro. De samenvoeging van de twee bedrijven levert na drie jaar 100 miljoen euro kostenvoordelen op. De overname draagt direct bij aan de winst per aandeel.

Het bod wordt deels in contanten en deels in aandelen Corporate Express uitbetaald. De aandeelhouders van Lyreco, die al akkoord zijn met de overname, krijgen een belang van bijna 30 procent in het Nederlandse bedrijf. Corporate Express moet nog wel de goedkeuring krijgen van zijn eigen aandeelhouders, naar verwachting in de tweede helft van juni.

Met de fusie wil het Nederlandse bedrijf zijn Amerikaanse concurrent Staples de pas afsnijden. De Amerikanen willen Corporate Express overnemen voor 8 euro per aandeel, ofwel 2,8 miljard euro in totaal, inclusief schulden. Corporate Express vindt dit bod te laag.

Bron: ANP

22-05-2008 8:27


Nog even en het is zover: op 29 mei bestaat en viert WINI GmbH het 100-jarig bestaan. Vanaf 26 mei staat de webiste http://www.wini.de/ geheel in het teken van het jubileum en wordt tevens een boek over de geschiedenis van het bedrijf gepresenteerd.
21-05-2008 9:06


Samas heeft in het boekjaar 2007/2008 een nettoverlies geleden van 38,5 miljoen euro. Een jaar eerder kwam het nettoverlies nog uit op 31,1 miljoen euro. Dat bleek uit gisteren gepubliceerde jaarcijfers van de kantoorinrichter. Per aandeel betekent dat een verlies van euro 1,21, schrijf het Financieele Dagblad.

Het bedrijf stelt, evenals vorig jaar, voor om geen dividend uit te keren. "Dat is totaal niet aan de orde", licht financieel directeur Mark van den Biggelaar desgevraagd toe tegenover Betten.

"Onze hoogste prioriteit is het versterken van Samas en de terugkeer naar winstgevendheid. Er is teveel gebeurd om nu over dividenduitkering te spreken", citeert de financiële krant de Samas-directeur. Wanneer het bedrijf zwarte cijfers zou schrijven, is het niet gezegd dat er direct tot dividenduitkering wordt overgegaan, aldus Van den Biggelaar.

De groepsomzet steeg in het voorbije boekjaar met 10,2 procent tot 388,2 miljoen euro. In de tweede helft van het jaar steeg de totale omzet 7,7 procent tegenover 13,1 procent in het eerste halfjaar. Samas geeft aan dat met name Duitsland en Oost-Europa (+19,5 procent) een sterke groei hebben gerealiseerd.

Frankrijk realiseerde een 'matige' omzetgroei, van 1,5 procent. De gang van zaken in Frankrijk herstelde zich in de tweede helft van het jaar wel enigszins. "De Franse activiteiten hebben evident marktaandeel gewonnen. Maar de markt in het algemeen heeft het niet goed gedaan", aldus Van den Biggelaar in het FD.

De Samas-directeur geeft desgevraagd aan geen zicht te hebben op de toekomstige ontwikkelingen. "We verwachten op korte termijn geen grote veranderingen in de markten. Onze perceptie is dat de in het tweede halfjaar ingezette trend weergeeft hoe de markt er nu bijligt."

Op basis van april, de eerste maand van het nieuwe boekjaar, kan de bestuurder eveneens geen toekomstgerichte uitspraken doen. "We zijn positief noch negatief", besluit hij.

Het bedrijfsresultaat voor eenmalige posten was in de verslagperiode euro 8,1 miljoen euro negatief, versus 15,8 miljoen euro negatief een jaar terug. In het tweede halfjaar van het gebroken boekjaar werd een positief resultaat behaald, van 2,9 miljoen euro.

Samas noemt dat het 'eerste bewijs van verbeterde performance' en stelt dat dat resultaat beter is dan verwacht. De situatie is bij aanvang van het boekjaar 2008/2009 veel stabieler, aldus bestuursvoorzitter Coen van der Bijl.

De 'rode draad' voor Samas was de verbetering van de financiële positie in 2007/2008. "Na een turbulent begin hebben we dit jaar een positieve cashflow ontwikkeld en de solvabiliteit verbeterd." Dit is volgens de financieel directeur een goede basis om die trend door te zetten in 2008/2009. "We streven ernaar om op korte termijn weer zwarte cijfers te schrijven."

De kantoorinrichter streeft er verder naar de komende jaren een ebitDA-marge van ten minste 7 procent te realiseren. Nu ligt de marge daar ruim onder, op zo'n 1 procent in het eerste halfjaar en circa 4,5 procent in het tweede halfjaar. Overigens voor een deel bepaald door seizoensinvloeden. "De tweede helft is voor ons bedrijf altijd beter."

Het bedrijf kondigde onlangs aan te zijn gestart met een onderzoek naar zijn strategische opties, met als voornaamste prioriteit terug te keren naar winstgevendheid. Samas geeft aan dat het overweegt de Zwitsere activiteiten (SITAG), die zo'n 7 procent van de totale omzet voor rekening nemen, te desinvesteren.

Zwitserland presteerde het afgelopen boekjaar relatief goed, met een omzetstijging van 15,3 procent en een positief bedrijfsresultaat van 3,3 miljoen euro. "Dat is een moeilijke afweging", zegt financieel directeur Van Den Biggelaar. "We willen ons primair gaan richten op een kleinere groep landen, waar we een groter marktaandeel hebben dat we gemakkelijker kunnen uitbreiden. In Zwitserland hebben we een relatief klein aandeel in de markt."

De kantoorinrichter wil de vrijkomende kasmiddelen 'effectiever' gaan gebruiken, om de activiteiten in andere landen zoals Nederland en Duitsland te versterken. Het moet daarbij wel mogelijk blijven om samen te werken met Sitag in Duitsland en Nederland. "We hebben er vertrouwen in dat de activiteiten verkocht kunnen worden. We zien goede mogelijkheden", aldus Van den Biggelaar in het FD.

Na de mogelijke desinvestering van de Zwitserse activiteiten zegt Samas zich te richten op de kostenkant. "Zolang de economie goed gaat, gaat het met onze markten ook goed. Maar we moeten ons ook naarstig voorbereiden op een slechte economie; recessieproof zijn. Dan ontkom je niet aan grote stappen." Hij wijst daarbij bijvoorbeeld op het verminderen van het aantal fabrieken cq. werkplaatsen. "Maar dat zijn nog geen plannen die af zijn."

Het zou ook zou kunnen zijn dat er nog andere, kleine bedrijfactiviteiten gedesinvesteerd gaan worden, wat eveneens in andere landen zoals Nederland, Duitsland of Frankrijk zou kunnen zijn. "Je moet op een gegeven moment kiezen waar je focus ligt en land voor land kijken hoe het ervoor staat. Zodat er geen verzameling kleine bedrijfjes overblijft."

Tevens werd eerder al aangekondigd dat de raad van commissarissen had besloten dat het 'verstandig' is om nieuwe commissarissen te benoemen. Als eerste stap geeft het bedrijf in het persbericht aan dat Dolf van den Brink en Fokke van Duyne terugtreden op de aandeelhoudersvergadering op 20 juni. Op die vergadering wordt voorgelegd Theo van der Raadt en Michiel van Doornik te benoemen tot nieuwe leden van de rvc.
16-05-2008 8:10

Jarenlang was hij verantwoordelijk voor de innovaties bij Wilkhahn. Carl-August Sautier werkte 26 jaar lang bij de Duitse kantoormeubelfabrikant op de afdeling Innovation und Ökologie. Daarna besloot hij aan de slag te gaan als directeur bij een andere onderneming. In 2003 trof hem een zware ziekte en was hij gedwongen zich uit het bedrijfsleven terug te trekken. Sautier overleed deze week aan de gevolgen van die ziekte.
15-05-2008 9:29


Ahrend breidt het bestaande belang van 75 procent in Techo, marktleider op het terrein van kantoorinrichting in Midden- en Oost-Europa, tot 100 procent uit.

 

Techo, met het hoofdkantoor in de Tsjechische hoofdstad Praag, heeft 328 werknemers, een omzet van 43,4 miljoen euro (2007) en is actief in de Republiek Tsjechië , Roemenië, Hongarije, Slowakije en het Verenigd Koninkrijk. Techo laat al vele jaren een bovengemiddelde groei zien in Midden en Oost Europa, met in 2007 een verhoging van de omzet met 49 procent.

 

Ahrend is in 2003 een strategische coöperatieve alliantie met Techo aangegaan; de huidige holding dateert van oktober 2005. "In de jaren dat we met Techo hebben samengewerkt, heeft het bedrijf geweldig gepresteerd en heeft het ieder jaar een bovengemiddelde groei en gezonde winstcijfers laten zien", zegt de bestuursvoorzitter van Ahrend Jacq de Bruin. "Dit is een logische stap in onze strategie om onze positie in Midden- en Oost-Europa te versterken. De regio laat ieder jaar weer een aanzienlijke economische groei zien en dit zien we terug in het goede verkooppotentieel voor kantoorinrichting."

 

De Bruin: "Na de overname heeft de Ahrend groep 1460 werknemers en een omzet van 269,8 miljoen euro (2007), waardoor we één van de belangrijkste spelers op het gebied van kantoorinrichting in Europa worden. Naast onze positie als marktleider in de Benelux, hebben we een tweede thuismarkt gecreëerd met vooraanstaande klanten."

Tussen de klanten van Ahrend zitten mondiale spelers als ExxonMobile, ING Life en Skoda, terwijl Techo voor bedrijven als Xerox, General Electric en Daimler-Chrysler werkt. Dit zijn klanten die internationale bevoorrading en service nodig hebben en verwachten. Dankzij de combinatie van de twee ondernemingen, zullen ze allebei deze klanten zelfs nog beter kunnen bedienen.

 

Techo en Ahrend zullen als onafhankelijke merken blijven bestaan om zo het potentieel van de kantoorinrichtingmarkt in Midden en Oost Europa te bedienen. De oprichter van Techo, Jiri Kejval, die aanblijft als bestuursvoorzitter, zegt: "Het is erg belangrijk voor Ahrend om dit potentieel te erkennen en substantieel te investeren in Techo, vooral in de merknaam, die hier wijd en zijd bekend is en herkend wordt. Het deel uitmaken van een sterke organisatie zal ons helpen om onze groei te versnellen en ons assortiment uit te breiden en we kunnen onze internationale clientèle nog beter bedienen."

 

Ahrend richt zich op het bovenste middensegment en het topsegment van de kantoorinrichtingmarkt en Techoop het middensegment; de verkooporganisaties van beide bedrijven blijven onafhankelijk van elkaar werken. Los van hun verkoopstrategie zien Ahrend en Techo ook buitengewoon goede mogelijkheden voor synergie en kostenbesparingen. Kejval: "Ahrend en Techo maken al heel goed gebruik van elkaar's kennis en deskundigheid. Nu kunnen we nog een grote stap voorwaarts maken en de bestaande synergiewinst vergroten. Op dit front zullen Ahrend en Techo onderzoek verrichten naar het intergreren van hun kantoorfuncties en regelingen treffen voor gezamenlijke inkoop."


Ahrend heeft vanaf 1992 een vestiging in de Republiek Tsjechië gehad en is al decennia actief in een aantal West-Europese landen. Meer recent is Ahrend joint ventures en strategische allianties aangegaan of heeft haar eigen verkoopkantoren in economisch belangrijke regio's zoals Rusland, de Verenigde Arabische Emiraten, Japan en de Verenigde Staten geopend. Ahrend heeft in december 2007 de Belgische kantoorinrichter Veldeman gekocht en in februari 2008 Techo UK.

Techo, dat in 1991 door de Olympische roeier Jiri Kejval is opgericht, heeft het hoofdkantoor in de Republiek Tsjechië en is ook actief in Roemenië, Hongarije, Slowakije en het Verenigd Koninkrijk. Techo vervaardigt en verkoopt meubelen voor de zakelijke markt in Midden- en Oost-Europa. Onder de klanten bevinden zich banken, verzekeringsmaatschappijen, industriële ondernemingen en dienstverleners. In 2007 heeft Techo, met 328 werknemers een omzet gedraaid van 43,4 miljoen euro.

www.techo.com

www.ahrend.com

14-05-2008 8:50


De firma Decorum noemt zichzelf specialist in tijdelijke kantoorinrichting- en stoffering. Het bedrijf biedt afnemers de mogelijkheid om flexibel om te gaan met de inrichting van werkplekken.

 

Tijdelijke inrichting van werkplekken is volgens Decorum een zeer praktische uitkomst bij onder andere kortdurende projecten, seizoensdrukte of calamiteiten. Het bedrijf dat inmiddels 55 jaar bestaat, heeft daarvoor naar eigen zeggen een actueel, ruim assortiment van bekende merken beschikbaar. Het meubilair en alle andere benodigde items voldoen aan de wettelijke eisen en waar nodig aan de NEN-normering. Zo kan Decorum inspringen op de laatste trends op het gebied van kantoorinrichting.

Door de verhuurformule wordt het meubilair optimaal gebruikt en heeft het een lange gebruiksduur. Hierdoor duurt het langer voordat het meubilair afgeschreven wordt, hetgeen ten goede komt aan het afvalverwerkingsproces. Daarnaast wordt de levenscyclus van het meubilair nog een keer verlengd door het na de huur, te verkopen. Het meubilair krijgt hierdoor een derde of soms zelfs een vierde leven.

Zodra het meubilair niet meer te gebruiken is, wordt het op milieuverantwoordelijke wijze verwerkt zodat het te recyclen is. Zo worden bijvoorbeeld de onderstellen van bureaustoelen en tafels gedemonteerd en als oud ijzer verwerkt. Decorum bezit hier een gecertificeerd rapport van.

Inmiddels zijn er ook diverse producenten van kantoormeubilair – leveranciers van Decorum – die het Cradle to Cradle-concept toepassen. Bij het ontwerp en de productie wordt gebruik gemaakt van verantwoorde, volledig afbreekbare materialen die steeds weer teruggegeven kunnen worden aan technische of biologische kringlopen. Op die manier wordt afval weer voedsel en blijven materialen eindeloos herbruikbaar.
Nadere informatie via de internetsite www.decorum.nl.

09-05-2008 8:39


Goed nieuws voor de Duitse lichtfabrikant Gera Leuchten. Het bedrijf, gespecialiseerd in meubilairverlichting, heeft een grote opdracht verworven bij de Deutschen Bahn.

In samenwerking met meubelleverancier Grammer en metaalbewerkingsbedrijf Gemetall mag het bedrijf 15.000 compleet geoutilleerde aluminium ziteenheden leveren aan de Duitse spoorwegmaatschappij. Gera Leuchten is hierbij onder meer verantwoordelijk voor de installatie van de elektrische eenheden in de zitmeubels.
09-05-2008 8:12


Assmann Büromöbel realiseerde in 2007 een omzet van 60,3 miljoen euro. Dat betekent een omzetstijging van 18 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

 

Assmann sluit aan bij de positieve tendens in de Duitse bureaumeubelindustrie. Het bedrijf realiseerde in 2005 een omzet van 45 miljoen euro en kon een jaar later 51 miljoen euro aan omzet als bedrijfsresultaat noteren.

 

Ook 2008 ziet er tot nog toe gunstig uit. In de eerste 4 maanden steeg de omzet ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met ruim 20 procent. De Duitse kantoormeubelproducent, die in Nederland wordt vertegenwoordigd door Bukan Office uit Oss, spreekt de verwachting uit dat de omzet dit jaar op circa 70 miljoen euro zal eindigen. Met name in de export ziet het bedrijf nog forse groeikansen. In 2007 bedroeg het exportaandeel in de omzet 4,6 miljoen euro.

07-05-2008 8:37De fabrikant Steelcase verbruikt 46 procent minder energie dan 5 jaar geleden. De omzet van het bedrijf groeide het afgelopen jaar met 29 procent. Dat blijkt uit de recentelijk gepubliceerde kwartaalcijfers.

Ook op andere terreinen wist het bedrijf de milieubelasting omlaag te brengen. In het kader van duurzaam ondernemen heeft het bedrijf zich ten doel gesteld om de milieubelasting in 2012 met een kwart omlaag te brengen. Steelcase heeft de broeikasemissies sinds 2001 bijvoorbeeld met 41 procent weten te verminderen, terwijl de verkoop in de laatste 3 jaar is toegenomen. Ook de uitstoot van Vluchtige Organische Stoffen (VOS) is de laatste 5 jaar met 95 procent afgenomen. Deze komen veel voor als oplosmiddelen in lijmen, verf en coatings. En dus ook in nieuwe meubels.

Door veranderingen in finishing-technologieën aan te brengen, heeft Steelcase de uitstoot van VOS al in 2005 tot minder dan 60 ton weten terug te brengen. Opmerkelijk; het bedrijf wist de waterconsumptie eveneens met 54 procent te reduceren. Een resultaat dat naar eigen zeggen te danken is aan technologieverbeteringen en productie-efficiëntie zoals waterbehandeling en recyclinginspanningen.

Ook op het gebied van vermindering van afvalproductie heeft Steelcase niet volgens het rapport stilgezeten. Dankzij aangepaste productieprocessen, beter staalgebruik en recycling is de hoeveelheid gevaarlijk afval en afval dat naar stortplaatsen wordt verzonden significant verminderd.


Wat meer over de bijhorende duurzame producten; want die wil Steelcase natuurlijk graag her en der tonen. Zo is de fabrikant bijvoorbeeld één van de exposanten op de beurs 100% Design die van 5 tot en met 7 juni plaatsvindt. De firma zal daar de nieuwe Cradle to Cradle (C2C) producten tonen zoals de Think-stoel. Ook geeft het bedrijf tijdens deze beurs letterlijk een kijkje in de duurzame keuken.

Meer informatie is te vinden op www.steelcase.nl.

02-05-2008 16:21


Behoefte aan gratis kantoormeubilair? Probeer het eens bij Steelcase. De kantoorinrichter geeft blijkbaar nogal eens meubilair weg. Sinds 10 maart 2008 is het kantoor van Stichting Viba Expo (SVE) bijvoorbeeld heringericht met ‘Cradle-to-Cradle-meubilair’ van Steelcase. 'Cadeautje van de firma, waarvoor vanaf deze plaats onze hartelijke dank', aldus een woordvoerder van SVE in de nieuwsbrief van de organisatie.

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >