Nieuws


27-04-2008 16:48


Ahrend opende onlangs een tweede 'kenniscentrum' in ons land. Het zogenoemde ‘Xpertorium’ van Ahrend werd begin april in gebruik genomen. Het is gevestigd in de kantoortoren van Ahrend Produktiebedrijf Sint-Oedenrode. 

“Wij zochten naar een eigentijdse en effectieve manier die de interactie met architecten en designers intensiveert”, aldus Heleen Eilers, die het Xpertorium ontwierp. “In het Xpertorium wordt het creatieve proces van het ontwerpen zichtbaar gemaakt. Architecten en ontwerpers krijgen de gelegenheid om zelf hun ideeën te realiseren, in samenspraak met Ahrend-ontwerpers. De architect kan de ontwerper van onze producten ontmoeten, en hem of haar het hemd van het lijf vragen over productontwikkeling, materialen, fabricage en metaalbewerking.”

“De architect krijgt als het ware een kijkje een in de keuken van Ahrend. Op deze manier bieden wij de ontwerpvrijheid van de architect letterlijk de ruimte; wij ondersteunen deze met onze kennis en uiteindelijk met ons machinepark.”

Ook is er een materialenbibliotheek. Daar is informatie te vinden over de materialen die Ahrend toepast, zoals staal, RVS, lakken, stoffen, etcetera. Iemand die de kantoortoren van Ahrend in Sint-Oedenrode wel eens heeft bezocht, zal de begane grond ervan niet herkennen. Alle muren zijn doorgebroken om één schitterende grote open ruimte te creëren.

Het Xpertorium biedt een veelheid aan functionaliteiten: Ahrend-medewerkers kunnen er ‘gewoon’ werken, maar men kan er bijvoorbeeld ook een nieuw product of proefopstelling voor een klant tentoonstellen. Dit vindt plaats in een soort ‘etalage’, zodat ook voetgangers en langsrijdende automobilisten de opstelling goed kunnen zien.

Alle interieurelementen zijn gemaakt door Ahrend Produktiebedrijf Sint-Oedenrode. Niet alleen de meubels, maar ook al het speciaalwerk zoals de omkapping van de radiatoren en wandelementen. Heleen Eilers: “Op deze manier kunnen architecten en ontwerpers zien welke variëteiten aan maatwerk er mogelijk zijn met gebruikmaking van het flexibele machinepark van Ahrend. Een proeve van oplossingsgericht meedenken.”
25-04-2008 10:28


Het is zo langzamerhand een traditie: op elke Orgatec toont de Oostenrijkse kantoorinrichter Wiesner Hager een opmerkelijk ontwerp van een jonge designer. Ook dit jaar zal dat weer het geval zijn. Onlangs werden de winnaars bekend van de designcompetitie die Wiesner Hager in dit kader uitschreef.

Dit jaar zal op de Orgatec-stand van Wiesner Hager een bijzonder zitbank te zien zijn. Onlangs maakte de jury de winnaar bekend van de competitie die de Oostenrijkse fabrikant in Oktober 2007 uitschreef. Inzet van de competitie was het ontwerpen van een bank die niet alleen bedoeld is om op te zitten, maar die tegelijkertijd een wezenlijke bijdrage levert aan de communicatiemogelijkheden van de gebruiker.

De competitie stond dit jaar open voor iedereen. De achtkoppige jury stond onder leiding van architectuurprofessor Roland Gnaiger. Verder maakte onder meer Wiesner Hager-topman Markus Wiesner deel uit van de jury. Wiesner Hager ontving in totaal 149 inzendingen.

eerste
Winnaar van de Wiesner Hager-ontwerpcompetitie: 'Bracket', ontworpen door Edelweiss Industrial Design.

De eerste prijs (een bedrag van 5.000 euro) ging naar het team van Edelweiss Industrial Design uit Graz voor het ontwerp ‘Bracket’. Dit meubel zal in productie worden genomen door Wiesner Hager en is later dit jaar onder meer te zien op de Keulse beurs Orgatec. De tweede prijs was voor het Weense duo D.M. Weber en Jürgen Hiller voor het ontwerp ‘Daddy Long Legs’; de derde prijs ging naar de Designerei uit Graz voor ‘Revers’.

Vanwege het hoge niveau van de inzendingen zag de jury zich genoodzaakt een viertal inzendingen een speciale vermelding te verlenen. Het betreft de inzendingen van GP Designpartners, Helena Bueno met Heinz Müller, Robert Größinger en het Team Seethaler Scharinger.

“We zijn erg verrast door de veelzijdigheid van de inzendingen”, zegt Markus Wiesner over de ontwerpcompetitie. “De innovatieve vormen en de brandbreedte van de gebruikte materialen passen uitstekend bij onze eigen brede oriëntatie op creatief meubelontwerp.”
23-04-2008 21:51


Schalkwijk project furnishing, meubelmaker en interieurbouwer uit Haarlem heeft het FSC-keurmerk verkregen. De onderneming heeft een samenwerkingsverband met Fabiani, dat word geleid door Djanim van der Schalk, bekend van onder andere het KPMG-gebouw langs de A9 in Amstelveen.

Van der Schalk kwam met het idee om een meubellijn van zijn ontwerp te laten maken, met het FSC-keurmerk. Schalkwijk heeft hieraan gehoor gegeven en is zich gaan verdiepen in de FSC-doorloop en -structuur.

Het familiebedrijf had daarbij als voordeel dat het al ISO-gecertificeerd was en in dat kader al aan allerlei voorwaarden voldeed. Hierdoor hoefden er op de werkvloer niet al te grote veranderingen plaats te vinden. Dit heeft de gehele certificering aanzienlijk vergemakkelijkt.

 

Schalkwijk richt binnenkort de eerste hotelkamer met FSC-interieur in. Dit is een project in samenwerking met Philips en NH Hotels en wordt volgens Schalkwijk één van de meest prestigieuze kamers van Europa.

 

 

23-04-2008 8:22

 

 

Vanaf heden kan een ieder zich op de site www.100procentdesign.nl voorregistreren voor de beurs. Tegen inlevering van de print van uw bevestigingsmail ontvangt de bezoeker 5 euro korting. Men betaalt dan 10 euro, in plaats van 15 euro voor de beurs, die 5, 6 en 7 juni in de Rotterdamse Van Nellefabriek plaatsvindt.

De laatste exposantenplekken worden op dit moment gevuld. Dat betekent dat met meer dan honderdtwintig deelnemers 100% Design groter is dan ooit. Het evenement in de drie hallen van de Van Nelle Ontwerpfabriek wordt aangevuld door het off site-programma met de gratis pendel. Zo kunnen bezoekers weer een aantal locaties in de stad aandoen. Deze pendel wordt verzorgd door Mini.

 

18-04-2008 8:45

verpleegkamer
Verpleegkamer: een verpleegkamer in de stijl van Ahrend: lichte kleuren en materialen.

Inrichter Ahrend opende vrijdag 11 april onder grote belangstelling de ingrijpend verbouwde showroom in Eindhoven. De eerste verdieping van het pand is speciaal ingericht voor de zorgsector. Met een oppervlakte van bijna 1.000 vierkante meter beschikt Ahrend nu over één van de grootste gespecialiseerde zorgshowrooms in Nederland.

"De zorg- en welzijnssector heeft bijzondere karakteristieken en dus ook speciale wensen en eisen ten aanzien van het interieur", aldus Branchemanager Joost Graat. "Denk maar aan de aard van de werkzaamheden en de privacy van patiënten en gasten. Verder wordt er steeds meer aandacht geschonken aan de uitstraling en sfeer van wachtruimten, receptiebalies, leef-, slaap en verblijfruimten. En ook praktische en facilitaire aspecten, zoals onderhoud en reiniging, zijn van belang voor de keuze van meubilair, vloerbedekking en stoffering."

De ‘zorgshowroom' van Ahrend is gevestigd op de eerste verdieping van het gebouw; de reguliere showroom is gesitueerd op de begane grond. Wanneer men de trap oploopt, wordt de bezoeker eerst door een tunnel geleid, een soort ‘neutralisatiezone', die het contrast met de zakelijkheid van de begane grond benadrukt. In de centrale ruimte waarin de bezoeker vervolgens terechtkomt, kunnen klanten samen met Ahrend overleggen over de stijl en sfeer die zij zoeken.

 

Wil de bezoeker vervolgens een indruk krijgen van de inrichting van een moderne verzorgingsinstelling, dan gaat hij linksaf. Kiest hij voor een voorbeeld van een ziekenhuisinterieur, dan slaat hij rechtsaf. "Ahrend heeft geprobeerd de interieurverschillen tussen zorginstellingen en verpleeghuizen enerzijds en ziekenhuizen anderzijds duidelijk te maken. Beleving en sfeer zijn daarbij van groter belang dan de individuele producten", aldus Joost Graat.

Trends binnen verzorgingsinstellingen zijn onder andere: meer individuele vrijheid en meer luxe. "Immers", zo legt Joost Graat uit, "vele mensen op leeftijd kunnen heel goed zelfstandig wonen, maar maken wel graag gebruik van centrale voorzieningen, zoals catering en een gezellige gemeenschappelijke ruimte."

In het ziekenhuisgedeelte is aan de ene kant een polikliniek gebouwd. Ook zijn enkele sfeervolle verpleegkamers en wachtruimten ingericht. "Uitgangspunt bij het inrichten en vormgeven van deze ruimten is dat het interieur een bijdrage moet leveren aan het herstel. Geen donkere, deprimerende ruimte dus, maar een lichte ruimte met vrolijke kleuren. Zulke omgevingsfactoren beïnvloeden het herstel in positieve zin", licht Graat toe.

artsenkamer
Artsenkamer: bij een flexwerkende arts past volgens de visie van Ahrend een strak vormgegeven, flexibel inzetbare artsenkamer.

De artsenkamers lijken ook al niet meer op de saaie standaardkamers die de artsen nu vaak nog tot hun beschikking hebben. "De arts gaat flexwerken, zo is onze overtuiging", meent Joost Graat. "De arts is vaak niet op zijn werkkamer. Artsen kunnen dus heel goed gaan flexwerken, zoals bij bedrijfsleven en overheid al langere tijd usance is. Wij bieden daar de voorzieningen voor. Op die manier hebben ziekenhuizen minder vierkante meters nodig, zonder dat de efficiency van de zorg en de patiëntgerichtheid er onder lijden". De zorgshowroom van Ahrend is verder voorzien van een uitgebreide hospitalityruimte, inclusief kookgelegenheid.

www.ahrend.com


13-04-2008 22:36

De showroom van Mondial wordt grondig verbouwd. In september volgt een feestelijke heropeningsmaand. De specialist in zorgmeubilair uit Tiel nodigt belangstellenden uit om zich alvast in te schrijven via de webiste.

 

www.momentsfurniture.com

11-04-2008 14:45


Ahrend komt komende week in MIlaan met een bijzondere tafel. De door Marijn van der Poll ontworpen 'Jetstream' is geïnspireerd op een vliegtuigvleugel. Volgens Ahrend wordt het product 'zonder twijfel één van de blikvangers van de Salone del Mobile 2008'.

Naast de Jetstream zal Ahrend in Milaan prototypes van de Ahrend 'Clipline' tonen. Dit is een loungestoel die past in de ontwikkeling dat men op kantoor ontspannen wil werken in huiskamerachtige omgevingen. Frans de la Haye tekende zowel voor het ontwerp van de Ahrend Clipline als de Ahrend 250 bureaustoel welke voor het eerst met zowel een gestoffeerde als een netbespannen rug aan het publiek wordt getoond.

Verder is het vernieuwde Ahrend 750-meubel te zien, speciaal geïntroduceerd voor flexwerken. Dit flexibele meubelprogramma luidt de tweede generatie van benching in. 

De Ahrend-expositie in Milaan heeft dit jaar als thema ‘World Wide Working’. De expositie is van 16 tot en met 21 april te vinden op de Fuori Salone Del Mobile aan de Via Tortona 32 in Milaan.
10-04-2008 13:05

AT Osborne en Lensvelt hebben samen onderzoek gedaan naar de beleving van de kantoorwerker. Dit onderzoek is uitgevoerd met het door beide bedrijven ontwikkelde instrument ‘Touch' (The Office U Can Have). In dit kader organiseren beide bedrijven het symposium ‘Thuis op je werk'. Dit symposium vindt op donderdag 17 april plaats in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam.

 

Touch vraagt wat de kantoorwerker wil. Het vertaalt de uitkomst van die wens in randvoorwaarden voor een ontwerp. Deze randvoorwaarden kunnen door iedere ontwerper worden geïnterpreteerd. Gebruik van Touch geeft volgens de initiators weer hoe door de inrichting van een optimale kantoorwerkplek: het talent binnen de organisatie beter kan worden benut; medewerkers beter van elkaar kunnen leren; het werkplezier van de medewerkers kan worden versterkt; en hiermee de concurrentiepositie van de organisatie kan worden verbeterd.

 

Een ideale werkplek bevordert creativiteit, innoverend vermogen, productiviteit en kennisontwikkeling van de medewerkers. Een optimale werkomgeving waarin werknemers zich prettig voelen levert een essentiële bijdrage aan het succes van de organisatie.

Het symposium begint om 13.30 uur en duurt tot circa 16.45 uur.

 

09-04-2008 15:11


Mikomax heeft de eigen showroom in Eindhoven ingrijpend veranderd. Bovendien staan in de showroom aan Industrieterrein Esp 232 de nieuwe collecties 'Tess', 'Longplay' en 'Mirage Elevator' te pronken. Om dit te vieren houdt het bedrijf een feestelijke dag op vrijdag 25 april.

De opening van de nieuwe showroom wordt vanaf 10.00 uur 's ochtends gevierd. De organisatie van de dag wordt uitgevoerd in samenwerking met Utilicht (projectverlichting), MK2 (visuele communicatie) en Wijn Verlinden (proeverij).

Johan en Mark Tak van Mikomax beloven bezoekers een speciale verrassing. 'Zaken doen met Mikomax moet immers ook leuk zijn', meldt de uitnodiging.

09-04-2008 8:29

Dynamobel S.A. de grootste kantoormeubelproducent van Spanje, onderdeel van de Dynagroup, de grootste kantoormeubelproducent van Spanje, heeft zijn zinnen gezet op expansie van de activiteiten buiten Spanje.

Nadat al in een eerder stadium in Groot Brittannië, Frankrijk en Duitsland eigen vestigingen werden gerealiseerd, zal ook in de Benelux een eigen organisatie worden opgezet. Dynamobel wil met het opzetten van de lokale vestigingen de basis leggen voor een goed distributienetwerk dat als breed afzetportaal kan dienen voor de uitgebreide portfolio.

De Dynagroup heeft in 2006 het Spaanse Movinord overgenomen, de grootste producent van wanden, plafonds en vloeren in Spanje. Later dit jaar zal de markt kennis kunnen maken met het nieuwe gezicht van de Dynagroup op zowel de Orgatec in Keulen als Interieur 08 in Kortrijk.

Als sales director voor de Benelux is Thijs Dings aangetrokken. Hij was met Dings Design Collections reeds werkzaam als agent voor Dynamobel en zal de nieuwe organisatie in de Benelux gestalte gaan geven. Dings is zeer verheugd met deze kans en ziet het als een grote uitdaging om de ambitieuze plannen van Dynamobel te realiseren. Dings is al bijna 20 jaar actief in de kantoormeubelbranche en werkte onder andere voor KKP projektinrichting, Samas en RBM. De laatste 2 jaar was hij actief als zelfstandig agent van onder adnere Dynamobel, Engelbrechts en OneCollection. Deze laatste merken zullen worden overgedragen aan andere agenten. Zo zal Engelbrechts worden overgenomen door François Wegbrans van FormFocus.
08-04-2008 9:11


De Indiase projectontwikkelaar DLF-Group, die zich bezighoudt met het opzetten van shopping malls, doet pogingen om Ikea naar India te krijgen. Momenteel zijn onderhandelingen gaande die moeten leiden tot de vestiging van Ikea in het land. De plannen van DLF passen in het beleid van de Group om een aantal grote merknamen naar India te halen.

Bijzonder is dat de Ikea-catalogus op straat verkocht wordt. Kleine meubelmakers en timmerlieden vinden er de voorbeelden in die ze op bestelling namaken voor de klanten. In de grote steden zijn timmerwinkels te vinden waar Ikea-knockoffs (namaaksels) voor weinig geld te koop zijn.
05-04-2008 19:47

Green house is een spraakmakende installatie ontworpen door Richard Hutten. Gebruikmakend van de 'Leaves' is de installatie 'aangekleed'. Leaves zijn ontworpen vanuit een functionele doelstelling. Hutten was door Sjarel Ex van Museum Boijmans van Beuningen gevraagd een voorstel te maken voor de herinrichting van de kantoren van het museum en vond dat er ook iets met de systeemplafonds moest gebeuren, want die zijn echt verschrikkelijk.

"De vraag was vervolgens: hoe? Het liefst haal je ze helemaal weg en laat je iets maken dat past. Maar zeker in zo'n museum zit zo'n systeemplafond vol met allerlei kostbare functies. Als je dat allemaal gaat vervangen kost alleen het plafond al kapitalen en dat is niet de bedoeling."
Het leek Hutten een mooi idee om het gevoel van bomen en bladeren door te laten lopen ín het gebouw. Hij dacht aan grote bladeren tegen het plafond.

'Veel simpeler kan het niet: een blaadje van kunststof met een sterk magneetje in de steel. Gooi 't tegen iets van staal of metaal en het blaadje blijft zitten. Neem een paar honderd van die blaadjes, plaats of gooi ze allemaal tegen een metalen systeemplafond, en je hebt een geweldig vrolijk bladerdek boven je hoofd, dat nog functioneel is ook. Want al die blaadjes dempen geluid en verbeteren zo de akoestiek in de ruimte', aldus Gispen in een persbericht.

Gispen heeft het ontwerp van Hutten in productie genomen in de stellige overtuiging dat de magnetische blaadjes het leven een stuk leuker kunnen maken.
Richard Hutten: "Het is inderdaad een hartstikke simpele oplossing: een stukje kunststof met een sterk lithium-magneetje. Meer is het niet. En het mooie is dat het niet alleen werkt voor zo'n plafond, maar je kunt er écht van alles mee doen. Zodra de eerste lading prototypes binnen was, zat iedereen hier op de studio er mee te spelen. Bij mij thuis zit ondertussen ook van alles onder de Leaves en als je er over doordenkt kun je eindeloos variëren, zowel in toepassing, kleur als in vorm. Het mooie is dat mensen er ook de humor van inzien, ze spelen er graag mee.'

Green house van Richard Hutten powered by Gispen in Galerie Plusdesign is tijdens de ‘Salone Internazionale del Mobile' te zien van 16 tot en met 21 april aan de Via vendura 6, Lambrate, Milaan. De galerie is dagelijks geopend van 11.00 tot 20.00 uur.
05-04-2008 19:39


Nog enkele dagen en dan zal de geheel vernieuwde Wiesner-Hager homepage online gaan, met nog meer detailinformatie, grote foto's, meer downloadfuncties en een geheel nieuw design.

Dat belooft de kantoorinrichter uit Echt aan de websurfers, op de site van het bedrijf.

www.wiesner-hager.com

04-04-2008 16:06


detail
Detail van de print op het baliefront.

M2uur realiseerde voor de locatie Westeinde van het Medisch Centrum Haaglanden een reusachtige, 40 meter lange print op een nieuwe balie in de centrale hal. De balie, naar ontwerp van De Jong Gortemaker Algra Architecten, biedt ruimte aan de receptie, apotheek en het restaurant. Op maandag 7 april werd de geheel gemoderniseerde ruimte in gebruik genomen.
De opvallend golvende balie vormt het verbindend element tussen de diverse diensten en is een belangrijk oriëntatiepunt voor de bezoekers van het MCH. M2uur werd gevraagd een doorlopende print voor het front van de balie te ontwikkelen om het verbindende karakter van de balie te benadrukken. In overleg met het MCH werd gekozen voor een fotografisch panorama van het strand bij Scheveningen. Fotograaf Bart Küpers schoot diverse series voor deze knipoog naar het wereldberoemde Panorama Mesdag.

Digitaal werden circa zestig beelden uit de series van Küpers door M2uur bv verwerkt tot een doorlopend beeld. Het samensmelten van de foto's tot één beeld bleek door de golfslag en beweging in de lucht een tijdrovende en nauwgezette klus te zijn. Na goedkeuring van het MCH is dit beeld digitaal en technisch opgemaakt en uitgewerkt voor productie op 0,7 millimeter print-hpl. Dit materiaal wordt veel gebruikt voor de afwerking van tafelbladen, deuren en balies. Het is goed bestand tegen krassen en stoten en door het gesloten oppervlakte bijzonder onderhoudsvriendelijk. Interieurbouwer Stoverink bouwde de balie en verwerkte het print-hpl op het baliefront.

De lange, golvende balie met de print geeft de transparante hal een eigen identiteit. Het panorama is voor bezoekers en medewerkers een bekend beeld dat door het spel tussen licht en donker en land en water niet snel verveeld. In de tweede fase van de werkzaamheden realiseert M2uur bv ook op de aanbouw van de balie een doorlopende print van een bekende plek rond Den Haag.

m2uur.nl

totaalaanzicht
Totaalbeeld van de gehele balie.

vogelvlucht
Overzicht van de hal.Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >