Nieuws


17-12-2008 17:16


Drisag België is sinds kort gevestigd in een nieuw pand in Herentals. Aan de Diamantstraat 4 kunnen bezoekers terecht in een fonkelnieuwe showroom, waar onder meer de nieuwste Drisag-modellen staan opgesteld.

Zie ook:
Smart verdringt
Inside Information nr 2-2008
Frame21: nieuwe impuls voor economische groei in Herentals

17-12-2008 8:43

Thonet uit Beesd heeft de inrichting van de vergader- en conferentiezalen van het geheel verbouwde en uitgebreide Media Plaza verzorgd. Architectenbureau 123DV te Rotterdam is verantwoordelijk voor het ontwerp en inrichting van de ruimtes. De thema’s ‘Ice’ en ‘Fire’ hebben het Media Plaza een geheel eigen identiteit gegeven.(Toevoeging 17-12-2011: de naam van 123DV architectuur & consult is recentelijk gesplitst in 123DV Moderne Villa's en Liong Lie Architectuur. Laatstgenoemde richt zich op publieke gebouwen).

image006

IJs en vuur zijn door het gebruik van kleuren, verlichting, materialen en vormen in alle ruimtes terug te zien. Media Plaza had als doel de ruimte dusdanig in te delen, dat men elke soort en maat ruimte aan klanten kan bieden. Zo is de kleinste zaal geschikt voor maximaal 25 man en heeft de grootste zaal een capaciteit van maar liefst 700 man. “Een stukje beleving tijdens het gebruik van de ruimtes is essentieel”, zo meldt het Rotterdamse architectenbureau 123DV. Verder uniek aan dit project? De sfeer en uitstraling van elke ruimte kan op ieder gewenst moment in zeer veel kleuren worden aangepast.


thonet

Thonet leverde verschillende modellen stoelen. De gebruikte stoffen zijn samen met interieurarchitect Yvette Nebbeling van bureau voor interieur architectuur GoedYD te Barneveld bepaald. Ze paste bladbedekkingen uit de Resopal collectie en stoffen uit de collectie van Kvadrat toe. Als alle ruimtes van het Media Plaza zijn gevuld, staan er negenhonderd Thonet stoelen.

In bijna alle vergaderzalen staat model S 840 ontworpen door bureau Lepper, Schmidt, Sommerlade in 2006. De tafels komen uit het A1700 programma. Verder is model S61V gebruikt. Deze elegante en comfortabele vergaderstoel met verchroomd sledeframe is ontworpen door Glen Oliver Löw. De S360 (ontworpen door Dephin Design) staat in alle kleine en grote conferentiezalen. Deze stoel is perfect stapelbaar en zeer eenvoudig aan elkaar te koppelen zonder dat hier losse koppelstukken voor nodig zijn. Model S360SPF is uitgevoerd in wit Stamskin met rondom gestoffeerde zitting en een witte kunststof rug. 
 

16-12-2008 9:55


Traditiegetrouw komen de leden van de Centrale Bond voor Meubelfabrikanten (CBM) aan het eind van het jaar bijeen voort hun algemene ledenvergadering. CBM-voorzitter Henny Groeneweg keek terug en vooruit. Zijn gevoelens zijn tweeledig: CBM staat er goed voor, maar door de recessie is de toekomst uiterst onzeker.

Groeneweg keek tijdens zijn jaarrede in eerste instantie naar de bond zelf: “Het gaat goed met de CBM. Voor het eerst in ons bestaan verwachten wij het jaar af te sluiten met meer dan zeshonderd leden. Voor het eerst in ons bestaan wordt de contributie over de hele linie structureel verlaagd.”, zo berichtte Groeneweg zijn leden, waarbij hij direct daarop de stap naar de economie en de toekomst maakte: “Kijk ik naar de eerste helft van dit jaar dan valt het allemaal nog wel mee. De interieurbouw was goed voor een omzetstijging van 9 procent. De toeleveringssector liet met 5 procent eveneens een omzetstijging zien en zelfs de woonmeubelfabrikanten noteerden nog een kleine plus. Niet zo slecht dus.” De tweede helft van het jaar was een stuk verontrustender al is Groeneweg er niet somber over: “Ik denk dat het branchebreed genomen dit jaar nog wel zal meevallen. Iedereen vreest het ergste – en misschien wel terecht – maar tot nu toe valt de schade mee. Zeker bij de interieurbouwers verwacht ik nog wel dat ze het jaar met een plusje afsluiten. Voor de toelevering en woonmeubelsector ligt dat anders. In de toelevering valt te beluisteren dat de resultaten in de tweede helft van het jaar sterk verslechterd zijn. En dat is een klassiek patroon. Gaat het minder, dan is die sector daar heel gevoelig voor. Ook de woonmeubelfabrikanten zullen een veer moeten laten. In heel Europa is het consumentenvertrouwen sterk teruggelopen. En het zal me dan ook niet verbazen dat we in die sector over het laatste halfjaar een omzetdaling van 5 à 6 procent zullen zien.”

Voor wat betreft 2009 ziet Groeneweg de donkere wolken wel binnentrekken. “Natuurlijk maak ik me zorgen over 2009. Want een aantal zaken zullen elkaar versterken. De daling van de bouwproductie zal ook merkbaar worden in de interieurbouwsector. Nu al worden er bouwprojecten uitgesteld of afgeblazen. De terugval in de bouw betekent ook dat er minder verhuisbewegingen zijn. Dat heeft weer zijn invloed op de woonmeubelmarkt. Als de banken het dan ook nog eens af laten weten bij het verstrekken van krediet en de kredietverzekeringsmaatschappijen limieten intrekken dan loopt de olie uit de motor en dreigt de economie tot stilstand te komen. Eerste prioriteit van de regering moet dan ook zijn, de economie zo snel mogelijk vlot te trekken.”

Volgens de CBM-voorzitter is stilzitten en afwachten tot de storm overtrekt zo’n beetje het slechtste wat de industrie op dit moment kan doen: “Het is juist nu zaak om in beweging te blijven, actief te zijn. Niet alleen aan de kostenkant, maar evenzeer door vooruit te kijken en te investeren in de toekomst. Innoveren is je nek uitsteken. Innoveren betekent vernieuwen en vernieuwen kan op alle fronten. Het gaat niet alleen om nieuwe producten maar evengoed om nieuwe materialen, nieuwe technieken en slimmer produceren. Vernieuwing is de basis van de vooruitgang en natuurlijk loop je daarbij risico’s, maar een alternatief is er eigenlijk niet. Risico’s behoren nu eenmaal bij het ondernemerschap.” Onlosmakelijk aan vernieuwen verbonden is de mogelijkheid tot opleiding. Groeneweg: “Pratend over vernieuwing wil ik één initiatief dat dit jaar is genomen noemen. Om te kunnen vernieuwen, om concurrerend te kunnen zijn is kennis een eerste vereiste. Wat dat betreft zijn wij er trots op dat in september de eerste HBO-opleiding voor de meubelindustrie in Eindhoven van start is gegaan. Nieuwe ontwikkelingen, nieuwe uitdagingen vragen een steeds hoger kennisniveau. Ook langs die weg kan vernieuwing een extra impuls krijgen. Steeds opnieuw zullen wij onszelf en onze omgeving vragen moeten stellen: zijn er nieuwe materialen, zijn er nieuwe methodes, waar zitten nieuwe klanten, wie ben ik, wie zijn wij, waar zijn wij sterk in, doen wij genoeg aan scholing, doen wij genoeg aan het delen van kennis en kunde.”

Zie ook:
Opvolger voor Wim van Ast
Handelsmissie voor meubelfabrikant
Meubel cao
Jaarrede nieuwe CBM-voorzitter Groeneweg
Verhoging vakmanschap kerndoel
Henny Groeneweg opvolger Wim Heinen
'Gorinchem' tjokvol
12-12-2008 15:59


Inrichter Rohde & Grahl is sinds 2007 exclusief dealer van het Italiaanse merk Sitia en breidde daarmee haar assortiment uit. Aan de collectie van Sitia is recent een bijzonder hoofdstuk toegevoegd, te weten 'Sitia styled Silvana Morini'.

Silvana Morini, een ontwerpster die inmiddels haar voetsporen heeft verdiend bij Tommy Hilfiger en Ralph Lauren, kwam op het idee om verschillende uiteenlopende materialen te mixen en kwam zo tot een innovatieve lijn. Een lijn die veel verder zou gaan dan alleen een tas of een riem. Hiervoor vond zij in Sitia een passende partner. Door deze samenwerking werd de collectie doorgetrokken in stoelen, fauteuils en banken.

Het idee achter de collectie is het combineren van bijzondere leersoorten, zoals struisvogel, krokodil en python, met authentieke Italiaanse kranten. Het unieke is dat het niet een kopie of print van de krant betreft maar hergebruik van het origineel. De kranten worden met een coating behandeld, zodat ze goed te bewerken zijn voor de producten die er van gemaakt worden.

Omdat het geen prints betreft is elk stuk origineel. Geen krant wordt twee keer gebruikt. De items hebben stuk voor stuk een hoogwaardige afwerking. Niet alleen door het gebruik van kwaliteitsleder maar ook door de ambachtelijke afwerking, waar Sitia om bekend staat.
De producten zijn bij uitstek geschikt voor het creëren van een prettige en inspirerende werkomgeving. Voor Rohde & Grahl een unieke kans om aan haar filosofie ‘working well’ verder invulling te geven. De collectie 'Sitia styled Silvana Morini' is te zien in de showroom van Rohde & Grahl te Amersfoort.

Zie ook:

Rennen voor een betere wereld
Grote order voor kantoorinrichter
Nieuwe naam voor Ronal en Grahl

 

11-12-2008 8:57


PF Emirates, een joint venture tussen de Poltrona Frau Group en Mubadala Development Company, openden onlangs het Poltrona Frau Group Design Center in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten.

 

Op twee verdiepingen en een oppervlakte van 1.500 vierkante meter zijn alle zeven merken van de Poltrona Frau Group voor de eerste keer bij elkaar gebracht (Poltrona Frau, Cassina, Cappellini, Alias, Gebrüder Thonet Vienna, Gufram and Nemo).

 

Poltrona Frau Group wil met deze vestiging profiteren van de ontwikkelingsmogelijkheden in de regio Abu Dhabi.

10-12-2008 11:36

 

GO-Living verkoopt vanaf heden designstoelen en –tafels uit de Fast-collectie. Ze doen dat via hun internetsite www.go-living.nl. De luxe meubels zijn zowel voor binnen- als buitengebruik geschikt.

 

De ontwerpen hebben een bijzondere vorm gecombineerd met een licht gewicht, stevigheid en gebruiksgemak. De Forest-lijn, bestaande uit barkrukken en stoelen, heeft haar ontwerp te danken aan de inspiratie van de vormen uit de natuur. De stoelen zijn in verschillende kleuren aluminium te bestellen en hebben poten die draaibaar zijn of op wielen staan.

De Radice Quadra-lijn, bestaat uit tafels en bijzettafels. De vorm van de poten herinnert aan (het wiskundige teken) de vierkantswortel. De tafels hebben een houten-, aluminium- of glazenblad en een aluminium onderstel. Bij het ontwikkelen van de tafels is duidelijk rekening gehouden met de vormgeving en maten van de Forest-stoelen, de designmeubelen zijn perfect met elkaar te combineren.
fast_collectie_go-living_lr

GO-Living is een onderdeel van DECOUSSEMAECKER Interieurs. GO-Living verkoopt alleen eigen meubelontwerpen en zorgvuldig uitgekozen designproducten zoals meubels uit de Fast-collectie.

 

Zie ook:

Importeur: Concept Chair

08-12-2008 9:35


Het Deense Magnus Olesen heeft een range designmeubilair overgenomen van fabrikant Bent Krogh Furniture. De meubels zullen evenwel de merknaam ‘Bent Krogh' blijven dragen.

De overgenomen range meubels bestaat uit vergader- en conferencemeubilair ontworpen door onder meer Pelikan Design, Friis & Moltke Design and Niels Jørgen Haugesen. Deze meubels zullen in de toekomst in Durup (de thuishaven van Magnus Olesen) worden geproduceerd.

Hoewel de Brent Krogh-lijnen dus niet meer geproduceerd zullen worden in de huidige vestigingsplaats Skandersborg, is het management van de fabrikant blij dat er voor de productlijnen een nieuw onderdak is gevonden. Voor Magnus Olesen betekent de overname van de productlijnen een verdere versterking van het ‘design-profiel’ van deze eveneens Deense fabrikant.

Zie ook:

Deense fusiegolf houdt aan

05-12-2008 9:52


Kantoorinrichter Ahrend heeft een EMAS Award gewonnen. EMAS staat voor European Eco Management and Audit Scheme. Ahrend kreeg de prijs vanwege haar 'uitmuntende prestaties op het gebied van het verminderen energieverbruik, het verbeteren van de energie-efficiency en de reductie van de uitstoot van broeikasgassen (waaronder CO2)'.

Op basis van objectieve criteria wees de Europese Commissie in totaal 32 winnaars aan uit dertien Europese lidstaten, waaronder ondernemingen, overheden en non-profitorganisaties. Tijdens de jaarlijkse uitreiking van de EMAS Awards worden 'best practices' op het gebied van milieubeleid besproken en uitgewisseld.

EU-milieucommissaris Stavros Dimas zei: "Ik feliciteer alle organisaties die genomineerd zijn voor deze prestigieuze awards. Zij hebben commitment getoond ten aanzien van milieubescherming. Zich aansluiten bij het EMAS-schema is een win-winsituatie voor het milieu én de betrokken organisaties; door de milieu-impact van hun dagelijkse activiteiten te beperken, reduceren zij niet alleen emissies en afval, maar besparen zij ook energie, en daarmee geld."
03-12-2008 8:59

 

De Algemene Ledenvergadering van keurmerkorganisatie Professionele Project Verhuizers (PPV) heeft onlangs plaatsgevonden in Houten. Tijdens deze vergadering zijn David Bernardt (directeur Bernardt Verhuizingen BV), Wim Pot (directeur Pot Verhuizingen/Logistiek) en Tom Stuij (directeur Mondial Movers BV) met algemene stemmen gekozen als nieuwe bestuurders.

 

Het bestuur bestaat daarnaast nog uit Jos Bakker (voorzitter) en Ger Hulshoff.  Meindert Meijen en Etienne Verkroost hebben per 1 december het PPV bestuur verlaten. In Nederland komen slechts 36 bedrijven in aanmerking voor het PPV keurmerk, dat garandeert dat dergelijke risicovolle en complexe bedrijfsverhuizingen schadevrij, snel en veilig worden uitgevoerd. Met inzet van gescreend personeel en op een manier die rekening houdt met mens en milieu. PPV leden moeten voortdurend voldoen aan eisen die onafhankelijk worden geaudit door Bureau Veritas Quality Insurance. Het keurmerk PPV is onderdeel van de organisatie voor Erkende Verhuizers.

02-12-2008 9:02L.O.G. 3, de derde editie van de Lensvelt Office Guide, is vanaf nu beschikbaar. L.O.G. 3 presenteert de Lensvelt-meubellijnen, een aantal gerealiseerde werkomgevingen, speciale projecten, op maat gemaakte meubelstukken en interviews die aangeven hoe Lensvelt zich op dit moment binnen de wereld van interieurarchitectuur en projectinrichting manifesteert.

Met L.O.G. 3 biedt Lensvelt denk- en ontwikkelruimte aan architecten, interieurontwerpers en opdrachtgevers. Zo kunnen zij op een onderscheidende, innovatieve en duurzame manier aan de slag met de inrichting van de werkomgeving. In de Lensvelt Office Guide 3 is een volledig overzicht te vinden van alle meubellijnen binnen het Lensvelt-portfolio. Zowel de afzonderlijke meubels en hun ontwerpers als de mogelijke toepassingen in de werkomgeving zijn beschreven en in beeld gebracht. Van klassiekers als Stealth van Wiel Arets en het Rizzatto System van Paolo Rizzatto tot de nieuwste ontwerpen zoals de Beam Seat van Alain Berteau en Melted van Peter van der Jagt en Pieke Bergmans.

Naast een overzicht van de meubellijnen schetst L.O.G. 3 de visie achter de opgenomen producten. Een visie die Lensvelt inmiddels een unieke positie in de designsector heeft bezorgd. Rob Brugge, algemeen directeur van Lensvelt, geeft aan dat Lensvelt kiest voor de kwaliteit van het ontwerp: “We koesteren onze samenwerking met ontwerpers en architecten die zich in de voorhoede van hun vakgebied bewegen. Door deze professionals de kans te bieden om met ons nieuwe producten te ontwikkelen, geven wij invulling aan het uitgangspunt dat Hans Lensvelt kortweg omschrijft als ‘creëren door te laten creëren’. We willen lef tonen. Laten zien dat we geloof hebben in de kwaliteit van vernieuwende concepten. L.O.G. 3 laat zien dat we denk- en ontwikkelruimte bieden aan ontwerpers met briljante ideeën. Zij zorgen ervoor dat onze collectie zich telkens zal blijven vernieuwen. Enkele gloednieuwe producten in L.O.G. 3, zoals het meubelprogramma Studio van Marcel Wanders en de stoelen This Chair en That Chair van Richard Hutten, zijn daarvan het bewijs.”

L.O.G. 3 laat een groot aantal inspirerende projecten zien waarbinnen Lensvelt nauw heeft samengewerkt met vooraanstaande architecten. Bij het realiseren van interieurs in gebouwen met een duidelijke architectonische signatuur ligt de lat hoog. "Zo creëren we unieke, onderscheidende en innovatieve werkomgevingen die recht doen aan de eigenheid van organisaties en mensen. Voorbeelden hiervan zijn de inrichting van de Openbare Bibliotheek van Amsterdam, een samenwerkingsproject met architect Jo Coenen, en het Leidsche Rijn College, ontworpen door Wiel Arets die voor deze school samen met Lensvelt enkele nieuwe meubels ontwierp. Ook samenwerkingsprojecten met Concrete Architects, Benthem Crouwel Architecten en Fokkema Architecten komen in L.O.G. 3 aan bod."

 

 Een derde element in L.O.G. 3 is een aantal interviews met gezaghebbende partners die hun relatie met Lensvelt aan een kritische analyse onderwerpen. Aan het woord komen onder andere Aaron Betsky, directeur van het Cincinnati Art Museum en curator van de elfde Architectuur Biënnale in Venetië, Gijs van Tuyl Directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, Ellen van Loon van Office for Metropolian Architecture (OMA) uit Rotterdam en Mastaka Baba, de uit Japan afkomstige auteur van het boek Post Office.

02-12-2008 8:51


Meubelontwerper en –producent Thonet en ontwerpbureau Muurbloem bundelen hun creatieve krachten. Als eerste aanzet tot samenwerking is de Thonet stoel model 404 van ontwerper Stefan Diez ‘gemuurbloemd’ door ontwerper Gonnette Smits. Smits koos voor het thema ‘bekleden en verkleden’. De stoel is beschikbaar in vier varianten en vanaf november in een limited, genummerde edition van acht exemplaren per model. Muurbloem heeft met het thema ‘bekleden en verkleden’ de grens van bekleden opgezocht. “Een stoel blijft tenslotte een praktisch product”, aldus Smits. “Als vormgever voelde ik me zeer geïnspireerd door deze industriële stoel. Door alle stoelen met de hand te bewerken wordt het weer een ambachtelijk product met de uitstraling van een ‘statussymbool’. Binnen het gekozen thema heeft elke stoel
01-12-2008 9:02


De indrukwekkende reeks meubelbeurzen in Europa wordt verder uitgebreid: in Oostenrijk vindt van 6 tot en met 9 mei 2009 de eerste editie plaats van Möbel Austria. Vooralsnog staat de beurs eenmaal per twee jaar op de kalender.

Als locatie is gekozen voor de hallen van het beurscomplex van Wels in de deelstaat Opper-Oostenrijk. Voor de eerste editie is een oppervlakte van 10.000 vierkante meter voorzien. De organisatie is in handen van bestuurders in de Oostenrijkse Landeswirtschaft en deskundigen uit de meubel- en keukenbranche. Maar de voornaamste animator bij de totstandkoming van Möbel Austria was wel het verbond MHC, Möbel- und Holzbau-Cluster.
01-12-2008 8:51

Om de ambitieuze groeiplannen te realiseren, investeert Voortman Kantoormeubelen in de bouw van een tweede fabriekshal achter het huidige pand aan de Edisonweg in Purmerend. Met het slaan van de eerste paal is een start gemaakt met deze nieuwbouw.

Met de nieuwe hal is Voortman in staat in de toekomst nog beter aan de kwaliteitseisen en wensen van de klanten te voldoen. De bouw van de hal betekent meer dan 50 procent extra bedrijfsruimte en brengt de totale oppervlakte van het bedrijf op ruim 10.000 vierkante meter. Dit biedt de onderneming de mogelijkheid het logistieke proces te optimaliseren, waardoor de productiecapaciteit verder verhoogd kan worden. Naar verwachting zal de hal vanaf april 2009 in gebruik genomen worden.

Als Nederlandse fabrikant van stalen kantoormeubelen wil Voortman de komende jaren sterk groeien. Een stevige basis werd hiervoor gelegd in de afgelopen periode. Met het op de markt brengen van een nieuwe meubellijn, een optimalisering van het logistieke proces en een sterke focus op verkoop en marketing, denkt het bedrijf ook de komende jaren deze lijn te kunnen voortzetten.
Directeur Frank Lambalk: "Snel kunnen inspelen op de veranderende markt én op specifieke klantvragen is één van de speerpunten van ons beleid. Met de nieuwe hal zijn we nog beter in staat ons dealernetwerk hiermee te ondersteunen en gezamenlijk een betere werkomgeving in kantoren te creëren."

Zie ook:

Akoestische scheidingswanden
Voortman Kantoormeubelen: akoestiek en 100% Design
Smaakvolle akoestische kantoorinrichting
Italiaans debuut Studio Voortman & Girod
Kantoormeubilair

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >