Nieuws


26-11-2008 9:00

 

Claire Vos Teeuwen heeft de nieuwe kussencollectie 'Twist' ontworpen. Opvallend aan deze collectie is de afwerking van de kussens met aan weerszijden een mooi kleuraccent. De combinatie van kleuren en stoffen, allemaal afkomstig uit de Kvadrat-collectie, maakt de Twist tot een hebbeding, zo meldt een persbericht van Designonstock.com.

 

Claire Vos Teeuwen over haar ontwerp? “De keuze voor een kussen is altijd gebaseerd op je persoonlijke kleurgevoel. De uitdaging voor mij was om de diverse kleurencombinaties zo optimaal mogelijk te maken waardoor een harmonieus totaalbeeld zou ontstaan. Je kunt met een aantal kussens in fellere tinten een mooie combinatie maken of wat veiliger kiezen voor de meer ingetogen bruintinten. Zo is een persoonlijke ‘twist’ te geven en kan je eindeloos variëren qua mogelijkheden."

 

Het specifieke karakter van het kussen zit hem niet alleen in de vorm en de verhoudingen, maar ook in de gedetailleerde afwerking van de bies, vertelt ze. "Twist is een persoonlijke selectie van mijn favoriete Kvadrat-stoffen; technisch gezien perfecte weefsels die kwaliteit uitstralen.” De Twist-collectie is vanaf heden te verkrijgen bij de dealers van Designonstock.com.

Zie ook:

Nieuwe naam, zelfde concept
No limits met Travis
Designbeurs verbroedert
Inside Information nr 2-2008
Cuserpark Amsterdam
Oving Projectinrichting bestaat 35 jaar
Kvadrat gebruikt YouTube als reclamemedium
Nieuwe media als marketingsinstrument?
Scandinavische meubelindustrie in Zweedse hoofdstad

 

26-11-2008 8:50

 

Vanwege de vele positieve reacties is besloten om de expositie 'Pierre Paulin-Artifort's artist' te verlengen tot en met 27 december 2008. De expositie draait om de Franse ontwerper Pierre Paulin en zijn wereldberoemde stoelen voor het merk Artifort.

 

Niet alleen de stoelen zelf zijn te zien, maar bijvoorbeeld ook een aantal van Paulin's oorspronkelijke mini-prototypes en een verzameling unieke familiefoto's uit de jaren '50, '60 & '70, die Paulin's ontwerpen zoals hij ze heeft bedoeld: niet als designobject maar als stoelen waarin écht geleefd kan worden.

pierre

De 'Ribbon', 'Tongue', 'Mushroom', 'Orange Slice' en 'Tulip': het zijn slechts een paar van de vele internationale designklassiekers die de Fransman Pierre Paulin in de jaren 50, 60 en 70 ontwierp voor het Nederlandse meubelmerk Artifort. De tentoonstelling 'Pierre Paulin – Artifort’s artist' is te zien in de nieuwe expositieruimte van ANNO in Amsterdam. Nog steeds staat Pierre Paulin niet graag in de belangstelling, maar laat zijn ontwerpen voor zich spreken. Zijn motto: “Het gaat om het product en niet om mij." Dat heeft ervoor gezorgd dat zijn fauteuils wereldberoemd zijn, terwijl maar weinig mensen weten wie de man is achter deze klassiekers. Paulin, die afgelopen juli 81 jaar is geworden, viert zijn 60-jarig jubileum in het ontwerpvak.

Zie ook:

Artifort's artist
Designklassiekers en noviteiten
Expo over Artifort-artiest
Expositie in Le Grand Hornu, België
Ontwerpen bruut getoond tijdens Maison & Objet
Grootmeester Paulin 50 jaar actief voor Artifort

VIP Lounge Hollands Paviljoen ingericht
Oving Projectinrichting bestaat 35 jaar 
Remake F978
Maxx: maximaal inzetbaar
Artifort in Keulen
Kantoorinrichters trekken samen op tijdens Facilitair
Artifort presenteert Conco

 

21-11-2008 15:44


Het commercieel verslag over boekjaar 2007 van Koninklijke Ahrend is uitgeroepen tot één van de vijf best verzorgde jaarverslagen in Nederland. De jury prees vooral de zogenoemde 'luikvouwen'.

In het Ahrend-verslag over 2007 is, naast de gebruikelijke jaarcijfers en het directieverslag, een thematisch deel opgenomen over de ontwikkeling en productie van de Ahrend 800-tafel. Dirk van Ginkel schreef dit thematisch deel; de fotografie is van Yves Paternoster en Hans Morren. Irma Boom ontwierp het jaarverslag.

ahrend
Het bekroonde jaarverslag van Ahrend.

Het directieverslag is geschreven door Patrick de Leede van Catch of the Day. Uit het juryrapport: "Cijfers presenteren en vertellen wat je doet. Dat is ongeveer wat een jaarverslag moet doen. Het verslag van Ahrend doet dat onder andere met een tweezijdig papier (eenzijdig hoogglanzend gestreken) en zogenoemde luikvouwen, zodat je de producten achter de cijfers ziet en de verhalen achter de producten. Mooi gedaan."

De andere winnaars zijn het Aids Fonds, BOOM (Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie), Insinger de Beaufort en het VSBfonds. De uitreiking van de oorkondes vond plaats in het Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. De jury noemde alle vijf jaarverslagen 'gelijkwaardig'. De oorkondes werden op zaterdag 15 november uitgereikt tijdens Grafisch Papier Hier in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam.

De jury 2008 bestond uit Hans Looijen (voorzitter), Marcel Kampman, Freek Kuin, Henk Pothoff en André Toet. De prijs voor de best verzorgde jaarverslagen wordt jaarlijks uitgereikt. Na expositie in binnen- en buitenland worden de bekroonde jaarverslagen opgenomen in de collectie Zeldzame en Kostbare Werken van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam.

Zie ook:
Kantoorinrichter op vastgoedcongres
Kantoorgigant de grens over
BIjzondere meubels in Utrecht
Ahrend werkt samen met Cultuurfonds
Vrolijke kleuren en decors
Topconferentie kantoorvernieuwing
Oliver Weber neemt taken waar
Brancheclub strikt marktleider
Adviserende functie voor Ahrend
Sluit de kringloop
Kantoorinrichter kiest voor 'groen'
Bedrijfsresultaat bijna verdubbeld
Acquisitie in Midden- en Oost-Europa
Xpertorium voor (interieur)architecten
Designliefhebbers moeten afkicken
Eindhovense toonzaal verbouwd
Kantoorinrichter wil verbazen in MIlaan
Introductie in Milaan
Hardlopen tegen kinderkanker
Tijdens Fuori Salone Del Mobile
Amsterdamse inrichter op overnamepad
HAL lijft Arpa in
Eenenveertig diploma's
Presentatie tijdens Facilitair 2008
Identiteit, individualiteit, cultuur en ruimte
Overname Veldeman Kantoormeubelen
‘Grote toekomst voor zonne- en windenergie'
Startschot expositie Werk & Ruimte
Opleidingsinstituut verhoogt kennispeil
Opening in Warschau
Ahrends ICT door CAP
Bedrijfsresultaat +57 en omzet +19 procent
Samenwerking met Allsteel centraal op beurs
Wijtse Rodenburg
Ahrend kiest voor multichannelbenadering
Spannende settings en spectaculair kleurgebruik
Ahrend en onderwijs
Red dot design awards 2007 bekend
Nieuwe datum 19 april
Herkansing 'storm-seminar'
TNT Post kiest stijlicoon Ahrend

   
20-11-2008 0:16


De kogel is door de kerk. Met ingang van 1 januari 2009 is Carl-Christoph Held de nieuwe Chief Executive Officer (CEO) van Samas. Held volgt Coen van der Bijl op, die de functie sedert september 2007 vervulde.

De wisseling van de wacht bij Samas komt niet onverwacht. Bij zijn aanstelling in 2007 ter opvolging van Hans van der Ven gaf de nu vertrekkende Coen van der Bijl reeds aan de functie van CEO maximaal 2 jaar te willen vervullen. Van der Bijl zet zijn carrière bij Samas naar verwachting voort als voorzitter van de Raad van Toezicht.

De nieuwe topman Carl-Christoph Held is momenteel nog Chief Operating Officer (COO). In zijn nieuwe functie zal hij zich op de korte termijn vooral richten op het verbeteren van de winstgevendheid en de operational excellence van Samas. "Op de langere termijn moeten we het bedrijf financieel weer succesvol maken", aldus Held. "We moeten een basis creëren waar5door Samas verder kan groeien."

Volgens vertrekkende CEO Coen van der Bijl komt de wisseling van de wacht op een gunstig tijdstip. "Hoewel we nog niet zijn waar we willen zijn is de onderneming nu significant stabieler. Daarom is dit hét moment om mijn taken over te dragen aan Carl-Christoph Held, die vele jaren ervaring heeft in de kantoormeubelsector."

Met ingang van 1 januari zal de Executive Board van Samas bestaan uit twee personen: Carl-Christoph Held (Chairman and CEO) en Mark van den Biggelaar (Chief Financial Officer (CFO)). Naar verwachting zal Van den BIggelaar zijn functie als CFO in de loop van het boekjaar 2009-2010 neerleggen.
19-11-2008 8:31

 

Bert plantagie op het ijs? Jazeker, het meubelmerk sponsort vanaf deze maand de Duitse dames-schaatsploeg. Dit om de naamsbekendheid van het meubelmerk bij onze oosterburen te vergroten. 'Schaatsen is een sport die zich zeer goed leent voor associatie met een stijlvol, energiek meubelmerk’, aldus Bert Plantagie.

 

Onder de bezielende leiding van bondscoach Markus Eicher en zijn trainers, werken de Duitse schaatsdames de komende twee jaar toe naar de Winterspelen van 2010 in Vancouver. Het sponsorschap van bert plantagie loopt naast de huidige hoofdsponsor, het Duitse DKB. 

De schaatssters die gesponsord worden door het meubelmerk bert plantagie? De sprinters Heike Hartmann, Monique Angermüller, Gabriele Hirschbichler en Jennifer Plate. Op de lange afstand zijn dit Katrin Mattscherodt (zie foto hieronder), Alexandra Lipp, Stephanie Beckert en – als enige man – lange afstandsrijder Moritz Geisreiter.

schaatster

 

 

Bert plantagie is te vinden bij ongeveer zestig woonwinkels in Nederland en tevens leverbaar via de projectmarkt. Het meubelmerk exporteert naar elf landen, waaronder Duitsland, Zwitserland, Scandinavië en Spanje. Het atelier en de showroom van bijna 1000 vierkante meter zijn gevestigd in Cuijk (bij Nijmegen)

 

www.bertplantagie.nl 

16-11-2008 22:17


In 2009 zullen er ruim vijfhonderd 'Court' armstoelen van Rossin staan in het Lufthansa Training- en Conferentiecentrum in het Duitse Seeheim. De kleine en elegante designstoel van het Italiaanse Rossin moet de gasten vooral meer comfort bieden.
12-11-2008 8:39

 

 

Dat een veelheid van ideeën kan uitmonden in een prachtig geheel, bewijst de vernieuwde Somers Optiek in hartje Antwerpen. Wim Somers, zaakvoerder van het Belgische brillenmerk theo stelde functionaliteit met de nodige dosis humor en kleur voorop. Designer Patrick Hoet stond Wim en en zijn vrouw Jamme graag bij en had een eigen idee over de inrichting van de zaak. Samen met designer Fleur Paterson uit Londen en Antwerps architect Jan Veelaert kwam de Somers Optiek stap per stap tot leven.

 

 

Het resultaat is een transparante, hedendaagse winkel waar contrasten een grote rol spelen. Zo is er ruimte voor de klant om in alle rust zijn of haar ideale bril te kiezen. Somers Optiek, sinds 1981 een gevestigde waarde in de Antwerpse binnenstad, schuift één plaats op. Jamme en haar team nemen hun intrek in een ruimer – zéér nabijgelegen – pand op de Eiermarkt waarin ze hun klanten nog beter kunnen bijstaan.

De nadruk blijft liggen op het Belgische merk theo - het label van haar man Wim Somers - aangevuld met allerlei gastcollecties. De optiekboetiek (oppervlakte van 180 vierkante meter) beslaat twee verdiepingen. De architect wilde een unieke winkel creëren, hedendaags en stijlvol met een aantal spitsvondige elementen. De verschillende structuren en sterk aanwezige kleurcontrasten zorgen voor een interessant geheel.

 

Hoewel de veelkleurige Somers Optiek het niet doet vermoeden, is het nieuwe ontwerp gebaseerd op een witte basis. Hierin verwerkte architect Jan Veelaert een aantal kleurrijke elementen. Sterke visuele elementen en de niet evidente benadering van bepaalde onderdelen in de winkel, onderstrepen de dynamiek van het ontwerp. De witte, hoekige structuur start aan het plafond, loopt via de muur, langs de trap over het plafond van de kelderverdieping en vloeit over in de afhaaltoog op de benedenverdieping. De witte structuur begeleid als het ware de asverschuiving die zich op de gehele bovenverdieping voordoet. Men koos ervoor de ruimtelijke elementen zoals kastjes, tafels en opbergmeubelen, loodrecht op of evenwijdig aan de vitrine te plaatsen en zich dus niet te laten leiden door de muren. De ruimte wordt zo uit balans gebracht hetgeen een licht bevreemdend gevoel te weeg brengt bij de bezoeker. 

 

www.somersoptiek.be

08-11-2008 19:22


BULO opende onlangs een nieuwe showroom in London, Old Street, Clerkenwell.

bulo

Zie ook:
Actualiteiten op horecagebied
Nieuwe indeling beurshallen
Interieur Biënnale Kortrijk in volle gang
04-11-2008 9:05


Brancheorganisatie Platform projectinrichting (PPI) gaf onlangs het startsein voor de PPI Projectinrichting Award 2009. Het is een nieuw initiatief van de PPI om zodoende bijzondere projectinrichtingprestaties onder de aandacht te brengen van een breder publiek en de leden te motiveren en enthousiasmeren.

Projectinrichters leveren vaak ‘huzarenstukjes’, want aan het eind van de lijn staan ze altijd onder tijdsdruk. Daarnaast worden er steeds meer eisen gesteld aan kwaliteit en worden er qua vormgeving vaak moeilijke combinaties bedacht. Juist omdat er zoveel mogelijk is. Het is aan de projectinrichter om dan, in samenwerking met de toeleveranciers, een plan van aanpak op te stellen. Druk in combinatie met een moeilijkheidsfactor werkt innovatie in de hand en de altijd kritische klant kijkt alleen naar het eindresultaat. In dit spanningsveld werken de projectinrichters dagelijks en is aandacht en waardering voor het geleverde werk een motivatie om door te gaan met dit altijd interessante vak. Vandaar dat een Award volgens de brancheorganisatie wel op z’n plaats is.

De PPI-leden krijgen tot half november 2008 de gelegenheid om een in 2007/2008 gerealiseerd project in te dienen. Het ingediende project dient zich te concentreren op vloer- en/of raambekleding en moet projectmatig/bedrijfsmatig te zijn (geen particuliere projecten). De omvang van het project doet niet ter zake. Er zijn negen beoordelingscriteria opgesteld op basis waarvan de onafhankelijke jury haar oordeel zal geven. De beoordelingscriteria zijn: ketenaanpak, plan van aanpak, kwaliteit, design/ontwerp, moeilijkheidfactor, innovatie, veiligheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en klanttevredenheid.

Er worden in de eerste beoordelingsronde een aantal projecten genomineerd. Daarna zal verder gekeken worden wie er met de eerste PPI Projectinrichting Award aan de haal gaat. De jury bestaat uit specialisten van verschillende deelgebieden uit de keten. Na een zorgvuldige selectieprocedure worden in januari/februari 2009 de genomineerden bekend gemaakt. In het voorjaar van 2009 zal in een speciale ambiance de winnaar worden gehuldigd. www.p-pi.nl
04-11-2008 9:01


Mirra, Sense en Leaf, enkele van de reeds vele cradle to cradle producten van Herman Miller, spetteren van het scherm bij RTL5.

In het woonprogramma ‘Vrienden Houden Huis’ ontfermt Mark van Eeuwen, onder meer bekend van zijn rol als Jack van Houten in ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’, zich over nietsvermoedende huiseigenaren, die gedurende twee dagen hun huis moeten verlaten. Hun vrienden werken zich vervolgens in het zweet om samen met interieurdeskundige Monique van der Reijden het huis een nieuwe inrichting te geven.

In de aflevering van zondag 9 november om 19.00 uur worden de 30-jarige consultant Maaike en 31-jarige politicus Wietze overbluft met hun nieuwe, stijlvolle en bovenal ergonomisch verantwoorde thuiswerkplek van Herman Miller. Het jonge, esthetische ‘groene’ design van Mirra, het flexibele, simpele en hippe concept van Sense en de zuinige Leaf spetteren van het scherm in de uitzending die volledig in het teken staat van het creëren van de ideale thuiswerkplek.
04-11-2008 8:45


Onlangs verscheen een rapport van het Wereld Natuur Fonds (WNF) waarin wordt herinnerd, dat na de ramp in Tsjernobyl (1986) ook veel bossen besmet raakten met radioactief materiaal. Het rapport stelt dat sindsdien in heel wat bossen hout is gekapt dat mogelijk radioactieve stoffen bevat.

Volgens de wet van de toenmalige Sovjet-Unie was dat verboden. Maar niet elke betreffende staat van de unie heeft zich aan dit verbod gehouden. Zo mogelijk is het nog erger dat zulk besmet hout werd verkocht aan verwerkende bedrijven over heel de wereld. Bedrijven die - waarschijnlijk niets vermoedend - van het hout bijvoorbeeld meubels gingen maken. Onder bedrijven die in het rapport met name worden genoemd, komt ook Ikea voor. Als reactie daarop heeft Ikea aan het WNF geschreven dat zij zich bewust is van het radioactieve risico, maar voegt ze eraan toe dat ze wat dat betreft haar eigen grenzen heeft gesteld. Praktisch komt het erop neer dat Ikea slechts hout heeft gekocht dat afkomstig is van leveranciers uit regio's met een zo laag mogelijk besmettingsrisico. En dat al het hout dat zij koopt voor de verwerking in haar producten, steeds van te voren wordt getest. Mocht zulk onderzoek uitwijzen dat het risico te hoog is, dan gaat de koop niet door.

Bovendien heeft Ikea laten weten dat haar verwerkte hout op nog geen eenderde deel van de internatonale hoogrisico-normen uitkomt. Naast Ikea meldt het rapport ook bedrijven (zonder de namen te noemen) in Rusland, Polen, Slowakije, Duitsland en Zweden. In die landen zouden houtverwerkers gevestigd zijn die mogelijk besmet hout rond Tsjernobyl hebben afgenomen.
03-11-2008 14:43


Kantoorinrichter Samas is het eerste bedrijf in Nederland dat de ISO 26000-richtlijn gaat implementeren in haar organisatie. Deze ISO 26000-richtlijn zal worden gebruikt om ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’ voor alle aspecten van de bedrijfsvoering binnen Samas te verankeren.

Onlangs vond in The Village Office, Europees hoofdkantoor en belevingscentrum van kantoorinrichter Samas te Houten, de formele start plaats van het ISO 26000 – MVO traject. Edward Vis, sinds 1 september jl. Algemeen Directeur van Samas Nederland: “Wij starten dit traject met de intrinsieke motivatie om een betere, prettigere leef- en werkomgeving te realiseren voor al onze stakeholders, zoals klanten en medewerkers. In lijn met onze toonaangevende positie in de markt van kantoorinrichting, nemen we hierin bewust het initiatief." 

Naar verwachting wordt het certificeringsproces in april 2009 afgerond. Samas wordt in dit traject begeleid door DHV Sustainability Consultants. Daarnaast is Louise Bergenhenegouwen, Standardization Consultant Managementsystems NEN, de expert op het gebied van ISO 26000 en normontwikkeling op het terrein van MVO, hierbij betrokken. Ook zij benadrukt hoe bijzonder deze stap is. “Samas zal door haar pioniersrol een voorbeeldfunctie kunnen hebben in de manier waarop ISO 26000 kan worden geïmplementeerd”, aldus Louise Bergenhenegouwen.
02-11-2008 15:30

Wiesner-Hager presenteert, in samenwerking met Kunsthandel NEO Roermond: Design Meets Art; Angeles Nieto, Hacia El Sol (naar de zon). Een combinatie van kunst en design. De tentoonstelling bij Wiesner-Hager in Echt duurt van 16 november tot en met 30 januari 2009. De officiële opening is op vrijdag 14 november vanaf 14.00 uur.

 

Angeles Nieto (Madrid, 1963) rondde in 1993 haar studie af aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Maastricht, haar tweede studie na de opleiding kunstgeschiedenis in haar geboorteplaats Madrid. Momenteel werkt ze afwisselend in Amsterdam en Thorn. Haar werk is vooral kleurrijk en levendig. Haar Spaanse achtergrond komt heel duidelijk naar voren zowel qua kleur en thematiek als qua vorm. Buitenvoorstellingen, licht en donker, realiteit en droom, aards en hemels zijn items die in haar werk telkens terugkeren. De felle kleuren worden gevormd door de invloed van het zuidelijke licht, harde schaduwen, grote contrasten. Mensen en dieren, het leven, met zijn gevoelens, dromen en creaties, bij elkaar gebonden tussen aarde, water en de lucht. Haar eigen handschrift om haar visie op het leven te vertellen.

 

Sinds haar afstuderen is haar werk op veel plaatsen in Nederland en het buitenland te vinden. Haar werk is regelmatig tentoongesteld in galerieën en bedrijven. Nieto's werk bevindt zich binnen Nederlandse, Duitse, Spaanse, Belgische en Japanse collecties.

 

Openingstijden 16 november tot en met 30 januari 2009:

Maandag-donderdag 9.00 tot 16.30 uur, vrijdag van 9.00-12.00 uur. In het weekend gesloten.

Officiële opening is op vrijdag 14 november vanaf 14.00 uur.

Op zondag 16 november is er een extra open dag van 11.00 uur-19.00 uur.

 

Bezoekers aan de tentoonstelling maken kans op een gelimiteerde en door Angeles Nieto gesigneerde zeefdruk ‘Hacia el Sol'.

 

Behalve de kunstwerken presenteert Wiesner-Hager in Echt ook de noviteiten van de vakbeurs Orgatec.

Zie ook:

Aanbesteding overheidsbedrijf gewonnen
Expositie bij Wiesner Hager
BIjzondere bank op Orgatec
'Wiesners sofa'
Homepage kantoorinrichter 'op de schop'
'Design meets art Nout Muller'
Duurzame kantoormeubelfabrikant
'Design meets art'
Helft van de omzet dankzij export
Design in Londen
Foto-expositie bij Wiesner Hager
WH opent vestigingen in in Moskou, Kiev, Sofia en Dubai
Jimi Hendrix in Echt
Jimi Hendrix bij Wiesner Hager

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >