Nieuws


29-07-2007 18:52

 

Kuipers Groep heeft de Weko-collectie toegevoegd aan het assortiment. Het programma van het Duitse Weko is veelvuldig met internationale designprijzen onderscheiden. Weko staat bekend om zijn stijlvolle en tijdloze ontwerpen en de ruimte die het biedt voor individualiteit en persoonlijkheid.

27-07-2007 14:31


De Oostenrijkse kantoormeubelfabrikant Bene laat van zich horen middels de publicatie 'Homage to wood: the Bene book: veneers'. In het 72 pagina's tellende boek wordt volop aandacht geschonken aan alle facetten van het houten meubel. Volgens de Oostenrijkse aanbieder vormt het boek een 'opwindende reis in de wereld van hout'. Het boek is te bestellen via de website www.bene.at 

26-07-2007 9:01


Ergonomique heeft  in samenwerking met de TU Delft een gratis internettest ontwikkeld om de persoonlijke werkplek te beoordelen en analyseren. Circa 5 miljoen mensen in Nederland gebruiken dagelijks hun computer beroepsmatig. Met de toename van het werken achter de computer nemen ook de gezondheidsklachten toe. Naast stressbeperking en afwisseling van werkzaamheden is een ontspannen werkhouding belangrijk om klachten te voorkomen. De inrichting van de werkplek is hierbij van groot belang.

De test is bewust gereduceerd tot tien eenvoudige vragen, ondersteund door duidelijke foto's. Binnen 3 minuten ontvangt de deelnemer een rapportcijfer voor zijn huidige werkplekinrichting en een advies om de werkhouding te optimaliseren. Sinds de lancering op 1 juni hebben al meer dan 8700 mensen de test gedaan op: www.deoptimalewerkplek.nl.

Met de lancering van de site hopen de initiatiefnemers de beeldschermgebruikers inzicht te geven in hun huidige werkplek en aan te zetten tot het aannemen van een meer optimale werkhouding. Ondanks dat er verschillende werkhoudingtips te vinden zijn op het internet, ontbrak er volgens de initiatiefnemers een makkelijk toegankelijke en overzichtelijke test die een persoonlijk en praktisch karakter heeft.

De werkplektest is ontwikkeld door Ergonomique ism de Applied Ergonomics and Design sectie van de TU Delft. De test komt tegemoet aan de meest recente eisen en ontwikkelingen ter voorkoming van RSI.

Ergonomique is adviseur en leverancier van producten die een ergonomische werkhouding in een kantooromgeving bevorderen. De Applied Ergonomics and Design sectie is een onderdeel van de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft en doet onder meer wetenschappelijk onderzoek naar ontstaansmechanismen en risicofactoren van RSI.

18-07-2007 9:30De Europese meubelfabrikant Rolf Benz gaat samenwerken met de Nederlandse firma Navigram uit Utrecht. Ze doen dit op het gebied van 3-D planning, productvisualisering en productconfiguratie.

Ruimtevormgeving wordt voor de meubelvakhandel steeds belangrijker. Een professionele 3-D-planning zorgt voor een indrukwekkende verkoopervaring bij de consument. De klant bestelt zoals hij het ziet. Men kan zelfs een virtuele tour door de nieuw ingerichte ruimte maken. Rolf Benz gaat deze mogelijkheden vanaf september aanbieden.

Navigram is een aanbieder van interactieve 3-D-ontwerpoplossingen voor de meubelindustrie. Waarom Rolf Benz voor Navigram heeft gekozen? “De eenvoudige omgang met dit adviesgereedschap en de zeer realistische weergave hebben ons overtuigd”, verklaart Andreas Lechner Hoofd Marketing bij de meubelfabrikant.

Zelfs het toepassen van bekledingstoffen is mogelijk, want Navigram werkt met diverse stoffabrikanten samen. Zo kunnen ook andere bekledingsstoffen in orgineel-dessin worden ingezet. “Dat maakt Navigram tot een ideale partner”, weet Rutger Beumer, Sales & Marketing Manager bij Navigram. 

Vanaf oktober staan de tien belangrijkste Rolf Benz programma’s in de nieuwe Navigram Planner ter beschikking. Meer informatie: www.navigram.nl of www.rolf-benz.com .

12-07-2007 15:37


Satelliet Meubelen schrijft voor het vierde achtereenvolgende jaar de Satelliet Design Challenge uit. Deze wedstrijd biedt jonge, innovatieve designers een kans om een vernieuwend interieurconcept voor de drankverstrekkende horeca te ontwerpen. Alle inzendingen worden door een jury beoordeeld op de mate van vernieuwing, functionaliteit en originaliteit.

Denk jij het creatieve brein te zijn, dat een succesvolle slag zal slaan tijdens deze wedstrijd? Ga dan de uitdaging aan. Je kunt deelnemen als je student bent in de laatste fase van je studie of net bent afgestudeerd aan een design- en/of architectuurgerelateerde opleiding. Het winnende ontwerp wordt nagebouwd en onthuld tijdens het horeca-evenement Bar:nl begin april 2008 in de Amsterdam Convention Factory.

Inschrijven kan via www.satellietdesignchallenge.nl
11-07-2007 9:00


Vanaf begin 2008 krijgt Herentals er langs de E313 een landmark bij. Frame21, een project van Groep Heylen en Drisag Office Furniture, wordt een oriëntatiepunt voor iedereen die daar passeert.

Het Antwerpse ontwerpbureau B-architecten tekende een opvallend en groots nieuw gebouw dat daar het kroonjuweel moet worden. Frame21 staat voor een nieuw werkplekconcept. B-architecten speelt met het spanningsveld tussen binnen en buiten, werken en ontspannen, tussen ondernemingen onderling. 

Bouwheer Groep Heylen, een investeerder in business en buildings, gelooft in de economische kansen van de Kempen. Steeds meer bedrijven zoeken een bereikbare vestiging in het achterland. Ook lokale ondernemingen bewijzen de groeikracht van de regio. Groep Heylen wil bedrijven ondersteunen met uitdagende en innovatieve huisvesting.

Drisag Office Furniture komt als bedrijf ook in Frame21. Deze Herentalse producent en verdeler van kantoormeubilair, is een voorbeeld bij uitstek van een lokaal geworteld bedrijf dat de troeven van de regio weet uit te spelen. Drisag creëert voor klanten een werkomgeving die inspireert en motiveert. Zo'n omgeving wil het bedrijf ook voor de eigen kantoren en showrooms. In samenwerking met Groep Heylen realiseert Drisag Office Furniture hier dus hun nieuwe huisvesting.

Frame21 is een typevoorbeeld van 'de nieuwe werkplek': verschillende functies worden ondergebracht in verschillende bouwlagen van één gebouw. Drie monumentale bouwlagen (3 x 7 = 21 vierkante meter) met telkens hun eigen vormgeving en karakter, vormen samen één entiteit. De lagen zijn met elkaar verbonden door patio’s en buitentrappen waardoor de grens tussen buiten en binnen vervaagt. De onderste bouwlaag in beton biedt ruimte aan productie en groothandel. Daarboven prijkt een transparante, glazen laag. Deze laag zal plaats geven aan de Drisag-showrooms.

Voor de verdere invulling heeft Drisag met Groep Heylen het concept flexikantoren ontwikkeld. Bedrijven met een acute nood aan kantoorruimte voor korte of middellange termijn vinden werkplek-oplossingen met alle mogelijke faciliteiten. Instapklaar of volledig aangepast aan de gebruikers. Daarnaast is ook gebruik/huur op lange termijn mogelijk. Frame21 wordt zo een open kader voor kleine en grote ondernemers.


09-07-2007 9:00
 


De Australische kantoormeubelproducent Burgtec heeft een licentie verworven voor de Viasit-serie 'Linea'. Het bedrijf brengt deze lijn vanaf heden exclusief op de Australische markt.

Dat hebben Viasit-directeur Werner Schmeer en Burgtec-directeur Franz Schubert bekend gemaakt. De productie in het Australische Perth zal nog deze maand van start gaan.

Viasit is een Duitse producent van zitmeubilair voor met name de kantoor- en projectomgeving.

02-07-2007 9:14

Een recente internationale ergonomiestudie toont aan dat een natuurlijke lichaamsbeweging een hogere concentratie met zich meebrengt. Daarom kiezen studenten en leerlingen het beste een stoel die hen toelaat vrij en natuurlijk te bewegen terwijl ze zitten.
 
Het Spaanse Instituut voor Ergonomie besluit in een recent onderzoek dat lichaamsbeweging tijdens het zitten de bloedtoevoer naar de hersenen versterkt, hetgeen resulteert in een verhoogde hersenactiviteit en concentratiestimulering.
De wereldberoemde industrieel ontwerper, Peter Opsvik - meest bekend voor zijn  Tripp Trapp-stoel - is niet verrast door de bevindingen van het Spaanse Instituut. Sinds de jaren '70 van de 20e eeuw ontwerpt hij stoelen voor Variér (voorheen Stokke) gebaseerd op het idee dat ze de natuurlijke behoefte voor beweging en variatie van het lichaam moeten stimuleren. "We zijn geschapen om te bewegen, niet om stil te zitten", aldus Opsvik. "Onze samenleving is passief, zittend geworden - zelfs bij de jongere generaties. Stoelen zouden ons dus moeten inspireren om actief te zijn zodat we zoveel mogelijk zouden bewegen en van zithouding zouden veranderen. Speciaal voor dit doel moeten stoelen ontworpen worden."

Jongeren kiezen hun sportuitrusting niet enkel op basis van hoe die eruit ziet, maar ze letten ook op de functie ervan - onder andere de beweeglijkheid (snowboards, surfplanken, fietsen, carving ski's). Voor schoolkinderen en studenten is een stoel belangrijk voor de ontwikkeling van goede studeergewoonten - daarom is het erg belangrijk om na te denken over de functionaliteit van de stoel. Perfecte bureaustoelen zijn ontworpen om te voldoen aan de natuurlijke behoefte om te bewegen en te variëren van zithouding. Beweging is dé oplossing om problemen met stijve rug- en schouderspieren te vermijden.
  
Alle Variér-stoelen werden op basis van deze bewegingsfilosofie ontworpen. De stoel heeft een kantelbare zitting, die toelaat op natuurlijke wijze te zitten: met het hoofd recht boven de ruggengraat - net zoals wanneer we wandelen. De heuphoek is open; het resultaat is een natuurlijke curve van de lendenen, een vrije ademhaling en een vlotte energiestroom.
 
Variable balans is bedoeld voor kinderen vanaf 10 jaar, terwijl studenten vanaf 15 jaar ook kunnen kiezen voor 'Pendulum' of 'Actulum'. Het is bekend dat schoolkinderen voortdurend bewegen en jammer genoeg wordt hen voortdurend gevraagd stil te zitten. Dankzij de stoel 'Move', geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, kunnen ze op een natuurlijke wijze zitten. 

pendulumdef

Lichaamsbeweging betekent verhoogde hersenactiviteit. Daarom moeten schoolkinderen en studenten dergelijke stoelen kiezen. Ze stimuleren een natuurlijke zithouding en bieden een eindeloze variëteit aan zithoudingen.

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >