Nieuws


26-02-2007 11:45

In een recordtijd van 6 maanden heeft Mibra Kantoormeubelen een totale herhuisvestingoperatie afgerond en daarmee een basis gelegd voor zijn ambitieuze groeistrategie.

Eind augustus 2006 is een nieuwe Sales & Marketing vestiging in Eindhoven in gebruik genomen. Ook logistiek en de overige kantoorfuncties zijn in die periode verhuisd naar Luyksgestel waar Mibra Kantoormeubelen al over een productie-eenheid beschikte. Vervolgens is een begin gemaakt met de gefaseerde verhuizing van de overige productie-eenheden van Hapert naar Luyksgestel. Tenslotte is in november 2006 de opbouw van een nieuwe lakstraat gestart die op 15 januari in gebruik is genomen. Daarmee is de herhuisvestingoperatie is afgerond. Op deze wijze beschikt Mibra Kantoormeubelen nu over een working showroom en een product showroom in een actuele setting met een uitstekende bereikbaarheid. Tegelijk is een lang gekoesterde wens om over een gecentraliseerde, efficiënte, effectieve productie te beschikken hiermee in vervulling gegaan.
26-02-2007 9:23


Ahrend is sinds 1 februari prominent aanwezig in het Dutch Design Center in Utrecht. Een deel van de uit 1918 daterende Pastoefabriek biedt sinds 1982 ruimte aan het Dutch Design Center: een permanente expositie van aanbieders van topproducten voor de woninginrichting. Bezoekers van deze tentoonstelling zijn onder andere woninginrichters, interieurarchitecten en consumenten.

In het DDC toont Ahrend een representatief deel van zijn assortiment voor de thuismarkt onder de naam Ahrend at home. Ahrend heeft een rijke traditie op het gebied van designmeubilair voor thuis en op kantoor. Vele producten zijn in beide omgevingen toepasbaar. Al vele decennia ontwerpen toonaangevende designers en architecten in het oog springende producten voor Ahrend. In de jaren ’50 en ’60 ontwierp Friso Kramer de ‘Revolt’ stoel en de ‘Facet’ tafel, die ook vandaag de dag nog tot de moderne designklassiekers worden gerekend. Andere voorbeelden van functioneel en tijdloos design zijn de tafelseries ‘Ahrend 1030’ van architect Wim Quist, de ‘Ahrend 1200’ tafel van Meyer & Van Schooten en de ‘Ahrend 250’ stoel van Frans de la Haye. De Ahrend-presentatie in het DDC is ontworpen is door Marlous Kool van Ahrend Inrichten Utrecht.
24-02-2007 12:21


Het gaat weer goed in de kantoormeubelbranche. Althans, dat hoor je van alle kanten. Veel bedrijven schrijven weer zwarte cijfers en het optimisme viert hoogtij. Maar gaat het wel zo goed? De branche heeft te kampen met een flink imagoprobleem, dat op termijn ernstige gevolgen kan hebben.

Zoals men elkaar tijdens een (naderende) laagconjuncturele periode 'het graf inpraat', zo hitst men elkaar anno 2007 op met 'feestelijke' verhalen. Dat de waarheid meestal genuanceerder ligt, doet er niet toe. Economie is, al zou je in onze bovenal financieel-economisch georiënteerde westerse wereld snel anders denken, geen exacte wetenschap, maar veeleer een 'onderbuik-kwestie'.

Het imago van een sector en de daaraan gekoppeld hoofdproducten is in dit kader van eminent belang. En daar nu wrikt bij de kantoormeubelsector al jarenlang de schoen. Bij gebrek aan een daadkrachtige branche-organisatie, die de belangen van de kantoormeubelbedrijven professioneel behartigt, blijven vooroordelen en one-liners in de media onnodig lang hangen.

Vraag aan een willekeurige voorbijganger wat hij nog weet van de UWV-kwestie van enkele jaren geleden en de kans is groot dat hij het 'protserige meubilair' noemt of de 'gouden kranen'. Deze zaak lag veel genuanceerder. Het UWV zelf wist de stroom van negatieve publiciteit niet te keren. De beelden die de media gebruikten om de vermeende decadentie aan te tonen, kwamen recchtstreeks uit de interieurwereld. 'Belachelijk dure fauteuils', 'hoogpolig tapijt zover je kunt kijken', 'banken van 50.000 euro per stuk', 'hardhouten vergadertafels'. Het zijn zomaar wat voorbeelden, die moesten aangeven dat de UWV-top het eigen stulpje nodeloos luxe had ingericht. Waar bleven de woordvoerders van ICT-Office of de BNI om een statement te maken of op z'n minst een verhelderend persbericht uit te brengen?

Het is slechts één voorbeeld uit een lange reeks van grote en kleinere incidenten, waarbij het interieur en meer specifiek de kantoorinrichting symbool stond voor de negatieve situatie. De geschiedenis dreigt zich voor de zoveelste keer te herhalen, hoewel de media zich nog niet massaal hebben gestort op het volgende: 'Soms is stampij nodig om beste medicijn te krijgen', kopte ons plaatselijke dagblad gisteren (vrijdag 23 februari). Ziekenhuizen hebben van oud-minister Hoogervorst (volksgezondheid) in 2006 112 miljoen euro extra ontvangen en dit jaar 120 miljoen euro, die is bedoeld om het mogelijk te maken dat iedereen in aanmerking komt voor de beste medicijnen, ook als deze duurder zijn dan een minder effectief werkend alternatief. Soms kiezen ziekenhuizen er echter voor dat geld aan iets anders te besteden. "Dat mag, het zijn immers private instellingen", verduidelijkt het ministerie van volksgezondheid. "Dan kan het gebeuren dat een ziekenhuis nieuw meubilair aanschaft in plaats van medicijnen."  

Ik kan zo twee ziekenhuizen noemen waar een 'kort door de bocht'-programma van pak 'm beet SBS 6 eenvoudig sensationele plaatjes kan schieten van luxe managementkantoren of met leder bekleed wachtruimtemeubilair en daar een terminale patiënt bij kan zetten die een duur medicijn is onthouden. Tien tegen één dat de kantoormeubelbranche het gelaten over zich heen laat komen en op z'n best op de zoveelste receptie verontwaardigd praat over zoveel onrecht.

Deze column zal wel weer lijden tot een woedend telefoontje van deze of gene betrokkene, die zich op zijn tenen voelt getrapt. De boodschapper krijgt immers vaak de schuld van de ellende. Beter zou het zijn als nu eindelijk eens iemand wérkelijk pal ging staan voor de kantoormeubelbranche in plaats van louter wellustig te hengelen naar 'het grote geld' in de ICT-branche (ICT-Office) of te eenzijdig gericht te zijn op de creatieve kanten van het vak (BNI).

Oh ja: het is makkelijk kritiek te hebben op een branche-organisatie (en met name in het geval van ICT-Office is dat ook echt heel makkelijk), maar let wel: een branche-organisatie dient ook 'gevoed' te worden uit de branche zelf. De organisatiegraad onder kantoorinrichters is lachwekkend laag en een collectief denken ontbreekt vrijwel volledig. De eigen 'toko' is heilig. Ondanks alle geluiden over conceptueel denken en werken, de mooie praatjes over het 'je thuisvoelen op kantoor', de prachtige beurspresentaties en de naar klanten toe visionair ogende documentatie staat de branche als het gaat om 'bedrijfsoverstijgende vermogens' nog altijd in de kinderschoenen. Elke sector krijgt dan ook de branche-organisatie die het verdient. Gelukkig zijn er enkele Don Quichottes die de hoop op andere tijden levend houden. Luister naar hen. Hoon ze niet weg. De toekomst van de branche ligt in de hand van deze enkelingen. 'Let op uw saeck!'.

Ton Brands    

 

16-02-2007 16:14


Rolf Benz presenteert een innovatie in bekledingsstoffen: spanstof. Daarbij gaat het om een productiemethode voor stoffen die tot nu toe met name worden ingezet voor mode-, sport- en outdoortoepassingen en bij hightech-weefsels. Kledingstukken die op pasvorm worden geweven zijn vanwege hun comfort en het grotendeels ontbreken van storende naden zeer populair. Toegepast op stoelen, fauteuils en banken betekent dat volgens Rolf Benz: de bekleding voegt zich als een tweede huid perfect over de stoffering, en design en vorm worden haast naadloos, optimaal geaccentueerd.

De optimale aanpassing aan de contouren ontstaat door het in juiste mate hechter of losser maken van het weefsel gedurende het weefproces. Reeds bij de vervaardiging wordt rekening gehouden met de beoogde vorm: het computergestuurde ‘driedimensionale weven’ zorgt voor textiele bekledingen met uitstekende eigenschappen en de hoogste kwaliteit in comfort en duurzaamheid.

Rolf Benz ziet voor de volgens het spanstofprocédé vervaardigde textiele bekledingen grote marktkansen, en presenteert de nieuwe techniek voor het eerst bij verschillende producten. Zoals bij de bank ‘Rolf Benz 522’: de rondlopende reling van deze elegante, klassiek-moderne bank is op z’n mooist in spanstof – perfect glad en zonder storende naden. Een ander voorbeeld is de conceptstoel ‘Rolf Benz 620’. Zowel als klassieke freischwinger als met draaibare schotelvoet: spanstof is de ideale oplossing voor deze eetkamerstoel. De bijzondere voordelen van spanstof bij dit harde alledaagse gebruik: lucht doorlatend, onderhoudsvriendelijk, stabiel van vorm en vuilafstotend. Een totaal andere verschijning heeft spanstof op de ligstoel ‘Rolf Benz 680’: de verfijnde vorm van de lichtgebogen gestoffeerde zitting en het klassieke onderstel van ronde buizen komen door de soepele, naadloze bekleding pas echt tot hun recht.
14-02-2007 14:16


Haworth staat model voor de positieve teneur in de Duitse kantoormeubelindustrie: voor de tweede achtereenvolgende maal kon de Duitse tak van het concern 'zwarte cijfers' noteren.

Haworth Duitsland realiseerde in 2006 een omzet van 105,3 miljoen euro. Het laatste halfjaar van 2006 was zelfs nog beter dan het eerste, meldt het bedrijf niet zonder trots.

Haworth Duitsland heeft vestigingen in Bad Münder (nabij Hannover) en in Ahlen (Nordrhein-Westfalen).

 

 

12-02-2007 9:29


Peter van Dienst heeft per 1 februari zijn functie als commercieel directeur van Berthom in Emmeloord neergelegd. Volgens een persbericht van het bedrijf is dat gebeurd in goed overleg met de directie. Berthom ontwikkelt en produceert plaatstaal producten op het gebied van winkelinrichtingen, opbergsystemen en kantoormeubilair.
12-02-2007 9:27


Pieter van Woensel (1961) is benoemd tot verantwoordelijk directeur voor de activiteiten van Leuwico in Nederland en België. Van Woensel is al sinds 1989 actief in de kantoorinrichtingsbranche. Gestart bij het toenmalige Voko Nederland, een volle dochteronderneming van Voko Duitsland, is hij uitgegroeid tot mededirecteur van de producerende distributeur. In combinatie met nieuwe productinnovaties is Leuwico er van overtuigd dat deze benoeming zal bijdragen aan de verdere expansie in de Benelux-landen.

Leuwico Büromöbel is een Duits familiebedrijf dat ontwikkelt, produceert en adviseert op het gebied van innovatief kantoormeubilair. Aan alle Leuwico producten worden de hoogste eisen gesteld voor wat betreft kwaliteit, ergonomie en design. Leuwico beschikt in het Duitse Coburg over circa 30.000 vierkante meter productieruimte. De laatste 10 jaar heeft Leeuwico meer dan 150.000 beeldscherm werkplekken ingericht. Naast een veelheid aan uitgebreide bureauprogramma's, heeft Leuwico specialistische kennis op het gebied van zit-sta oplossingen, inrichtingen van callcenters en dealing rooms, en werkplekken in de gezondheidszorg. Leuwico Nederland is de eigen fabrieksvestiging voor de Nederlandse en Belgische markt. Sinds 1995 vindt zowel de verkoop als de serviceverlening vanuit deze vestiging plaats.
08-02-2007 8:45


Fantoni Nederland heeft de namen bekend gemaakt van de partners waarmee het bedrijf gaat samenwerken. Rob Daamen van Fantoni Nederland meldt niet zonder trots dat hij met ingang van heden vier bedrijven vertegenwoordigt in Nederland.

De vier bedrijven zijn:
* Mobilex srl, een Italiaanse fabrikant van kantoor werk/vergaderstoelen en auditoriummeubilair – www.mobilex.it
* Manerba spa, een Italiaanse fabrikant van werk/vergadertafels, kasten en receptiemeubilair – www.manerbaspa.com
* Polflex, Italiaanse fabrikant van meubilair voor werk/vergaderruimten, zowel stoelen en tafels, vooral gespecialiseerd in het verwerken van leder – www.polflex.it
* 2B-international ApS, Deense fabrikant van stoelen voor bedrijfskantines, scholen, restaurants en publieke ruimten – www.2b-international.dk

“Het is mijn wens om met de vertrouwde partners door te gaan; een verandering in het dealerkanaal is echter niet uitgesloten. Geïnteresseerden moeten dat vooral kenbaar maken”, aldus Daamen, die vindt dat de verdeling van aandacht over vier assortimenten Fantoni Nederland flexibeler en slagvaardiger maakt. “Uitbreiding is op dit moment niet aan de orde, maar wordt ook zeker niet uitgesloten als daarmee het product portfolio daarmee in kracht toeneemt.”

Op dit moment houdt Fantoni Nederland een showroomopruiming. Zodra deze is afgelopen, zal er in ras tempo een omschakeling worden gemaakt naar het nieuwe aanbod.

Zoals we op 2 februari op deze website meldden heeft de Italiaanse kantoormeubelproducent Fantoni de samenwerking met Rob Daamen en daarmee met Fantoni Nederland opgezegd. "We zijn in goede harmonie uiteen gegaan", aldus Daamen eerder deze week. Fantoni Nederland blijft voorlopig opereren onder dezelfde naam. "Zo kennen onze dealers mijn bedrijf en zolang Fantoni geen opvolger voor ons aanwijst op de Nederlandse markt, blijven we die naam gebruiken.

Bij Fantoni in Italië neemt vooralsnog de exportmanager van het Italiaanse bedrijf de honneurs voor Nederland waar.
06-02-2007 9:29

Beeldhouwer/ontwerper Paul ten Voorde heeft een tot de verbeelding sprekende tafel ontworpen en gemaakt; een kunstwerk, tegelijkertijd functioneel te gebruiken als tafel.

Volgens de kunstenaar bevindt het object zich op het grensvlak van meubel en beeld. Een sculptuur om aan te zitten, om aan te werken, om naar te kijken. Vorm en functie zijn daarbij volkomen in balans. De tafel heeft als basis een rond blad en een ronde voet. Beide zijn met elkaar verbonden middels een gracieuze boog, waardoor het blad als het ware lijkt te zweven. De tafel is gemaakt van bamboe-multiplex, een prachtig materiaal dat op ingenieuze wijze is toegepast. De platen zijn verticaal gebruikt waardoor op het blad, de boog en de voet een doorlopend fijn lijnenpatroon is ontstaan. Afwisselend zijn het kopse materiaal en de overlangs doorgesneden lagen te zien. Van de zijkant ontstaat een patroon van vloeiende bogen die de vorm accentueren en het ontwerp extra kracht verschaffen.. De tafel is afgewerkt met olie, zodat de natuurlijke uitstraling van het bamboe gewaarborgd is.

Met zijn bedrijf Meubelbeelden is Paul ten Voorde sinds 1999 actief als beeldhouwer/ontwerper. Hout en steen zijn z'n favoriete beeldhouwersmaterialen die hij zowel voor z'n beelden als voor z'n meubelbeelden gebruikt. In de meubelbeelden soms aangevuld met het gebruik van metalen spijlen, die op een subtiele manier bijdragen aan het evenwicht van het ontwerp. Het materiaal bamboe heeft hij in het nieuwe tafelontwerp voor het eerst toegepast. Het is een boeiend en voor hem nieuw materiaal dat uitstekend geschikt blijkt voor het maken van zijn meubelbeelden. De ritmische opbouw versterkt het ontwerp enorm.

De bamboetafel en ook beelden en modellen van andere meubelbeelden zijn te zien in het atelier van Paul ten Voorde in Deventer. Enige resistentie tegen stof is wel gewenst. Een bezoek is met een telefoontje naar 0570-644679 of een e-mail naar www.meubelbeelden.nl snel te organiseren. En wilt u direct al meer zien; Ga dan naar zijn website www.meubelbeelden.nl

meubelbeelden
02-02-2007 14:22


De Italiaanse kantoormeubelproducent Fantoni heeft de samenwerking met Rob Daamen en daarmee met Fantoni Nederland opgezegd. "We zijn in goede harmonie uiteen gegaan", vertelt Daamen, die volgende week naar buiten wil treden met de namen van vier ondernemingen (drie Italiaanse en een Deense) die hij in Nederland gaat vertegenwoordigen.

Fantoni Nederland blijft voorlopig opereren onder dezelfde naam. "Zo kennen onze dealers mijn bedrijf en zolang Fantoni geen opvolger voor ons aanwijst op de Nederlandse markt, blijven we die naam gebruiken", aldus Rob Daamen, die momenteel via een grote opruimingsactie het Fantonimeubilair in zijn showroom te koop aanbiedt.

Bij Fantoni in Italië was vanmiddag niemand bereikbaar om officieel commentaar te geven op de ontwikkelingen. Vooralsnog neemt de exportmanager van het Italiaanse bedrijf de honneurs voor Nederland waar.

02-02-2007 8:30

 

Het gaat goed met kantoorinrichter Wini. De Duitse fabrikant meldt in 2006 een omzetstijging van maar liefst 9 procent geboekt te hebben. “Los van de omzet hebben we in 2006 ook een sterke uitbreiding van onze orderportefeuille kunnen realiseren”, zegt een tevreden Carolina Schmidt-Karsch, bedrijfsleider van Wini.

“In 2006 konden we 17 procent meer orders noteren dan in het voorgaande jaar. Dat is onder meer te danken aan de goede samnewerking met onze dealers.” Wini maakte ook de prognoses voor 2007 bekend. Het bedrijf uit Coppenbrügge wil dit jaar een omzet bereiken van 35 miljoen euro.

In Nederland is Wini op de markt vertegenwoordigd via Wini Kantoordesign in Waalwijk.

01-02-2007 16:27


Met het toezenden van een smart plugin en een inbussleutel heeft P2 Office in Emmen zijn relaties op de hoogte gebracht van een nieuwe pragmatische marktformule.

P2 Office richt zich primair op de betere outlets/dealerbedrijven van kantoormeubilair met aspiraties voor nieuwe lijnen, huislijnen of componenten die zelf door de dealer kunnen worden geconfigureerd. Volgens Pieter van der Heijden van P2 Office past dit in de huidige tijd. “De kantoormeubelmarkt is veranderd”, legt hij uit. “Verkopen leveren steeds minder op, de marges staan onder druk. De afnemer van nu laat zich niets meer verkopen. Hij voert zelf zijn koopproces en het is aan de dealer om dit mogelijk te maken en er voor te zorgen dat de koper voor zijn product kiest. Deze ontwikkeling noodzaakt tot een herijking van de marketingprincipes.”

P2 Office biedt hiervoor: een geavanceerd productgamma kantoormeubelen en componenten; materiaal van hoge kwaliteit en geproduceerd onder regie van P2 Office; compatible met de gangbare systemen en meubellijnen; gamma gebaseerd op de actuele vraag en behoefte van de markt; goede prijs/kwaliteit verhouding; uit voorraad leverbaar; geen levering aan eindgebruiker, maar exclusieve distributie via het dealernet van de betere kantoormeubelaanbieders; communicatie en ordering via virtuele marktplaats (Intranet); ‘realtime’ logistieke verwerking van bestellingen; dealersupport via dezelfde marktplaats, waardoor de dealer één op één en gepersonaliseerd de informatie kan doorsturen naar zijn klanten.

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >