Nieuws


30-12-2007 11:39


Casala Meubelen bestaat 90 jaar. Ter ere van dit jubileum herintroduceert Casala tijdens IMM in Keulen één van de succesvolste stoelen uit de geschiedenis van het bedrijf.

In huis, op kantoor of op het terreas; 'Casalino' komt overal goed tot zijn recht. De stoel is licht van gewicht en stapelbaar, antistatisch, kan tegen een stootje en is krasvast. Casalino is leverbaar in vijf verschillende modellen in vijf kleuren. Een sledestoel met armleuningen, een stoel zonder armleuningen en een hocker. Met 'Casalino Jr.' kunnen ook de 'kleine' stoelgebruikers deelnemen aan de geschiedenis van Casala. Om de familie compleet te maken, is ook een bijpassend tafelprogramma ontworpen.

 

Via de link www.casala.com/casalino kan men nader kennis maken met deze klassieker.

Casala heeft de introductie van de klassieker Casalino tevens benut om de showroom in Culemborg compleet te vernieuwen.

23-12-2007 11:12


Experimentele meubels uit de Vitra-collectie zijn nog tot 31 januari in het Design Museum van Londen te bezichtigen. Deze meubelcollectie karakteriseert zich door onconventionele, kunstzinnige ontwerpen
21-12-2007 16:38


Mibra Kantoormeubelen doet het goed. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek van Discript. In het onderzoek werden de verkoopafdelingen van een groot aantal kantoormeubelleveranciers beoordeeld. Mibra is bij dit onderzoek als beste uit de bus gekomen.

Dealerorganisaties werd onder andere gevraagd de deskundigheid, snelheid van reageren, advisering, bereikbaarheid te beoordelen van zowel de binnendienst als de buitendienst. "Bij de binnendienst bereikten wij zelfs op alle beoordeelde onderdelen de eerste plaats", aldus een woordvoerder van Mibra.

20-12-2007 9:17

Ahrend België en Veldeman Kantoormeubelen in Hasselt hebben een overeenkomst gesloten over de overname van Veldeman door Ahrend. De samenwerking start met ingang van 1 januari 2008. De overname past in de strategie van Ahrend om haar positie op de Belgische markt voor kantoorinrichting te versterken.

Ahrend België en Veldeman hebben groeiende posities op de Belgische markt voor kantoorinrichting. Zij vullen elkaar goed aan met hun eigen herkenbare producten en diensten. Beide ondernemingen behouden hun identiteit, ondersteund door afzonderlijke verkooporganisaties.

 

Directievoorzitter Jacq de Bruin van Koninklijke Ahrend NV zegt over de overname: "Veldeman is een designgeoriënteerd bedrijf in Belgisch Limburg, dat uitstekend past bij de identiteit en de strategie van Ahrend. Hoewel Ahrend jaarlijks een gezonde autonome groei weet te realiseren, streven wij tevens internationale expansie na via overnames en het aangaan van strategische allianties. Succesvolle voorbeelden hiervan zijn onze samenwerking met Allsteel in de Verenigde Staten, Summertown in Dubai en zeer onlangs nog met Martela in Polen."

Veldeman Kantoormeubelen NV is gevestigd in Hasselt en wordt geleid door directeur Ben Goossens. Veldeman levert sinds meer dan 20 jaar advies en projectbegeleiding op het gebied van kantoorinrichting en kantoormeubilair en is een bedrijf van naam en faam in de provincie Limburg. Het bedrijf levert op dit ogenblik vooral aan kleine en middelgrote ondernemingen, de provinciale overheid en ziekenhuizen. Limburg is op dit moment één van de snelst groeiende economische regio's in België.

Ahrend België is een verkoopvestiging van Koninklijke Ahrend NV en is in België sinds 53 jaar actief op het gebied van kantoorinrichting. Het bedrijf focust zich op de verkoop van kantoormeubilair en is specialist op het gebied van conceptueel inrichtingsadvies en het creëren van eigentijdse kantooromgevingen. Op basis van een lange historie bouwde Ahrend een sterke positie op in België en levert het aan overheden, profit organisaties en het onderwijs. Ahrend streeft een top-drie positie na op de Belgische markt. Daarvoor moet het bedrijf groeien. Dit gebeurt op verschillende manieren: door autonome groei en door overnames.

 

 

20-12-2007 8:33


De wereldberoemde 'Egg Chair', ontworpen in 1958 door de Deense architect Arne Jacobsen en geproduceerd door Fritz Hansen, viert in 2008 zijn 50e verjaardag. Ter gelegenheid van het jubileum heeft Fritz Hansen besloten om een gelimiteerde oplage van 999 Eggs in een zeer exclusive en uitzonderlijke afwerking te produceren.

Deze exclusieve uitvoering is de Egg met de voorzijde in chocoladebruin leer en de achterzijde in chocoladebruin suède. De combinatie van leer en suède wordt gecompleteerd door een voet van massief brons, die met de hand is gepolijst. Elk van de 999 Egg Chairs wordt met de hand gegraveerd, onder het zitkussen, en krijgt een uniek nummer met korte tekst over het ontstaan van de Egg. Bij de stoel hoort bovendien een boek dat ter ere van de 50e verjaardag is samengesteld en in beperkte oplage is gedrukt.

"We wilden iets speciaals creëren om het gouden jubileum van dit legendarische ontwerp, van de hand van de visionaire architect Arne Jacobsen, te vieren", licht David Rosenkvist toe, Vice President Branding & Communication bij Fritz Hansen.

De Egg Chair werd oorspronkelijk ontworpen voor het SAS Royal Hotel in Kopenhagen en wordt vandaag de dag beschouwd als een internationaal ontwerpicoon. Het ontwerp is populairder dan ooit en we zien het over de hele wereld terug op beroemde en exclusieve locaties, zoals het National Art Center in Tokyo, luxueuze hotels en particuliere huizen.

De samenwerking tussen Arne Jacobsen en Fritz Hansen begon in 1934. Arne Jacobsen benaderde Fritz Hansen vanwege hun geavanceerde productietechnieken, hoge kwaliteit en vakmanschap. Ook nu is Fritz Hansen nog steeds de enige producent ter wereld die de originele Egg Chair maakt.

"Bij Republic of Fritz Hansen streven we ernaar de beeldvorming van onze klanten te verrijken met originele, beeldende, tijdloze en oprechte ontwerpen. Dat doen we door trouw te blijven aan onze oorspronkelijke filosofie; we willen mooie, originele ontwerpen van hoogwaardige kwaliteit maken", aldus David Rosenkvist. "We blijven vooruitkijken met nieuwe en spannende ideeën voor onze klassieke ontwerpen."


De stoel zal vanaf 1 februari verkrijgbaar zijn in een aantal geselecteerde winkels over de wereld.

17-12-2007 9:11

 

‘Elan' is de nieuwe meubellijn van Emmein. De eerste orders voor deze door Bart van Muylders en Markus Dürr ontworpen nieuwkomer zijn inmiddels geboekt. Dealer Klein Beernink heeft ruim twintig werkplekken met ‘Elan Style' geplaatst.

 

Deze uitleveringen zijn zo goed verlopen, dat Klein Beernink wederom orders plaatste voor circa 25 werkplekken Elan Style. Ook Stride Rite sportschoenen bestelde dertig werkplekken Elan Style via dealer Turnkeyworld.nl.

 

Dealer Ruys leverde begin oktober 26 werktafels postkamermeubilair voor de inrichting van de postkamer van een bankinstelling in het midden van het land. Emmein is verder door een aanbesteding aangewezen als één van de preferred suppliers van Jellinek Mentrum. Dit is het resultaat van samenwerking met Kern Projectinrichting.

17-12-2007 9:06


Kantoorinrichter Meinema heeft de laatste maanden diverse interessante opdrachten gescoord. Zo liet bijvoorbeeld beleggingsmaatschappij Janivo Holding een complete nieuwe inrichting verzorgen door Meinema Kantoormakers. Een soortgelijke grote opdracht werd kort daarna ontvangen van Mn-Services uit Rijswijk. Tenslotte kon Meinema een grote order noteren voor bureau- en vergaderstoelen voor Telfort in Amsterdam Zuid-Oost. De drie opdrachten bij elkaar waren goed voor ruim een kwart van de begrootte jaaromzet.


Meer nieuws van Meinema: de verkoop buitendienst is uitgebreid met twee account managers: Hans Otting en Paul Baars. Zij doorlopen eerst een trainingstraject waarin productkennis, proceskennis en inrichtingskunde is opgenomen. Daarna zullen zij aan relaties in hun rayon worden geïntroduceerd
14-12-2007 15:54


De internationaal opererende Duitse stoelenfabrikant KFF Design vergroot zijn stoffencollectie en gaat samenwerken met de Deense meubelstoffenwever Gabriel. Deze mondiaal actieve stoffenfabrikant is vooral gerenommeerd op projectgebied.

Gabriel is gespecialiseerd in de ontwikkeling, fabricage en marketing van meubelstoffen en aanverwante producten. Het bedrijf beheerst een groot deel binnen het distributiekanaal, waardoor men snel kan reageren. KFF verwacht dan ook redelijk wat synergie-effecten uit deze samenwerking te kunnen krijgen, omdat de doelgroep voor een groot deel al bekend is met de stoffen van Gabriel en omdat men makkelijk via internet kleur stalen kan bestellen.

"Samen met de andere reeds bestaande stoffencollecties, heeft KFF nu een compleet stoffenprogramma, dat alle behoeftes binnen de project markt kan bevredigen", aldus de woordvoerder van de Duitse stoelenfabrikant. "Naast de leder-collectie is er nu ook een ruim aanbod aan stoffen."

Hoewel KFF alle Gabriel-stoffen kan bestellen, concentreert men zich op een 7-tal collecties: Gaja, Pixel, Europost, Interglobe, Argos, Luna, en Fame. Al deze stoffen voldoen aan de hoge voorwaarden voor de projectmarkt en zijn zeer brandvertragend.
13-12-2007 10:31


De eerste paal van het Sixmahûs ging op 6 december de grond in. Het Sixmahûs is het nieuwe onderkomen van onder andere de BOS Groep, een bedrijf voor kantoor- en projectinrichting. Het 'hûs' wordt een nieuw markant kantoorgebouw aan de Sixmastraat/Oostergoweg in Leeuwarden. Exact 51 jaar na de oprichtingsdag van BOS, is de eerste paal de grond in gegaan. Die handeling markeerde het einde van het jubileumjaar voor de BOS Groep.

Op 6 december 1956 startte Wim Bos met een winkel  aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden. Nadat de winkel te klein werd, verhuisde BOS in 1979 naar de Ouddeelstraat in Leeuwarden. In de afgelopen vijf decennia is er veel veranderd in de branche voor kantoor- en projectinrichting. Vooral de opkomst van internet heeft de sector ingrijpend veranderd. De BOS Groep heeft zich sterk aangepast aan de tijd en zich gespecialiseerd in dienstverlening: van productenleverancier naar adviseur.

Deze verschuiving in werkzaamheden wordt goed uitgedrukt in de wijze waarop BOS de wensen van de klant vertaalt in concrete oplossingen. Vanuit de diverse functionaliteiten (commercieel, binnenhuisarchitect en binnendienst) worden teams samengesteld, die gezamenlijk een project van een klant behartigen. De concepten krijgen vorm door gebruik te maken van digitale presentatietechnieken. De showroom van de nieuwbouw zal daarom geen traditionele productpresentatie zijn, maar een plek om inspiratie op te doen. Een bijzondere ontvangst- en presentatieruimte met 'state-of-the-art' kantoormeubilair.

De verschuiving heeft onlangs verder vorm gekregen met de lancering van twee divisies: BOS Design en BOS Office. BOS Design verzorgt totaalconcepten voor werkomgevingen. BOS Office levert de producten die de werkplek compleet maken: van printer tot paperclip. Meer informatie over de BOS Groep is na te lezen op: http://www.insideinformation.nl/www.bos-groep.nl.

De BOS Groep zal zich begin 2009 vestigen op de bovenste twee etages van het nieuwe kantoorgebouw, met een fraai uitzicht op de 'blauwe long' van Leeuwarden. Een representatieve ontmoetingsplaats om facilitair managers, architecten en andere interieurinrichters te inspireren met verrassende totaalconcepten voor werkomgevingen.
13-12-2007 8:48


Het topmanagement  van Promosedia is van samenstelling veranderd met de aanstelling van Matteo Tonon als nieuwe voorzitter. De 28-jarige Tonon is de opvolger van Pierpaolo Costantini.

Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Tonon al de nodige ervaring opgedaan in managementfuncties binnen de 'stoelenwereld'. De nieuwe 'Promosedia-president' zit in het directieteam van Tonon & Cspa dat wordt geleid door zijn vader en dat is gevestigd in het Italiaanse Manzano. Het familiebedrijf werd opgericht door zijn overgrootvader in 1926.

Matteo Tonon is vice-voorzitter van de Associazione Industriali di Udine en voorzitter van de Gruppo Giovani Imprenditori della provincia di Udine. Hij maakt tevens deel uit van de Raad van Bestuur van de FLAy.
"Mijn eerste taak als voorzitter van de Promosedia zal zijn om een algemene strategie te ontwikkelen in samenwerking met alle betrokkenen. Mijn aanstelling komt voort uit een verlangen om onze sector te beschermen en om nieuwe mogelijkheden voor groei te creëren. Dit alles in nauwe samenwerking met de ASDI, de Kamer van Koophandel en de regionale en provinciale autoriteiten."

De nieuwe voorzitter wil daarnaast graag een optimistische boodschap uitdragen met betrekking tot de sector zitmeubilair in het algemeen en het stoelenevenement Promosedia in het bijzonder. "Onze sectdor biedt ongelooflijke mogelijkheden. We zullen dat ook duidelijk moeten maken aan de buitenwereld, zodat de regio Udine de potentiéle groei ten volle kan benutten."

De Promosedia is een jaarlijks terugkerend internatinoaal vakevenement voor de stoelensector en wordt gehouden in Udine, dat van oudsher een 'meubelbolwerk' is.

 

 

11-12-2007 16:21


Na een jarenlange intensieve samenwerking is gezamenlijk besloten dat Jan Krediet uit Steenwijk de activiteiten van GTC International per 1 januari 2008 zal overnemen. De firma wordt daarmee partner in het Europese MACH3000-netwerk.

Jan Krediet European Furniture Logistics in Steenwijk is gespecialiseerd in transport en warehousing van meubelen. De belangrijkste landen voor de meubeldistributie zijn de Benelux, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Groot-Brittannië en Ierland. Via partner GTC International worden ook Scandinavië en Zuid-Europa bediend.

De nevenvestiging van Jan Krediet in Culemborg heeft zich toegelegd op de levering van keukens aan particuliere afleveradressen. GTC International is als expediteur partner van het Europese MACH3000-netwerk. Dit netwerk van meubeltransporteurs heeft in vrijwel elk Europees land een partner die in eigen land de afhalingen en de distributie verzorgt.

Jan Krediet had via GTC International al indirect toegang tot MACH3000, maar zal per 1 januari 2008 volwaardig partner van dit netwerk worden. Rogier Stoop van GTC International wordt op diezelfde datum commercieel directeur bij Jan Krediet. Martijn Krediet blijft algemeen directeur.

De komende jaren gaan veel huidige internationale ontwikkelingen zich doorzetten bij de firma. Bijvoorbeeld de schaalvergroting bij fabrikanten en in de retail, de explosieve toename van congestie, de invoering van de digitale tachograaf en de afbouw van chauffeursuren als gevolg van de invoering van de 48-urige werkweek. Juist vanwege deze ontwikkelingen zal de nieuwe situatie bij Jan Krediet en de deelname aan MACH3000 voordelen bieden. De schaalvergroting zorgt voor kostenbeperking en biedt meer mogelijkheden voor de ontwikkeling van automatiseringssystemen. Bovendien heeft de integratie van de systemen in de diverse landen een optimalisatie van de informatievoorziening tot gevolg.
11-12-2007 9:23


Henny Groeneweg is de nieuwe voorzitter van de Centrale Bond van Meubelfabrikanten (CBM). Hij volgt Wim Heinen, die na 5 jaar de CBM-voorzittershamer aan de wilgen hangt, op. Onlangs hield Groeneweg voor de CBM-leden zijn eerste jaarrede, waarbij hij onder andere het belang van goed onderwijs aantipte.

In zijn jaarrede stelde Groenweg direct maar de hamvraag; Hoe houden we een gezonde producerende bedrijfstak in Nederland? “Misschien zult u zeggen: behoud van productie in Nederland is geen doelstelling maar de uitkomst van een ontwikkeling. Daar hebben we niet of nauwelijks invloed op. En dan wordt er gewezen op de uittocht naar China en andere oostelijke gebieden. Natuurlijk kun je daar je ogen niet voor sluiten. Er kunnen goede redenen zijn voor verplaatsing van de productie. Daar is niets mis mee. Het kan een bedrijf juist sterker maken in zijn marktpositie. Tegelijkertijd zeg ik echter: er zijn nog steeds volop mogelijkheden voor de productie in Nederland. En laten we wel zijn: de praktijk bewijst het met meer dan 22.000 mensen die hun brood verdienen in onze mooie sector. Als CBM zien we het als onze missie daaraan verder te werken.”

Groeneweg benadrukte tegen over de aanwezige leden dat de sleutel tot succes daarbij wat hem betreft in grote mate ligt bij het onderwijs en in het verlengde daarvan ‘vakmanschap’. “Een onderwerp dat mij na aan het hart ligt is onderwijs. Als bedrijfsleven moeten we daarin actiever participeren. We moeten zoeken naar andere manieren om jongeren op te leiden. Zo ben ik zelf betrokken bij het initiatief in mijn regio op VMBO niveau. Daar is een cursus ‘leren werken’ ontwikkeld. De scholen, maar vooral ook de ouders worden erin betrokken om jongeren weer te motiveren. Het lijkt erop dat er in de maatschappij een omslag in het denken ontstaat. Vakmanschap mag weer. Een jongere mag weer een vak leren en hoeft zich niet alleen maar vol te proppen met algemene kennis met als resultaat dat hij met twee linkerhanden en een hoofd vol nutteloze informatie het bedrijfsleven binnenkomt”, aldus Groeneweg, die professionaliteit van groot belang acht. “Verhoging van de professionaliteit van het management, het kader en op de werkvloer. Daaraan zullen we in de bedrijven hard moeten blijven werken, bijvoorbeeld door het EVC-traject. Sinds enkele jaren experimenteert onze SSWM, de Stichting Scholing Werkgelegenheid Meubel met het zogenaamde EVC traject. EVC staat voor erkenning van verworven competenties. Vaak hebben werknemers die al jaren aan een bedrijf verbonden zijn wel de praktijkervaring voor een bepaalde functie maar zijn zij niet officieel gekwalificeerd daarvoor. In een verkort traject kunnen ze alsnog het diploma halen. De praktijkervaring van een medewerker wordt op die manier gewaardeerd en erkend. Ook de doorstroming in een bedrijf wordt daardoor bevorderd.”

Ook de professionalisering van het kader is volgens Groenwegen van groot belang. “Er is een toenemende behoefte aan medewerkers op HBO niveau. Het is dan ook een goede zaak dat gewerkt wordt aan een tweejarige HBO-opleiding met een zogenaamde ‘associate degree’ kwalificatie. Die opleiding biedt kansen voor MBO’ers die al in de industrie werken maar behoefte hebben aan extra scholing. Gericht op onze sector kunnen ze een aanvullende opleiding volgen op HBO niveau. Komend jaar zal de eerste opleiding van start gaan.”

Het is overigens niet allemaal positief wat er over het onderwijs valt te vermelden, zo wist Groenwegen te melden. De overheid voert daarbij volgens hem een tweeslachtige beleid. “De regering lijkt het belang van vakonderwijs met de mond te beleiden. Maar op zoek naar geld om de voorgenomen verhoging van salarissen van onderwijzers, leraren en docenten te financieren, dreigt de staatssecretaris het budget voor de kenniscentra zoals de SH&M te korten. Enerzijds vraagt de overheid van die kenniscentra om extra inspanningen gericht op een betere aansluiting van de beroepsopleidingen op de arbeidsmarkt en tegelijkertijd wordt het budget gekort. Dit is niet realistisch en daarom hebben wij dan ook samen met andere organisaties een dringend beroep op de staatssecretaris gedaan om van deze korting af te zien.”
08-12-2007 10:48

e-stairs2_milionairsf1

Het Barneveldse trappenbedrijf EeStairs neemt als enige trappenproducent deel aan de beurs voor mensen met een dikke portemonnee: de MiljonairFair (tot en met 10 december in Amsterdam RAI). Directeur Cornelis van Vlastuin: "Veel van onze trappen zijn een voorbeeld van design, ze zijn vernieuwend van vorm en materiaal en daardoor interessant voor mensen die minder naar kosten hoeven te kijken.''

EeStairs heeft voor deze beurs een opvallende stand laten ontwerpen met 'onmogelijke' trappen en ongebruikelijke materialen. "Een bewuste keus, want één van onze motto's is dat wij het onmogelijke mogelijk maken. Een voorbeeld is onze spiltrap op één vierkante meter. Niemand dacht dat het kon, wij hebben het gedaan, inmiddels ook gepatenteerd en de trap past zelfs op iets minder dan een vierkante meter. Wij werken de vraag van de klant uit tot een concreet voorstel en we doen dat met veel durf. Dat levert andere trappen op dan de doorsnee producten. Daarom willen wij ons ook op deze MiljonairFair presenteren. Het is net als met kleding. De grote ontwerpers laten hun modellen zien aan mensen met een ruime beurs. Vervolgens worden de modellen geschikt gemaakt voor confectie en komen ze voor een groot publiek in aanmerking."

e-stairs2_milionairsf2

De directeur vervolgt: "Wij verwachten op de MiljonairFair mensen te treffen die het leuk vinden om zeer speciale trappen in hun woon- of werkomgeving te hebben. Trappen die de persoonlijkheid van de klant accentueren, die meer zijn dan een accessoire, die een onderdeel vormen van de gehele architectuur. Met een trap kun je je uitstraling bevestigen. Het is niet zomaar een detail, het is een zeer in het oog springend onderdeel van een woning of gebouw. Dat presenteren we ook in onze stand met onmogelijke trappen.''

De MiljonairFair is inmiddels een begrip in Nederland en krijgt in de landelijke pers veel aandacht. EeStairs is het eerste Barneveldse bedrijf dat zich heeft ingeschreven. Van Vlastuin: "Dat had wel wat voeten in de aarde. De beurs wordt tot en met 10 december gehouden, dus ook op zondag. Het is niet gebruikelijk om als exposant dan op zondag niet aanwezig te zijn."

De trappen in de stand van EeStairs wekken nieuwsgierigheid op. Het zijn juweeltjes die zomaar ergens beginnen of in het niets eindigen, haast als een kunstwerk van Escher. "Dat is precies wat we willen bereiken: mensen nieuwsgierig maken naar onze producten. Verder zijn we echt van de no-nonsense. We maken trappen en dat doen we graag en met veel liefde en plezier. Maar we zijn nog steeds gewone mensen met eigen opvattingen. En dat kan ook op de MiljonairFair.''

e-stairs2
e-stairs1
07-12-2007 9:08

Na een jarenlange intensieve samenwerking is gezamenlijk besloten dat Jan Krediet BV de activiteiten van GTC International BV per 1 januari 2008 zal overnemen.

Jan Krediet European Furniture Logistics in Steenwijk is gespecialiseerd in transport en warehousing van meubelen. De belangrijkste landen voor de meubeldistributie zijn de Benelux, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Groot-Brittannië en Ierland. Via partner GTC International worden ook Scandinavië en Zuid-Europa bediend. De nevenvestiging van Jan Krediet in Culemborg heeft zich toegelegd op de levering van keukens aan particuliere afleveradressen.

 

GTC International is als expediteur partner van het Europese MACH3000-netwerk. Dit netwerk van meubeltransporteurs heeft in vrijwel elk Europees land een partner die in eigen land de afhalingen en de distributie verzorgt. Jan Krediet had via GTC International al indirect toegang tot MACH3000, maar zal per 1 januari 2008 volwaardig partner van dit netwerk worden. Rogier Stoop van GTC International zal op diezelfde datum commercieel directeur worden bij Jan Krediet; Martijn Krediet blijft algemeen directeur.

De komende jaren zullen veel huidige internationale ontwikkelingen zich doorzetten, bijvoorbeeld de schaalvergroting bij fabrikanten en in de retail, de explosieve toename van congestie, de invoering van de digitale tachograaf en de afbouw van chauffeursuren als gevolg van de invoering van de 48-urige werkweek.

Juist vanwege deze ontwikkelingen zullen de nieuwe situatie bij Jan Krediet en de deelname aan MACH3000 voordelen bieden. De schaalvergroting zorgt voor kostenbeperking en biedt meer mogelijkheden voor de ontwikkeling van automatiseringssystemen. Bovendien heeft de integratie van de systemen in de diverse landen een optimalisatie van de informatievoorziening tot gevolg. Ook aan de uitgebreidere wensen van internationale klanten - waaronder de toenemende behoefte aan warehousing en container shipping - kan gezamenlijk beter tegemoet gekomen worden.

Jan Krediet beoogt om als steunpunt in Nederland een gateway naar Europa te zijn op het gebied van de meubellogistiek. Door schaalvergroting kunnen er ook in de toekomst betaalbare en optimale logistieke oplossingen geboden worden.

06-12-2007 9:05


opening_1
De tentoonstelling is geopend door de burgemeester van Culemborg, R. van Schelven (midden, rechts).

Na de jubileumtentoonstelling 'Uit het interieur van W.H. Gispen' is er weer een nieuwe expositie in het Gispen Museum te bezichtigen. De titel: 'Het bedrijf Gispen: kantoormeubilair door de jaren heen'.

Dit keer is er gekozen voor het kantoormeubilair als thema. In de vier ruimtes van het museum wordt aandacht geschonken aan het kantoor in de jaren '30-‘40: denk aan meubelen van W.H. Gispen in de sfeer van Huis Sonneveld en Raadhuis Hilversum van Dudok en de Pelko-meubelen uit de Tweede Wereldoorlog. In het kantoor van de jaren '50 mag het 'Presidentbureau' en de 'President-bureaustoel' met neigmechanisme natuurlijk niet ontbreken. Het 'Kleurodesk-bureau' ('er komt kleur in het kantoor') en kantoormeubelprodramma 'AZ' (uitgebracht ter ere van het 50-jarig bestaan van het bedrijf) van André Cordemeyer staat voor Gispen in de jaren '60 en het succesvolle kantoormeubelprogramma 'ST' (SchakelTafel) van Jan Jacobs is representatief voor de jaren '70. In de wandvitrines wordt voornamelijk aandacht geschonken aan bureaustoelen die het tijdsbeeld tevens zullen ondersteunen.

Naast deze producten van Gispen is er volop aandacht voor de grafische vormgeving van het bedrijf. Hiertoe zijn uitvergrotingen aan de wanden geplaatst met een collage van catalogi, affiches en ander reclamemateriaal.


De tentoonstelling is onlangs geopend door de burgemeester van Culemborg, tevens lid van het Comité van Aanbeveling van de Stichting Gispen Collectie, R. van Schelven, in aanwezigheid van sponsors en bruikleengevers.

De tentoonstelling 'Het bedrijf Gispen: kantoormeubilair door de jaren heen', samengesteld door de Stichting Gispen Collectie, is te bezichtigen in het Gispen Museum, gevestigd in het hoofdkantoor van Gispen International in Culemborg. Het museum is op afspraak iedere werkdag van 9.00 tot 17.00 uur vrij toegankelijk.

museum_2
De nieuwe tentoonstelling heeft als titel 'Het bedrijf Gispen: kantoormeubilair door de jaren heen'.

museum_1
museum_3

06-12-2007 8:53

 

De jaarrede van de nieuwe CBM-voorzitter Henny Groeneweg is hieronder integraal weergegeven.

'Ja, daar sta ik dan. Opvolger van Wim die een succesvolle bestuurscarrière van 25 jaar achter de rug heeft. Als bestuurslid weet je uiteraard wat er in de sector speelt en ben je er nauw bij betrokken. Maar om het boegbeeld van de sector te zijn is toch iets anders.

 

Hoewel tegenwoordig alom de roep klinkt dat we langer moeten doorwerken, kan ik u geruststellen. Ik zal die 25 jaar, zoals Wim, niet halen. Toen ik gevraagd werd om Wim op te volgen, heb ik daar toch wel enige tijd over moeten nadenken. Het leek mij geen eenvoudige taak een man op te volgen die de afgelopen 5 jaar met succes als voorzitter de CBM heeft geleid.

En het vroeg ook overleg. Mijn gezin en mijn bedrijf komen op de eerste en tweede plaats. En dan is er dus wel enig achterbanberaad nodig om er zeker van te zijn dat mijn vrouw en mijn collega's in de directie zich kunnen vinden in mijn beslissing. Na de zegen van mijn achterban te hebben ontvangen, heb ik ja gezegd en ik zal u aangeven waarom.

 

Ik zie het als een uitdaging. Een uitdaging die ik wil aangaan samen met de andere bestuursleden en de vele leden die actief zijn binnen de CBM.

Ik geloof erin. Ik geloof in de toekomst van onze sector, alle negatieve verhalen ten spijt. Dat geloof in de toekomst vormt tegelijkertijd een uitdaging.

 

Een uitdaging die is samen te vatten met de vraag: hoe houden we een gezonde producerende bedrijfstak in Nederland.

Misschien zult u zeggen: behoud van productie in Nederland is geen doelstelling maar de uitkomst van een ontwikkeling. Daar hebben we niet of nauwelijks invloed op. En dan wordt er gewezen op de uittocht naar China en andere oostelijke gebieden. Natuurlijk kun je daar je ogen niet voor sluiten. Er kunnen goede redenen zijn voor verplaatsing van de productie. Daar is niets mis mee. Het kan een bedrijf juist sterker maken in zijn marktpositie.

Tegelijkertijd zeg ik echter: er zijn nog steeds volop mogelijkheden voor de productie in Nederland. En laten we wel zijn: de praktijk bewijst het met meer dan  22.000 mensen die hun brood verdienen in onze mooie sector. Als CBM zien we het als onze missie daaraan verder te werken.

 

Aan dat proces wil ik graag leiding geven en daarbij is het niet de bedoeling dat ik in allerlei commissies ga zitten. Daarvoor hebben we een professioneel bureau in Haarlem. Daar zitten de mensen die professioneel onze belangen behartigen. Zij staan voor ons in de frontlinie als het gaat om versterking van de infrastructuur van onze sector en als het gaat om de lobby bij de nationale en Europese overheden.

Een goed voorbeeld daarvan is de kwestie rond houtstof. De vakbonden sturen al jaren aan op verlaging van de grensaarde beneden de huidige 2 mg. Naar onze mening is dit in een aantal arbeidssituaties technisch niet haalbaar en wij hebben deze opvatting onderbouwd met onderzoek. Uiteindelijk moest minister Donner het verlossende woord spreken. Vooralsnog blijft de huidige 2 mg als grens gehandhaafd.

Wat zijn dan de thema's waar we de laatste jaren aan werken en die ook de komende tijd centraal staan.

Enkele jaren geleden hebben we onder het voorzitterschap van Wim een roadmap studie gedaan. Een verkenning van de toekomst. Hoe zou deze er in 2010 uit kunnen zien? Dat leverde een aantal scenario's op. De weg daar naartoe kan voor ieder bedrijf een andere zijn. Maar om de koers te kiezen moet je eerst je route naar die toekomst bepalen. Voor die koersbepaling zijn een aantal strategische pijlers benoemd zoals proces- en organisatie-innovatie, productontwikkeling, marketing en communicatie, buitenland en vakopleiding. Deze pijlers kunnen helpen om die toekomst te bereiken.

 

Op enkele van die thema's wil ik dieper ingaan.

Een onderwerp dat mij na aan het hart ligt is onderwijs. Als bedrijfsleven moeten we daarin actiever participeren. We moeten zoeken naar andere manieren om jongeren op te leiden. Zo ben ik zelf betrokken bij het initiatief in mijn regio op VMBO niveau. Daar is een cursus "leren werken" ontwikkeld. De scholen, maar vooral ook de ouders worden erin betrokken om jongeren weer te motiveren.

Het lijkt erop dat er in de maatschappij een omslag in het denken ontstaat. Vakmanschap mag weer. Een jongere mag weer een vak leren en hoeft zich niet alleen maar vol te proppen met algemene kennis met als resultaat dat hij met twee linkerhanden en een hoofd vol nutteloze informatie het bedrijfsleven binnenkomt.

 

Op weg naar de toekomst is verhoging van dat vakmanschap, van de professionaliteit een belangrijk thema. De roadmap studie laat zien dat dit een voorwaarde is om de concurrentie op de wereldmarkt aan te kunnen. Verhoging van de professionaliteit van het management, het kader en op de werkvloer. Daaraan zullen we in de bedrijven hard moeten blijven werken.

Ik zal u er een paar voorbeelden van geven.
- Sinds enkele jaren experimenteert onze SSWM, de Stichting Scholing Werkgelegenheid Meubel met het zogenaamde EVC traject. EVC staat voor erkenning van verworven competenties. Vaak hebben werknemers die al jaren aan een bedrijf verbonden zijn wel de praktijkervaring voor een bepaalde functie maar zijn zij niet officieel gekwalificeerd daarvoor. In een verkort traject kunnen ze alsnog het diploma halen. De praktijkervaring van een medewerker wordt op die manier gewaardeerd en erkend. Ook de doorstroming in een bedrijf wordt daardoor bevorderd.

- De samenwerkingsverbanden lijken de goede koers te hebben gevonden. Vorig jaar hebben zij een nieuwe aanpak geformuleerd. Zo zijn de zogeheten voorschakeltrajecten georganiseerd om de kwaliteit van de instroom te verhogen. Ook is gezocht naar een regionale versterking. De opleidingscoördinatoren krijgen meer uren ter beschikking om het aanspreekpunt in de regio te zijn. Tenslotte blijkt het flexibel instromen van leerlingen een positief effect te hebben.
Mede door een subsidie van het Europees Sociaal Fonds lijken de noodzakelijke vernieuwingen hun vruchten af te werpen. Het aantal leerlingen is met 35% toegenomen. En dat in een tijd dat jongeren die een opleiding willen volgen een schaars goed lijken te worden. En wij maar denken dat jongeren niet gemotiveerd zijn voor een opleiding. Nee, uit bovenstaand blijkt juist dat we jongeren kunnen interesseren voor onze sector als we ze maar op de juiste wijze aanspreken en daarin durven investeren.

- Zoals gezegd professionalisering geldt evenzeer voor management en kader. Er is een toenemende behoefte aan medewerkers op HBO niveau. Het is dan ook een goede zaak dat gewerkt wordt aan een tweejarige HBO-opleiding met een zogenaamde Associate Degree kwalificatie. Die opleiding biedt kansen voor MBO'ers die al in de industrie werken maar behoefte hebben aan extra scholing. Gericht op onze sector kunnen ze een aanvullende opleiding volgen op HBO niveau. Komend jaar zal de eerste opleiding van start gaan.

 

Zelf ben ik betrokken bij het HBO-onderwijs in Noord-Holland. In Holland Alkmaar is gestart met een duale studiemogelijkheid genaamd Bouw Talent.

Een initiatief van Bouwend Nederland en een samenwerkingsverband met werkgevers zoals bouw- en infrabedrijven, ingenieurs-, constructie- en architectenbureaus, gemeenten en woningcorporaties.

Het programma biedt een praktijkgerichte HBO opleiding waarbij studenten een deel van hun studie in dienst zijn van een bedrijf en een dag in de week naar school gaan.

Zeer positief ontvangen en volgens mij ook een prima mogelijkheid voor onze sector.

 

Het is overigens niet allemaal positief wat er over het onderwijs valt te vermelden. De regering lijkt het belang van vakonderwijs met de mond te belijden. Maar op zoek naar geld om de voorgenomen verhoging van salarissen van onderwijzers, leraren en docenten te financieren, dreigt de staatssecretaris het budget voor de kenniscentra zoals de SH&M te korten. Enerzijds vraagt de overheid van die kenniscentra om extra inspanningen gericht op een betere aansluiting van de beroepsopleidingen op de arbeidsmarkt en tegelijkertijd wordt het budget gekort. Dit is niet realistisch en daarom hebben wij dan ook samen met andere organisaties een dringend beroep op de staatssecretaris gedaan om van deze korting af te zien.

Dames en heren, dit jaar is voor het eerst een Wereldcongres van de meubelindustrie in China gehouden. Thema was de globalisering. Hoe gaan de landen in de verschillende werelddelen daarmee om. Natuurlijk zijn er grote verschillen in het ontwikkelde rijke  Europa en de opkomende economieën. Maar tegelijkertijd hoor je dat de verschillen in visie ook weer niet zo groot zijn. Ook China heeft last van  concurrentie op de lonen en ziet dat productie wegvloeit naar landen als Vietnam, waar arbeid nog goedkoper is. Dus wat zeggen die Chinezen: "We moeten meer waarde toevoegen en dat gaan we doen door merken te ontwikkelen, de  productie te innoveren en nieuwe producten op de markt te zetten. Zij gaan ons beconcurreren met de middelen die wij zelf in de strijd gooien om de concurrentie aan te kunnen." Hun boodschap is geen andere dan die wij in Nederland verkondigen.  Natuurlijk hebben wij op die punten een voorsprong. We zullen moeten knokken om die voorsprong te behouden; dat is een prachtige uitdaging.

Zoals ik heb gezegd, productontwikkeling is een van de pijlers op weg naar de toekomst. En op dat vlak werken we nauw samen met onze Belgische zusterorganisatie Fedustria. We zijn concurrenten, maar we hebben ook gezamenlijke belangen. Sinds een paar jaar organiseren wij samen trendseminars en seminars over bepaalde thema's, zoals Nieuw Materialen of Licht. Die bijeenkomsten hebben tevens als doel om fabrikanten, toeleveranciers en ontwerpers met elkaar in contact te brengen. De samenwerking met onze Belgische collega's bevalt goed en heeft ertoe geleid dat onlangs een handboek Productontwikkeling als Belgisch-Nederlandse coproductie is verschenen.

Onze activiteiten op het vlak van innovatie zullen we doortrekken naar volgend jaar. Zo staat een innovatie positie studie op de agenda.

 

Daarbij willen we vooruit kijken naar relevante technologische ontwikkelingen en nieuwe materialen die voor de sector van belang kunnen zijn.

Het is de bedoeling dat deze studie een aanloop vormt naar deelname aan de zogenaamde IPC-regeling. IPC staat voor Innovatie Prestatie Contracten.  De subsidieregeling IPC stimuleert ondernemers om hun individuele innovatieplannen te realiseren door middel van samenwerking en kennisoverdracht. De ondernemers voeren tijdens het IPC hun eigen innovatieplannen uit en werken voor wat betreft collectieve projecten samen met andere IPC deelnemers.

 

Samenwerking is belangrijk. Samenwerking vormt de basis van onze organisatie.  De CBM is in 1912 opgericht in de overtuiging dat we samen een aantal zaken beter kunnen regelen. Ook nu is samenwerking nog steeds actueel in een branche van vooral kleine en middelgrote ondernemingen. Één activiteit op dit vlak wil ik eruit lichten. De laatste tijd zijn wij in de interieurbouw zeer succesvol bij het matchen van vraag en aanbod. Bij capaciteitsproblemen helpen de interieurbouwers elkaar steeds vaker via het systeem van vraag en aanbod. Meldt een bedrijf bij de CBM dat hij capaciteit beschikbaar heeft of capaciteit zoekt, dan ligt dit vijf minuten later bij meer dan 300 interieurbouwbedrijven. Dit jaar zullen er zo'n 120 matches tot stand komen. Daarmee zijn vele honderden manuren gemoeid.

 

Tenslotte nog een enkel woord over de gang van zaken in de bedrijfstak. Ik wil daar kort over zijn. In het huishoudelijk deel van de vergadering heeft de Rabobank daarop al zijn visie gegeven.

Kort samengevat komt het neer op het volgende. Het herstel dat zich in 2006 liet zien, heeft zich in 2007 doorgezet. Dat geldt met name voor de interieurbouw en toelevering met omzetstijgingen van 12 respectievelijk 7 procent. De woonmeubelsector doet het dit jaar minder. In de eerste helft van het jaar bleef de binnenlandse omzetstijging steken op zo'n 2 procent. Trek daar de prijsstijging van grondstof af en er valt geen groei te bespeuren.

 

Dames en heren, ik had het zojuist over samenwerking. Samenwerking was belangrijk, is belangrijk en zal naar mijn mening nog veel belangrijker worden.

Als je niet kunt delen, dan kun je ook niet vermenigvuldigen, zoals het spreekwoord zegt. Met zijn allen willen we niet een slag winnen, maar de strijd. Daarvoor moeten we samenwerken om kennis en kunde te delen en om ons vak beter te leren beheersen en dan bedoel ik de totale breedte van het vak.

 

Ik neem even als voorbeeld de horeca.

Je moet niet alleen goed kunnen koken, maar ook een goede gastvrouw of gastheer zijn en mooi kunnen opdienen in een verzorgd en sfeervol restaurant. Dan kun je goed je brood verdienen en groeien. Misschien dat een pannenkoekhuis beter rendeert, maar we kunnen niet allemaal pannenkoeken bakken.

Laten wij dan als branche het mooie werk maken en door nog beter samen te werken sterker komen te staan in de mondiale concurrentie.

 

Ik wil graag met u en het bestuur samenwerken en ik vertrouw erop dat u dat ook met mij wilt doen. Ik dank u hartelijk voor uw aandacht'.

 

06-12-2007 8:41

cbm-heinen
Ex-voorzitter Wim Heinen.

Tijdens de algemene ledenvergadering op 4 december heeft Wim Heinen de voorzittershamer neergelegd en deze overgedragen aan Henny Groeneweg.

Voor Wim Heinen betekent dit de afsluiting van een lange bestuurlijke carrière. Op vele terreinen heeft hij de CBM gediend. Zo was hij in 1983 de eerste voorzitter van het Bedrijfskundig Technisch Centrum. In hetzelfde jaar trad hij toe tot het bestuur. In 1987 werd hij lid van het Dagelijks Bestuur en was van 1991 tot 2002 penningmeester. In 2002 volgde hij Just Nuyens op als voorzitter.

Zijn opvolger Henny Groeneweg hield tijdens het openbaar deel van de vergadering zijn eerste jaarrede. Daarin spreekt hij uit nog volop mogelijkheden te zien voor productie in Nederland. Innovatie, productontwikkeling, marketing, oriëntatie op het buitenland en vakopleiding zijn volgens hem de pijlers waarop de weg naar de toekomst is geplaveid.

cbm-groeneweg 
De nieuwe voorzitter van de CBM, Henny Groeneweg.

03-12-2007 9:03

De Oostenrijkse kantoormeubelproducten Svoboda is het nieuwe boekjaar (vanaf aparil 2007) goed gestart. Tot nog toe kon in eigen land een omzetstijging van ruim 30 procent worden genoteerd.

 

Een belangrijke bijdrage aan de toegenomen omzet leverden diverse grote projecten, onder andere voor Wien Energie, C&A, Buwog, de Oostenrijkse Volksbanken en Internorm. Trots is men bij Svoboda ook op de inrichting van zeven hogescholen in Oostenrijk.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >