Nieuws


26-01-2007 14:28

De Internationale Möbelmesse (IMM) was een groot succes. Dat meldt de organisatie van het evenement dat van 15 tot en met 21 januari gehouden werd in het beurscomplex van Keulen. “De veelal op emoties gerichtte invulling van de vele beursstands inspireert klanten en zorgt op die manier voor een stimulans voor de meubelbranche”, aldus Wolfgang Kranz, directeur van de Koelnmesse.

De Keulse meubelbeurs is niet hét topevenement op de internationale meubelkalender – die titel is nog altijd voor de Milaanse Salone del Mobile – maar vormt veelal toch een goede indicatie voor de stand van zaken in de meubelbranche. Dirk-Uwe Klaas, directeur van de Duitse branchevereniging Verband der Deutschen Möbelindustrie (VDM) is naar aanleiding van de dit maal ook in letterlijk zin zonnige editie van de IMM vol vertouwen over de toekomst van de meubelindustrie: “Er werden veel orders geschreven in Keulen”, vertelt Klaas. “Het optimisme is een vingerwijzing voor de positieve ontwikkeling die we in 2007 kunnen verwachten.”

bewerkt1
Lila is dé nieuwe trendkleur

Op de IMM waren dit jaar 1.301 exposanten uit 57 landen te vinden. De organisatie schat het totaal aantal bezoekers op 115.000. Een flink deel van die bezoekers toonde belangstelling voor het nieuwe beursonderdeel ‘Architecture Code Cologne’, waar aandacht werd geschonken aan de onderwerpen architectuur, interieur en design. Ook de twee ‘Ideal Houses’, ontworpen door de wereldvermaarde architecte Zaha Hadid en de ontwerper Naoto Fukasawa, vormden volgens de organisatie opnieuw een populair beursonderdeel. Hetzelfde gold voor de designtentoonstellingen [d3], Inspired by Colgne en ‘NRG’ waar vooral aandacht was voor ontwerpen en ideeën van jong aanstormend designtalent. 

imm_hadid_bewerkt
Een 'Ideal House', ontworpen door sterarchitecte Zaha Hadid

De IMM toonde een aantal opmerkelijk trends. Naast de aandacht voor nostalgie en ‘emotionele’ producten viel bijvoorbeeld het veelvuldige gebruik van de kleur lila op. “Dat is duidelijk dé nieuwe kleur voor beklede meubelen”, stelt de beursorganisatie vast. “In combinatie met het gebruik van donkere houtsoorten levert dit een smaakvol nieuw interieurbeeld op.” Ook leer blijft poplair. Het zelfde geldt voor technologische oplossing als in meubilair geïntegreerde platte beeldschermen, die door meerdere exposanten getoond werden.

imm_bewerkt2
Leer is nog steeds 'hot'

“Over het algemeen zien we een afkeer van prijsgunstige meubels ten bate van producten met werkelijke meerwaarde”, resumeert de beursorganisatie. “Kwaliteit is weer erg belangrijk.”
Ook in 2008 zal de IMM weer een poging doen de nog altijd onaantastbare positie van milaan als ‘meubelbeursstad nummer één’ aan te vallen. De volgende IMM zal plaats vinden van 14 tot en met 20 januari 2008.
24-01-2007 13:27


Werkgevers gaan zich steeds vaker bemoeien met het eetpatroon en de leefstijl van hun werknemers. Omdat zieke werknemers duur zijn, maken zij zich ongerust over een mogelijk overgewicht. Dat signaleren de drie grootste zorgverzekeraars Achmea Zorg, CZ en VGZ.

‘We merken al wel dat bedrijven steeds meer interesse hebben in het bevorderen van een gezonde leefstijl van werknemers en het voorkomen van ziektes. Dat is omdat overgewicht tot allerlei ziektes leidt, waar werkgevers dus ook mee worden geconfronteerd’, zegt commercieel directeur Arné van den Boom van Achmea Zorg. Het gaat volgens de verzekeraars nog niet zo ver dat werkgevers de werknemers direct aanspreken over het nuttigen van een vette hap, maar als werknemers vaak ziek zijn kan dat in een verzuim of functioneringsgesprek wel aan de orde komen.

(Bron: Nieuwsbrief Nationale Vacaturebank)
20-01-2007 8:08


Het je thuisvoelen op kantoor? Ten burele van onze redactie roept deze in ogen van menig medewerker misbruikte marketingslogan gemengde gevoelens op. 'Makkelijk scorende modekreet' is nog de vleiendste uitlating die de heren journalisten er aan meegeven.

Toch vertonen de bureaus van deze zelfde journalisten grote overeenkomsten met de favoriete werkplek van bijna negenhonderd werknemers in de zakelijke dienstverlening, zorg en overheid. Uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Ruigrok/Netpanel uit Amsterdam onder deze groep mensen blijkt dat de computer het meest wordt gebruikt om de werkplek persoonlijk te maken. Daarna gaan mensen eigen foto’s neerzetten of een schilderij of poster aan de muur ophangen.
Zelf spulletjes meenemen is ook populair om de werkplek ‘eigen’ te maken. Mensen zetten op hun bureau graag een klokje, koffiemok, snoeppot, pennenbakje, lampje, kalender, theedoos of andere frutsels neer. Miranda Megens bericht in de economierubriek van AD.nl over het onderzoek, dat ook op deze website aandacht kreeg (op 18 januari, offwel donderdag jonstleden).


Mgens meldt verder dat de ondervraagden ook een favoriete werkplek kozen: van de vier verschillende inrichtingen die zij te zien kregen, had de warme en huiselijke inrichting de voorkeur. Eén op de vijf werknemers wilde het liefst een ‘zakelijke’ of ‘creatieve’ werkplek. Ruim één op de tien koos voor een ‘open omgeving en gemakkelijk contact maken met collega’s’. "De ideale werkplek benadert het thuisgevoel’,’ zegt directeur Alex Stolze van kantoorinrichter Primair Projekt, die het onderzoek liet uitvoeren.

Ruim driekwart gaf aan daadwerkelijk iets te doen om de werkplek persoonlijk te maken. Bijna 20 procent van de werknemers is in de ‘ideale inrichting’ bereid langer door te werken. De vraag wat mensen willen verbeteren, levert een stroom ideeën op: beter toetsenbord, minder rotzooi, frisse lucht, meer eigen kastruimte en uitzicht. Volgens Stolze verzamelen mensen van alles en nog wat in hun ladenblokken, van een paar schoenen tot ‘brood van heel lang geleden’. "En dat uitzicht belangrijk is, wordt wel bewezen doordat de directie vaak op de bovenste etage zetelt."

19-01-2007 12:11

De Duitse fabrikant Wilkhahn is actief op beursgebied. De aanbieder van ‘communicatiemeubelen’ maakt bekend deel te nemen aan de Salon du Meuble, die van 20 tot en met 25 januari gehouden wordt in Parijs. Daarnaast zal Wlkhahn acte de présence geven op de meubelbeurs in Stockholm. De Stockholm Furniture Fair vindt plaats van 7 tot en met 11 februari.
19-01-2007 12:08

Het zal de regelmatige bezoekers van deze site niet ontgaan zijn: momenteel vindt in Den Bosch de vakbeurs Facilitair 2007 plaats. Eén van de deelnemende bedrijven is de kantoormeubelgigant Samas. “Bij Samas draait alles om gezond, plezierig en productief werken”, aldus een Samas-woordvoerder in toelichting op de beursdeelname.

“Dit wordt ondersteund door een breed portfolio van producten en diensten.” Bij Samas op Beurs Facilitair zijn de kansen, valkuilen en praktijkvoorbeelden op het gebied van kantoorvernieuwing onderwerp van gesprek, met als spraakmakende praktijkcase The Village Office, het kantoor van Samas dat sinds de opening in mei 2006 al ruim 7.000 bezoekers trok.

“Als het gaat om kantoorinrichting kiezen organisaties vaak voor de schijnbaar goedkoopste oplossing”, aldus de woordvoerder. “Op de totale kosten van een kantoor inclusief personeelskosten is de inrichting vaak maar 2 procent. Veel inkopers en facility managers zien kantoorinrichting echter puur als kostenpost en doen er alles aan om hier 1,9 of 1,8 procent van te maken. Zij beseffen niet dat je met een passende omgeving de productiviteit van werknemers flink kunt beïnvloeden en zo veel meer haalt uit werknemers die al gauw 80 procent van de kantoorkosten voor hun rekening nemen.”

Eyecatcher op de Samas-stand in den Bosch zijn de felgekleurde ‘kijkhuizen’ die overal opduiken. Deze kijkhuizen, die lijken op vogelhuizen met daarin een verrassend tafereeltje dat zichtbaar wordt als je erin kijkt, zijn ‘overgevlogen’ uit The Village Office. Overigens zijn de Samas-kijkhuizen niet alleen tevinden op de Samas-stand maar ook op de stands van de bedrijven die participeren in The Village Office. Dit zijn: Avex (audiovisuele oplossingen), Business Art Service (kunst op de werkplek), CWS (sanitaire hygiëne), Douwe Egberts (warme en koude drankvoorzieningen), edding Lega (visuele communicatie en presentatie), Reklaspits (bewegwijzering/lichtreclame), SAB Catering (catering) en Samas (kantoorinrichting).
18-01-2007 17:47


Meer werkplezier en meer inspiratie, resulterend in een betere motivatie en zelfs de wil om langer door te werken. Dat is wat 45 procent van de werknemers zegt te krijgen als zijn werkomgeving huiselijk ingericht zou zijn. Dit blijkt uit het Eerste Nationale Werkplekonderzoek, een initiatief van kantoorinrichter Primair Projekt uit Berkel en Rodenrijs.

Meer dan driekwart van de Nederlandse werknemers is tevreden over zijn werkplek, maar geeft tegelijk aan dat de werkplek niet tot creativiteit en inspiratie uitnodigt. Voor slechts één op de vier werknemers is de huidige werkplek een creatieve inspiratie en slechts 33 procent geeft aan vrolijk te worden van de werkplek. Werkplekken in Nederland zijn vooral functioneel, terwijl de voorkeur van de werknemer uitgaat naar een werkplek die de thuissituatie benadert. Van hun bestaande werkplek worden zij over het algemeen niet vrolijk of creatief.

Primair Projekt uit Berkel en Rodenrijs herkent uit het onderzoek de tendens in de praktijk. “Steeds meer opdrachtgevers bieden een activiteitgerelateerde werkplek met een bijpassende sfeer, net zoals dat in de thuissituatie ook gebeurt”, aldus Alex Stolze, directeur van Primair Projekt. “Wij gaan de onderzoeksresultaten gebruiken om klanten in diverse sectoren beter te adviseren en de huiselijke component en daarmee meer werkplezier en inspiratie een belangrijker rol te laten spelen bij de inrichting van werkplekken. De opgave is werknemers beter te laten presteren door de werkplek meer vorm te geven op basis van de thuissituatie.”

Primair Projekt nam het initiatief tot het Nationale Werkplekonderzoek om meer inzicht te verwerven in de wensen die werknemers hebben ten aanzien van hun werkplek. De uitvoering van het Nationale Werkplekonderzoek was in handen van marktonderzoekbureau Ruigrok/NetPanel uit Amsterdam. Het kwantitatieve onderzoek is in september 2006 online uitgevoerd onder mensen die werkzaam zijn in de zorg, de dienstverlening of bij de overheid, zowel in directies, (midden)kader als in uitvoerende functies. De omvang van de organisaties waar de respondenten werkzaam zijn, varieert van minder dan tien werknemers tot meer dan vijfhonderd werknemers. Het Nationale Werkplekonderzoek zal jaarlijks uitgevoerd worden in opdracht van Primair Projekt.

Primair Projekt vertaalt de identiteit en de wensen van organisaties in een passend interieur. Dit doet Primair Projekt in opdracht van architecten, adviseurs, ontwerpers en directe opdrachtgevers uit het bedrijfsleven, de gezondheidszorg en de overheid. Primair Projekt beschikt over een eigen expeditie-, service- en montage-afdeling, waarmee het bedrijf de kwaliteit van advisering tot aflevering in eigen hand houdt.

Meer informatie is te vinden op www.primairprojekt.nl.
17-01-2007 8:44


Slijkhuis Interieur Design uit Winterswijk en Vesta Weergaloos Wonen uit Groningen zijn de winnaars geworden van de innovatieprijs wonenbranche.

Slijkhuis scoorde als totaalwinnaar goed in de categorieën 'Personeelsbeleid' en 'Marketing, sales en distributie'. Vesta won de eerste prijs in de categorie 'Marketing, sales en distributie'.

Deze prijs is geïnitieerd door de Commissie Wonen van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel. Men wil met deze prijzen innovatie en kennisuitwisseling stimuleren.

Bron: vakblad wonen

13-01-2007 10:57


sisvel01

Fantoni heeft een nieuw spraakmakend project toegevoegd aan de 'erelijst': de kantoorinrichter mocht het meubilair leveren voor het interieur van het bedrijf Sisvel in Turijn. De Italiaanse onderneming Sisvel is actief op het gebied van technische innovaties en registratie van patenten. Het bedrijf staat volgens Fantoni bekend om zijn aandacht en zorg voor het personeel.

sislvel02

De betrokken architecten, Liliana Canavesio en Valter Bruno, kregen een even aantrekkelijke als lastige renovatie-opdracht: het 'Casa d’Oro' in None (nabij Turijn) was weliswaar architectonisch uitdagend (niet in het minst dankzij de klassieke uitstraling van het gebouw), maar tegelijkertijd was het pand gespeend van elke vorm van daglicht.

sisvel03

Het duo koos voor een rigoreuse aanpak: er werd driftig gesloopt om licht en lucht binnen het gebouw te halen. Aldus ontstond een open en lichte ruimte, met een binnentuin en expliciete vormen. Het personeel van Sisvel kreeg de beschikking over een relax ruimte en een tuin met waterpartijen. Maar ook een bibliotheek en een wellnessruimte behoren nu tot de aantrekkelijke 'secundaire arbeidsvoorwaarden' van het vooruitstrevende bedrijf.

sisvel04

Dankzij het gebruik van het Fantoni-meubilair is een mix ontstaan tussen de gebogen en weldadige lijnen van het gebouw en het cleane en preciese interieur. Toegepast werden de 'Oak' collectie en het akoestische wandsysteem van Fantoni. Glas is het overheersende materiaal in het interieur. Dit draagt uiteraard bij aan het heldere, transparante karakter van het project.

Oak, ontworpen door Mario Broggi en Michael Burckhardt, maakt het flexibel inrichten en aanpassen van werkomgevingen tot een peuleschil. De natuurlijke uitstraling van hout, in combinatie met glas, krjigt een 'chique tintje' door het gebruik van zilveren en aluminium profielen. Het minimalistische design geeft het interieur een eigen 'handtekening'.

12-01-2007 15:59Een mooi succes voor de vakbeurs Facilitair, dat de 'spruitjeslucht' nu definitief achter zich heeft gelaten: van 17 tot en met 19 januari zal projectinrichter Ahrend deelnemen aan het vakevenement. Facilitair 2007, dat primair is bestemd voor facility managers, directeuren en inkopers van facilitaire producten en diensten, wordt gehouden in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch.

“Als expert op het gebied van efficiënt ruimtegebruik en praktische inrichtingsoplossingen zullen we ons op deze beurs vooral profileren als dienstverlener voor de facility manager”, aldus Ahrend. “Daarbij staan diverse zaken centraal waarmee de facility manager in de dagelijkse praktijk te maken krijgt, zoals ‘maintenance’ (onderhoud, garantie, reiniging en revitalisatie), kabelmanagement (producten, kabelcamouflage en maatwerk) en recycling.”
De diensten van Ahrend op bovenstaande gebieden zijn gebundeld in een speciale brochure over de levenscyclus van het interieur ofwel Interior Life Cycle, die tijdens de beurs op de stand van Ahrend (hal 3, stand 070) verkrijgbaar is.

De vakbeurs Facilitair 2007 is een vakevenement voor iedereen die werkzaam is binnen het facilitair management binnen zorg, onderwijs, bedrijfsleven of overheid. Facilitair 2007 bestaat uit vier deelbeurzen: Onderwijs Facilitair, Overheid Facilitair, Bedrijf Facilitair en Zorg Facilitair. “Ahrend is in al deze marktsegmenten als inrichter actief, met specifieke assortimenten en toegespitste vormen van dienstverlening”, zo meldt de Amsterdamse kantoorinrichter. De negende editie van de beurs laat drie dagen lang actuele ontwikkelingen in het facilitaire vakgebied zien.

12-01-2007 12:09

Keulen is de komende week weer een belangrijke beursstad voor de inrichtingsbranche. Aldaar vindt van 15 tot en met 21 januari namelijke de Internationale Möbelmesse (IMM) plaats. Naast de nieuwste trends op het gebied van woonmeubilair zal er volgens de organisatie ook voor project-gerichte vakgenoten voldoende te beleven zijn in de Keulse beurshallen. “We hebben dit jaar extra aandacht voor de project-sector”, aldus de beursorganisatie. “Om het bezoekers gemakkelijk te maken hebben we dit jaar eens speciale ‘project-catalogus’ samengesteld. Deze Contract Business Guide biedt een overzicht van de exposerende fabrikanten en hun producten.”

Tijdens de IMM vindt onder meer het congres ‘Architecture Code Cologne’ plaats. Van 16 tot en met 18 januari zal in hal 1 van het Keulse beurscomplex dagelijks een treffen plaats vinden tussen een ‘sterarchitect’ en een prominente persoon uit de wereld van kunst en cultuur. “De filosofische gesprekken zijn bedoeld om bezoekers creatieve impulsen te bieden”, aldus de beursorganisatie over dit evenement.

11-01-2007 10:13


De Duitse stoelenproducent Klöber heeft de nieuwbouw in Owingen betrokken. Na 8 maanden bouwtijd was het zover en konden de Klöber-medewerkers het nieuwe pand betrekken, dat onder architectuur is gebouwd en een transparante uitstraling heeft gekregen.

De investering voor de nieuwbouw bedroeg circa 1,5 miljoen euro. De verhuizingsbeslissing werd genomen uit centralisatieoverwegingen: alle onderdelen van de onderneming zijn nu in Owingen gesitueerd.Bovendien biedt het logistieke voordelen om op één plek te zitten.

Nadere informatie: www.kloeber.com

10-01-2007 9:13


Grahl Nederland en Ronal Project hebben reeds een aantal jaren het ISO-certificaat in bezit. Na het samengaan van beide bedrijven ontstond de nieuwe organisatie Grahl. working well. Volgens het bedrijf werd het tijd om alle bedrijfsprocessen weer eens onder de loep te nemen, om te kijken of ook de nieuwe organisatie voldoet aan de ISO-eisen. Het bezoek van de auditors heeft afgelopen maand plaatsgevonden en is met een positief resultaat afgerond.

Een auditor van DNV heeft de organisatie nauwkeurig doorgelicht. Tijdens de audit is getoetst of datgene wat Grahl in theorie zegt te doen, ook daadwerkelijk in de praktijk plaatsvindt. Hierover zijn diverse gesprekken gevoerd met productmanagement, marketing/communicatie, sales, technische dienst en de directie. Besproken onderwerpen? Communicatie met relaties, levertijden, normeringen, klachtenafhandeling, klanttevredenheidsonderzoek en orderverwerking.

Tevens vond er een audit plaats voor de ISO 14001. Dit certificaat geeft aan dat een organisatie voldoet aan allerlei eisen als het gaat om milieubewust en maatschappelijk verantwoord zaken doen.

 

09-01-2007 10:31


Artifort presenteert zich tijdens de Internationale Meubelbeurs in Keulen in ‘Design Post’, samen met 22 andere Europese meubelmerken. Deze meubelfabrikanten hebben de locatie Design Post verkozen boven het beursgebouw vanwege de toegankelijkheid, architectuur en de sfeervolle ambiance.

Gesitueerd aan de overkant van het beursgebouw (hemelsbreed 200 meter) is dit een mooie plek om het beursbezoek te starten of te eindigen, zo luidt de redenatie van Artifort.

Design Post is dagelijks geopend. Zondag 14 januari van 12.00 tot 18.00 uur en maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 20.00 uur, vervolgens dan weer op zaterdag 20 en zondag 21 januari van 10.00 tot 18.00 uur.

08-01-2007 10:40
Voor de verkoopdisplays en kledingrekken op de kinderafdeling van de Bijenkorf in Amsterdam is het Altro Vetro harssysteem toegepast. Dit geeft een speciaal effect aan de staande en liggende meubelelementen.

bijenkorf_lowr

Het Londense bureau voor interieurontwerp Red Jacket en de Haarlemse interieurbouwers Intos kozen voor het harssysteem omdat kleur, diepte en fonkeling hierbij zijn gecombineerd in één. Het systeem met holografische korrels is, afgewisseld met een zilverkleurige coating, als afwerking gebruikt voor meubels.

Het systeem is leverbaar in zeven verschillende kleurtinten. Het bijzondere oppervlaktereliëf en de glinsterende uitstraling worden bereikt door toevoeging van glasachtige balletjes. Kleur, diepte en glinstering kunnen zo naar keuze worden gecombineerd. De kunstharssystemen zijn bovendien slagvast, sterk, duurzaam en slipvast.

Altro Vetro is een product van Altro en wordt in Nederland op de markt gebracht door Roommade en IFS.
04-01-2007 0:44


De driedaagse Vakbeurs Facilitair in de Brabanthallen in Den Bosch wordt dit jaar gehouden op 17,18 en 19 januari. Voor deze beurs slaat een aantal bedrijven de handen ineen.

Artifort, Amerland Zakelijk Meubilair, Wilkhahn en BMA Ergonomics zullen in samenwerking met hun gemeenschappelijke partner JBK Kantoorinrichters uit Haarlem een stand bemannen van 88 vierkante meter.

Het initiatief is ontstaan om te laten zien dat een samenwerking als deze iets toevoegt in de wereld van de projectinrichting.

Belangstellenden zijn welkom op standnummer 1045 om deze samenwerking in de praktijk te bekijken.
03-01-2007 13:49
Rivièra Maison in Aalsmeer is onlangs uitgeroepen tot Global Innovator Award Netherlands 2006/2007. Deze prijs wordt toegekend aan retailers die zich op een bijzondere wijze profileren in de markt.

De Global Innovator Award (GIA) is in 1999 in het leven geroepen door de organisatie van de vakbeurs International Home & Housewares Show in Chicago. De prijs wordt in maart uitgereikt tijdens die beurs. Samen met Rivièra Maison zijn over de gehele wereld dertig winnaars benoemd. Tijdens de beurs in Chicago wordt bekendgemaakt welke van deze dertig ondernemingen de Global Honorees Awards en de Top Window Award (prijs voor beste etalage) in ontvangst mogen nemen. Rivièra Maison, dat zich sinds vorig jaar ook nadrukkelijk op de projectinrichting stort, gaat dan de concurrentie aan met onder andere Ikea en de Engelse winkelketen Selfridges.

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >