Nieuws


26-09-2006 1:00

Onlangs werd de Facility Innovatie Prijs 2006 uitgereikt op het Facility Management Marktevent in Nieuwegein. De onderscheiding werd toegekend in twee categorieën. In de categorie Facilitaire Organisaties ging de prijs naar het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen; in de categorie Facilitaire Dienstverleners ging The Clean Air Factory uit Tilburg met de eer strijken. De winnaars werden gekozen uit in totaal veertien inzendingen.

 De Facility Innovatie Prijs werd uitgereikt aan ‘het meest innovatieve initiatief op het gebied van facility services’. In het prijswinnende concept van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis staan de individuele wensen van de patiënt op het gebied van voeding centraal. The Clean Air Factory ontving de Facility Innovatie Prijs voor het productsysteem voor toilethygiëne ‘BLOE’. De winnaars ontvingen de prijs in de vorm van een award en een oorkonde uit handen van juryvoorzitter Rian Mickers. Aan de prijs is eveneens een workshop voor 25 personen bij Twynstra Gudde - Twynstra The Bridge verbonden.
26-09-2006 1:00

Veel energiebesparende maatregelen zijn niet alleen gunstig voor het milieu en de energierekening, ook de gezondheid van werknemers vaart er wel bij. Op deze manier kunnen werkgevers miljarden euro’s per jaar besparen. Dat blijkt uit een onderzoek naar het verband tussen energiebesparing en gezondheid dat SenterNovem heeft laten uitvoeren in opdracht van het ministerie van VROM.

 

Het effect wordt veroorzaakt doordat veel energiebesparende maatregelen ook van invloed zijn op het binnenklimaat van kantoren. “Het slechte kantoorklimaat is zowel voor overheden als het bedrijfsleven een forse verborgen kostenpost”, aldus de onderzoekers. “Jaarlijks kost dat werkgevers circa 5 miljard euro. Een deel daarvan kan worden teruggedrongen met energiebesparende maatregelen, het overige deel via maatregelen die gericht zijn op verbetering van het binnenklimaat.”

In een goed kantoorklimaat verbetert de productiviteit blijkens het onderzoek gemiddeld met 10 tot 15 procent. “Tevens zal het ziekteverzuim dalen: circa 25 procent van alle ziektemeldingen is direct te wijten aan het povere kantoorklimaat.”

 

Zowel veel kostbare als goedkope energiebesparende maatregelen hebben een gunstige

invloed op de gezondheid van werknemers, zo leert het SenterNovem-onderzoek. “Wie bijvoorbeeld eens per half jaar de vuile filters vervangt in de luchtbehandelingsunits, ziet niet alleen het energiegebruik, maar ook het ziekteverzuim dalen. Tegelijkertijd neemt de arbeidsproductiviteit toe”, melden de onderzoekers.

Ook het simpelweg goed (laten) afstellen van installaties voor bijvoorbeeld verwarming, ventilatie en koeling levert blijkens het onderzoek winst op voor zowel gezondheid als het energiegebruik. Ditzelfde geldt voor complexere maatregelen, zoals het isoleren van de vloeren en het zorgen voor adequate daglichttoetreding. “Hiermee slaan werkgevers twee vliegen in één klap: het energiegebruik daalt en het is goed voor de gezondheid.”

Door ook dergelijke effecten mee te nemen, zijn investeringen in energiebesparing volgens SenterNovem veel sneller terugverdiend dan tot dusver werd aangenomen.  

SenterNovem is een agentschap voor duurzaamheid en innovatie die ontstaan is uit een fusie tussen Senter en Novem. De organisatie voert in opdracht van verschillende overheden beleid uit dat bijdraagt aan innovatie en duurzaamheid.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >