Het Nieuwe Werken Award voor Vodafone


Het Nieuwe Werken Award voor Vodafone
08-06-2011 8:00

Telecombedrijf Vodafone is vandaag in Amsterdam uitgeroepen tot de winnaar van de eerste Winning Workplace Award. Deze prijs is voor kantoorgebruikers die op een vooruitstrevende en innovatieve manier invulling geven aan nieuwe huisvestingstrends. Vodafone krijgt de award voor zijn  volledig verbouwde hoofdkantoor in Maastricht. Met de hulp van projectinrichter OCS Workplaces heeft Vodafone Nederland op deze locatie haar eigen concept voor Het Nieuwe Werken ontwikkeld en geïmplementeerd. Vastgoeddienstverlener Jones Lang LaSalle, initiatiefnemer van deze award, roemt vooral de resultaten die Vodafone met Het Nieuwe Werken heeft bereikt.

De Winning Workplace Award is uitgereikt tijdens Provada, de jaarlijkse vastgoedbeurs in de RAI in Amsterdam. Met deze award wil Jones Lang LaSalle bijdragen aan het inzicht bij marktpartijen én overheden dat Nederland toe moet naar een vraaggestuurd aanbod op de kantorenmarkt.

Vodafone’s uitdaging is meer merkbeleving en klanten echt centraal stellen Vodafone Nederland heeft begin vorig jaar haar volledig verbouwde kantoorlocatie in Maastricht geopend. Hier werken de 2.600 Vodafoners in een nieuw kantoorinrichtingconcept. Bij het ontwerpen van dit concept heeft Vodafone de merkwaarden van het bedrijf voorop gezet: het bedrijf wilde dat de werkomgeving meer ging doen voor de manier van werken, het gewenste imago. Daarnaast moest het kantoorconcept bijdragen aan het efficiënter en effectiever maken van de werkprocessen: de klant centraal. Met de hulp van projectinrichter OCS Workplaces uit Den Bosch heeft Vodafone Nederland vervolgens haar eigen concept voor Het Nieuwe Werken ontwikkeld en geïmplementeerd. Basis voor dit concept is The Changing Workplace. The Changing Workplace, een verbijzondering van Het Nieuwe Werken, ziet de werkomgeving als strategisch middel van de organisatie en neemt de (merk)waarden van het bedrijf als vertrekpunt bij het ontwikkelen van een kantoorinrichtingsconcept. Volgens CEO Jens Schulte‐Bockum van Vodafone Nederland kreeg zijn organisatie, door het huisvestingsvraagstuk vanuit veel invalshoeken te benaderen, een krachtig concept in handen om gewenste veranderingen te ondersteunen. Of zoals hij het zelf zegt: “Het Nieuwe Werken is vertaald naar onze business, ons merk, onze mensen en onze werkomgeving: we noemen het ‘mobile working@Vodafone.’ De nieuwe kantooromgeving is intuïtief opgepakt door de medewerkers, wat echt heel bijzonder is om mee te maken.”

In de loop van 2010 werd duidelijk dat de resultaten van mobile working de verwachtingen overtroffen. Ruim een jaar na de opening van het nieuwe kantoor kan Vodafone zeggen dat mobile working het werkplezier van haar medewerkers heeft vergroot en bovendien tot kostenbesparingen heeft geleid. Een paar van de resultaten, die ook de jury van de Winning Workplace Award onderstreept, in vogelvlucht:
‐ Door mobile working en een praktische cleandesk-policy delen 100 Vodafone‐medewerkers gemiddeld 60 shared desks (dit was 110 desks per 100 medewerkers). Per shared desk is gemiddeld ruim 5 vierkante meter aanwezig. De facilitykosten zijn met bijna 50 procent gedaald.
‐ De communicatielijnen zijn verkort. Uit medewerkeronderzoek (bron: Medewerkerstevredenheidonderzoek Vodafone 2010) blijkt meer betrokkenheid bij het merk en bij de collega’s.
‐ Time to market is omlaag gegaan, onder andere door transparantere bedrijfsprocessen. Er wordt meer gedaan op minder vierkante meter. In totaal is de hoeveelheid kantooroppervlakte met 45 procent afgenomen.
‐ Vodafone’s 'footprint' op het milieu is verminderd. Nieuw duurzaamheidbeleid, gekoppeld aan mobile working, heeft geleid tot een afname van het aantal leaseauto's en meer medewerkers die met het openbaar vervoer reizen. Hierdoor is het brandstofverbruik in een half jaar tijd met 22 procent gedaald. Tegelijkertijd is dus de CO2‐uitstoot verminderd. Het aantal gevlogen kilometers is met 50 procent afgenomen. Advies‐ en ingenieursbureau DHV becijferde onlangs dat Vodafone met mobile working jaarlijks per medewerker 750 kilo CO2 minder produceert. Een besparing van 25 procent. Voor de totale organisatie is dat gelijk aan de CO2‐opname van 45.000 bomen. Hiernaast geeft het management van Vodafone Nederland nog een aantal (extra) effecten van mobile working zoals het aantrekken/behouden van toptalent, kostenbesparing op huisvesting en meer betrokkenheid van de medewerkers bij het merk.

Met het winnen van de Winning Workplace Award is mobile working@Vodafone nu Nederlands beste ‘best practice van Het Nieuwe Werken’. De resultaten die Vodafone heeft bereikt, liggen volgens OCS Workplaces onder handbereik van iedere organisatie die de werkruimte wil beschouwen als een strategisch middel om organisatiedoelstellingen te bereiken.

<< June 2011 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >