Trendwatcher: 'Crisis nog niet voorbij'


Trendwatcher: 'Crisis nog niet voorbij'
19-04-2009 12:46

De interieursector heeft volop last van de economische crisis. Toch moet het ergste nog komen. Dat zegt althans trendwatcher Adjiedj Bakas in zijn boek Beyond the Crisis, dat op 1 mei verschijnt.

“We gaan nog gewoon vakantie vieren deze zomer, hoewel meer in eigen land. Maar na de zomer komen forse klappen. De Beurskoersen dalen fors in september. Veel bedrijven hebben nog werk tot de zomer, maar de orderportefeuille voor de periode erna is dramatisch teruggelopen. Wankelende bedrijven kunnen nog steeds moeilijk krediet krijgen van banken, die eerst de eigen sores op orde willen krijgen. En institutionele beleggers willen banken niet te hulp snellen, omdat ze bang zijn dat banken genationaliseerd worden, zonder aandeelhouders te compenseren. Huizenprijzen blijven bovendien dalen. Ziedaar, de vicieuze cirkel waarin de economie beland is.”

Bakas spiegelt zijn eigen toekomstvisie aan die van economen, wetenschappers, bestuurders van banken, pensioenfondsen, verzekeraars, toezichthouders, maar ook mensen die tot nu toe op de achtergrond bleven in het duiden van de crisis, zoals financieel astrologen. Hij interviewde ze voor dit boek.

“Verschillende miljardairs beleggen volgens adviezen van financieel astrologen. Die voorspelden deze crisis al jaren geleden, toen de meeste economen het nog niet zagen aankomen. Door slim te beleggen en te hedgen, zijn deze mensen prima door de crisis gekomen. Sommigen melden mij nog steeds jaarlijks 25 procent aan winst op hun beleggingen te boeken, terwijl de meeste beleggers in de mineur zijn. Ik vind dat opmerkelijk. Ik voorspel dat slimme hedgefunds, zoals Paulson, het dit jaar prima zullen doen. En dat particulieren, die beleggen op basis van astrologisch advies, het ook goed zullen doen. Dat zijn de winnaars van de crisis, net als juristen, accountants, deurwaarders en curators overigens.”

Bakas voorspelt ook een forse toename van internetcriminaliteit in, of gerelateerd aan, de financiële branche. “Insiders uit de branche en criminelen, vooral uit Oost-Europa en Rusland, werken steeds vaker samen en zorgen voor forse schade. Steeds meer werkloze bankiers zullen verleid worden om mee te doen aan deze praktijken.” 

Bakas stelt dat de crisis zeker niet het einde vormt van het kapitalisme. “Dat zit in de genen van mensen, er is geen alternatief. De economie ontwikkelt zich in seizoenen en eens in de zoveel tijd hebben we een economische winter, zoals nu. Daarna komt altijd weer een economische lente, alleen duurt het nog tot eind 2011 voordat we het dieptepunt hebben bereikt. Daarna begint de klim uit het dal weer. In die tijd moeten we voor de massawerkloosheid slimme dingen verzinnen, bijvoorbeeld werkgelegenheid in de nieuwe energie-economie. We moeten de recessiestress aanpakken. En het optimisme en de vechtlust bij de mensen stimuleren. Tegelijkertijd moeten er harde maatregelen worden getroffen. De AOW en pensioenleeftijd moeten fors omhoog, mensen moeten productiever worden, voor luiheid, bureaucratie en gelapswans is geen ruimte meer, we moeten fors investeren in de jeugd en onderwijs en we moeten de mensen in het land voorbereiden op een totaal andere wereld en een totaal andere leefstijl. We worden structureel minder welvarend en moeten geluk in de nieuwe, postmateriële economie anders gaan invullen”. 

Op de Amsterdamse Beurs wordt medio mei, met Bakas'boek boek als vertrekpunt, een debat georganiseerd onder auspiciën van Beurs-topman Joost van der Does de Willebois, met als thema “Financiële Astrologie en de Beurs.” Daar wordt het boek ook ten doop gehouden voor de Nederlandse pers. Het boek bevat ook bijdragen van o.a. DNB-president Nout Wellink, ex-premier Wim Kok, profvoetballer Edgar Davids, Ronald Cohen (topman van hedgefund Apax), modetrendwatcher Ellen Haeser en topeconomen uit China, Japan en de VS.
 

<< April 2009 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >