OPvallend onderzoek bouwbranche


OPvallend onderzoek bouwbranche
30-05-2008 8:53


Volgens meer dan de helft van de bouwbranche (55 procent) leiden steeds scherper wordende energienormen tot een verslechtering van het binnenmilieu. Dit blijkt uit onderzoek van BouwKennis ten behoeve van het Jaarrapport 2008/2009.

Vooral aannemers en voorschrijvers zijn het eens met de stelling 'De steeds scherper wordende energienormen zorgen voor een verslechtering van het binnenmilieu'. Respectievelijk 66 en 64 procent van de genoemde groepen is het zeer eens met de stelling. Een kwart van de bouwbranche is het hier mee oneens.

Opvallend weinig installateurs denken dat het binnenklimaat lijdt onder strenge energienormen (37 procent). Zij zijn ook de beroepsgroep met het hoogste percentage oneens: 33 procent. Dit is wellicht te verklaren doordat zij zelf in de praktijk veel werken aan het binnenmilieu.

Subsidies krijgen momenteel veel minder aandacht dan energienormen. De EPC-norm ligt nu op 0.8 en zal de komende jaren geleidelijk lager worden. De bouwbranche ziet daar weinig heil in. Bijna twee derde (63 procent) van de bouwbranche is ervan overtuigd dat de woningvoorraad alleen energiezuiniger wordt als er subsidies op energiebesparende producten komen.

De bedrijfstak die het meest in aanraking komt met energiebesparende maatregelen, de installateurs, zijn iets minder enthousiast over financiële prikkels. Van hen is 61 procent het eens met de stelling 'De woningvoorraad wordt alleen energiezuiniger als er subsidies op energiebesparende producten komen'. Wellicht hebben installateurs meer vertrouwen in energienormen als methode om tot energiebesparing te komen. 

In Duitsland leidt subsidie tot een hoge vlucht van de toepassing van energiebesparende producten. Tot enkele jaren geleden was dit ook in Nederland het geval. Door de massale toepassing van gesubsidieerde energiebesparende maatregelen werden deze maatregelen te duur voor het Rijk. Daarom is de regeling afgeschaft. Een stagnatie in de toepassing van deze maatregelen door consumenten was het gevolg.
De consument moet weer gesubsidieerd worden bij toepassing van energiebesparende producten, vindt de bouwbranche. Bijna driekwart van de aannemers (72 procent) is het hiermee eens. Opdrachtgevers, zoals projectontwikkelaars, woningcorporaties en gemeenten zien er relatief minder heil in. Maar met ruim meer dan de helft (53 procent) staat ook deze marktpartij positief tegenover een dergelijk initiatief.

Striktere energienormen hebben volgens veel partijen in de bouwbranche een slechte invloed op het binnenmilieu. De EPC-norm wordt echter steeds vaker behaald met complexe innovatieve installaties. Wellicht blijkt in de toekomst dat een mix van strenge energienormen en subsidies de beste resultaten oplevert. 

Eind augustus verschijnt het nieuwe BouwKennis Jaarrapport Nederland 2008/2009. Het Jaarrapport geeft een compleet overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen van het afgelopen jaar en de verwachtingen voor de komende jaren in de bouw-, vastgoed- en installatiesector. Een must voor iedere beleidsmaker. Voor dit rapport worden ten minste 2.000 geslaagde enquêtes afgenomen onder verschillende doelgroepen binnen de bouw-, vastgoed- en installatiesector.
<< May 2008 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >