Dubbel gezicht kantorenmarkt


Dubbel gezicht kantorenmarkt
24-01-2007 13:25


Vastgoedeigenaren ontwikkelen nauwelijks plannen om kantoren die al lang leegstaan te slopen of een andere bestemming te geven. Daarmee blijft de kantorenmarkt een dubbel gezicht tonen, een van grote behoefte naar nieuwbouw en een van veel leegstand.

Dit stelt de NVB, de brancheorganisatie voor projectontwikkelaars en bouwondernemers. “Veel partijen zijn nog niet zo ver om na te denken over sloop. Zij horen wel de verhalen dat veel panden kansloos zijn voor verhuur, maar denken dan vaak: 'niet bij mij'”, zegt NVB-directeur Nico Rietdijk.

Halverwege vorig jaar stond bijna 14 procent van de beschikbare kantoorruimte leeg. Vastgoedmakelaar DTZ Zadelhoff meldde onlangs wel dat de kantorenmarkt aantrekt, maar volgens Rietdijk blijven er grote problemen. “Die problemen concentreren zich op een hardnekkig deel van het bestand.” Vooral vastgoedeigenaren in satellietgemeenten van de Randstad, zoals Diemen, Houten en Nieuwegein, hebben het volgens hem zwaar. “Daar kan de leegstand oplopen tot 26 procent. Het ontbreekt de eigenaren aan lef om de panden terug te geven aan de omgeving.”

De NVB hield eind 2005 al een vurig pleidooi voor sloop van panden waarvoor zich geen huurders meer melden. Het gaat hier om gebouwen die niet met hun tijd zijn meegegaan. Nieuwe huurders stellen bijvoorbeeld hoge eisen aan bereikbaarheid en het aantal beschikbare parkeerplaatsen. Daarnaast moet de omgeving ook iets uitstralen, zo blijkt uit onderzoek van de NVB. Uit hun jasje Belangstelling voor een nieuw onderkomen is er voldoende. Volgens de brancheorganisatie overwegen ruim 3000 bedrijven en overheidsinstellingen binnen drie jaar te verhuizen of hun huidige kantoor te verbouwen. Dit aantal is aanmerkelijk groter dan twee jaar geleden. De gestegen behoefte naar kantoorruimte is toe te schrijven aan de bloeiende economie. “Bedrijven die de afgelopen jaren een pas op de plaats hebben gemaakt, groeien nu weer uit hun jasje”, aldus Rietdijk. “Ineens zijn zij tot het besef gekomen dat ze iets ruimers moeten gaan zoeken.” Boventoon Volgens de NVB zijn vorig jaar bouwvergunningen voor 1,2 miljoen vierkante meter aan nieuwe kantoorruimte verstrekt, 30 procent meer dan in 2005. Directeur Rietdijk: “De kantorenmarkt is echter niet te vergelijken met die voor woningen. Wij hebben nog altijd te maken met een vervangingsmarkt in plaats van een situatie waarin uitbreiding de boventoon voert.”

 

(Bron: ANP)

<< January 2007 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >