Werkgever draait op voor schade bij burn-out


Werkgever draait op voor schade bij burn-out
18-01-2007 9:26

Werkgevers kunnen verantwoordelijk worden gesteld voor de schade die hun burn-outwerknemers oplopen. Een vonnis van een kantonrechter in Heerlen heeft dit mogelijk gemaakt.

De rechtbank in Heerlen kende onlangs als eerste een schadevergoeding toe aan burn-outpatiënt Albert van der Veer (51) uit Brunssum. De servicemonteur bij een broodfabriek belandde 7 jaar geleden in de ziektewet als gevolg van extreem lange werkweken.vVolgens zijn advocaat kan de monteur tonnen tegemoet zien. Over het schadebedrag wordt nog geprocedeerd. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Volgens hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp van de Universiteit van Amsterdam is het opvallend dat de kantonrechter deze stap zet. "Tot nu toe konden werkgevers zich met succes beroepen op het argument dat mensen door privé-omstandigheden een burn-out kregen. Vaak is dat verwijt overigens onterecht."

Volgens Verhulp biedt dit vonnis goede aanknopingspunten voor andere burn-outpatiënten. "Wanneer je kunt aantonen dat er sprake is van langdurige overbelasting waarvan de werkgever redelijkerwijs kon verwachten dat het tot schade zou leiden, biedt dit vonnis goede mogelijkheden", stelt Verhulp.

De monteur kreeg juridische bijstand van het Bureau Beroepsziekten van de FNV. Directeur Jan Warning denkt dat het vonnis goed van pas kan komen bij dertig andere zaken van burn-outpatiënten die het bureau heeft lopen. Ook hoopt hij op een afschrikwekkende werking. "Het onderstreept de noodzaak van preventie bij werkgevers. Ze weten nu dat het ze hard in de portemonnee kan raken als ze werknemers te veel belasten."

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telt in ons land zevenhonderdduizend burn-outpatienten met ernstige tot zeer ernstige klachten. Dat is 10 procent van alle werkenden.
<< January 2007 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >