Herstel kantorenmarkt


Herstel kantorenmarkt
04-01-2007 13:55

 

Het toegenomen economisch vertrouwen van het bedrijfsleven vertaalt zich zichtbaar in een herstel van de kantorenmarkt. Deze markt is in 2006 opgekrabbeld en maakte ten opzichte van 2005 een duidelijke groei door. Voor het eerst in vijf jaar is de voorraad in gebruik toegenomen; er is meer kantoorruimte opgenomen dan achtergelaten, het aanbod is gedaald en de leegstand afgenomen. De gemiddelde contractduur van de huurovereenkomsten is gestegen, wat eveneens wijst op een omslag in de markt. Bij de bedrijfsruimten lijken verouderde gebouwen nog sterker dan op de kantorenmarkt uit de gratie te vallen. Dit zijn de belangrijkste elementen uit de nieuwste marktrapporten van DTZ Zadelhoff, die gisteren (3 januari) in Amsterdam zijn gepresenteerd.

De rapporten ‘Opmaat naar meer. De Nederlandse markt voor kantoorruimte’ en ‘Oud voor nieuw. De Nederlandse markt voor bedrijfsruimte’ bevatten de resultaten van het meest recente onderzoek van DTZ naar de nationale kantoor- en bedrijfsruimtemarkt. Zo’n 1,8 miljoen vierkante meter kantoorruimte kreeg in 2006 een nieuwe gebruiker. De opname ligt daarmee 100.000 vierkante meter boven het langjarig gemiddelde.

Bij de verplaatsingen werd door bedrijven vanwege het perspectief op groei duidelijk meer ruimte opgenomen dan achtergelaten. Daardoor is de voorraad in gebruik zijnde kantoorruimte gegroeid naar circa 38,2 miljoen vierkante meter; een duidelijke verbetering ten opzichte van eind 2005, toen nog 37,5 miljoen vierkante meter in gebruik was.

Een andere aanwijzing voor herstel is, dat voor het eerst sinds 2001 nu sprake is van een daling van het aanbod. Eind 2006 stond 5,9 miljoen vierkante meter aan kantoren te koop of te huur: 340.000 vierkante meter minder dan een jaar eerder. Ook de mindere leegstand duidt op herstel. Van de totale voorraad stond in december 2006 12,5 procent leeg, wat een daling van 1,3 procentpunt ten opzichte van het jaar daarvoor betekent.

De lengte van nieuw afgesloten huurcontracten is in 2006 weer toegenomen en bedraagt nu gemiddeld 5 jaar. Dit is de eerste duidelijke stijging van de contractduur in de afgelopen 15 jaar. Werden begin jaren negentig nog veel contracten afgesloten met een looptijd van 10 jaar, in 2000 bedroeg de gemiddelde contractduur tussen de 3 en 4 jaar.

Ondanks deze positieve tendensen blijft er sprake van een ruime marktsituatie; de tweedeling tussen kwalitatief goede kantoren en verouderde ruimten wordt steeds duidelijker. Een toenemend deel van het huidige aanbod valt buiten de markt. Kantoren die langer dan 2 jaar worden aangeboden, hebben grote kans ook het komend jaar nog niet te worden verhuurd. Dat betekent, dat van de 2,4 miljoen vierkante meter die eind 2006 langer dan twee jaar werd aangeboden (40 procent van het totale aanbod) 1,8 miljoen vierkante meter in december 2007 waarschijnlijk nog niet zal zijn verhuurd.

Het geconstateerde herstel is nog geen reden voor ongebreideld optimisme. De bouwproductie komt weer op gang, terwijl de verhuurkansen voor het aanzienlijke deel verouderd aanbod zeer beperkt zijn. Volgens DTZ is een stijging van het kantooraanbod in de nabije toekomst niet ondenkbaar, wanneer geen vaart wordt gemaakt met het van de markt halen van verouderd aanbod.

De opname van bedrijfsruimte bleef voor het vijfde achtereenvolgende jaar op niveau en het aanbod is voor het eerst sinds jaren niet gegroeid en zelfs licht gedaald. Eind 2006 was circa 8 miljoen vierkante meter voor de markt beschikbaar. In totaal wisselde het afgelopen jaar ruim 2 miljoen vierkante meter van gebruiker. Maar tegenover dit positieve beeld staat, dat de tweedeling tussen kwalitatief goede bedrijfsruimte en verouderde bedrijfsgebouwen zich nog sterker dan bij de kantoren manifesteert. Verouderde gebouwen lijken structureel uit de gratie te vallen. Dit geldt met name voor leegstaande verouderde fabriekscomplexen, die langer dan 2 jaar worden aangeboden. De leegstand in dit segment aanmerken als frictie (tijdelijk, door verhuisbeweging) is duidelijk fictie.

Het afgelopen jaar heeft zich dan ook een aantal onttrekkingen voorgedaan, met name in de voormalige textielregio’s als Tilburg en Twente. DTZ verwacht, dat in de toekomst meer structureel aangeboden leegstaande bedrijfsruimte zal en moet worden herontwikkeld of gesloopt. De toekomstverwachting voor de Nederlandse bedrijfsruimtemarkt kan daarmee worden samengevat in het credo ‘oud voor nieuw’. Traditionele bedrijventerreinen moeten worden verruild voor meer geïntegreerde en multifunctionele regionale kennisclusters, die mede zorgen voor een evenwichtiger marktsituatie.

Het toegenomen economisch vertrouwen van het bedrijfsleven is ook terug te vinden in de dynamiek op de grondmarkt. Het afgelopen jaar zijn er duidelijk meer bedrijfsruimtekavels uitgegeven, voornamelijk in de categorie hoogwaardig en distributie. Hierin komt de voorkeur van gebruikers van bedrijfsruimte voor nieuwbouwontwikkeling op maat naar voren. De grote diversiteit in gehanteerde prijzen op de grondmarkt staat in stevig contrast met meer transparante en regionale afstemming van reële prijzen om zo een kwaliteitsverbetering van het (bestaande) bedrijfslandschap te realiseren.

Meer weten? De rapporten ‘Opmaat naar meer. De Nederlandse markt voor kantoorruimte’ en ‘Oud voor nieuw. De Nederlandse markt voor bedrijfsruimte’ en de tegelijk verschenen bundel met factsheets Nederland Compleet zijn verkrijgbaar via www.dtz.nl voor 75 euro (per rapport) inclusief BTW en verzendkosten en 75 euro inclusief BTW en verzendkosten voor de bundel factsheets.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: drs. Marrit Laning, hoofd afdeling Research DTZ Zadelhoff v.o.f., telefoon 030 2 524 500.

<< January 2007 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >