Geld voor project circulair bouwen


Geld voor project circulair bouwen
01-10-2019 8:30

Donderdag 26 september heeft de Interreg-commissie North West Europe (NWE) het ingediende onderzoeksproject Digital DeConstruction officieel goedgekeurd, waarmee een totaalbedrag van 5 miljoen is toegekend voor onderzoek en uitvoering naar het op Europese schaal mogelijk maken van de circulaire bouw.

Er wordt gewerkt aan een open source softwaresysteem dat het mogelijk maakt te ontwerpen met materialen die vrijkomen uit de demontage van renovatie- en sloopprojecten, opnieuw in te zetten in de bouwwereld. Door het digitale systeem aan innovatieve BIM (Bouw Informatie Model) technieken te koppelen, ontstaat er een kringloop tussen ontwerp, bouwen en sloop. Schaarse grondstoffen worden zo weer hoogwaardig hergebruikt. Deze geavanceerde manier van circulair demonteren en bouwen heeft als uiteindelijke doel de enorme CO2-uitstoot, waarvan de bouwindustrie één van de grootste boosdoeners is, drastisch terug te brengen.
 
Het onderzoek wordt door middel van pilot-projecten uitgevoerd en vindt plaats in vijf Europese landen. Twee belangrijke pilots vinden plaats in Parkstad Limburg, waarvoor een aanzienlijk deel van de subsidie wordt ingezet. Initiatiefnemer ingenieursbureau Re Use Materials fungeert met haar ontwikkelde database als een belangrijke schakel binnen het consortium via haar dochteronderneming Block Materials. Het jonge bedrijf deed in 2017 mee het Techruption programma vanuit de Brightlands Smart Service Campus in Heerlen. Zij leggen materialen data vast in de Blockchain, een unieke werkwijze die grondstoffen opnieuw beschikbaar maakt, nieuwe waarde creëert en eveneens de CO2-impact verkleint.
 
"Het zijn juist partijen als Brightlands, Parkstad Limburg en de Provincie Limburg die de potentie én noodzaak van circulariteit inzien", aldus een woordvoerder. "Dit vertrouwen is nodig om dit soort innovatieve initiatieven te ondersteunen. Hiermee kunnen juist binnen Parkstad de verbindingen gemaakt worden met andere organisaties die op het gebied van Circulair Bouwen actief zijn."

Interreg NWE is een transnationaal subsidieprogramma. Het richt zich op deelname van partijen uit zeven landen. Ook partijen uit Zwitserland (geen lid van de EU) kunnen meedoen. In Nederland gaat het om het stimuleren van innovatie en duurzame economische groei in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland, Noord-Brabant, Overijssel, Gelderland, Zeeland en Limburg.

www.reusematerials.nl

Deel op Social Media
<< October 2019 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >