'Stijgende trend kosten FM zet door'


'Stijgende trend kosten FM zet door'
11-06-2019 9:00

FMN presenteerde onlangs de NFC Index Kantoren 2018. De kengetallen van de NFC Index geven inzicht in de ontwikkeling van de facilitaire kosten. Uit de index blijkt dat de kosten voor facilitair management per saldo stijgen.

Blijkens de index stegen de kosten per vierkante meter (vvo) in 2018 met 2,1 procent naar 490 euro. De kosten voor Gebouw en Infrastructuur laten op de meeste onderdelen een stijging zien. "Er is ook dit jaar weer een toename van de kosten voor Accommodatie, Parkeren en Werkplekomgeving. De kosten voor Schoonmaak dalen dit jaar licht."

De kosten voor Mens en Organisatie laten een wisselend beeld zien. "De kosten voor Beveiliging nemen toe; een stijging die ook de laatste jaren al waarneembaar was. Bij Hospitality is er sprake van een daling van de kosten voor Restaurant & Automaten. Voor logistiek zien we de kosten licht stijgen."

De ICT-kosten (werkplekgerelateerd) per vierkante meter blijven vrijwel onveranderd. "Belangrijke elementen hierin zijn de dalingen in de kosten van Centrale en Gedistribueerde Diensten en Telematica. De kosten voor Management & Advies gingen fors omhoog mede door aandacht voor security en gebruik van cloudoplossingen. De kosten voor Werkplekbeheer stegen licht."

"De kosten per vierkante meter voor Strategisch Facility Management en Horizontale functies dalen. Door de stijging van de kosten van het Tactisch Management is de daling van de kosten van de totale overhead minder sterk."

In 2018 daalde het vloeroppervlak per werkplek naar 19,8 vierkante meter vvo.

De indices van de NFC Index zijn een belangrijke referentie voor kostenontwikkeling van facilitaire voorzieningen van kantoorhoudende organisaties en het onderwijs. De indices leveren relevante managementinformatie voor mogelijkheden op het gebied van kostenefficiency.

www.fmn.nl

<< June 2019 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >