'Bedrijfsleven heeft te weinig innovatievermogen'


'Bedrijfsleven heeft te weinig innovatievermogen'
03-04-2019 8:00

Het is een opmerkelijk fenomeen: juist in een periode waarin 20 procent van de bevolking stemt op een politieke partij die de onderzoeksuitkomsten van 97 procent van de klimaatwetenschappers botweg negeert, worden wij als redactie van Inside Information overstept met allerlei wetenschappelijk aandoende onderzoeksresultaten. Nu weer van Protime, specialist in workforce management oplossingen. De onderneming stelt op basis van eigen onderzoek dat het Nederlandse bedrijfsleven te weinig innovatievermogen heeft. 

Het onderzoek ‘4 keer tijd voor goed HR-beleid: innovativiteit’ werd door Protime uitgevoerd onder 1.019 werknemers. "Eén werkdag in de week de vrijheid krijgen om totaal iets anders te doen dan je reguliere werkzaamheden? Dat ziet meer dan de helft van de Nederlandse werknemers (52%) wel zitten", aldus een woordvoerder over de uitkomsten van het eigen onderzoek. "Zij willen graag van hun baas tijd krijgen die naar eigen inzicht besteed kan worden. Het doel is om nieuwe ideeën en initiatieven de organisatie in te laten vloeien. Een groot deel van werkend Nederland (37%) zou die tijd graag besteden aan persoonlijke ontwikkeling, zoals het volgen van een opleiding. 15 procent wil op zoek gaan naar manieren om de organisatie te verbeteren."

Sommige organisaties namen volgens Protime de proef al op de som. "Een deel van de respondenten (14%) geeft namelijk aan dat zij al een dag in de week de tijd krijgen om naar eigen inzicht te besteden. 10 Procent besteedt dit aan persoonlijke ontwikkeling. De overige vier procent gebruikt dit om verbeteringen aan te brengen in de organisatie. Werknemers in leidinggevende functies kiezen er vaker voor om verbeteringen in hun organisatie aan te brengen dan uitvoerende werknemers, respectievelijk 25 ten opzichte van 13 procent."

Er zijn ook mensen die blijkens het onderzoek niet zitten te wachten op een vrij te besteden dag. "34 Procent van de respondenten voelt de behoefte niet. Bijna twee op de tien (18%) heeft nu al te veel werk liggen en wil daarom geen dag inleveren. 16 procent weet simpelweg niet wat ze met die tijd zouden moeten doen."

Lucas Polman, directeur bij Protime Nederland: “Een ding is zeker: innovatie is hard nodig, maar gaat niet vanzelf. Diverse bedrijven experimenteren dan ook met manieren om het innovatievermogen te vergroten. Door medewerkers te stimuleren om uit hun routine te komen zorg je ervoor dat nieuwe ideeën ontstaan. Het is van groot belang dat zij leren na te denken buiten de kaders van hun eigen functie. HR kan een handje helpen door beleid te formuleren over hoe innovatie een plek krijgt in de organisatie. Dit kan bijvoorbeeld door medewerkers te helpen en te stimuleren om zelf te innoveren. Door tooling, resources en een goede samenwerking kan iedereen meewerken aan nieuwe ideeën en krijgt innovatie een boost.”

Het onderzoek ‘4 keer tijd voor goed HR-beleid: innovativiteit’ is te downloaden op de website van Protime.   

 


Deel op Social Media<< April 2019 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >