Nieuws


04-12-2018 13:30

De Velux Groep kondigt met trots aan dat 'Light Forms Juggler' van Anastasia Maslova en 'Road to Light' van Yuhan Luo, Di Lan, Yuan Liu en Yusong Liu de wereldwijde winnaars zijn van de International Velux Award 2018 voor architectuurstudenten. Na live presentaties door negen regionale winnaars selecteerde de jury bestaande uit internationaal gerenommeerde architecten de twee wereldwijde winnaars.

'Light Forms Juggler' door Anastasia Maslova van de Kazan State University of Architecture and Engineering in Rusland werd als winnaar gekozen in de categorie Daylight in Buildings na indruk te hebben gemaakt op de jury door relevante vragen te stellen over de manier waarop we vandaag de dag gebouwen ontwerpen. "Het project vertoont een rigoureuze verkenning van het daglicht in gebouwen op stedelijke schaal. Het toont een sterke architectonische denkgeest en het project werpt veel interessante vragen op,” aldus de jury.

Het project nodigt uit om een frisse blik te werpen op architectuur. Momenteel is onvoldoende verlichting in gebouwen een groot probleem. Maar tegelijkertijd is er voldoende zonlicht. Dus hoe kunnen we gebouwen zo vormgeven dat de maximale hoeveelheid natuurlijk licht wordt binnengelaten? Het project suggereert een verandering in de vorm van gebouwen en hun openingen, waar rechthoekige vormen de penetratie van licht in de ruimte steeds meer beperken. Het analyseert ook verschillende alternatieve vormen die het potentieel van natuurlijke lichtpenetratie maximaliseren en ook de schaduwen onderzoeken die door gebouwen worden gecreëerd.

 

 
De wereldwijde winnaar in de categorie Daylight Investigations, 'Road to Light', kreeg de prijs voor een goed onderzocht project dat een echt probleem grondig aanpakt en een eenvoudige en praktische oplossing biedt. "Het is een eenvoudige oplossing die het leven van kinderen in afgelegen plattelandsgebieden verandert. Door kleine stukjes lokale materialen te introduceren, stimuleert dit optimisme, groei en denken", aldus de jury.


Het project, gecreëerd door studenten van de Tianjin University in China, komt voort uit een zeer fundamentele behoefte aan een veilige doorgang tussen gemeenschappen. Door het gebrek aan een goede wegeninfrastructuur en elektriciteit in de bergachtige gebieden van landelijk China, kan naar school gaan zeer gevaarlijk zijn voor kinderen - vooral wanneer ze thuiskomen in het donker. Het team stelt voor om een kleine hoeveelheid goedkoop fluoriet in de paden te leggen. Wanneer dit fluoriet overdag door daglicht zijn bestraald gloeien de heldere kleuren van deze stenen ‘s avonds enkele uren na. Bijna alle provincies in China hebben grote fluorietmijnen en de verwerking van de ruwe steen tot bestrating maakt het economisch haalbaar voor arme landelijke gebieden.

 


De twee winnende teams ontvingen hun prijs, samen met de algemene winnaars van de professionele architectencategorieën tijdens het slotgaladiner van het World Architecture Festival in Amsterdam op 30 november 2018.


www.velux.nl


Deel op Social Media
<< December 2018 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >