Nieuws


24-07-2018 8:30

Wat te doen wanneer het te lawaaiig is op de werkvloer? Eén van de manieren om het geluidsniveau omlaag te krijgen is het 'nudgen' van kantoorwerkers. Healthe Workplace rapporteert over een interessant onderzoek van Sarah Lovera Rivas.

"Onderzoek wijst uit dat excessief lawaai op de werkvloer verschillende negatieve gevolgen met zich meebrengt",  aldus Sarah Lovera Rivas. Werknemers in open kantoorruimtes ervaren bijvoorbeeld meer vermoeidheid; meer stress, verminderde concentratie en verminderde productiviteit.

In haar studie onderzoekt Sarah Lovera Rivas hoe dit probleem te tackelen is via 'nudging'. "Nudging, een concept uit de gedragseconomie, is een manier om mensen onbewust een duwtje in de juiste richting te geven bij het maken van keuzes", stelt ze. "Door bepaalde prikkels te introduceren in de werkruimte, kunnen werknemers onbewust gestimuleerd worden om stiller te werken. Aangezien menselijk gedrag beïnvloed wordt door 1. sociale normen, i.e. standaarden ten aanzien van het gedrag, en 2. hun attitudes, i.e. iemands eigen perceptie van gevolgen die aan het gedrag verbonden kunnen zitten, zijn er in dit onderzoek twee verschillende interventies gecreëerd. Beide interventies zijn op losse momenten uitgetest in een veldonderzoek in een studieruimte om het effect te meten."

De eerste interventie is gebaseerd op de bevinding dat mensen bepaalde situaties automatisch associëren aan sociale normen die daar doorgaans bij komen kijken. "Een associatie van deze soort bestaat bijvoorbeeld tussen de bibliotheek en de norm “ik moet me stil gedragen” en deze associatie is zo sterk dat het zien van een foto van een bibliotheek met mensen in de geactiveerd wordt en dat mensen onbewust zachter gaan praten. Om deze reden zijn er in het huidige onderzoek A3 foto’s verspreid over de muren van de studieruimte."

"Naast de norm interventie waarbij sociale standaarden een cruciale rol spelen, is een tweede interventie gecreëerd die zijn methode leent aan de benefit appeal. Door mensen bewust te maken van de persoonlijke gevolgen die een bepaalde gedraging of keuze met zich meebrengt, kan gedrag eveneens worden bijgesteld. De attitude interventie communiceerde daarom met behulp van informatieve A3 posters de negatieve effecten die open-office lawaai met zich meebrengt."

In de nieuwsbrief van 'innovatiewerkplaats' Healthy Workplace rapporteert de onderzoekster dat beide interventies het gewenste effect hadden en ervoor zorgden dat mensen stiller te werk gingen. "De veldexperimenten toonden met behulp van verschillende metingen aan dat, in vergelijking met een controlesituatie waarin geen interventie aanwezig was, beide interventies leidden tot: 1. Een lager geluidsniveau in decibel (~3Db(A)), 2. Minder gesprekken, en 3. Minder gespreksminuten per tijdsperiode. De interventies hadden geen significant effect op de gespreksduur per gesprek, maar de drie andere metingen tonen aan dat beide interventies op losse momenten zorgden voor minder geluid."

Hoewel de interventies niet getest zijn in een corporate stilteruimte, wijzen de bevindingen er volgens Sarah Lovera Rivas op dat het in de werkruimte verwerken van gehumaniseerde bibliotheekfoto’s en/of berichten over de persoonlijke voordelen die stilte met zich meebrengt potentie heeft om het geluidsniveau omlaag te brengen. 

https://gallery.mailchimp.com/81d3bf3464fe762a323d3e457/files/6a1ee6b4-9b94-49d6-ac51-f803f5db67f7/2018_07_17_Samenvatting_Nudging_Silence_Sarah_Lovera_Rivas.pdf


www.healthy-workplace.nl


Deel op Social Media
24-07-2018 8:30

Nederland is dit jaar gastland voor de ELCA Trend Award. Deze prestigieuze internationale prijs wordt iedere 2 jaar uitgereikt aan een bijzonder, hoogstaand en duurzaam groenproject. Voor de ELCA Trend Award zijn vier Nederlandse projecten voorgedragen. Afgelopen week heeft de jury, bestaande uit deskundige vertegenwoordigers van ELCA, de projecten persoonlijk bezocht.

De ELCA Trend Award wordt uitgereikt aan een project dat voldoet aan het hoogste professionele niveau in het groene vak. Speciale aandacht wordt gegeven aan duurzaamheid en onderhoud. Van de inzenders wordt verwacht dat zij vooral op deze onderdelen een stap verder zijn gegaan.

De jury hecht veel belang aan details en wil graag weten waar de groenprofessional of groenvoorziener verder is gegaan dan volgens de opdracht voorgeschreven. Naast de totstandkoming van het project en de kwaliteit, kijkt de jury ook naar hoe trendsettend het project is en als voorbeeld kan dienen voor innovatie in de sector.

Branchevereniging VHG voelt zich vereerd met dit gastheerschap, omdat dit de kans biedt aan bedrijven om hun duurzame projecten extra voor het voetlicht te brengen en Nederland zich kan profileren als trendsettend in het groen in Europa.
 

De genomineerde projecten zijn:
 

BTL: De Groenzoom
De Groenzoom is een natuur- en recreatiegebied van 560 hectare gelegen in een voormalig melkvee- en glastuinbouwgebied bij Berkel en Rodenrijs. Dit gebied maakt deel uit van de ecologische verbindingszone de Groenblauwe Slinger, die een natuurlijke, groene grens vormt tussen de regio Rotterdam en Den Haag. De Groenzoom is de afgelopen jaren door BTL getransformeerd tot een gebied voor recreatie en natuurontwikkeling, excursies en educatie.
 

Donkergroen: Circl
Circl op de Amsterdamse Zuidas is een energiezuinig en demontabel gebouwontwerp, waarbij het uitgangspunt is dat alle nu gebruikte materialen in de toekomst kunnen worden hergebruikt. Donkergroen realiseerde hier een 100% circulaire openbare daktuin met ecologische aspecten.
 

Herman Vaessen BV: Green Dream, Ecological Company Garden
Het duurzaamste kantoor ter wereld (99,4% BREEAM-certificering in 2016) staat in het Limburgse Haelen. Het is volledig van duurzame bouwmaterialen vervaardigd en is energieneutraal. Rond het gebouw ligt een natuurlijke tuin, waar natuurbeleving, biodiversiteit en de meerwaarde hiervan voor medewerkers voorop staan. Deze lijn is doorgezet in het nabijgelegen parkeerterrein en zelfs te zien in de bermen richting de entree van het bedrijventerrein.
 

Koninklijke Ginkel groep: De Knoop
De voormalige Knoopkazerne Utrecht is herontwikkeld tot efficiënt en aantrekkelijk rijkskantoor met vergadercentrum en gastwerkplekken. Hierbij is zoveel mogelijk van het oorspronkelijke bouwmateriaal hergebruikt. De Koninklijke Ginkelgroep gaf het omliggende terrein een groene en duurzame metamorfose met groene maatregelen zoalsdaktuinen, groene gevels, grote bomen en gevarieerde, kleurrijke beplantingen. Deze buitenruimte is een belangrijke schakel in de verbinding met de stad en het nabijgelegen station.


De jury van de Trend Award bestaat uit het dagelijks bestuur van de ELCA, namelijk de heren Emmanuel Mony (voorzitter, Frankrijk), Lutze von Wurmb (vice-voorzitter, Duitsland) Neil Huck (vice-voorzitter, Verenigd Koninkrijk) en Henrik Bos (voorzitter Committee of Firms, Finland). Zij worden vanuit Nederland ondersteund door VHG-voorzitter Rien van der Spek en vice-voorzitter Robert Smid. De prijsuitreiking vindt plaats op 12 september tijdens Internationale Vakbeurs GaLaBau, die van 12 tot 15 september aanstaande gehouden wordt in het Duitse Nürnberg.

De European Landscape Contractors Association (ELCA) is de koepelorganisatie voor de hoveniers- en groenvoorzienersbranche in Europa met in totaal 27 aangesloten landen. Missie van deze organisatie is om het belang van groen voor onze samenleving te benadrukken, de bewustwording hierover kracht bij te zetten en de groene verbinding met architectuur, duurzaamheid, creativiteit, bouw, lifestyle en nieuwe ontwikkelingen op het hoogste niveau in Europa te stimuleren. VHG, de branchevereniging voor ondernemers in het groen met in totaal 1.100 aangesloten leden, is het Nederlandse lid van ELCA.

www.vhg.org


Deel op Social Media24-07-2018 11:00

Eind juni organiseerde Humanscale de TED-talk ' Beyond the Physical Workplace'. Miriam Goos, een ervaren neurologe en professor neurologie, vertelde over  over de oorzaak - gevolg relatie van onze mentale en fysieke klachten op werk, en hoe we zelf ons bewustzijn daarvan kunnen vergroten.

Haar bijdrage ging over de mentale aspecten die van invloed zijn op de effectiviteit en het welzijn van werknemers. Vaak zijn fysieke klachten het resultaat van mentale problemen. Hoe kunnen we hier alert op zijn, en pro-actief een bijdrage leveren aan het gevoel van welzijn? 

"We kennen allemaal de fysieke effecten van zenuwen, bijvoorbeeld voor een examen: maagkrampen, diarree, gebrek aan eetlust", aldus Miriam Goos. "Dus we weten dat er een rechtstreeks verband is tussen wat onze hersenen denken en hoe ons lichaam daarop reageert."

In de werkomgeving spelen soortgelijke processen een rol, stelt de neurowetenschapper. "Maar we zijn ons daarvan niet altijd bewust. Zelfs wanneer we werken in de meest aantrekkelijk ontworpen kantoren, hebben we te maken met uitdagingen, zoals de introductie van nieuwe technologie, de toegenomen snelheid van ontwikkelingen, de voorttdurende herstructurering van organisaties, de vraag naar flexibiliteit en wendbaarheid en de achterblijvende waardering voor onze inspanningen."

 

Al deze ontwikkelingen leiden tot een algemene toename van het stressniveau, aldus Goos. "Dit manifesteert zich is serieuze fysieke klachten als vermoeidheid, rugpijn, hoofdpijn, kiespijn, en in ersnstige gevallen zelf ademhalingsproblemen en flauwvallen." Precies hierom heeft de World Health Organisation (WHO) stress aangemerkt als de 'gezondheidsepidemie van de 21e eeuw'. "Het kost ons jaarlijks miljoenen."

Öndanks het feit dat we in Nederland goede kantoren maken, neemt het aantal burn-outs nog steeds toe", aldus Goos. "Gemiddeld heeft volgens de CBS zo'n 14 tot 15 procent van de werkende bevolking er jaarlijks mee te maken. Het is duidelijk dat burn-outs, depressies en frustraties in bijna elke organisatie voorkomen."

Volgens Goos helpen een mooi kantoor en goede koffie hier niet tegen: "Wanneer mensen geen professionele hulp krijgen, vergeten ze de mooie kanten van hun werk en hebben ze geen oog voor goede cappuchino en de comfortabele ergonomische stoel." Wat helpt wel? Goos wijst onder meer op het belang van pauzes: "Om effectief te blijven is het van groot belang om elke inspanning te laten volgen door een relax-fase." Ook stipt ze in de TED-talk bijvoorbeeld 'besmettelijk gedrag' aan, gedrag waarmee collega's elkaar over de kling jagen door bijvoorbeeld voortdurend nieuwe onrealistische doelen te stellen en de nadruk te leggen op negatieve aspecten. 

De TED-talk werd georganiseerd door Humanscale, specialist in producten die een gezonde manier van werken ondersteunen (zie bovenstaande foto's). "In combinatie met de nu beschikbare psychologische kennis bieden onze producten een oplossing voor de huidige problemen in de werkomgeving", aldus een woordvoerder. "Wanneer we zowel aandacht hebben voor het lichaam als voor de geest van de kantoorwerker, kunnen we een versterkt positief effect bereiken. Op deze manier kunnen we samen het verschil maken."
 

www.humanscale.com
 

Deel op Social Media
<< July 2018 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >