Velux gaat gebruikte dakraken terugnemen


Velux gaat gebruikte dakraken terugnemen
12-06-2018 8:30

Jaarlijks ontstaat er in Nederland 23 miljoen ton aan bouwafval. Ook gebruikte Veluxdakramen belandden tot vandaag op de afvalberg van bouw- en sloopafval.Velux Nederland, BMN Bouwmaterialen en SUEZ, specialist in afval- en grondstoffenmanagement zijn daarom een samenwerking gestart om Velux dakramen terug te nemen in plaats van weg te gooien.

Aannemers hebben vanaf nu de mogelijkheid om verouderde Velux-dakramen apart in te zamelen en zo een bijdrage te leveren aan recycling van afval in de bouw. Het is volgens de initiatiefnemers voor het eerst in Nederland dat dakramen gescheiden worden ingezameld. De dakramen worden gedemonteerd in een sociale werkplaats.

“Door de opbouw van Velux-dakramen kunnen ze relatief eenvoudig weer worden gedemonteerd. Door de grondstoffen zoals glas, hout en kunststof te scheiden en te hergebruiken als grondstof voor andere producten, verwachten we over de totale levenscyclus van een Velux-dakraam de CO2-uitstoot met naar schatting 28 procent te reduceren,” vertelt initiator Ronald Bal van Velux Nederland.

Inzameling van de gebruikte Velux-dakramen vindt plaats op twee verschillende manieren. Voor het inzamelen van enkele stuks dakramen is een samenwerking gestart met BMN Bouwmaterialen. “Wanneer een aannemer nieuwe bouwmaterialen bij ons haalt, kan hij direct het oude Velux-dakraam bij ons inleveren in de BMN Bouwbewust Afvalretourstraat. Op dit moment wordt het concept getest met een pilot bij BMN-vestigingen in Zwolle en Drachten. Onze ambitie is om het concept hierna landelijk uit te rollen”,  aldus Petran Verhoef van BMN Bouwbewust.

Bij grotere renovatieprojecten kan de betreffende aannemer bij Velux Nederland een eigen container voor op de bouwlocatie aanvragen. Op deze manier worden in Asten en Etten-Leur al dakramen apart ingezameld. “SUEZ heeft een logistieke taak op de bouwlocaties. Daarnaast heeft SUEZ een rol om op een juiste manier de materialen af te voeren, te verwerken en met diverse partijen te zorgen voor de recycling van glas, hout en kunststof”,  zo laat Henk-Jan van Doorn, Key Account Manager bij SUEZ weten. “Dat is onze expertise en we laten daarmee zien dat we door middel van co-creatie veel kunnen bereiken in de recycling van bouw- en sloopafval.”

De take-back service is niet kosteloos, maar het is wel goedkoper dan wat betaald moet worden voor het afvoeren van regulier bouw- en sloopafval. Hierdoor wordt het voor montagebedrijven aantrekkelijk om hier gebruik van te maken. “Duurzaam ondernemen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. We hebben de hulp van aannemers nodig om de hoeveelheid bouwafval tegen te gaan en deze take-back service te laten slagen. Daarom bieden we deze mogelijkheid aan zonder winstoogmerk”, aldus Ronald Bal.

Maar liefst 97 procent van al het afval dat voortvloeit uit de productie van Velux-dakramen wordt momenteel gerecycled of gebruikt als hernieuwbare energie. "Door samen te werken met SUEZ en BMN Bouwmaterialen en de dakramen na gebruik te demonteren en de grondstoffen te hergebruiken, wordt de circulariteit van het product naar een nog hoger niveau getild", aldus Velux.

www.velux.nl

 


Deel op Social Media
<< June 2018 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >