'Overwerk duur cadeau aan werkgevers'


'Overwerk duur cadeau aan werkgevers'
26-07-2017 8:31

De 7 miljoen werknemers in Nederland verrichten jaarlijks voor ruim 20 miljard euro aan onbetaald overwerk, zo blijkt uit onderzoek van TNO in opdracht van de FNV. "Als je dit zou omzetten naar betaald werk, dan levert dat bijna 300.000 extra fulltime banen op", aldus de FNV. "Daarmee is de officiële werkloosheid in één klap voor meer dan de helft opgelost."

Kitty Jong (vice-voorzitter FNV): "Ik vind dat werkgevers hiermee onverdiend wel een heel duur cadeau in hun schoot geworpen krijgen. Want aan de ene kant werken mensen zich een slag in de rondte, en tegelijkertijd hebben we bijna een half miljoen officiële werkzoekenden. Hoogste tijd om twee vliegen in één klap te slaan en meer mensen aan te nemen in echte banen."

Omgerekend werken werknemers in Nederland ruim 3 uur per week onbetaald over – in geld uitgedrukt is dat per werknemer een bedrag van 3.200 euro per jaar. Vooral de hoger opgeleiden laten zich niet onbetuigd: van hen werkt bijna 74 procent onbetaald over. Bij mensen met lagere opleidingen is dat 29 procent. Bij hen wordt overwerk vaker doorbetaald.

Teveel en structureel overwerken kan een teken zijn dat mensen een te hoge werkdruk hebben en het werk met te weinig mensen moeten doen. Vervolgens gaan ze overwerken om het werk toch af te krijgen. Uiteindelijk komen ze in een vicieuze cirkel terecht, omdat ze niet genoeg tijd overhouden om te herstellen van hun werk.

De FNV pleit voor meer echte banen. Om structureel onbetaald overwerk aan te pakken, wil de FNV dat contracten worden uitgebreid of dat er meer mensen worden aangenomen. "Hiermee wordt ook de ongezond hoge werkdruk aangepakt en de balans tussen werk en privéleven evenwichtiger."

www.fnv.nl
 

Deel op Social Media
<< July 2017 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >