Proud bewijst impact co-design


Proud bewijst impact co-design
07-03-2015 8:30

De impact van co-design voor sociale innovatie blijkt enorm. "Co-design heeft bewezen een effectieve aanpak te zijn voor samenwerkingen waarbij niet-designers creatief kunnen bijdragen aan innovatie- en ontwikkelingstrajecten. Dit heeft Europese project Proud de afgelopen drie jaar bewezen."

Dat zeggen de iniotiatiefnemers van het Europese project. Proud startte in oktober 2011 en heeft in ruim drie jaar tijd meer dan 100.000 mensen bereikt met de vele activiteiten die de Europese partners organiseerden. "Vele designers, beleidmakers en vertegenwoordigers uit de industrie en het bedrijfsleven hebben samen met talloze eindgebruikers kunnen ervaren dat co-design bij vernieuwings-, ontwikkelings- en transformatieprocessen zowel economisch als sociaal tot creatievere en beter gedragen resultaten leidt."

Tijdens meer dan zestig evenementen variërend van conferentie tot forum, van master class tot co-design café, expositie tot workshop onderzochten deelnemers op een creatieve en interactieve wijze verschillende co-design instrumenten en processen. "Ook werkten transnationale teams van designers, bewoners, het bedrijfsleven en overheden aan oplossingen voor zogenaamde co-design challenges. De impact daarvan is blijvend en positief ervaren door iedereen die hier aan meewerkte. Het leverde ook spin-offs op: sommige ontwerpers werkten op de challenges in de verschillende Proud partnersteden en hebben hun werkgebied en kennis verruimd."

Het algemene doel van de Proud-partners - allen actief op het gebied van design en innovatie - was om design in te zetten als een drijfveer voor sociale innovatie, economische transformatie en duurzame ontwikkeling. "Tijdens de uitvoering van het project zijn tal van nieuwe allianties gecreëerd tussen overheden, industrie en bedrijfsleven en de ontwerpwereld, om samen te werken met gebruikersgroepen. Gezamenlijk ontwierpen deze gelegenheidscoalities nieuwe en verbeterde producten, diensten en omgevingen. Co-design blijkt als aanpak vertrouwen te brengen en de communicatie te vergemakkelijken tussen partners met verschillende interesses en meningen. Dit leidt tot gedeelde oplossingen waar samenwerkende partijen gezamenlijk verantwoordelijkheid voor nemen."

In Eindhoven werkte een multidisciplinair ontwerpteam aan oplossingen voor station NS Beukenlaan. Dit station scoorde bedroevend in klanttevredenheidonderzoeken. Het team werkte samen met de probleemeigenaren – NS, ProRail en gemeente Eindhoven en betrok bij de probleemoplossing ook de reizigers, buurtbewoners en andere gebruikers. Samen ontwikkelden ze ideeën om het station aantrekkelijker en makkelijker toegankelijk te maken.

Daarnaast vonden veel co-design acties plaats, soms gekoppeld aan Dutch Design Week, zoals AgriMeetsDesign of Project O. In het Proud-hoofdkwartier in Eindhoven – de Design Innovation Space bij Capital D - troffen ontwerpers en opdrachtgevers elkaar ook om nieuwe co-design instrumenten en processen uit te testen, ideeën te delen, nieuwe uitdagingen te definiëren. 

Dr Leon Cruickshank van Imagination Lancaster University vertelde tijdens de laatste bijeenkomst van de partners dat Proud ‘een sleutelproject is geworden voor creatieve kennisuitwisseling in Europa’ en een solide basis heeft gelegd om co-design verder toe te passen voor betere sociale innovatie. Dr Peter Zec, grondlegger van Red Dot and Design Zentrum Nordrhein West, onderstreepte hoe belangrijk het is dat gebruikersgroepen deel uitmaken van het ontwerpproces. Volgens Zec, is dit de enige manier om ware vernieuwing teweeg te brengen.

www.proudeurope.eu

Deel op Social Media 

<< March 2015 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >