Renovatie schoolgebouwen regelen bij wet


Renovatie schoolgebouwen regelen bij wet
19-02-2014 9:20

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs wil dat er in de financiering van onderwijshuisvesting aparte aandacht komt voor renovatie. Nu nog zijn alleen onderhoud en (vervangende) nieuwbouw in de wet geregeld. Dat geldt niet voor renovatie. Veel gemeenten geven te weinig geld uit aan huisvesting van scholen en met alleen onderhoud en nieuwbouw worden de problemen niet verholpen.

De schoolgebouwen in Nederland zijn gemiddeld 40 jaar oud en kampen niet zelden met achterstallig onderhoud en een onvoldoende luchtkwaliteit. Gemeenten investeren structureel te weinig in onderhoud en renovatie. Het Rijk probeert dat te verhelpen door het bedrag dat de gemeenten daar niet aan uitgeven aan de schoolbesturen te geven. Maar ook dat geld is niet geoormerkt voor huisvesting, weet Martijn Verwoerd van Bouwend Nederland. Schoolbesturen kunnen dus in beginsel met het huisvestingsgeld gaten in hun begroting vullen. Bouwend Nederland pleit er, in samenspraak met de PO-raad (sectororganisatie voor het primair onderwijs), al geruime tijd voor dat ook renovatie wettelijk verankerd wordt.

De bewindsman riep onlangs in een debat in de Tweede Kamer de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) op om samen met de PO-raad richtlijnen op te stellen voor renovatie van schoolgebouwen. Hij zei erop te zullen toezien dat deze gesprekken ook echt tot resultaten leiden. Mocht dat toch niet gebeuren, dan overweegt de staatssecretaris om zo’n regeling bij wet te regelen. Dekker (VVD) kreeg daarvoor de steun van de Kamer.

“Het is zeer positief dat nu ook de staatssecretaris de urgentie van het probleem onder ogen ziet”, reageert beleidsadviseur Martijn Verwoerd van Bouwend Nederland op het debat. “Tot nu toe was renovatie nooit een issue. Wij zullen aandacht voor dit punt blijven vragen, zodat er snel echt zulke richtlijnen liggen. Als de VNG er met de PO-raad toch niet uit komt, dan moet Dekker inderdaad alsnog een wettelijke regeling opstellen”, aldus Verwoerd.

De Kamer besloot recent ook dat schoolbesturen vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk worden voor het buitenonderhoud van hun gebouwen. Dekker stelt daar 158 miljoen euro voor beschikbaar. “Het lijkt me goed en logisch als zo’n nieuwe regeling voor de renovatie van schoolgebouwen ook op die datum van kracht zou worden. Dan heb je één pakket”, stelt Verwoerd.
 

<< February 2014 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >