'Luchtkwaliteit klaslokalen dramatisch'


'Luchtkwaliteit klaslokalen dramatisch'
01-11-2013 9:17

Tienduizenden leerlingen zitten de komende winter in klaslokalen met onvoldoende ventilatie. Het CO2-gehalte in de lucht is daardoor tijdens de meeste lessen onaanvaardbaar hoog. Dat stelt Uneto-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, in een reactie op eenrapport over de kwaliteit van de onderwijshuisvesting van het ministerie van Onderwijs.

"Een gebrek aan ventilatie leidt tot concentratieverlies en hoofdpijn en heeft een negatief effect op de leerprestaties. Ook het werk van docenten leidt eronder", aldus Uneto-VNI. De installateurskoepel roept de politiek op om in actie te komen en investeringen niet langer uit te stellen.

In 80 procent van de klaslokalen in ons land is de CO2-concentratie veel te hoog. "Een slecht binnenmilieu kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid, slijmvliesirritaties, overdracht van infectieziekten en astma-aanvallen." Uit het recent verschenen onderzoek van het ministerie van Onderwijs blijkt dat het merendeel van de schoolleiders de problemen onderkent en vindt dat maatregelen dringend noodzakelijk zijn.

Voorzitter Titia Siertsema van Uneto-VNI: "Als het straks kouder wordt, sluiten leerkrachten ventilatieopeningen af om klachten over kou te voorkomen. Het CO2-gehalte in lokalen neemt daardoor echter toe. Het probleem wordt zelfs groter nu als gevolg van de bezuinigingen er steeds meer kinderen in een klas zitten."

Het binnenmilieu in het klaslokaal heeft invloed op de leerprestaties. "Onderzoek van TNO wijst uit dat elke verdubbeling van de toevoer van frisse lucht leidt tot circa 15 procent betere leerprestaties. Betere ventilatie in lokalen kan op termijn dus resulteren in betere CITO-scores."

De te hoge CO2-contraties zijn volgens de brancheorganisatie overigens niet het enige probleem op de Nederlandse scholen. "Veel leerlingen hebben in de winter te maken met kou en tocht, terwijl het in de zomer juist te warm wordt door het ontbreken van een goede zonwering. Ook is er in veel lokalen een gebrek aan daglicht en voldoet de verlichting niet aan de moderne eisen."

De voorzitter van Uneto-VNI vindt dat de klaslokalen nog voor de komende winter moeten worden aangepakt. "Als wij de ambitie van Nederland als kenniseconomie serieus nemen, zullen we op z'n minst moeten zorgen voor een gezonde leer- en werkomgeving voor scholieren en docenten."

<< November 2013 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >