Nieuwe aanbestedingswet gunstig voor kleine bedrijven


Nieuwe aanbestedingswet gunstig voor kleine bedrijven
21-02-2012 10:00

Tijdens de behandeling van de voorgestelde nieuwe regels omtrent de Aanbestedingswet in de Tweede Kamer op 2 februari jongstleden heeft minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie bevestigd dat in aanbestedingsprocedures niet specifiek naar een houtkeurmerk mag worden gevraagd. Dit omdat daarmee ondernemers worden buitengesloten die dat certificaat niet hebben, terwijl zij wel aan de inhoudelijke eisen voldoen. Met de nieuwe regels wil de overheid met name voor kleine ondernemers de mogelijkheden verbeteren om toegang te krijgen tot overheidsopdrachten. In de praktijk betekent dit dat aanbestedende overheidsdiensten niet een specifiek keurmerk als eis mogen opnemen. Zowel FSC- als PEFC-certificaten moeten dan worden geaccepteerd.

De nieuwe aanbestedingswet zal nog worden behandeld in de Eerste Kamer. Een wetsvoorstel van het vorige kabinet werd door de senatoren afgewezen.”Een eerlijke aanbesteding is ook in het belang van de belastingbetaler”, aldus minister Verhagen. “Daardoor neemt de concurrentie toe, waardoor de prijs van het werk zakt en de kwaliteit stijgt.”

Ook mogen volgens het nieuwe wetsvoorstel opdrachten niet meer zonder goede reden worden geclusterd. Daardoor maken kleinere bedrijven meer kans. Een bedrijf met 120 vestigingen mag bijvoorbeeld de schoonmaak van alle overheidsgebouwen niet meer bundelen in één aanbesteding. De overheid mag ook geen onredelijke contractvoorwaarden meer stellen. Hierdoor hoeft een kleine ondernemer niet alle risico’s van een bouwproject te dragen, terwijl die zich onmogelijk daartegen kan verzekeren.

<< February 2012 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >