Gare de Rungis met twee gezichten


Gare de Rungis met twee gezichten
20-10-2010 8:15

Icade Promotion en het Rotterdamse bureau Mvrdv hebben onlangs het ontwerp gepresenteerd voor het Gare de Rungis kantoorgebouw in het 13e arrondissement van Parijs.

Dit 19.500 vierkante meter grote gebouw, ontworpen in opdracht van de Franse ontwikkelaar Icade Promotion, zal met een energiegebruik van circa 49kWh per jaar per vierkante meter een van de eerste energiezuinige gebouwen zijn dat in Frankrijk wordt gerealiseerd. Naar verwachting wordt ergens volgend jaar gestart met de bouw. Het totale budget bedraagt 35 miljoen euro.

Het gebouw is gesitueerd tussen twee totaal verschillende stedelijke condities: het dichte stedelijke weefsel van blokken en straten in het noorden en het losse stedelijk weefsel in het zuiden, duidelijk gedefinieerd met een overzichtelijke infrastructuur. Het ontwerp is gebaseerd op het gewenste kantoorprogramma en de eisen van laag energiegebruik. Het project combineert bewezen energie-efficiënte technologieën met individuele kantoorverdiepingen en buitenruimtes, zoals patio’s, balkons en een tuin. Met drie kernen en een centrale lobby biedt het gebouw een hoge flexibiliteit en kan het aan een of meerdere gebruikers worden verhuurd zonder bouwkundige aanpassingen.

Het gebouw heeft twee gezichten: een rustige kant aan het noorden in dialoog met het stedelijk weefsel van Parijs, en een meer dynamische zijde op het zuiden, haaks op de boulevard. Het gebouw wordt geheel met hout bekleed. De ramen vormen een ritmisch lint over de volledige lengte van de gevels en bieden optimaal daglicht en lichtcontrole van de binnenruimtes. Om rekening te houden met de impact van ontbossing zal gecertificeerd Frans hout worden toegepast. Het binnenklimaat wordt geregeld via natuurlijke ventilatie, 1.500 vierkante meter zonnepanelen op het dak voorzien het gebouw van hernieuwbare energie en er wordt een grijswater circuit toegepast. Zonwering wordt geïntegreerd in de zuidgevel. Het gebouw wordt van buitenaf geïsoleerd om thermische bruggen te voorkomen.

Het project maakt deel uit van de ontwikkeling van ZAC Gare de Rungis, volgens Jérôme Coumet – burgemeester van het 13e arrondissement: “De eerste Parijse eco-wijk, die als eerste gepresenteerd is en die als eerste gerealiseerd zal worden.” Het gebouw is ontworpen door Mvrdv in samenwerking met het lokale architectenbureau North by North West, tezamen met ingenieurs- en adviesbureaus Arcoba (Saint Denis), Casso, Terrell, Vanguard en Alto (allen gevestigd in Parijs).

Icade Promotion is een belangrijke speler op de Franse onroerend goed markt en een dochteronderneming van Caisse des Dépôts, dat zich richt op de ontwikkeling van kantoren, bedrijventerreinen en winkelcentra, de gezondheidszorg, de woningsector en gerelateerde diensten.

Mvrdv is in 1993 in Rotterdam opgericht door Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries. Het bureau realiseert studies en projecten op het gebied van architectuur, stedebouw en landschapsarchitectuur.
 

<< October 2010 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >