Dutch Design Workspace


Dutch Design Workspace
28-07-2010 4:01

Na de eerste selectieronde zijn drie kandidaten uitgekozen voor de Dutch Design Workspace, het incubatorproject voor Nederlandse ontwerpers in Shanghai. De kandidaten zijn het in Rotterdam gevestigde architectenbureau Mvrdv, museum- en tentoonstellingsvormgevers NorthernLight uit Amsterdam en het multidisciplinaire vormgevingsbureau Five Spices uit Den Haag.

Het trio is erin geslaagd de selectiecommissie te overtuigen met voorstellen over hun toekomstige zakelijke ontwikkeling in China. Ook de timing is goed, want vanaf 30 juli kunnen de eerste deelnemers in Shanghai aan de slag. De officiële opening van de Dutch Design Workspace zal plaatsvinden tijdens de Shanghai International Creative Industry Week 2010 (15 tot 22 september).

Het doel van het incubatorproject is het bij elkaar brengen van een grote verscheidenheid aan deelnemers die zijn gericht op specifieke disciplines of onderwerpen binnen hun portfolio. Deelnemers uit allerlei ontwerpdisciplines – zoals architectuur, stedenbouw, product- en meubelvormgeving, grafische vormgeving, webdesign, mode, voedsel- en verpakkingsontwerp – worden uitgenodigd om zich voor het project in te schrijven. Het project heeft tot doel om uitwisseling en samenwerking tussen de diverse gebieden van de deelnemers te stimuleren en te verzekeren dat rechtstreekse competitie binnen de incubator wordt vermeden.

Het Rotterdamse Mvrdv (officieel met hoofdletters geschreven, maar dat past niet binnen de door ons gehanteerde typografie) werd in 1993 opgericht door Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries. Mvrdv vervaardigt ontwerpen en studies op het gebied van de architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp. Projecten zoals Villa VPRO en het Nederlandse paviljoen voor de Expo 2000 hebben internationaal grote waardering gekregen.
Mvrdv is een architectenbureau dat op wereldwijde schaal opereert. Men is gericht op creatieve oplossingen voor stedenbouw. Die oplossingen worden steevast ontwikkeld op basis van een proces, waarbij onderzoek en het delen van informatie worden gekoppeld aan bijzondere betrokkenheid bij cliënt en gemeenschap, met de klemtoon op maatschappelijk engagement en milieubewustzijn. Mvrdv laat zien dat architecturale vormen niet zozeer ontspruiten aan een bepaalde esthetische opvatting en gebruik van materialen, maar rechtstreeks kunnen voortkomen uit zorgvuldig onderzoek van de binnen een gemeenschap werkzame maatschappelijke en economische krachten.

NorthernLight is gevestigd in Amsterdam en ontwikkelt, ontwerpt, vervaardigt en installeert tentoonstellingen en ervaringen voor uiteenlopende organisaties. Actie en interactie staan centraal in de benadering van NorthernLight, waardoor bezoekers veranderen van passieve toeschouwers in actieve deelnemers. NorthernLight maakt tentoonstellingen die niet slechts objecten laten zien, maar een verhaal vertellen.
In de afgelopen jaren groeide NorthernLight uit tot een mondiale leider op het gebied van museum- en expo-design. Een sterke kant van NorthernLight is het verwezenlijken van ingewikkelde projecten waarbij veel partijen betrokken zijn. De portfolio van het bedrijf omvat meer dan zeventig projecten in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, het Midden Oosten en het Verre Oosten. Er is een in-house team van interieurontwerpers, exhibit-designers, multimedia-designers, projectmanagers, productiemanagers, onderzoekers en onderwijsexperts. Projecten in Azië, zoals het Beijing Science and Technology Museum, worden geleid door NorthernLights medeoprichter en directeur, Peter Slavenburg.

Five Spices is actief op het snijvlak van meerdere disciplines. Het specialisme is veelzijdigheid. Concept, 3D vormgeving, grafische vormgeving, interaction design en motion design worden ingezet om de grote diversiteit aan opdrachten te realiseren. Tentoonstellingen, huisstijlen, beurspresentaties, events, brochures, websites, interactieve installaties en interieurs zijn voorbeelden van gerealiseerde projecten.
Enthousiasme, inzet, betrokkenheid en professionaliteit kenmerken de werkwijze van Five Spices. Het bureau werd opgericht in 2005 door Deborah Meijburg en Erik Hoebergen. Samen vormen zij het kernteam van elk Five Spices project, waarbij ieder een bijdrage levert op grond van het eigen specialisme.

De selectiecommissie bestaat uit leden van creatieve businessorganisaties, Nederlandse creatieve ondernemers die reeds geruime tijd in China actief zijn en vertegenwoordigers van een huidige incubatordeelnemer. De commissie komt maandelijks bijeen om nieuwe inschrijvingen te beoordelen. Zie website http://www.dutchdesignworkspace.com/ voor inschrijfdeadlines en het vergaderschema.

Op dit moment bestaat de selectiecommissie uit:
Rita van Hattum, BNO (Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers).
Inge Pit, BNA (Koninklijke Maatschappij ter bevordering der Bouwkunst).
Matthijs Borghgraef, BNI (Beroepsvereniging van Nederlandse Interieurarchitecten).
Corien Beks, Modint (ondernemersorganisatie voor mode, interieur, tapijt en textiel).
Christine de Baan, DutchDFA.
Giel Groothuis, Dutch Design Workspace.
Marc van der Chijs, Spil games.

Ontwerpers die graag willen deelnemen, worden uitgenodigd om hun inschrijving in te sturen, waarna hun voorstel door de selectiecommissie zal worden beoordeeld. Factoren die worden meegewogen in de beoordeling zijn: het trackrecord op het gebied van design, de geschiktheid van het portfolio met het oog op China en adequate financiering van het businessplan voor minimaal 3 jaar. Motivatie, ambitie en inzet zijn eveneens belangrijke selectiecriteria voor deelname. Het inschrijfformulier en meer informatie over de procedure zijn beschikbaar als downloads op de website van de Dutch Design WorkSpace.

Intussen verloopt de inrichting van de Dutch Design Workspace in Shanghai volgens plan. De vormgeving van het interieur van de ruimte in het centrum van de stad is bijna voltooid en momenteel wordt de kantoorapparatuur geplaatst. De werkruimte bestaat uit dertig werkstations (met Zody stoelen van leverancier Haworth) en diverse gezamenlijke faciliteiten, zoals printers, fax, ontvangstvoorzieningen en professionele vergaderruimtes (met tapijt van het Nederlandse bedrijf Desso).
Flexibele ruimtes zijn beschikbaar voor specifieke ontwerpactiviteiten, zoals het maken van schaalmodellen, schetsen en patronen, video-editing en groepsgewijs brainstormen. Maar de Dutch Design Workspace wil ook een plek zijn waar Nederlands ontwerp daadwerkelijk kan worden ervaren en waar diverse innovatieve producten voor bezoekers te zien zijn, zowel in de eigen ruimte als op het ruime open dakterras.

De Dutch Design Workspace is een initiatief van en wordt ondersteund door DutchDFA, Shanghai Creative Industry Centre, het Nederlandse Consulaat in Shanghai en FAR Architecture and Design Center.
 

<< July 2010 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >