Twintig procent winst door design


Twintig procent winst door design
02-07-2010 9:30

Een nieuw product levert bijna 20 procent meer op als er in de ontwikkelingsfase veel aandacht wordt besteed aan design. Dit blijkt uit ‘Effectiviteit van Design’, een onderzoek geïnitieerd door de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) en gefinancierd door Stichting Pictoright en het ministerie van Economische Zaken. Vierhonderd managers van Nederlandse bedrijven in de goederenproducerende en de dienstverlenende sectoren namen deel aan het onderzoek, dat werd uitgevoerd door de Erasmus Universiteit en de TU Delft.

Nieuwe producten waarbij veel aandacht is geschonken aan zowel experience design (gericht op zintuigen, zelfexpressie en emoties) als functioneel design (gericht op technologie, functionaliteit en ergonomie), leveren gemiddeld ongeveer 20 procent meer op dan nieuwe producten met een gemiddelde aandacht voor beide designaspecten. Ook is het succes van een nieuw product groter als tijdens de ontwikkelingsfase veel aandacht aan design wordt besteed, en als ontwerpers bij de ontwikkeling van het nieuwe product worden betrokken. Verder blijkt uit het onderzoek dat een aantal positieve effecten van design sterker zijn, naarmate ontwerpers meer vrijheid krijgen om ideeën te onderzoeken die buiten het project vallen. Ook heeft de innovativiteit van design op het gebied van experience (beleving) en functionaliteit een positief effect op de kwaliteit van een product.

Het sterk betrekken van opdrachtgevers heeft geen positief effect op de experience kwaliteit van een nieuw product. Een mogelijke verklaring is dat ontwerpers zich meer op innovativiteit richten, terwijl klanten vooral bezig zijn met de productkenmerken en -functionaliteiten die zij al kennen. Tot slot versterkt het betrekken van ontwerpers bij de ontwikkeling van de website of huisstijl van een bedrijf, het imago als het gaat om maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef, emotionele aantrekkelijkheid, financieel succes en goed werkgeverschap.

“We hebben nu met onafhankelijk onderzoek de economisch-commerciële waarde van design kunnen bewijzen”, aldus Tom Dorresteijn, voorzitter van de BNO. “Nederland heeft met dit onderzoek een primeur. Er is al veel onderzoek gedaan naar design, maar nooit eerder is een oorzakelijk verband aangetoond tussen investeringen in design en commercieel rendement.” De BNO-voorzitter ziet het rapport als een eerste stap die verdieping en aanvullend onderzoek vergt.

<< July 2010 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >