MVRDV en Adept winnen prijsvraag


MVRDV en Adept winnen prijsvraag
25-06-2010 10:00

MVRDV en Adept hebben deze week de internationale prijsvraag voor het House of Culture and Movement in Frederiksberg (Denemarken) gewonnen. Het 4.000 vierkante meter grote gebouw, gesitueerd in een openbare tuin van 4.500 vierkante meter, is het eerste in een serie van drie. De eerste fase zal naar verwachting in 2015 worden opgeleverd. Het totale budget van het project is 17 miljoen euro. Jacob van Rijs, architect en medeoprichter van MVRDV , nam de prijs in ontvangst.

Met een combinatie van buurtcentrum, tentoonstellingshal en theater, speeltuin, park en gezondheidscentrum introduceert het gebouw een nieuwe stedelijke typologie. De voornaamste ambitie van het House of Culture and Movement is een dynamische ontmoetingsplaats voor alle leeftijden, waar mensen kunnen deelnemen aan een breed scala van activiteiten. En waar gezondheid, cultuur, recreatie en onderwijs zich vloeiend mengen en een spectaculaire architectonische beleving creëren.

Het hoofdgebouw is vormgegeven als een rechthoekig glazen volume met daarin zes gestapelde programmatische elementen. De verbindende ruimte tussen de volumes kan gebruikt worden als speelruimte voor verschillende activiteiten. De specifiekere programmaonderdelen bevinden zich in de gestapelde elementen: een theater, een gezondheidszone, een voedingscentrum, een Zen-gebied, een studiecentrum, een tentoontoonstellingsruimte, een fitness- en activiteitencentrum, een wellnesscentrum en kantoren. Een deel van de glazen façade van het theater kan worden geopend, waardoor een openluchttheater ontstaat en het publiek de voorstelling vanuit de tuin kan volgen.

Een ‘stedelijk gordijn’ fungeert als verbindend element tussen de drie volumes en als omlijsting van de tuin. Het kan gebruikt worden voor kunstprojecten, fietsenstalling, water- en lichtinstallaties, optredens en om gordijnen op te hangen. De tuin is ontworpen in samenwerking met SLA landschapsarchitecten en volgt de thema’s van het House of Culture and Movement met onder meer een toneel, gezondheids- en activiteitenzones.

Het project wordt gefaseerd uitgevoerd. In de eerste fase worden het House of Culture and Movement, de tuin en het stedelijke gordijn gerealiseerd. Later volgen een commercieel gebouw en een tweede House of Culture and Movement. De klimaat- en energievoorzieningen zijn gebaseerd op zonne-energie, natuurlijke ventilatie en ondergrondse warmte- en koudeopslag, met als resultaat een efficiënt laagenergetisch gebouw.
 

<< June 2010 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >