MVRDV ontwikkelt masterplan voor Bordeaux


MVRDV ontwikkelt masterplan voor Bordeaux
21-04-2010 8:47

Vandaag heeft de Communauté Urbaine de Bordeaux (CUB) de opdracht gegeven aan het Rottderdamse architectenbureau MVDRV voor het ontwikkelen voor het masterplan voor ZAC Bastide-Niel. “We hebben MVRDV gekozen vanwege hun zorgvuldige interpretatie van de mogelijkheden van het terrein. Bordeaux breidt zijn centrum uit met een excellent nieuw stuk centrum dat een innovatief, sociaal en duurzaam voorbeeldproject zal worden”, zegt Vincent Feltesse, president van de CUB.

Het wordt een 35 hectare grote nieuwe stadswijk op een voormalig industrieel en militair terrein, waarmee  het stadscentrum over de rivier Garonne zal worden uitgebreid. Het project is in betekenis voor Bordeaux te vergelijken met de Kop van Zuid in Rotterdam.

Nu bepalen oude pakhuizen, kazernes en in onbruik geraakte spoorterreinen de aanblik van de Bastide-Niel, op loopafstand van het historische centrum van Bordeaux gelegen. Het project voorziet in nieuwe woningen, retail, kantoren en diverse openbare gebouwen. Het nieuw te realiseren programma beslaat maximaal 300.000 vierkante meter en zal de komende tien jaar door MVRDV in overleg met inwoners van de stad en de wijk zelf worden ontwikkeld.

Er zal onder meer gekeken worden naar de rol van de rivier als stedenbouwkundige hoofdas, het ecologisch profiel, de publieke ruimte, infrastructuur, het industriële erfgoed en het (open) karakter van het terrein. MVRDV verwierf de opdracht op basis van een visiepresentatie.
Het nieuwe programma zal gerealiseerd worden doormiddel van nieuwbouw of transformatie van bestaande gebouwen. Tenminste 55 procent van het programma wordt woningbouw verdeelt over 2400 woningen voor verschillende inkomensgroepen. De rest wordt verdeelt over kantoren (20 procent), retail (15 procent) en openbare gebouwen. Het project zal door MVRDV met een team van adviseurs uitgevoerd worden. Teamleden zijn ingenieursbureau Arcadis, Oasiis als adviseur voor duurzaamheid, Davis Langdon als economische adviseur en Territoires als landschapsarchitect.

MVRDV werkt in Frankrijk aan een aantal projecten, waaronder een mixed-use gebouw in Lyon dat over enkele maanden opgeleverd zal worden. Het bureau maakt deel uit van het Atelier du Grand Paris, waarin het werkt aan een verdieping van de eerder in opdracht van President Sarkozy ontwikkelde toekomstvisie voor de regio Parijs.

<< April 2010 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >