Ereleden BNO


Ereleden BNO
26-03-2010 10:00

Gerard Unger, Anthon Beeke, Paul Mijksenaar en Margot Rolf zijn tijdens de algemene ledenvergadering van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) benoemd tot erelid wegens hun grote verdiensten voor het vak. Op verschillende data van dit jaar ontvangen zij de onderscheiding die bij dit erelidmaatschap hoort.

Gerard Unger is de man van de letter en het getypografeerde woord. Met zijn passie voor het meest elementaire deeltje van de gedrukte communicatie bereikte Gerard meermalen het grote publiek. De erkenning met een leerstoel in Leiden en onlangs ook een eredoctoraat in Talinn, is niet alleen een tribute aan deze meester van de typografie zelf, maar ook een hommage aan het vak als geheel. "De hem meer dan toekomende plaats in onze eregalerij gaat gepaard met een primeur: Samen met zijn vrouw Marjan Unger vormt Gerard het eerste ereleden echtpaar", aldus de BNO. Unger ontvangt zijn onderscheiding op 26 maart 2010, tijdens een BNO bijeenkomst over typografie, in de Koninklijke Bibliotheek van Den Haag.

Anthon Beeke is volgens de BNO de 'visionair met een groot denkraam en een paar gouden handen'. In zijn onmiskenbare persoonlijke handschrift heeft Anthon het culturele landschap in de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw gestalte gegeven. "Wie kent het niet: Anthon's werk voor o.a. de Kunst RAI en Toneelgroep Amsterdam, met als absolute en spraakmakende hoogtepunten het affiche voor Troilus & Cressida en zijn alphabet of nudes", aldus de brancheorganisatie. "Anthon - rebel en rolmodel - hoort als weinig anderen thuis in de BNO eregalerij." Hij ontvangt zijn onderscheiding op 29 maart 2010 op zijn verjaardagsfeest dat hij viert in Pakhuis de Zwijger.

Paul Mijksenaar is de ontwerper met het 'benijdenswaardige evenwicht tussen linker en de rechter hersenhelft'. De kracht van zijn ordenend ontwerptalent bracht hem op het pad van de bewegwijzering en daarin staat hij met zijn bureau thans internationeel genoteerd op eenzame hoogte. Dat bedrijf wist Paul lange tijd succesvol te combineren met een toonaangevende positie in het ontwerponderwijs aan de TU Delft en - en passant - is Paul ook veel gevraagd designcolumnist voor tal van vak- en publieksbladen. "Zijn benoeming tot erelid in BNO's hall of fame komt nooit op tijd, doch steeds te laat." Hij ontvangt zijn onderscheiding op 22 april 2010 tijdens BNO Tallks 3, CSI: Design, in Pakhuis de Zwijger.

Margot Rolf is volgens de BNO de godmother van de textiele beeldende kunst. Haar wandkleden maken deel uit van vele internationale museale collecties. "Het werk van Margot getuigt van een buitengewoon begrip van materialen en materiaalgebruik. Haar kwetsbare onderzoek naar kleurreeksen en kleurverlopen legt een intrinsieke ambitie tot vernieuwing bloot. Gedrevenheid en analytisch talent maakten van Margot ook een uitstekend docente. Deze kwaliteiten en haar werk als bestuurslid van de voormalige VES zijn elk op zich al reden genoeg Margot het erelidmaatschap aan te bieden."

Zij ontvangt haar onderscheiding op 22 juni 2010, tijdens een BNO bijeenkomst over het Creatieve Proces, in Pakhuis de Zwijger.
 

<< March 2010 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >