Van Egeraat presenteert 'The Rock'


Van Egeraat presenteert 'The Rock'
10-03-2010 15:42

‘Welkom in The Rock, de Erick van Egeraat-toren of, wanneer u met de taxi gekomen bent, de Druiper’. Aldus opende Erick van Egeraat gistermiddag (9 maart) zijn presentatie over het markante gebouw op de Zuidas van Amsterdam met een glimlach. De toren is een opvallend bouwwerk en een nieuw icoon voor Amsterdam. Sinds eind 2009 wordt het gebouw gehuurd door De Brauw Blackstone Westbroek, die Erick van Egeraat ook het interieur liet ontwerpen.

ege1 
(Foto: Christian Richters)


Met gepaste trots presenteerde Erick van Egeraat het enorme gebouw dat de Zuidas van Amsterdam sinds enige tijd siert. Het meest opvallende aan het gebouw is de geheel glazen onderbouw, met daar bovenop een rotsvormige top. Een ander punt waar dit gebouw uniek in is, is de inrichting. Deze werd geheel verzorgt door Erick van Egeraat en zijn medewerkers.

Het komt niet vaak voor dat de architect naast het exterieur ook het interieur ontwerpt. Het resulteerde in een gebouw dat zowel van binnen als buiten een perfect samenspel laat zien van materialen, details, functies en design.

ege2
(Foto: Christian Richters)

Opdracht was het ontwerpen van een gebouw met een duidelijke onderbouw, een middeldeel en een top. Erick van Egeraat koos hierbij voor veel glas en natuursteen, zowel voor het exterieur als het interieur. Door het gebruik van glas blijft het gehele gebouw licht en open, de natuursteen zorgt voor een duurzame en robuuste uitstraling.

Opvallend aan de buitenzijde is het patroon van letters die van het gebouw af lijken te druipen. Al deze letters samen vormen het eerste artikel in de grondwet. Hierdoor heeft The Rock in de volksmond ook al de bijnaam ‘de Druiper’ gekregen.

In het interieur is volop rekening gehouden met de wensen van opdrachtgever De Brauw. Zo is er gekozen voor drie verschillende liftschachten: twee voor medewerkers, en één voor cliënten. Deze liften komen allen samen op de tiende verdieping, waar De Brauw zijn bezoekers ontmoet. Op deze manier kan De Brauw cliënten opperste betrouwbaarheid garanderen: niemand anders dan de medewerkers kan bij de werkvloer komen.

ege3
(Foto: Christian Richters)

Voorts is er tot in de kleinste details gekeken naar de gebruiker. “De deurkrukken zijn zo vormgegeven dat ze ook voor de driftige advocaat open te doen zijn met de muis van de hand”, aldus Erick van Egeraat over zijn ontwerp van de deurkruk. Het is de eerste keer dat de ontwerper zijn eigen deurkruk in een gebouw gebruikt. “En al zeg ik het zelf: het is de beste deurkruk die ik wereldwijd ben tegengekomen”, voegde de architect hieraan toe.

Ondanks alle zorg van Erick van Egeraat en zijn projectteam zijn er enkele details verloren gegaan tijdens de uitvoering. Zo zouden de binnenmuren in hoogglans wit worden uitgevoerd, maar uiteindelijk zijn enkel de deuren hoogglans. De wanden zelf zijn gematteerd wit. “Een betreurenswaardige keuze van de aannemer”, aldus interieurarchitect Roemer Pierik tijdens de rondleiding door het gebouw. 

Dergelijke schoonheidsfoutjes ten spijt is Erick van Egeraat over het geheel genomen zeer tevreden over het gebouw. The Rock is gebouwd en ingericht als een duurzaam kunstwerk dat flexibel is ingericht. Door het gebruik van duurzame materialen als natuursteen in vijf verschillende uitvoeringen is het gebouw volgens Erick van Egeraat ook over 10 jaar nog mooi en functioneel. “In het woord duurzaam zit niet voor niks het woord duur”, verklaarde de architect hierover. “Wij hebben nu een gebouw opgeleverd met materiaal waar je niet over 10 jaar van denkt: ‘dat slopen we eruit’. Dat haal je niet in je hoofd met zulk natuursteen. Op die manier is het gebouw dus duurzaam.” Dat de toepassing van duurzaam materiaal en de gekozen indeling leidt tot een energieverbruik die tot dertig procent onder de norm ligt, is daarbij mooi meegenomen.

 

<< March 2010 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031





Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >