Dutch Design in Development (DDiD)


Dutch Design in Development (DDiD)
20-12-2009 10:49Productontwerper Marjolein Keijsper gaat in Guatemala een collectie interieur- en mode-accessoires van textiel ontwikkelen voor een project van Dutch Design in Development (DDiD). Keijsper werkt samen met lokale producenten. DDiD werkt in dit project, dat financieel mogelijk is gemaakt door het Progreso Program, in opdracht van Asociación Chajulense de mujeres, een fair trade organisatie die als doel heeft de levensomstandigheden van vrouwen in het dorpje Chajul in de hooglanden van Guatemala te verbeteren.
cap.-chajul-04-lr
Keijsper woont ruim 4 jaar in Guatemala en werkt ter plekke samen met de wevers, voornamelijk vrouwen. Het land heeft een enorm textielaanbod maar mist de juiste aansluiting op de (export)markt. Het ontbreken van een textielopleiding en de noodzakelijke basiskennis staan een volwaardige  textielontwikkeling in de weg. Elk dorp weeft naar eigen ontwerp en techniek en vaak hebben de wevers geen weet van de wereld daarbuiten. Product en behoefte worden nauwelijks op elkaar afgestemd. Als ontwerpster geeft Keijsper daarom, naast het bijbrengen van kennis van het ontwerpen op zich, onderricht in de opzet van productieprocessen en prijscalculatie.
cap.-chajul-07-lr
De vrouwen van de Asocación Chajulense de mujeres kregen van Keijsper een basiscursus in ontwerp. Ze werken met 100 procent katoenen stoffen die met de hand en op heup- of trapweefgetouwen geweven worden. De te ontwikkelen collectie zal bestaan uit mode- en interieuraccessoires van textiel en worden aangeboden aan Nederlandse importeurs voor interieur en mode in het midden- en hogere marktsegment. Keijsper heeft daarnaast samen met lokale producenten een kleine eigen lijn textielinterieurproducten opgezet, eveneens bestemd voor de Europese markt.
Het textielproject van de Asociación Chajulense de mujeres is één van de initiatieven van de Chajulense Association. Deze organisatie probeert door eerlijke handel van producten en diensten de levensomstandigheden van de lokale bevolking te verbeteren. Diverse uiteenlopende projecten dragen er toe bij dit op een ecologisch, economisch, sociaal en cultureel verantwoorde manier te doen.   

DDiD koppelt Nederlandse ontwerpers aan kleine producenten in ontwikkelingslanden. Samen met lokale ontwerpers en ambachtslieden worden nieuwe producten ontwikkeld, die passen in de hedendaagse westerse markt. DDiD werkt voornamelijk in opdracht van Nederlandse importeurs om de verkoop van duurzaam geproduceerde producten uit ontwikkelingslanden in Europa te bevorderen. DDiD biedt Nederlandse ontwerpers de gelegenheid om inspiratie op te doen en te werken in andere omstandigheden met vaak nog niet eerder gebruikte materialen en technieken.

Progreso werkt met organisaties van kleinschalige boeren in ontwikkelingslanden aan het verbeteren van hun capaciteiten op productief, commercieel en organisatorisch gebied. Hoewel het programma voornamelijk werkt met en voor organisaties van koffie- en cacaoboeren, ondersteunt Progreso soms ook projecten die erop gericht zijn om, naast de productie en verkoop van koffie en cacao, alternatieve inkomstenbronnen voor de boeren/boerinnen en hun gezinsleden te genereren.

DDiD is een initiatief van NCDO. Partner is onder andere BNO.

Zie ook:
DDiD-plein op Etfam
VIBA-bijeenkomst
 

<< December 2009 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >