The Why Factory


The Why Factory
11-10-2009 21:36

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Ronald Plasterk zal 15 oktober 2009 ‘The Why Factory' en de oranje Tribune ontworpen door MVRDV in de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft openen. Het nieuwe onderzoeksinstituut The Why Factory geleid door Winy Maas is een initiatief van de TU Delft en MVRDV, en doet onderzoek naar de toekomst van de stad. Tijdens de opening zullen prominente sprekers hun visie op de stad van de toekomst geven. Tevens houdt Winy Maas zijn intreerede voor zijn hoogleraarschap aan de TU Delft.

The Why Factory (T?F) - geleid door Winy Maas - is een internationale denktank en onderzoeksinstituut opgezet door de Faculteit Bouwkunde aan de TU Delft en MVRDV. The Why Factory werd in 2008 opgericht met de ambitie om de argumentatieve kracht van het vak architectuur en stedenbouw te vergroten en de stedelijke toekomst als het eigenlijke territorium van de architectuur te onderzoeken, te theoretiseren en te politiseren.

Het onderzoeksprogramma Future Cities van The Why Factory onderzoekt de eindeloze ontwikkelingsperspectieven van onze steden in een tijd dat de meerderheid van de wereldpopulatie stedeling is. Het resultaat is een reeks ontwikkelingsmodellen en visualisaties, theorieën en praktische oplossingen voor de steden van de toekomst en tevens voorstellen voor bestaande steden, toegepaste software, animaties en een reeks publicaties uitgegeven door NAi Publishers.

Al uitgevoerde projecten richtten zich op de uitdagingen van groene architectuur (The Green Dream), voedselconsumptie en de mogelijkheden van stedelijke landbouw in Manhattan en Den Haag (Food Print en PigCity), de gevolgen van de huidige economische terugval voor Berlijn (After the crisis), de toekomstige ontwikkeling van Hong Kong (Hong Kong Fantasies) en de collectieve verantwoordelijkheid versus de individuele behoefte (The Parametric User).

Huidige en toekomstige projecten zijn de Green City Calculator, een software programma dat de groene prestaties van stedelijke centra berekent; een onderzoek naar de mogelijkheden en risico's van robotics en intelligente machines om een volledig geautomatiseerde stad te schetsen (Automatic City), de toekomst van de vrijetijdsmaatschappij (Death of the Leisure City) en de stedebouwkundige uitdagingen na de crisis (Austerity).

The Why Factory biedt studenten architectuur en stedenbouw uitdagende master studio's waarin non-conventionele onderwerpen de revue passeren, en voor promovendi een Research-by-Design platform. Het instituut werkt met nationale en internationale instituten samen en heeft onder meer studio's en workshops georganiseerd aan de Chinese University van Hong Kong, de Aedes Network Campus Berlin, de Tamkung University Taipei en het Berlage Institute in Rotterdam.

Een reeks institutionele partners versterkt dit internationale netwerk. Zo werd samengewerkt met bedrijven en organisaties als Arup, ABT en DGMR, het Rotterdam Climate Initiative, Dutch Green Building Council, CUHK, het Nederlands Architectuur Instituut, het Berlage Instituut, Aedes Forum Berlin, de VPRO, Thonik Studio, Stroom Den Haag, Droog Design, de TU Delft en MVRDV.

Nadat een brand de faculteit Bouwkunde verwoestte, verhuisden The Why Factory en de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft naar het voormalige hoofdgebouw van de TU. Door het overkappen van een interne binnenplaats, werd een ruimte gecreëerd die aangewezen werd als toekomstige huisvesting van The Why Factory. MVRDV ontwierp een drie verdiepingen tellende houten structuur, dat onderdak biedt aan collegezalen, vergaderkamers en het onderzoeksinstituut zelf. Aan de aflopende zijde van deze tribune bevindt zich een auditoriumtrap die naar de top van de tribune voert en de studenten tijdens colleges boven de werkplekken van hun docenten plaatst.

De tribune onderscheidt zich door haar felle oranje kleur, waardoor The Why Factory een duidelijke identiteit als onafhankelijk onderzoeksinstituut binnen de Faculteit Bouwkunde krijgt. Industrieel ontwerper Richard Hutten ontwierp flexibel meubilair zodat de ruimte rondom de tribune van functie kan wijzigen en als onderzoekshal, collegezaal of tentoonstellingsruimte kan worden gebruikt.

De inauguratie en opening van The Why Factory en de Tribune door Ronald Plasterk, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en Rector Magnificus Professor Jacob Fokkema vindt plaats op 15 oktober in de Oostserre van de faculteit Bouwkunde. Na de opening zal een serie genodigden hun droom, definitie of voorspellingen voor de stad van de toekomst schetsen in een korte presentatie.

De eerste publicatie van The Why Factory zal 15 oktober a.s. worden gepresenteerd. De publicatie met de titel 'Visionary Cities' stelt de agenda op voor de stad van de toekomst. Deze eerste publicatie in de serie is bedoeld om het publiek een overzicht te bieden van de kwesties die The Why Factory aan de orde stelt en aan te geven wat zijn ambities en modi operandi voor de komende jaren zijn.

In elk hoofdstuk van het boek, of het nu gaat over duurzaamheid, de opbloei van de vrijetijdsindustrie of armoede, is sprake van een spanning tussen de disciplines architectuur en stedenbouw en de dynamiek van de stad zelf. Elk hoofdstuk is zo een specifieke instructie, een urgente roep om visionaire scenario's voor de stad van de toekomst.

Een volledige publicatieset van de Tribune is te verkrijgen via pr@mvrdv.nl
 

<< October 2009 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >