Nieuwe vleugel Design Museum Gent


Nieuwe vleugel Design Museum Gent
13-11-2019 8:30

Design Museum Gent wordt uitgebreid met een nieuwe vleugel onder de naam DING (Design In Gent). De nieuwbouw wordt gerealiseerd op een braakliggend terrein aan de Drabstraat in Gent.

Het nieuwe gebouw zal de bestaande museumgebouwen aan elkaar linken. "Het biedt bijkomende exporuimte, plaats voor debat, reflectie, publiekswerking, shop & horeca en lost een aantal knelpunten op vlak van toegankelijkheid en logistiek op", aldus een woordvoerder.

De nieuwe vleugel wordt een ‘third place’: een schakel tussen de bestaande exporuimtes en de stad, een gastvrije ontmoetingsplaats met gratis toegang. "Design leeft immers bij uitstek in de stad bij de ontwerpers, producenten, opleidingen, galeries en creatieve industrieën. Als bezoeker maak je kennis met design en leer je op een interactieve manier de collectie van het museum kennen."

Design Museum Gent en gedelegeerd bouwheer sogent (het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf) gingen vorig jaar op zoek naar een ontwerpteam via de Open Oproep-procedure van de Vlaams bouwmeester. Uit 96 inzendingen werden vijf ontwerpteams geselecteerd die een ontwerp mochten indienen. De keuze van de jury viel op de inzending van de tijdelijke vereniging van Trans architectuur I stedenbouw uit Gent, Carmody Groarke uit Londen en RE-ST architectenvennootschap uit Antwerpen.

"Het ontwerp is geen spektakelarchitectuur, maar een beheerste landmark die zich perfect in het stadsbeeld inpast. De grote openingen in de gevel maken van de gelijkvloerse ‘stadskamer’ een gastvrije ontmoetingsplek voor alle Gentenaars. De activiteiten die er zullen plaatsvinden, zijn van buitenaf te zien. De ‘loft’ op de vierde verdieping is een publiek balkon en geeft je een prachtig beeld op de stad."

 

Ook over de lange termijn is nagedacht. Het ontwerp is aanpasbaar in de tijd, flexibel en modulair. "In de toekomst linkt een ‘museum in de breedte’ de gebouwen niet alleen aan elkaar, maar kunnen onderbenutte ruimtes in de bestaande gebouwen worden heringedeeld om optimaal te worden gebruikt. Met de focus op een smart museum concept bereiden we het gebouw voor op ICT- & IOT-implementaties, smart building management en digitale ontsluiting."

 

Het museum, sogent, de Stad en het ontwerpteam gaan vanaf nu aan de slag om tot een definitief ontwerp te komen waarvan de uitvoering in 2021 kan starten. Als alles vlot verloopt, zou de nieuwe vleugel tegen eind 2023 kunnen openen.

https://www.designmuseumgent.be/


Deel op Social Media<< November 2019 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >