Nieuw Naturalis van Neutelings Riedijk


Nieuw Naturalis van Neutelings Riedijk
02-09-2019 8:00

Ze hebben het hem weer geflikt. Opnieuw spelen Neutelings Riedijk zich in de kijker met een opmerkelijk architectonisch project. Dit keer betreft het Naturalis in Leiden. Het (deels) nieuwe museum ging afgelopen weekend open voor publiek.

Om de gehele rijkscollectie van 42 miljoen objecten onder te brengen en de ruim tweehonderd onderzoekers te kunnen voorzien van de modernste voorzieningen voor biodiversiteitsonderzoek, werd het bestaande gebouw van Naturalis de afgelopen twee jaar ingrijpend gerenoveerd en heringericht. Daarnaast bouwde het instituut een gloednieuw museum.

Photos: scagliolabrakkee / © Neutelings Riedijk Architects
 

De noodzaak tot verbouwen was groot voor Naturalis. Het oude museumgebouw dat in 1998 opende was gebouwd voor 150.000 bezoekers per jaar. Het bezoekersaantal groeide de afgelopen jaren enorm; in 2016 telde Naturalis al 410.000 bezoekers. Voor de groeiende collectie, waaronder de immense T. rex Trix, was geen plek. Ook werd het gebouw op drukke dagen oncomfortabel omdat faciliteiten tekort schoten en doorgangen te smal. Daarnaast nam bij Naturalis de afgelopen jaren ook het aantal onderzoekers sterk toe, waarvoor de kantoorfaciliteiten en labvoorzieningen tekort schoten.

Met het realiseren en inrichten van de nieuwbouw is alles van Naturalis bijeengebracht onder één dak. Voor het ontwerp van het nieuwe Naturalis krijgt het internationaal gerenommeerde Neutelings Riedijk Architecten uit Rotterdam de opdracht. Zij stellen een ‘ensemble’ als ontwerp voor, waarbij duurzaam gebruik gemaakt wordt van het bestaande gebouw, in combinatie met een geheel nieuw museum en laboratoriumgebouw. Het ontwerp valt op door een markante opengewerkte ‘glaskroon’, waarbij architect Michiel Riedijk zich liet inspireren door vormen uit de natuur.

Michiel Riedijk: “De centrale hal met het opengewerkte dak is de plek die de oudbouw en nieuwbouw met elkaar verbindt, waar alle bouwdelen met ieder een eigen functie samenkomen: collectie, onderzoek en museum. In een zee van licht ontmoeten wetenschappers, medewerkers, families en schoolklassen elkaar hier. Het typeert het nieuwe Naturalis dat in het teken staat van samenhang en openheid.”

Een andere eyecatcher in het ontwerp noemt Riedijk de gevel van het museum, bekleed met een opvallend rode natuursteen. “In deze travertin steensoort hebben zich in de loop der miljoenen jaren natuurlijke kristallen gevormd die voor een glinstering zorgen. Wanneer je de steen klieft heeft het een prachtige kleur en krijgt het de natuurlijke uitstraling die past bij Naturalis”, aldus Riedijk. 
 

In het ontwerp werd gekozen voor integratie van het werk van een bekende modeontwerpster, Iris van Herpen. De Nederlandse ontwerpster, met grote internationale faam, ontwierp voor de gevel van het nieuwe museumdeel bijzondere drie-dimensionale reliëfsculpturen. Zij liet zich daarbij inspireren door natuurlijke vormen zoals je die in de collectie van Naturalis vindt. In totaal ontwierp Iris van Herpen 263 panelen die een totale lengte beslaan van ruim 1 kilometer, verdeeld over de gevel aan de binnen- en buitenkant van het museum. Door een speciaal voor dit ontwerp ontwikkelde techniek, lijken de betonnen vormen zijdezacht. Alsof ze van stof zijn, net als de innovatieve couture die Van Herpen maakt voor beroemdheden als Cate Blanchett, Beyoncé en Lady Gaga.


Kunstenaar Tord Boontje liet zich inspireren door Naturalis en de natuur. De Nederlandse ontwerper toont in het museum bijna honderd opvallende en kleurrijke wandpanelen. Visuele verhalen, een mix van fotografie en tekenwerk van de wonderlijke wereld van de natuur. Tord Boontje woont en werkt in Londen en is bekend om zijn verlichting, meubels en stoffen met rijke bloem- en diermotieven.

www.neutelings-riedijk.com


Deel op Social Media<< September 2019 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >