TU Delft studenten grijpen net naast wereldtitel energiezuinig bouwen


TU Delft studenten grijpen net naast wereldtitel energiezuinig bouwen
29-07-2019 8:30

Het MOR (Modular Office Renovation)-team van de TU Delft is zondag 28 juli tweede geworden tijdens de Solar Decathlon Europe 2019. Het MOR-team was het enige Nederlandse team tijdens het wereldkampioenschap bouwen van energiezuinige huizen, dat plaats vond in Szentendre, Hongarije.


Het MOR team heeft voor het eerst in de geschiedenis van het wereldkampioenschap acht podium plaatsen weten te halen en een negende beker voor het algemeen klassement.


Tijdens de Solar Decathlon Europe werden de huizen van de deelnemende teams beoordeeld op tien onderdelen. Voor elk onderdeel was een tussenprijs te winnen en daarnaast werden alle punten bij elkaar opgeteld voor het algemeen klassement. Elk onderdeel is elk 100 punten waard en het MOR team is met een totaal van 851,8 punten tweede wereldkampioen geworden. Deze punten werden verzameld met drie eerste prijzen, vier tweede prijzen en één derde prijs. Het Franse team is met 853,5 punten eerste geworden. De derde prijs is naar het Roemeense team gegaan, zij wisten 802,5 punten te bemachtigen. Er deden teams mee van over de hele wereld zoals Spanje, Thailand, Hongarije en Algerije.

 

 “Wij zijn ontzettend blij dat we tweede zijn geworden! Het proces van de afgelopen twee jaar was uitdagend, maar vooral ook zeer leerzaam en leuk. We zijn trots dat we dit resultaat hebben behaald.”  aldus Nienke Scheenaart, teamlid van MOR en architectuurstudent. “Het was echt fantastisch om negen keer het podium op te mogen met het team. We hebben genoten van de competitie en we hebben met z’n alle laten zien wat er mogelijk is op het gebied van duurzaam bouwen.” 
 

Voor de competitie is het prototype in vijftien dagen door de studenten zelf gebouwd. Het prototype, is een uitsnede op ware grootte van een inefficiënt kantoor dat is omgebouwd in een appartement van 50 vietkante meter met een binnentuin van 25 vierkante meter. “Wij zien twee grote uitdagingen binnen de gebouwde omgeving in Nederland.” Legt Scheenaart uit. “Zo hebben ongeveer 55 procent van alle kantoren in Nederland een energielabel lager dan C en leveren daarmee een slechte prestatie. Daarnaast zullen er voor 2030 1 miljoen woningen worden bijgebouwd. Ons prototype zou bij deze uitdagingen kunnen helpen”, aldus Scheenaart. “Hopelijk kunnen we met dit ontwerp de nodige verandering te weeg brengen in de bouwwereld.”

Het prototype werd in Nederland ontworpen en gebouwddoor een team van 46 studenten. Vervolgens werd het gedemonteerd en tijdens de competitie in Hongarije weer opgebouwd. Deelname aan de Solar Decathlon was niet mogelijk geweest zonder de support van partners. Het MOR team is heel dankbaar voor haar hoofdsponsors, De Groot en Visser, Ministerie van Binnenlandse Zaken, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, TBI | JP. Van Eesteren, Croonwolter&Dros en als laatste ABN AMRO, die na de competitie haar naam aan het project gaat verbinden.  

www.mor.tudelft.nl


Deel op Social Media
<< July 2019 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >