Het Nieuwe Instituut opent 'Neuhaus'


Het Nieuwe Instituut opent 'Neuhaus'
26-04-2019 8:00

Vanaf 19 mei 2019 staat de programmering van Het Nieuwe Instituut 4 maanden in het teken van 'meer-dan-menselijke kennis'. Onder de noemer van Neuhaus opent er 100 jaar na de oprichting van het Bauhaus een tijdelijke academie waar bezoekers worden meegenomen op een verkenning van wat het betekent als de mensheid de wereld zou leren ervaren zonder zichzelf centraal te stellen. "Wat als mensen leren denken, waarnemen en ontwerpen volgens de belangen en mogelijkheden van dieren, planten, robots en microben?", aldus het instituut.

Met Neuhaus opent Het Nieuwe Instituut een tijdelijke en transdisciplinaire academie voor meer-dan-menselijke kennis. In de geest van het Bauhaus, dat met radicale ontwerp- en onderwijsvernieuwingen probeerde om de wereld te midden van de puinhopen van de Eerste Wereldoorlog opnieuw te leren zien en te vormen, reageert Neuhaus volgens een woordvoerder met een 'veelzijdig curriculum op de planetaire burn-out van het huidige tijdperk'.

"De vraagstelling van Neuhaus raakt aan actuele thema's die in binnen- en buitenland hebben geleid tot zowel breedgedragen protestacties als inspirerende culturele manifestaties. De kwestie hoe het (design)onderwijs zich zou kunnen of moeten verhouden tot de uitputting van de aarde werd recent bijvoorbeeld in de 4de Istanbul Design Biennale: a School of Schools aangekaart, en vormde een van de uitgangspunten van de XXII Triennale di Milano, Broken Nature: Design Takes on Human Survival."

Neuhaus bouwt voort op uitgebreid vooronderzoek van de afdeling Research van Het Nieuwe Instituut, die voor de gelegenheid ondersteund werd door externe onderzoeker en curator Angela Rui. "Neuhaus wordt samengesteld voor, door en met actieve deelnemers van buiten Het Nieuwe Instituut, de zogenaamde Neuhäusler. Een eerste lichting van deze academies, designers, kunstenaars, theatermakers, machines, chef-koks, uitvinders, onderzoekers, algoritmes, activisten en buurtbewoners werd onder meer geworven met een Call for Auditions."

De aftrap van Neuhaus bestaat uit een experimenteel symposium, dat op 18 mei 2019 de uitdagingen schetst waar het project op inspeelt, de centrale thema’s en vragen presenteert en op die manier de introductie vormt van het curriculum. Er wordt aan het symposium bijgedragen door onder meer: Annika Kappner, Cooking Sections (Daniel Fernández Pascual en Alon Schwabe), Elaine Gan, Elisa Yvelin, Erinma Ochu, Federico Campagna, Grâce Ndjako, Menno Schilthuizen, The Otolith Group (Anjalika Sagar en Kodwo Eshun), Patricia MacCormack, Tabita Rezaire.

www.hetnieuweinstituut.nl


Deel op Social Media
<< April 2019 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >