Nieuws


05-07-2019 8:00

In Almere zal een 'biophilic' school verrijzen, die geheel is vervaardigd uit natuurlijke materialen. Dat meldt architectenbureua Orga. "Deze biophilic school vormt een biotoop die het ideale ontwikkelingsklimaat faciliteert voor haar specifieke bewoners, de kinderen. Met deze natuurlijke principes hebben we de basisschool De Verwondering in Almere ontworpen."

Biophilic School 007

De biofilische basisschool bestaat uit clusters met lokalen die de biotopen vormen voor leerlingen van verschillende leeftijdsgroepen. "Deze staan zo georiënteerd ten opzichte van elkaar en dat er een natuurlijk tussenruimte wordt gecreëerd die de centrale ruimte omvat. De opbouw en vormgeving van de clusters en constructie bevatten natuurlijke elementen en verwijzingen naar de natuur."

Het gebouw is deels voorzien van een vegetatiedak en is omringd door bomen die als zonwering fungeren. Hemelwater loopt via een spuwer het plein op en vindt zijn weg door het natuurlijke speelterrein, zodat kinderen naar buiten willen als het regent. Op het dak van het laagste cluster, de onderbouw, bevindt zich een openlucht lokaal, deels overdekt en omringd door het vegetatiedak, waarop zelfs kippen lopen. "Het wordt het hele jaar door gebruikt daardoor worden seizoensgebonden veranderingen ervaren. Binnen het schoolgebouw ontwerpen we beschutte zones waar leerlingen en personeel zich kunnen terugtrekken. Door op een natuurlijke wijze functies zoals weinig licht, gedempte kleuren en tonen, zacht meubilair en een mooi uitzicht op te nemen, bevorderen we ontspanning en concentratie." 

Zicht op de natuur is geoptimaliseerd door grote ramen. "De groengevels binnen en buiten vergroten niet alleen het zicht op groen, maar verbeteren ook de luchtkwaliteit en zuurstofniveau, die het concentratieniveau van de leerlingen en het personeel verhoogd. Bovendien fungeert het groen ook als een effectieve geluidsbuffer en helpt de akoestiek in een klaslokaal te regelen. De grote ramen en reflecterende oppervlakken optimaliseren de blootstelling aan natuurlijk daglicht en creëert een stimulerende omgeving, die helpt om de concentratie, leersnelheid en prestatieniveaus van de leerlingen te vergroten."

www.orga-architect.nl


Deel op Social Media
05-07-2019 8:30

Dutch Design Week (DDW) wil dit jaar de boel opschudden door de huidige stand van zaken in de wereld opnieuw te evalueren. Hiertoe heeft de organisatie van het evenement vier ambassadeurs geselecteerd. Het betreft Studio Drift, Jalila Essaïdi, Alice Rawsthorn en Stefano Boeri Architetti.

"De ambassadeurs van DDW19 verleggen stuk voor stuk de grenzen van hedendaags design", meldt een woordvoerder. "Met de keuze voor deze vier vertegenwoordigers brengt het designfestival verschillende disciplines van het ontwerpveld samen om zo het gesprek over design en de oplossingen die design kan bieden te verrijken en te stimuleren."

De DDW19 wordt gehouden van 19 tot en met 27 oktober. Het thema luidt dit jaar 'If Not Now, Then When?'. "Design en experimenteren spelen een belangrijke rol bij innovatie", aldus de woordvoerder over het gekozen thema. "In onze wereld, die schijnbaar eindeloze mogelijkheden biedt op het gebied van design, technologie en nieuwe materialen, nemen ook dringende mondiale problemen in hoog tempo toe. Met het thema van 2019 gaat DDW nog een stapje verder. Voortbordurend op de vraag ‘If not us, then who?’ geeft het toonaangevende designevenement in Europa dit jaar een podium aan ontwerpers om te laten zien waar het ontwerpveld zich op dit moment bevindt."

Martijn Paulen, CEO: "Ontwerpers kunnen het probleem veranderen door deze vraagstukken op een fundamenteel niveau te bestuderen. Met dit thema wil DDW19 bijdragen aan het schaalbaar maken van innovatie op het gebied van ideeën, materialen en processen. Deze vertegenwoordigers zijn geweldige pleitbezorgers die ons hierbij kunnen helpen."

Van 19 tot en met 27 oktober zal DDW het werk en de ideeën presenteren van naar verwachting meer dan 2.600 designers aan meer dan 350.000 bezoekers uit Nederland en het buitenland. 

www.ddw.nl


Deel op Social Media<< July 2019 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >